Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Tillykke – du er blevet optaget på din drømmeuddannelse. For første gang i dit liv skal du i gang med noget, som du åbenlyst brænder for. Det er også nu, at du skal være klar til at komme ud af din komfortzone. Forud venter en periode, der vil forme dig for livet - og hvor du vil få venskaber for livet.

Omkring dig ser du dine nye medstuderende, der med garanti virker übercool og supertjekkede. Det er helt normalt. Lige så normalt er det, at du kommer til at være usikker. Men, hvordan undgår du, at tvivlen tager over, og hvordan holder du gejsten oppe, når rusturen er ovre og forelæsninger er blevet til hverdag?

Hold fokus i jagten på de gode studieliv

Studiestart er som et nyt parforhold, hvor man gør sig til, er motiveret og hele tiden byder ind. Den parallel drager mentaltræner og stressrådgiver, Thomas Pape. Han har en baggrund som psykosomatisk fysioterapeut og har gjort det til sin levevej at give studerende værktøjerne til et godt studieliv.

Vi har sat ham i stævne for at høre hans bud på motivationens betydning for det gode studieliv fra studievalg til speciale. Og på hvad ”det gode studieliv” egentlig er.

det gode studieliv

Fra 100-meterløb til maratonløb

Som ny studerende er motivation og passion for dit studievalg afgørende for, at du kan holde dampen oppe og nå mållinjen. Det slår Thomas Pape fast og sammenligner studietiden med den træningsperiode, som de danske sportsfolk var igennem forud for deres deltagelse i det netop overståede OL i Rio.

”De har trænet i hvert fald fire år for at nå deres mål. Det er cirka lige så lang tid, som det tager at gennemføre en videregående uddannelse. Derfor er det enormt vigtigt, at du kan holde dig motiveret undervejs,” forklarer den erfarne mentaltræner og fortsætter:

”Selve motivationen skifter dog form desto længere i uddannelsen, du når. Simpelthen fordi, at du modnes eller finder nye dybder i din uddannelse. Det kan også være, at du finder ud af, hvad du rent faktisk kan bruge den til.”

Med det in mente plejer Thomas Pape at minde de studerende, han arbejder med, om, at studietiden er et maratonløb frem for et 100-meterløb. Det betyder, at du som studerende skal finde dit eget tempo og gøre tid til restitution undervejs i studietiden. Det er også vigtigt, at du er i stand til at motivere dig selv - og til at forholde dig til din motivation.

Tre syndere stjæler motivationen

Når vi kommer til uge 42, får nye studerende det første afbræk. Her oplever Thomas Pape, at der en del, der kontakter ham i klinikken lidt uden for Aarhus.

”Ved efterårsferien rammer mange nye studerende en mur og er helt bombede. Det sker fordi, at de har været så meget på. I mellemtiden har de glemt, at de også er flyttet hjemmefra, og måske er flyttet til en ny by. Det betyder, at hjernen er ved at koge over. Der er altså ikke noget i vejen med dem. De er ikke dumme. De trænger bare til ro,” fortæller han.

Der er tre faktorer, der særligt ofte er i spil, når motivationen kommer i underskud på studiet. Enten enkeltvis eller i samspil. Det er selvværd, livsomstændigheder eller ordblindhed. Fx ser han med jævne mellemrum ordblinde studerende, der brænder ud i forsøget på at kompensere for ordblindheden.

Sæt ord på tvivlen

Som studerende vil du med stor sandsynlighed nå et tidspunkt, hvor du rammer muren, og tvivlen kommer snigende. Her er det tid til at mærke efter. Er det nogle ydre omstændigheder, eller er det den indre tvivl med, at du ikke tror, at du god nok, læser hurtigt nok, stiller de rigtige spørgsmål eller noget helt femte.

”Når motivationen er væk, og du skal finde den igen, så er det, at realismen skal på bordet. Det kan godt være, at de andre ligner et festfyrværkeri, men du har altså noget, som du skal deale med. Her handler det om at få skabt en hverdag, hvor der også er plads til hvile og restitution. Du skal også spørge dig selv, hvad tvivlen ville fortælle dig, hvis den var en historie,” forklarer Thomas Pape. Han opfordrer til, at du som det første, når motivationen svigter, sætter dig ned med en kop kaffe og brækker tvivlen fra hinanden, så den får et navn og en adresse.

Det gode studieliv

Skru ned for hypen

Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Trivslen halter på de danske uddannelsessteder og stadig flere søger hjælp til at tackle stress, ensomhed og angst i studietiden. Det er der flere forklaringer på. En af dem er ifølge Thomas Pape en tendens til at skabe en hype omkring, hvor svært og hårdt studiet er i stedet for at holde fokus på processen og målet.

”Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du selv skal være sulten og opsøge viden. Den bliver ikke serveret som rugbrødsmadder, der kommer ind til mig på et fad,” siger han og fortsætter: ”Der er jo ikke nogle steder, hvor der står, at du ikke må købe en ekstra bog fordi, at du simpelthen ikke kan lade være med at nørde og hellere vil sidde og læse i den end at spille brætspil og drikke øl lørdag aften.”

Han uddyber, at det med at gøre hinanden gode i et fælles studiemiljø, bliver stadig mindre udbredt. I stedet møder han flere studerende, der på egen hånd forsøger at opsøge viden. Et eksempel på dette er medicinstuderende, der får bedre karakterer, når de begynder at se amerikanske forelæsninger på YouTube som supplement til deres danske pensum. Mange studerende har også urealistisk høje forventninger til sig selv.

Uddannelsesstederne skal på banen

Det kan ændre dig for livet at være i et fedt studiemiljø. Det er imidlertid langt fra virkeligheden ude på mange danske videregående uddannelser. Her lider både det faglige og sociale studiemiljø under, at alle helst vil udstråle, at de har styr på det hele og have de højeste karakterer. Når det kommer til skabe et spændende og motiverende studiemiljø, har uddannelsesstederne ifølge Thomas Pape også et ansvar.

”Der hvor jeg synes, at vi halter bagefter på uddannelsesstederne, det er, at vi stiller bøger og undervisere til rådighed, og så lader vi det være op til den enkelte at udvikle sig i den akademiske læring. For igen at trække en pendant til OL. Hvad nu hvis vi antog, at atleterne selv skulle finde ud af, hvordan de skulle træne, hvad de skulle spise, hvordan de skulle restituere, hvordan de mentaltræner og så videre. Så tror jeg ikke, at vi behøvede at tage til Rio.”

Derfor efterlyser han en mere systematisk indsats, hvor man ser hele vejen rundt, hvis man vil realisere ambitionerne om at skabe verdens bedste uddannelser.

Med udgangspunkt i en samtale med en erhvervsleder med 120 ansatte under sig, efterlyser han også, at erhvervslivet giver de studerende et realistisk billede af, hvad der er forventet af dem som nyuddannede. De skal netop ikke kunne alt og kunne rumme flere arbejdsopgaver i raketfart.

det gode studieliv

Værktøjer til det gode studieliv

Der er ingen tvivl om, at motivationen er en vigtig hjørnesten i det gode studieliv. Her taler resultaterne af Thomas Papes stressklinik for studerende, SPINE, sit tydelige sprog. Med egne ord udvikler han ”talentfulde og møghamrende dygtige studerende, der tror på sig selv”.  Men hvad nu, hvis du geografien eller dit budget på SU spænder ben for, at du kan tage turen forbi klinikken uden for Aarhus?

Neden for har vi samlet de bedste råd til at holde motivationen oppe fra Thomas Pape. Få også tips til alt fra bedste studiegadgets til håndtering af eksamensangst i vores artikler om studieteknik.

Det gode studieliv

streg

Det gode studieliv


Annoncer