A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse, men det gør det ikke mindste vigtigt. Bliv klogere på a-kasse og lønsikring lige her.

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man begynder at nærme sig afslutningen på sin uddannelse. Det er derimod karriererdrømme, graduateprogrammer og andre ting, der fylder ens tanker.

 

Men en a-kasse er altså en vigtig ting at overveje, senest 1 år inden du bliver færdig på dit studie.

Som studerende kan du nemlig melde dig gratis ind i en a-kasse, hvis du vel og mærke gør det minimum 1 år før endt studie. Hvis du gør dette, er du berettiget til dagpenge den dag du bliver færdig på dit studie, og du måske ikke lige har fundet drømmejobbet endnu.

Har du derimod ikke meldt dig ind i en a-kasse 1 år før endt studie, vil du komme i karantæne i én måned, før end at du kan begynde at modtage dagpenge. Helt konkret betyder det, at du i en hel måned hverken vil få SU eller dagpenge, hvilket for de fleste gør det svært at få tingene til at hænge sammen.

Vælg en a-kasse, som passer til dig og dine behov, og få dig meldt ind i god tid inden du afslutter din uddannelse. De fleste tilbyder gratis studiemedlemskaber, men tjek lige en ekstra gang inden du melder dig ind.

Du kan desuden på borger.dk læse mere om de konkrete krav, som skal opfyldes, før end at du kan blive medlem af en a-kasse.

Hvad kan jeg bruge en a-kasse til under studiet?

Den primære årsag til at have en a-kasse, er selvfølgelig, at det giver adgang til dagpenge ved ledighed.

Som studiemedlem i en a-kasse får du dog ofte andre fordele også, udover muligheden for dagpenge senere, og disse har vi listet op herunder:

  • Billig studieforsikring
  • Billig kassekredit
  • Rabat på studiebøger
  • Gratis fagforening
  • Adgang til kurser og foredrag
  • Rabatordninger med butikker i din by

Der er altså masser af fordele ved at indmelde sig tidligt i en a-kasse, og det koster dig altså ikke noget.

Har jeg brug for en lønsikring?

En af de centrale tillægsforsikringer som rigtig mange a-kasser tilbyder, er en lønsikring. Og hvad er så det?

En lønsikring er en forsikring, som går ind og sørger for, at det du får udbetalt hver måned udover dine dagpenge, svarer til op mod 90% af den løn, du tidligere har fået. Har du f.eks. tjent 30.000 om måneden, så går lønskringen ind og supplerer dine dagpenge, så du kommer op og får omkring 24.000 om måneden, i stedet for dagpengesatsen på omkring de 19.000.

En lønsikring er altså kun relevant, hvis du har været i arbejde og mister dit job.

En lønsikring er typisk for personer med en højere indkomst, og dermed ofte en dyrere livsstil, som ikke ville kunne betales med en dagpengesats.

For en nyuddannet er en lønsikring således ikke så relevant, da dit forbrug typisk ikke er voldsomt højt og tilpasset et studieliv.

Når din a-kasse tilbyder dig en lønsikring, giver det derfor sandsynligvis ikke meget mening for dig nu, men hvis du i fremtiden får hus, børn, bil osv. – kan en lønsikring være en god sikkerhed at have. Du kan på find-a-kasse-priser.dk/lønsikring se en oversigt over løsninger, og hvad de koster hos de forskellige a-kasser.


Annoncer