Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

Drømmer du om at komme ind på et af de studier med allerhøjest karaktergennemsnit? Og overvejer du hvordan det bedst kan lade sig gøre? For nogle er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

En ting er i hvert fald sikkert, det hjælper ikke at tænke strategisk i sin prioritering af studiepladser man søger. Det er nemlig en algoritme der fordeler alle ansøgere blandt uddannelserne, som kan regne ud, hvilken studieplads, der er bedst for dig.

Der er mange myter omkring optagelse via KOT, og hvordan fordelingen af ansøgere sker, men hvis du overvejer, kun at skrive 1 studieplads på, eller ikke at skrive dit sande ønske på ansøgningen, i håber om at ind på drømmeuddannelsen, så tænk dig lige om igen.

Det hjælper nemlig ikke noget, kun at vælge én uddannelse på sin KOT, hvis du vil være sikker på din første prioritet, du ender faktisk bare med at stå med håret i postkassen, hvis du så ikke kommer ind. Sørg derfor altid for at have en plan b, måske også c, d og e - og vær sikker på, at mindst ét af dine valg, er et sikkert valg.

Tjek de 5 myter ud herunder, og find ud af, hvordan du skal gå til din KOT ansøgning.

5 Myter om studieoptag

KOT-algoritmen er lavet til din fordel, der sikrer at alle ansøgere får den studieplads, de ønsker sig mest, hvis gennemsnittet er højt nok. Det betyder at strategisk tænkning er unødvendig, og måske endda skadelig for dine chancer.

KOT fungerer på den måde, at når alle ansøgere har sendt deres prioriterede lister ind, bliver hver uddannelse bedt om at rangordne dem. Disse lister bliver derefter sendt tilbage til ministeriet, som supplere denne proces.  

Alligevel findes der en lang række myter, som vi her prøver at forklare.

1. Hvis du kun angiver ét ønske, har du større chance for at komme ind

Det at du kun sætter et ønske på din ansøgning, giver dig ikke en højere prioritering på uddannelsen. Det hjælper altså ikke at udelade ønsker fra din liste. Hvis du ikke har flere ønsker, så kommer du simpelthen ikke ind på nogen uddannelse, hvis dit gennemsnit ikke rammer det dét skal.

En ud af tre unge, vælger kun at have én uddannelse på ansøgningen, selvom der kan være op til otte. Hvis du virkelig kun vil den ENE uddannelse, er det selvfølgelig også okay, men så skal du også være klar på, at du måske ikke kommer til at starte på et studie i år.

2. Din førsteprioritet skal være “sikker”

Din førsteprioritet bør være dit drømmestudie, lige meget hvor “risky” dette valg lyder. Du behøver altså ikke at have et sikker valg på din første prioritet, det går nemlig ikke ud over dine chancer på resten af listen, hvad du har stående øverst.

En uddannelsen bliver ikke “fyldt op” før du kommer til, og derfor kan dit sikre valg sagtens være på 8. Pladsen, og du er stadig sikker på at komme ind. Du får kun et nej fra en uddannelse, hvis den er fyldt op med ansøgere med et højere karaktergennemsnit end dig selv. Der er ikke noget først-til-mølle princip i det danske optagelsessystem.

3. At sætte otte ønsker sikrer dig en plads på én af uddannelserne

Dette er usandt, da du ikke kommer ind på en uddannelse, hvis du ikke opfylder kravene. Du skal altså ikke fylde dine otte ønsker op med urealistiske uddannelser, i håbet om, at én af dem MÅ tage dig ind.

4. Høj adgangskvotient = god uddannelse

Det er faktuelt forkert, at uddannelser med høje adgangskvotienter er bedre end dem med lave. Kvotienten handler simpelthen om udbud og efterspørgsel. Hvis der er for få pladser på kvote 1, i forhold til antal af ansøgere, så skubber det automatisk adgangskvotienten i vejret. En adgangskvotient siger altså udelukkende noget om hvor populær en uddannelse er.

Husk du altid har mulighed for at søge ind via Kvote 2, men her kan antallet af pladser variere fra uddannelse til uddannelse.

Se en guide til både kvote 1 og kvote 2 her.

5. Kvote 2 er et lotteri

Faktisk så fordels pladserne på Kvote 2 efter samme algoritme som kvote 1, her er karaktergennemsnittet bare én af de vægtninger der bliver set på. Den motiverede ansøgning kommer fx også med i vægtningen.

Når du søger kvote 2, bliver din ansøgning automatisk fortolket som “Jeg vil helst læse via kvote 1, og derefter kvote 2”. Derfor vil mange ansøgere også opleve at de faktisk er blevet optaget via kvote 1, selvom de søgte via kvote 2.

Se et eksempel på en god kvote 2 ansøgning her.

Kilde: Videnskab.dk 

Senest opdateret: 11 jun 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl, om du har snittet til at komme ind? Få et overblik over kvote 2-reglerne her og se et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Guide til de sværeste optagelser

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Kvote 2 på Psykologi - din guide til optagelse på psykologistudiet

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Eksempel motiveret kvote 2-ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-12-2019

Bliv opdatereret på de nyeste regler for kvote 2-optag

Skal du søge ind gennem kvote 2 på din drømmeuddannelse i år? Er du opdateret på de nyeste regler og adgangskrav? I denne guide kan du blive klogere på optagelsesprøverne gennem kvote 2 på Københavns-, Aarhus- og Syddansk Universitet. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar på optagelse

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Kvote 2 ansoegning udsat pga. Coronavirus

På grund af den nuværende situation med coronavirus, kan du stadig nå at søge kvote 2. Uddannelse- og Forskningsministeret har valgt at forlænge ansøgningsfristen, hvilket betyder, at du i stedet har indtil søndag d. 22 marts 2020 klokken 12:00 til at færdiggøre din kvote 2-ansøgning.  Nåede du ikke at sende din kvote 2-ansøgning afsted, så har du stadig tid til at nå det.

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2020

Få et alternativt bud på dit drømmestudie

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere