Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

Drømmer du om at komme ind på et af de studier med allerhøjest karaktergennemsnit? Og overvejer du hvordan det bedst kan lade sig gøre? For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

En ting er hvert fald sikkert, det hjælper ikke at tænke strategisk i sin prioritering af studiepladser man søger. Det er nemlig en algoritme der fordeler alle ansøgere blandt uddannelserne, som kan regne ud, hvilken studieplads, der er bedst for dig.

Der er mange myter omkring optagelse via KOT, og hvordan fordelingen af ansøgere sker, men hvis du overvejer, kun at skrive 1 studieplads på, eller ikke at skrive dit sande ønske på ansøgningen, i håber om at ind på drømmeuddannelsen, så tænk dig lige om igen.

Det hjælper nemlig ikke noget, kun at vælge én uddannelse på sin KOT, hvis du vil være sikker på din første prioritet, du ender faktisk bare med at stå med håret i postkassen, hvis du så ikke kommer ind. Sørg derfor altid for at have en plan b, måske også c, d og e - og vær sikker på, at mindst ét af dine valg, er et sikkert valg.

Tjek de 5 myter ud herunder, og find ud af hvordan du skal gå til din KOT ansøgning.

5 Myter om studieoptag

KOT-algoritmen er lavet til din fordel, der sikre at alle ansøgere får den studieplads, de ønsker sig mest, hvis gennemsnittet er højt nok. Det betyder at strategisk tænkning er unødvendig, og måske endda skadelig for dine chancer.

KOT fungerer på den måde, at når alle ansøgere har sendt deres prioriterede lister ind, bliver hver uddannelse bedt om at rangordne dem. Disse lister bliver derefter sendt tilbage til ministeriet, som supplere denne proces.  

Alligevel finder der en lang række myter, som vi her prøver at forklare.

1. Hvis du kun angiver ét ønske, har du større chance for at komme ind

Det at du kun sætter et ønske på din ansøgning, giver dig ikke en højere prioritering på uddannelsen, det hjælper altså ikke at udelade ønsker fra din liste. Hvis du ikke har flere ønsker, så kommer du simpelthen ikke ind på nogen uddannelse, hvis dit gennemsnit ikke rammer det dét skal.

En ud af tre unge, vælger kun at have én uddannelse på ansøgningen, selvom der kan være op til otte. Hvis du virkelig kun vil den ENE uddannelse, er det selvfølgelig også okay, men så skal du også være klar på, at du måske ikke kommer til at starte på et studie i år.

2. Din førsteprioritet skal være “sikker”

Din førsteprioritet bør være dit drømmestudie, lige meget hvor “risky” dette valg lyder. Du behøver altså ikke at have et sikker valg på din første prioritet, det går nemlig ikke ud over dine chancer på resten af listen, hvad du har stående øverst.

En uddannelsen bliver ikke “fyldt op” før du kommer til, og derfor kan dit sikre valg sagtens være på 8. Pladsen, og du er stadig sikker på at komme ind. Du får kun et nej fra en uddannelse, hvis den er fyldt op med ansøgere med et højere karaktergennemsnit end dig selv. Der er ikke noget først-til-mølle princip i det danske optagelsessystem.

3. At sætte otte ønsker sikre dig en plads på én af uddannelserne

Dette er usandt, da du ikke kommer ind på en uddannelse, hvis du ikke opfylder kravene. Du skal altså ikke fylde dine otte ønsker op med urealistiske uddannelser, i håbet om, at én af dem MÅ tage dig ind.

4. Høj adgangskvotient = god uddannelse

Det er faktuelt forkert, at uddannelser med høje adgangskvotienter er bedre end dem med lave. Kvotienten handler simpelthen om udbud og efterspørgsel. Hvis der er for få pladser på kvote 1, i forhold til antal af ansøgere, så skubber det automatisk adgangskvotienten i vejret. En adgangskvotient siger altså udelukkende noget om hvor populær en uddannelse er.

Husk du altid har mulighed for at søge ind via Kvote 2, men her kan antallet af pladser variere fra uddannelse til uddannelse.

Se en guide til både kvote 1 og kvote 2 her.

5. Kvote 2 er et lotteri

Faktisk så fordels pladserne på Kvote 2 efter samme algoritme som kvote 1, her er karaktergennemsnittet bare én af de vægtninger der bliver set på. Her kommer den motiverede ansøgning fx også med i vægtningen.

Når du søger kvote 2, bliver din ansøgning automatisk fortolket som “Jeg vil helst læse via kvote 1, og derefter kvote 2”. Derfor vil mange ansøgere også opleve at de faktisk er blevet optaget via kvote 1, selvom de søgte via kvote 2.

Se et eksempel på en god kvote 2 ansøgning her.

Kilde: Videnskab.dk 

Senest opdateret: 20 feb 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Alt du skal vide om TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Fra backpacker til barchef

Mike Thomsen er barchef i VEGA, hvor han efter nogle år som backpacker startede i kælderen med at håndtere fadøl.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan kommer du ind på HA Kom gennem kvote 2

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

EUX-uddannelsen

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby