Vis studentum.dk som: Mobile

COVID-19 - Er dit studievalg blevet påvirket? Svar på 3 lynhurtige spørgsmål

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, hvis du altså ved hvordan man bruger det. For nogle virker Excel måske uoverskueligt og indviklet, men kender man blot nogle få smarte og simple funktioner, så kan man faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte sig ind i det.

I denne artikel har vi i samarbejde med NemPogrammering.dk, og deres Excel kursus kigget på 4 funktioner, som du som studerende med sikkerhed vil elske, da de kan gøre dit studiearbejde både hurtigere og lettere.

1. VLOOKUP / LOPSLAG

VLOOKUP eller på dansk ”LOPSLAG” er en funktion, hvor du kan lede efter en værdi i en anden tabel. Dette er f.eks. rigtig smart hvis du har en liste med navne og du i en anden tabel har liste med navne, alder, by osv. Hvis du så gerne vil finde alderen på navne du har på den ene liste, kan du bruge VLOOKUP til at så hvert navn op i din anden tabel, og så vil VLOOKUP finde alderen udfor den navn du slår op.

Denne funktion har rigtig mange anvendelsesmuligheder, og når først du kender den, vil du hurtigt finde ud af, hvor anvendelig den egentlig er til mange ting.

 2. Sammensætning af strenge med ”&”

Forstil dig, at du skal producere præcis den samme tekst, men med forskellige navne, adresser eller lign. Du har altså brug for at kunne sammensætte tekst og indsætte variabler de steder, hvor der skal så noget forskelligt.

Det kan du gøre ved at bruge ”&”.

Hvis du f.eks. skal lave en række tekster hvor der står ”Velkommen til NAVN”, kan du sammensætte ”Velkommen til” med ”NAVN” fra en række således:

=”Velkommen til ”&A1

Hvis du så har ”Hans” stående i A1, vil det producere ”Velkommen til Hans”. Dette kan du gøre uendeligt, og du kan også tilføje mere tekst efter variablen f.eks. =”Velkommen til ”&A1&”, her er hvad ”&A1&” vil vise os.”

3. IF / HVIS

Denne funktion er rigtig brugbar, hvis du vil lave en form for betingelse, som enten kan være falsk eller sand. Det kunne eksempelvis være, hvis du ville se, hvor mange værdier der lå over en testværdi, så kunne du sige hvis X er større end Y, så skriv ”større” i en celle.

Funktionen ville se således ud: =HVIS(A1>A2;"Større";"Mindre")

Først har du betingelsen, og derefter hvad der skal skrive/ske, hvis den er sand eller hvis den er falsk.

Du kan bruge denne funktion til hurtigt at få overblik over data og lave forskellige tests.

4. Betinget formatering

Dette er som sådan ikke en funktion i den traditionelle forstand, men en funktionalitet der findes i Excel. Du finder betinget formatering under Hjem -> Betinget Formatering.

Med betinget formatering kan du gøre lidt det samme som med If/HVIS funktionen, her gør du det blot via brugerinterfacet i Excel, og du kan her også markere dine celler med forskellige farver alt efter om de opfylder din betingelse eller ej. F.eks. kan du sige ”hvis X er mindre en Y, så marker X med rød”.

Dette er også et rigtig smart værktøj til hurtigt at få overblik og analysere data.

Senest opdateret: 13 jun 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-05-2020

Hold dig motiveret under Covid-19

Har du også problemer med at koncentrere dig derhjemme? Mangler du at kunne mødes med dine venner i skolen? Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores guide til Harvard og få styr på din litteratur.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over Sådan kommer du bedst igennem alt læsningen på dit studie!hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Læs mere
Sidst opdateret 25-05-2020

5 gode råd til din online eksamen

Har du som studerende svært ved at navigere i den nye virkelighed og holde en struktur i din hverdag?  Med et par gode råd kan du igen få styr på hverdagen.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

3 tips - Kom godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Stressguide til studerende

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 tips til din eksamensforberedelse

Er du nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er godt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide