Vis studentum.dk som: Mobile
Få hjælp til SU reglerne, når du skal være mor eller far

Få hjælp til SU reglerne, når du skal være mor eller far

Værd at vide om SU og barsel under uddannelse

Hvordan er det nu med økonomien, når du får et barn, mens du er under uddannelse? Som studerende på en SU-godkendt uddannelse, har du mulighed for at få op til tolv måneders ekstra SU afhængigt af, om du bliver mor eller far. Går du på en videregående uddannelse, kaldes den ekstra SU for fødselsklip.

Reglerne for udbetalingen af den ekstra SU, når du bliver forælder varierer en smule alt efter, om du studerer på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.

Du skal dog altid være studieaktiv frem til den måned, hvor udbetalingen af den ekstra SU starter. Til gengæld er det ikke et krav, at du følger din uddannelse, mens du får ekstra SU udbetalt efter, at du er blevet forælder.

Her samler vi de vigtigste regler for dig, der bliver mor eller far i løbet af din studietid. Få blandt andet svar på, hvordan du kombinerer SU og barsel, om du får ekstra SU, når du har barn og meget mere. Nederst på siden kan du også læse mere om dine muligheder, hvis du er blevet mor eller far lige før, du begyndte at studere.

Reglerne for dig, der får barn som studerende

SU når du bliver mor som studerende

Bliver du mor som studerende, får du tolv måneders ekstra SU, som du kan få udbetalt fra to måneder før terminsdatoen. Når du søger om ekstra SU som mor, skal du dokumentere din graviditet ved at indsende en kopi af din vandrejournal. Vær også opmærksom på, at du tidligst kan søge om fødselsklip tre måneder før din terminsdato.

Planlæg din økonomi, når du bliver mor

Du har tre muligheder, når du skal vælge, hvordan du vil have udbetalt de tolv måneders ekstra SU til mødre på ungdomsuddannelser eller tolv fødselsklip til mødre på videregående uddannelser:

  • Som enkeltrater/enkeltklip, så du får et års ekstra SU til normal sats
  • Som dobbelrater/dobbeltklip, så du får et halvt års ekstra SU til dobbelt sats
  • Som en kombination / miksklip, så du fx får et halvt års ekstra SU til normal sats og tre måneders ekstra SU til dobbelt sats

Du har med andre ord stor frihed til at tilrettelægge din SU, når du får barn, så det passer bedst muligt for netop din økonomi og dine planer. Husk blot at du skal være studieaktiv og studerende på normale vilkår, når du vælger at få udbetalt miksklip. Ansøgning om dine fødselsklip sker via minSU.

TIP: Hvis både du og barnets far studerer på en videregående uddannelse, kan du overføre op til halvdelen af dine fødselsklip til barnets far. Det giver jer endnu mere fleksibilitet i planlægningen af jeres barsel.

SU når du bliver far som studerende

Som kommende eller nybagt far og studerende har du mulighed for at søge om dine seks måneders ekstra SU fra måneden før den første udbetaling. I den forbindelse kan du selv bestemme, hvornår i din uddannelse du vil have dine ekstra klip udbetalt. Du kan dog tidligst få udbetalt din ekstra SU i den måned, hvor barnet kommer til verden.

Bliver du far i løbet af din studietid, har du de tre samme muligheder i forhold til udbetaling af de ekstra klip/rater; nemlig enkeltvis, dobbelt eller som en kombination. Ved ansøgningen skal du dokumentere, at du er blevet far. Det kan du fx gøre ved at sende en kopi af fødselsattesten eller en faderskabserklæring til dit uddannelsessted. Er I gift, kan du også dokumentere, at du skal være far via en kopi af vandrejournal og vielsesattest.

SU når du er tilbage på uddannelsen efter barsel

Når du er tilbage på uddannelsen efter din barsel og har brugt din ekstra SU, har du forskellige muligheder for at supplere din SU via tillæg for forsørgere for at få enderne til at mødes som forælder under uddannelse. Disse er:

  • Supplerende SU-lån til forsørgere: 1.618 kr.
  • Forsørgertillæg til enlige forsørgere (før skat): 6.321 kr.
  • Forsørgertillæg til forsørgere der bor sammen med en SU-modtager: 2.525 kr.

Det supplerende SU-lån for forsørgere er muligt at opnå for alle SU-berettigede modtagere, som er biologisk forælder eller adoptivforælder til et barn under 18 år med samme folkeregisteradresse, og det skal betales tilbage på samme vilkår som et almindeligt SU lån. Opfylder du derimod betingelserne til tillægget for enlige forsørgere eller forsørgere, der er samboende med en anden SU-modtager, vil du modtage tillægget på samme vilkår som din SU.

TIP:  Husk at du ikke kan modtage forsørgertillæg samtidig med, at du modtager fødselsklip eller miksklip.

Læs mere om betingelserne for SU til forældre, forsørgertillæg og supplerende SU-lån til forsørgere på su.dk. Her finder du også information om muligheden for at få ekstra SU, hvis du er blevet forælder umiddelbart inden, at du begyndte på din uddannelse. Hvor meget du kan få, afhænger af, hvor lang tid der er imellem fødselstidspunktet og datoen for uddannelsesstart og en række andre forhold.

Tilbage til SU guiden

Senest opdateret: 23 maj 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-12-2021

5 gode råd til jul på budget

Julen kan være en hård tid og har det med at tage pusten fra de fleste. Julen er en højtid, som mange studerende frygter - men det behøver du slet ikke! Julen behøver ikke ruinere dit SU budget. Få 5 gode råd til en magisk jul på budget. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Er du i tvivl om SU reglerne? Læs alt om SU her

Her guider vi dig igennem junglen af SU-satser og regler, så ved lige præcis, hvad du skal være opmærksom på, og alt hvad der er værd at vide om SU. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Sådan får du luksusmad på menuen som studerende

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Studierabat - din vej til en billigere studietid

Det kan hurtigt blive dyrt at være studerende, det derfor altid kærkommen når en rabat dukker op, hvis bare du flasher studiekortet.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

10 sparetips til den studerende på budget

Få gode råd til, hvordan du som studerende kan få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Guide: Få mere ud af din SU

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

5 veje til billige studiebøger

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Vi har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger. Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Find vej i fagforenings- og a-kasse junglen

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Studiemedlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Bedste løsning til bredbånd og mobil

Du er lige flyttet hjemmefra for at studere i storbyen. Du leder efter det bedste bredbånd og mobilabonnement, men hvad skal man vælge? Vi guider dig her til den bedste løsning. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-09-2018

5 måder du kan passe på miljøet

Vil du være med til at passe på miljøet og indrette din hverdag mere klimavenligt?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 22-04-2022

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-04-2022

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2022

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier, scholarships og legater. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Skal du på barsel som studerende?

Det kan være en udfordring at samle alle informationerne om støtte, udbetalinger og økonomi når du får barn under uddannelse. Så det har vi gjort her! I denne artikel vil vi beskrive de forskellige muligheder og giver dig det fulde overblik.

Læs mere