01 apr 2022

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

“Jeg har måske bare for meget krudt til kun at studere,” overvejer Annika Borbye Omraninejhad, mens hun ser tilbage på de uddannelses- og karrierevalg, hun har truffet de seneste par år.

Siden hun gik ud af gymnasiet, har hun marcheret taktfast op ad karrierestigen, fra en stilling som restaurantchef hos McDonalds til i dag, hvor hun er Operations Manager hos Madklubben – med en fuldført HD-uddannelse, som hun tog ved siden af fuldtidsarbejdet, oven i. Hun har, som hun selv udtrykker det, "lært at tælle lygtepæle i stedet for at løbe maratoner", at bryde store opgaver ned til små overskuelige dele, og så løse dem, én for én:

"Hvis bare man hele tiden flytter sig, når man i mål. Det er den bedste læring, jeg har fået med,” siger hun.

Annika Borbye Omraninejhad havde ellers ikke gode erfaringer med at studere fra gymnasiet:

“Jeg følte mig aldrig godt tilpas i gymnasiet, men jeg gennemførte da, ved at læse det sidste år som selvstudie, hvor jeg arbejdede fuldtid på McDonalds ved siden af,” fortæller hun.

“Dér havde jeg det godt. Der var et andet fællesskab, som ikke handlede om, hvor meget man havde været i byen, og jeg kunne godt lide, at jeg vidste præcist, hvad der blev forventet af mig og hele tiden kunne måle mine resultater. Derfor var det også helt naturligt for mig, at jeg skulle ud og arbejde, da jeg blev færdig.”

Chefen anbefalede HD

Annika Borbye Omraninejhad havde gjort sig mange tanker om, hvad hun skulle uddanne sig til – for en uddannelse skulle hun da have, på et eller andet tidspunkt, følte hun. Men hun var også begyndt at få ledelsesansvar hos McDonalds, og det var svært at forestille sig at skulle sætte arbejdslivet helt i bero for at sidde stille på skolebænken i de tre år, det tager at få en universitetsbachelor.

“En dag fortalte min leder mig om muligheden for at læse en HD. Jeg havde hørt om det før, men jeg har aldrig tænkt, at det kunne være noget for mig. Men da min leder sagde, at jeg skulle overveje det nøje, fordi det var hårdt og ikke for hvem som helst, tændte det mit konkurrencegen. Dét skulle jeg bare,” siger hun.

“Selvom det har været hårdt, har det været det værd. Jeg var aldrig nået dertil, hvor jeg er i dag, uden min HD.”

HD-uddannelserne på CBS er uddannelser, som man kan læse, mens man har et fuldtidsarbejde – og hvor de studerendes praktiske udfordringer fra erhvervslivet bliver inddraget i undervisningen. Uddannelserne kan tilpasses den enkeltes karriere og behov: Man kan for eksempel læse dem over fire år på deltid eller sprede dem ud over længere tid ved at læse dem som enkeltfag. Annika Borbye Omraninejhad læste sin HD-uddannelse på seks år.

Og det er hårdt både at arbejde fuldtid og samtidig studere erhvervsøkonomi, statistik eller den nyeste teori indenfor ledelse ved siden af, fortæller David Gullberg, sekretariatschef på HD-uddannelserne, der også selv har læst en HD-uddannelse. Til gengæld er der også nogle indbyggede motivationsfaktorer:

“Al den viden, du bliver præsenteret for på HD, kan du bruge i praksis. Mange uddannelser kalder sig praksisnære, men HD er virkelig praksisnær: Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen. Og det, tror jeg, er en del af motivationen for mange af vores studerende: De får nogle redskaber, de kan bruge i deres hverdag med det samme, ikke først til eksamen.”

Han fortæller, at HD overordnet henvender sig til to grupper af studerende:

“HD-uddannelserne har den særlige egenskab, at de både kan bruges til efteruddannelse og videreuddannelse. Det er to meget forskellige motivationer. Vores studerende kan både være mennesker, som har en akademisk uddannelse og er godt i gang med deres karriere, men føler, at de har brug for at opdatere deres viden. Men det kan også være for dem, som endnu ikke er stået på uddannelsestoget og har lyst til at få en uddannelse på bachelorniveau, mens de arbejder.”

Livslang læring i fokus

Videre- og efteruddannelse er de seneste par år blevet centrale emner i debatten om fremtidens arbejdsliv. Hvor man førhen kunne klare sig med én uddannelse, som holdt hele livet, er der i dag i stigende grad fokus på opkvalificering og det, man populært kalder “livslang læring”.

