Vis studentum.dk som: Mobile

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

“Jeg har måske bare for meget krudt til kun at studere,” overvejer Annika Borbye Omraninejhad, mens hun ser tilbage på de uddannelses- og karrierevalg, hun har truffet de seneste par år.

Siden hun gik ud af gymnasiet, har hun marcheret taktfast op ad karrierestigen, fra en stilling som restaurantchef hos McDonalds til i dag, hvor hun er Operations Manager hos Madklubben – med en fuldført HD-uddannelse, som hun tog ved siden af fuldtidsarbejdet, oven i. Hun har, som hun selv udtrykker det, "lært at tælle lygtepæle i stedet for at løbe maratoner", at bryde store opgaver ned til små overskuelige dele, og så løse dem, én for én:

"Hvis bare man hele tiden flytter sig, når man i mål. Det er den bedste læring, jeg har fået med,” siger hun.

Annika Borbye Omraninejhad havde ellers ikke gode erfaringer med at studere fra gymnasiet:

“Jeg følte mig aldrig godt tilpas i gymnasiet, men jeg gennemførte da, ved at læse det sidste år som selvstudie, hvor jeg arbejdede fuldtid på McDonalds ved siden af,” fortæller hun.

“Dér havde jeg det godt. Der var et andet fællesskab, som ikke handlede om, hvor meget man havde været i byen, og jeg kunne godt lide, at jeg vidste præcist, hvad der blev forventet af mig og hele tiden kunne måle mine resultater. Derfor var det også helt naturligt for mig, at jeg skulle ud og arbejde, da jeg blev færdig.”

Chefen anbefalede HD

Annika Borbye Omraninejhad havde gjort sig mange tanker om, hvad hun skulle uddanne sig til – for en uddannelse skulle hun da have, på et eller andet tidspunkt, følte hun. Men hun var også begyndt at få ledelsesansvar hos McDonalds, og det var svært at forestille sig at skulle sætte arbejdslivet helt i bero for at sidde stille på skolebænken i de tre år, det tager at få en universitetsbachelor.

“En dag fortalte min leder mig om muligheden for at læse en HD. Jeg havde hørt om det før, men jeg har aldrig tænkt, at det kunne være noget for mig. Men da min leder sagde, at jeg skulle overveje det nøje, fordi det var hårdt og ikke for hvem som helst, tændte det mit konkurrencegen. Dét skulle jeg bare,” siger hun.

“Selvom det har været hårdt, har det været det værd. Jeg var aldrig nået dertil, hvor jeg er i dag, uden min HD.”

HD-uddannelserne på CBS er uddannelser, som man kan læse, mens man har et fuldtidsarbejde – og hvor de studerendes praktiske udfordringer fra erhvervslivet bliver inddraget i undervisningen. Uddannelserne kan tilpasses den enkeltes karriere og behov: Man kan for eksempel læse dem over fire år på deltid eller sprede dem ud over længere tid ved at læse dem som enkeltfag. Annika Borbye Omraninejhad læste sin HD-uddannelse på seks år.

Og det er hårdt både at arbejde fuldtid og samtidig studere erhvervsøkonomi, statistik eller den nyeste teori indenfor ledelse ved siden af, fortæller David Gullberg, sekretariatschef på HD-uddannelserne, der også selv har læst en HD-uddannelse. Til gengæld er der også nogle indbyggede motivationsfaktorer:

“Al den viden, du bliver præsenteret for på HD, kan du bruge i praksis. Mange uddannelser kalder sig praksisnære, men HD er virkelig praksisnær: Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen. Og det, tror jeg, er en del af motivationen for mange af vores studerende: De får nogle redskaber, de kan bruge i deres hverdag med det samme, ikke først til eksamen.”

Han fortæller, at HD overordnet henvender sig til to grupper af studerende:

“HD-uddannelserne har den særlige egenskab, at de både kan bruges til efteruddannelse og videreuddannelse. Det er to meget forskellige motivationer. Vores studerende kan både være mennesker, som har en akademisk uddannelse og er godt i gang med deres karriere, men føler, at de har brug for at opdatere deres viden. Men det kan også være for dem, som endnu ikke er stået på uddannelsestoget og har lyst til at få en uddannelse på bachelorniveau, mens de arbejder.”

