Vis studentum.dk som: Mobile
Få hjælp til SU reglerne, når du skal være mor eller far

Få hjælp til SU reglerne, når du skal være mor eller far

Synes du også, at det er lidt af en jungle at finde rundt i reglerne som forælder på SU? I denne guide samler vi de vigtigste regler og begreber for dig, der bliver forælder i løbet af din studietid. Få f.eks. svar på om du får ekstra SU, din økonomi under og efter barsel samt dine muligheder, hvis du er blevet forælder lige før, du begyndte at studere.

Værd at vide om SU og barsel under uddannelse

Hvordan er det nu med økonomien, når du får et barn, mens du er under uddannelse? Som studerende på en SU-godkendt uddannelse, har du mulighed for at få ekstra SU. Her skal du være særligt opmærksom på, at der per 1. august 2022 en ny lov, som medfører at forældre på SU ligestilles i forbindelse med fødsel fra 1. august 2022.

Før i tiden har det lydt, at man kunne få op til 12 måneders ekstra SU afhængigt af, om du bliver mor eller far. Sådan er reglerne altså ikke fremadrettet, men der vil derimod være fuld ligestilling mellem kønnene i SU-systemet i forbindelse med fødsel eller adoption. Det betyder i praksis, at begge forældre kan få tildelt op til ni måneders ekstra SU i forbindelse med fødsel eller adoption. Hver forælder kan overføre op til tre måneder af den ekstra SU til den anden forælder, hvis begge forældre er SU-berettigede, uanset om de går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.

Hvis du er enlig forsørger, kan du få op til 12 måneder med fødsels-støtte (og eventuelt SU-lån).

Før 1. august 2022

Hvis du har ansøgt om ekstra SU i forbindelse med fødsel eller adoption før den 1. august 2022, vil din ansøgning blive behandlet efter de "gamle" regler, hvor moren blev tildelt op til 12 måneders ekstra SU, og faderen blev tildelt op til seks måneders ekstra SU. Her var der mulighed for støtte i form af fødselsrater eller fødselsklip - dette har været afhængigt af, om du gik på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse. Dette er derfor værd at være opmærksom på, hvis du netop har ansøgt om ekstra SU i forbindelse med fødsel eller adoption før den 1. august 2022. Hvis du står i denne situation, kan du læse mere om dine muligheder her.

SU når du bliver mor som studerende (Før 1. august 2022)

Bliver du mor som studerende, får du tolv måneders ekstra SU, som du kan få udbetalt fra to måneder før terminsdatoen. Når du søger om ekstra SU som mor, skal du dokumentere din graviditet ved at indsende en kopi af din vandrejournal. Vær også opmærksom på, at du tidligst kan søge om fødselsklip tre måneder før din terminsdato.

SU når du bliver far som studerende (Før 1. august 2022)

Som kommende eller nybagt far og studerende har du mulighed for at søge om dine seks måneders ekstra SU fra måneden før den første udbetaling. I den forbindelse kan du selv bestemme, hvornår i din uddannelse du vil have dine ekstra klip udbetalt. Du kan dog tidligst få udbetalt din ekstra SU i den måned, hvor barnet kommer til verden.

Bliver du far i løbet af din studietid, har du de tre samme muligheder i forhold til udbetaling af de ekstra klip/rater; nemlig enkeltvis, dobbelt eller som en kombination. Ved ansøgningen skal du dokumentere, at du er blevet far. Det kan du fx gøre ved at sende en kopi af fødselsattesten eller en faderskabserklæring til dit uddannelsessted. Er I gift, kan du også dokumentere, at du skal være far via en kopi af vandrejournal og vielsesattest.

Du fik barn før din uddannelse/mens du holdt orlov

Hvis du har fået barn inden du er startet på din uddannelse eller mens du har haft orlov fra din uddannelse har du ligeledes mulighed for at få ekstra støtte. Her afhænger dine muligheder og reglerne dog også af, hvornår du søgte ekstra støtte.

Før 1. august 2022:

For at få ekstra SU, må du tidligst være blevet forælder:

  • højst 12 måneder før uddannelsen starter eller genoptages efter orlov, hvis du er blevet mor
  • højst seks måneder før uddannelsen starter eller genoptages efter orlov, hvis du er blevet far

Du kan læse mere om reglerne og mulighederne før 1. august 2022 her

Efter 1. august 2022

For at få fødsels-støtte må du tidligst være blevet forælder:

  • højst 9 måneder før uddannelsen starter eller genoptages efter orlov, hvis du er blevet forælder
  • højst 12 måneder før uddannelsen starter eller genoptages efter orlov, hvis du er enlig forsørger

Du kan læse mere om reglerne og mulighederne efter 2022 her.

SU når du er tilbage på uddannelsen efter barsel

Når du kommer tilbage på uddannelsen efter din barsel og har brugt din ekstra SU, har du forskellige muligheder for at supplere din SU via tillæg fra forsørgere for at få enderne til at mødes som forælder under uddannelse. Disse er:

  • Supplerende SU-lån til forsørgere: 1.637 kr.
  • Forsørgertillæg til enlige forsørgere (før skat): 6.397 kr.
  • Forsørgertillæg til forsørgere der bor sammen med en SU-modtager (før skat): 2.555 kr.

Det supplerende SU-lån for forsørgere er muligt at opnå for alle SU-berettigede modtagere, som er biologisk forælder eller adoptivforælder til et barn under 18 år med samme folkeregisteradresse, og det skal betales tilbage på samme vilkår som et almindeligt SU lån. Opfylder du derimod betingelserne til tillægget for enlige forsørgere eller forsørgere, der er samboende med en anden SU-modtager, vil du modtage tillægget på samme vilkår som din SU.

Læs mere om betingelserne for SU til forældre, forsørgertillæg og supplerende SU-lån til forsørgere på su.dk. Her finder du også information om muligheden for at få ekstra SU, hvis du er blevet forælder umiddelbart inden, at du begyndte på din uddannelse. 

Tilbage til SU guiden

Kilde: Statens Uddannelsesstøtte, www.su.dk

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 31-08-2022

Spørgsmål og svar om SU lån og SU gæld

Er du studerende på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse? Har du svært ved at få enderne til at mødes, og tæller du ofte de sidste mønter, når måneden er ved at være ovre? Så kan du overveje at supplere din SU med et SU lån. Måske har du endda allerede overvejet det? Her er, hvad du bør være opmærksom på.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 tips: Få mere ud af din SU

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studierabat - din vej til en billigere studietid

Det kan hurtigt blive dyrt at være studerende. Det er derfor også altid kærkomment, når en rabat dukker op, hvis bare du husker at flashe studiekortet.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

10 sparetips til den studerende på budget

Få gode råd til, hvordan du som studerende kan få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 31-08-2022

Er du i tvivl om SU reglerne? Læs alt om SU her

Her guider vi dig igennem junglen af SU-satser og regler, så ved lige præcis, hvad du skal være opmærksom på, og alt hvad der er værd at vide om SU. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

5 gode råd til jul på budget

Julen kan være en hård tid og har det med at tage pusten fra de fleste. Julen er en højtid, som mange studerende frygter - men det behøver du slet ikke! Julen behøver ikke ruinere dit SU budget. Få 5 gode råd til en magisk jul på budget. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

6 gode råd: Sådan får du luksusmad på SU budget

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse, men det gør det ikke mindste vigtigt. Bliv klogere på a-kasse og lønsikring lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2022

Spørgsmål og svar om SU til fjernundervisning

Overvejer du at tage et par HF enkeltfag som fjernundervisning eller måske en hel uddannelse? For mange er økonomien den primære årsag til at vælge et fjernstudie. Uanset hvad årsagen til at vælge at studere online er, får vi her på studentum.dk mange spørgsmål om, hvordan SU reglerne er for fjernundervisning.

Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2022

Studiemedlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Skal du på udveksling i London?

Mathilde Marker, der har studeret i London i fem måneder, giver dig her sine bedste råd til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og fede oplevelser.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Din guide til uddannelse med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Bedste løsning til bredbånd og mobil

Du er lige flyttet hjemmefra for at studere i storbyen. Du leder efter det bedste bredbånd og mobilabonnement, men hvad skal man vælge? Vi guider dig her til den bedste løsning. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job. Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 veje til billige studiebøger

På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Vi har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger. Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2022

Find vej i fagforenings- og a-kasse junglen

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2022

SU til ungdomsuddannelser, enkeltfag og videregående uddannelser

Har du svært ved at finde rundt i junglen af regler for netop den type uddannelse, du er indskrevet på? Find ud af, hvad dit valg af uddannelse betyder for, hvor meget du modtager i uddannelsesstøtte samt på hvilke vilkår.

SU
Læs mere
Sidst opdateret 20-09-2018

5 måder du kan passe på miljøet

Vil du være med til at passe på miljøet og indrette din hverdag mere klimavenligt?

Læs mere