Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

Drømmer du om at komme ind på et af de studier med allerhøjest karaktergennemsnit? Og overvejer du hvordan det bedst kan lade sig gøre? For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

En ting er hvert fald sikkert, det hjælper ikke at tænke strategisk i sin prioritering af studiepladser man søger. Det er nemlig en algoritme der fordeler alle ansøgere blandt uddannelserne, som kan regne ud, hvilken studieplads, der er bedst for dig.

Der er mange myter omkring optagelse via KOT, og hvordan fordelingen af ansøgere sker, men hvis du overvejer, kun at skrive 1 studieplads på, eller ikke at skrive dit sande ønske på ansøgningen, i håber om at ind på drømmeuddannelsen, så tænk dig lige om igen.

Det hjælper nemlig ikke noget, kun at vælge én uddannelse på sin KOT, hvis du vil være sikker på din første prioritet, du ender faktisk bare med at stå med håret i postkassen, hvis du så ikke kommer ind. Sørg derfor altid for at have en plan b, måske også c, d og e - og vær sikker på, at mindst ét af dine valg, er et sikkert valg.

Tjek de 5 myter ud herunder, og find ud af hvordan du skal gå til din KOT ansøgning.

5 Myter om studieoptag

KOT-algoritmen er lavet til din fordel, der sikre at alle ansøgere får den studieplads, de ønsker sig mest, hvis gennemsnittet er højt nok. Det betyder at strategisk tænkning er unødvendig, og måske endda skadelig for dine chancer.

KOT fungerer på den måde, at når alle ansøgere har sendt deres prioriterede lister ind, bliver hver uddannelse bedt om at rangordne dem. Disse lister bliver derefter sendt tilbage til ministeriet, som supplere denne proces.  

Alligevel finder der en lang række myter, som vi her prøver at forklare.

1. Hvis du kun angiver ét ønske, har du større chance for at komme ind

Det at du kun sætter et ønske på din ansøgning, giver dig ikke en højere prioritering på uddannelsen, det hjælper altså ikke at udelade ønsker fra din liste. Hvis du ikke har flere ønsker, så kommer du simpelthen ikke ind på nogen uddannelse, hvis dit gennemsnit ikke rammer det dét skal.

En ud af tre unge, vælger kun at have én uddannelse på ansøgningen, selvom der kan være op til otte. Hvis du virkelig kun vil den ENE uddannelse, er det selvfølgelig også okay, men så skal du også være klar på, at du måske ikke kommer til at starte på et studie i år.

2. Din førsteprioritet skal være “sikker”

Din førsteprioritet bør være dit drømmestudie, lige meget hvor “risky” dette valg lyder. Du behøver altså ikke at have et sikker valg på din første prioritet, det går nemlig ikke ud over dine chancer på resten af listen, hvad du har stående øverst.

En uddannelsen bliver ikke “fyldt op” før du kommer til, og derfor kan dit sikre valg sagtens være på 8. Pladsen, og du er stadig sikker på at komme ind. Du får kun et nej fra en uddannelse, hvis den er fyldt op med ansøgere med et højere karaktergennemsnit end dig selv. Der er ikke noget først-til-mølle princip i det danske optagelsessystem.

3. At sætte otte ønsker sikre dig en plads på én af uddannelserne

Dette er usandt, da du ikke kommer ind på en uddannelse, hvis du ikke opfylder kravene. Du skal altså ikke fylde dine otte ønsker op med urealistiske uddannelser, i håbet om, at én af dem MÅ tage dig ind.

4. Høj adgangskvotient = god uddannelse

Det er faktuelt forkert, at uddannelser med høje adgangskvotienter er bedre end dem med lave. Kvotienten handler simpelthen om udbud og efterspørgsel. Hvis der er for få pladser på kvote 1, i forhold til antal af ansøgere, så skubber det automatisk adgangskvotienten i vejret. En adgangskvotient siger altså udelukkende noget om hvor populær en uddannelse er.

Husk du altid har mulighed for at søge ind via Kvote 2, men her kan antallet af pladser variere fra uddannelse til uddannelse.

Se en guide til både kvote 1 og kvote 2 her.

5. Kvote 2 er et lotteri

Faktisk så fordels pladserne på Kvote 2 efter samme algoritme som kvote 1, her er karaktergennemsnittet bare én af de vægtninger der bliver set på. Her kommer den motiverede ansøgning fx også med i vægtningen.

Når du søger kvote 2, bliver din ansøgning automatisk fortolket som “Jeg vil helst læse via kvote 1, og derefter kvote 2”. Derfor vil mange ansøgere også opleve at de faktisk er blevet optaget via kvote 1, selvom de søgte via kvote 2.

Se et eksempel på en god kvote 2 ansøgning her.

Kilde: Videnskab.dk 

Senest opdateret: 20 feb 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 21-06-2018

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? 

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 21-08-2015

Hvilken uddannelse passer til dig?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS - International English Language Testing System

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2019

Kvote 2 guide: Kickstart din skriveproces!

Det kan være svært at skabe sig det nødvendige overblik mellem aktiviteter, kvaliteter og kompetencer, som kvote 2 ansøgningen kræver. Studentum giver dig derfor her en step-by-step guide med øvelser til at kickstarte din skriveproces!

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv