Spørgsmål og svar om SU lån og SU gæld

Er du studerende på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse? Har du svært ved at få enderne til at mødes, og tæller du ofte de sidste mønter, når måneden er ved at være ovre? Så kan du overveje at supplere din SU med et SU lån. Måske har du endda allerede overvejet det? Her er, hvad du bør være opmærksom på.

Spørgsmål og svar om SU lån og SU gæld

Er du studerende på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse? Har du svært ved at få enderne til at mødes, og tæller du ofte de sidste mønter, når måneden er ved at være ovre? Så kan du overveje at supplere din SU med et SU lån. Måske har du endda allerede overvejet det? Her er, hvad du bør være opmærksom på. 

Værd at vide om studielån og SU gæld

Inden du låner, er det dog som med alle andre lån en god ide, at du overvejer, om du virkelig har brug for det, og om du har mulighed for at betale det tilbage inden for de gældende betingelser. I den forbindelse er der tre fordele:

  • Du får et lån til en rente, der er væsentligt lavere end forbrugslån
  • Du låner på fleksible vilkår, hvor du ikke låner mere, end du behøver
  • Du betaler først SU lånet tilbage, når du har afsluttet din uddannelse

Hvis du låner med omtanke, er et SU lån med andre ord en god mulighed for at skabe nok luft i din studieøkonomi til, at du kan koncentrere dig om dine studier uden, at du skraber en gæld sammen, du kommer til at betale af på resten af livet. Læs med her og få svar på de fem oftest stillede spørgsmål om SU lån.

1: Hvem kan optage et SU lån?

For at få SU lån skal du opfylde de generelle SU betingelser. Det vil sige, at du skal være indskrevet på en SU-godkendt uddannelse og være studieaktiv samt være fyldt 18 år. Du kan desuden kun få SU lån i de måneder, hvor du modtager SU. Har du orlov, eller har du valgt SU fra, kan du derfor ikke få udbetalt SU lån.

2: Hvor meget kan jeg låne?

Som standard er der en fast sats for SU lån, der gælder for alle SU-berettigede. Dertil er der særlige satser for forsørgere og for studerende, som ikke har mere SU tilbage på deres klippekort. I 2022 gælder følgende satser:

  • SU lån: Op til 3.273 kr.
  • Supplerende SU lån til forsørgere: Op til 1.637 kr.
  • Slutlån: 8.444 kr.

Er du forsørger har du altså mulighed for at låne op til 1.637 kr. udover den generelle sats, men du kan også vælge blot at modtage det supplerende SU lån til forsørgere og på den måde minimere din samlede SU gæld. Slutlånet er muligt at søge de sidste 12 måneder af din uddannelse, hvis du ikke har flere klip tilbage på dit SU klippekort.

Tip: I selvbetjeningsløsningen kan du justere det beløb, du modtager, hvis du ikke har behov for at låne den fulde sats. På den måde behøver du ikke optage mere SU gæld end nødvendigt.

3: Hvordan søger jeg om SU lån?

Du søger om SU lån via selvbetjeningsløsningen minSU og kan tidligst søge en måned før den måned, hvor du kan få SU fra. Husk at du først kan ansøge om SU lån, når du har fået besked om, at du er optaget på en SU-berettiget uddannelse samt, at du skal ind på minSU igen, når du modtager besked om, at du har fået tildelt SU lån i din e-boks. Her skal du nemlig udfylde din låneplan, før du kan få udbetalt lånet.

4: Hvor meget betaler jeg i rente på mit SU lån?

I studietiden betaler du fire procent i rente om året på dit studielån. Når du er færdiguddannet, forrentes din SU gæld med diskontoen plus en procent i resten af lånets løbetid. Nationalbanken fastsætter diskontoen en gang om året.
Har du optaget studielån før 1991, har du en ældre låntype med andre vilkår.

5: Hvornår og hvordan betaler jeg min SU gæld?

Du skal senest begynde at betale dit SU lån tilbage den 1. januar i det første hele kalenderår efter, at du har afsluttet din uddannelse. Hvis din uddannelse for eksempel er afsluttet den 30. juni 2018, skal du begynde at betale lånet tilbage den 1. januar 2020. Det giver dig mulighed for at nå at etablere dig på arbejdsmarkedet og få en almindelig indkomst, før du betaler tilbage. Er du i mellemtiden begyndt på en ny uddannelse, udskyder du tilbagebetalingen af dit SU lån.

Tilbagebetalingen sker til Udbetaling Danmark, Studiegæld. Du får automatisk besked med en tilbagebetalingsplan, når det er tid til, at du skal til at afdrage på din SU gæld. Har du brug for at ændre i tilbagebetalingsplanen, kan du gøre det via selvbetjeningsløsningen på borger.dk. Her kan du også regne på alternative afdragsmuligheder og bestille en ny tilbagebetalingsplan.

Overvejer du at optage SU lån, eller har du spørgsmål om SU gæld? Kontakt SU kontoret på din uddannelsesinstitution for mere information om hvilke regler, der gælder for dig.

divider

Bliv dus med din SU gæld

Det søde liv som studerende er ovre, og tiden er kommet, hvor fælden klapper og SU lånet skal betales tilbage. Det er nu, at borger.dk bliver din bedste ven. Det er nemlig her, du logger på og kan regne på din tilbagebetalingsplan og bestille eventuelle ændringer. Det er også her, du følger din SU gæld, men hvad er det nu, at begreber som amortisationstabel betyder, og hvad er forskellen på en ydelse og et afdrag?

Her samler vi de begreber, du skal kende for at blive dus med din SU gæld:

Ydelse er det beløb, som du betaler. Ydelsen dækker betaling af gebyrer, renter og afdrag.

Afdrag er en del af den betalte ydelse, som går til dækning af det lånte beløb (SU-gæld/Hovedstol).

Hovedstol er det beløb, som du oprindeligt har lånt.

Restgælden er det beløb, som du skylder i dag. Beløbet udgør hovedstolen og tilskrevne renter.

Rente er en fastsat procentsats af hovedstolen. Der er en særlig studietidsrente, fra du optager lånet, til du bliver tilbagebetalingspligtig.

Terminen er et udtryk for, hvor tit du betaler af på dit lån, fx hver eller hver anden måned.

Løbetiden angiver den periode, lånet skal tilbagebetales over. Løbetiden kaldes også afviklingsperioden.

divider

Tilbage til SU guiden

Kilder: su.dk og borger.dk


Annoncer