“Vores rektor her på CBS, Nikolaj Malchow-Møller, taler om at der indenfor de lange videregående uddannelser i dag stort set kun eksisterer en “5+40”-model, hvor man uddanner sig i fem år, og så arbejder man de næste 40 uden at efteruddanne sig. Den tankegang arbejder vi på at gøre op med, da tankegangen ikke længere imødekommer den efterspørgsel, som vi vil se på fremtidens arbejdsmarked, hvor arbejdsopgaver og ansættelser vil ændre sig i et langt højere tempo, end vi hidtil

har set. Der er mange steder på arbejdsmarkedet, hvor funktionerne er i stor udvikling. Du skal løbende vide nye ting og være i stand til at løse nogle bredere opgaver end førhen. Du skal i stigende grad kunne arbejde på tværs i din virksomhed og løse opgaver med kollegaer fra andre afdelinger. ”Og det betyder, at du hen ad vejen får brug for nogle nye værktøjer til at kunne løse dine opgaver bedst muligt. Det er netop det HD’en kan. Den kombinerer solid forretningsforståelse med mulighed for at du løbende kan tilpasse uddannelsen til din karriere” Siger David Gullberg.

For Annika Borbye Omraninejhad er HD’en heller ikke endestationen:

“Jeg har fået mere mod på at blive ved med at uddanne mig. Jeg ved nu, at det handler om at omsætte teori til praksis, og det forstår jeg. At det handler om at forstå metoderne og forstå at bruge dem. Og jeg kan også mærke nu, hvor det er et par år siden, at jeg blev færdig, at jeg snart begynder at ville uddanne mig noget mere. Det kan være, at det skal være en ny HD eller en kandidat, som HD’en jo også giver adgang til. Det havde jeg slet ikke haft lyst til før,” siger hun.

Find alle HD uddannelser ved CBS her

Senest opdateret: 01 apr 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2022

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien? Fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en salgs-ninja laver? Vi har samlet 8 bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

Hvad er en EUX-uddannelse?

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Ørestad Gymnasium producerer '90'

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad er GMAT - trin for trin vejledning til testen

Står GMAT imellem dig og din drømmeuddannelse? Her får du svar på, hvad GMAT er samt en vejledning til, hvordan du kommer godt igennem processen.

Læs mere
Sidst opdateret 28-04-2023

Karriere som sexolog og parterapeut

Har du overvejet, om uddannelsen parterapeut, sexolog eller begge dele er noget for dig? Fælles for dem er, at du får fornyet indsigt i dig selv og dine relationer såvel som spændende karriereveje. Få 3 gyldne råd til at vælge den rette sexolog- eller parterapeut uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Pædagogik og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til for eksempel pædagog, lærer eller psykolog muligvis være noget for dig. Læs meget mere om mulighederne lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for design

Hvordan bliver man designer? I denne karriereguide fortæller vi om dine muligheder hvad angår uddannelse, job og karriere inden for design lige fra mode over grafisk design til indretningsarkitektur. Det oplagte valg, hvis du elsker at være kreativ.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Ledelse og administration

Hvad kan jeg blive inden for ledelse, administration og kontor? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en business uddannelse og læse mere om de mange karriereveje i branchen. Bliv inspireret lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-02-2023

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier, scholarships og legater. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Derfor bør du tage din praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en farmacistuderende

Farmaciuddannelsen handler helt overordnet om lægemidler. Du vil lære om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Læs mere om Katrine og hendes valg af studie lige her!

Læs mere
Sidst opdateret 04-11-2020

Mød en film- og medievidenskabstuderende

Cecilie har en drøm om at arbejde i tv-branchen, og derfor valgte hun at starte på en uddannelsen inden for film og medier! Du kan her læse mere om, hvorfor Cecilie valgte netop denne uddannelse! Måske bliver du inspireret til dit eget uddannelsesvalg!

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dit gymnasievalg?

Med de nye optagelsesregler ved gymnasiet er der kommet stort fokus på en ny form for  elevfordeling på landets gymnasier. Her på siden kan du læse mere om hvordan denne fordeling kan påvirke dig og dit gymnasievalg. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2022

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Drømmer du om at kunne hjælpe andre med at blive den bedste udgave af sig selv gennem kost, motion og mental sundhed? Så kan kostvejlederuddannelsen meget vel være det rette valg for dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-02-2023

Top 10: Mystery Shopper resultater 2023

Når du skal vælge uddannelse har du sikkert spørgsmål, som du ønsker svar på - hurtigt. Vi har med vores Mystery Shopper undersøgelse 2023 undersøgt, hvor hurtigt vores udbydere svarer. Du kan se resultaterne for undersøgelsen her.

Læs mere