Livslang læring i fokus

Videre- og efteruddannelse er de seneste par år blevet centrale emner i debatten om fremtidens arbejdsliv. Hvor man førhen kunne klare sig med én uddannelse, som holdt hele livet, er der i dag i stigende grad fokus på opkvalificering og det, man populært kalder “livslang læring”.

“Vores rektor her på CBS, Nikolaj Malchow-Møller, taler om at der indenfor de lange videregående uddannelser i dag stort set kun eksisterer en “5+40”-model, hvor man uddanner sig i fem år, og så arbejder man de næste 40 uden at efteruddanne sig. Den tankegang arbejder vi på at gøre op med, da tankegangen ikke længere imødekommer den efterspørgsel, som vi vil se på fremtidens arbejdsmarked, hvor arbejdsopgaver og ansættelser vil ændre sig i et langt højere tempo, end vi hidtil

har set. Der er mange steder på arbejdsmarkedet, hvor funktionerne er i stor udvikling. Du skal løbende vide nye ting og være i stand til at løse nogle bredere opgaver end førhen. Du skal i stigende grad kunne arbejde på tværs i din virksomhed og løse opgaver med kollegaer fra andre afdelinger. ”Og det betyder, at du hen ad vejen får brug for nogle nye værktøjer til at kunne løse dine opgaver bedst muligt. Det er netop det HD’en kan. Den kombinerer solid forretningsforståelse med mulighed for at du løbende kan tilpasse uddannelsen til din karriere” Siger David Gullberg.

For Annika Borbye Omraninejhad er HD’en heller ikke endestationen:

“Jeg har fået mere mod på at blive ved med at uddanne mig. Jeg ved nu, at det handler om at omsætte teori til praksis, og det forstår jeg. At det handler om at forstå metoderne og forstå at bruge dem. Og jeg kan også mærke nu, hvor det er et par år siden, at jeg blev færdig, at jeg snart begynder at ville uddanne mig noget mere. Det kan være, at det skal være en ny HD eller en kandidat, som HD’en jo også giver adgang til. Det havde jeg slet ikke haft lyst til før,” siger hun.

Senest opdateret: 01 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en multimediedesignstuderende

På multimediedesignuddannelsen arbejder man med brugergrænsefladedesign (UI), brugeroplevelser (UX), webudvikling i form af kodning, indholdsproduktion til digitale medier, teknologi og forretningsforståelse. Du kan læse Johannes beretning om, hvordan det er at gå på en toårig erhvervsuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 13-04-2021

Overvejer du at holde orlov fra dit studie? Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg!

 Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide om orlov fra studiet - alt fra: Hvor lang tid du kan holde orlov og ideer til hvad du kan lave, mens du holder orlov.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-07-2020

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 01-12-2020

Karriereguide: Pædagogik og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 07-01-2021

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Kultur og Sprogmødestudier

Ida læser en bachelor, der kombinerer de mange aspekter af dynamikkerne i samfundet og det psykologiske ved individet. Ida søgte en bred uddannelse og fandt frem til en humanistisk bachelor på Roskilde Universitet!  Læs mere om Idas og hendes oplevelse af uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidat i virksomheds- og arbejdslivsstudier

Ida læser Virksomhedsstudier og arbejdslisstudier på Roskilde Universitet. Virksomhedsstudier giver et indblik i organisation, ledelse og udvikling, hvor arbejdslivsstudier giver indsigt i arbejdslivet og arbejdets organisering ift. medarbejdernes identitetsdannelse.   

Læs mere
Sidst opdateret 21-08-2015

Erhvervsakademi eller akademiudd.?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Ørestad Gymnasium producerer '90'

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 06-05-2021

Guide: Sådan kommer du ind på din drømme kandidatuddannelse

Skal du til at søge ind på en kandidatuddannelse? Så er kan denne guide måske hjælpe dig igennem processen!

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide