4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program! Ved at kende nogle få af excels mange hjælpemidler, kan du få meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et super smart program, hvis man altså ved hvordan man bruger det. For nogle virker Excel måske uoverskueligt og indviklet, men kender man blot nogle få smarte og simple funktioner, så kan man faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte sig ind i det.

I denne artikel har vi i samarbejde med NemPogrammering.dk, og deres Excel kursus kigget på 4 funktioner, som du som studerende med sikkerhed vil elske, da de kan gøre dit studiearbejde både hurtigere og lettere.


1. VLOOKUP / LOPSLAG

VLOOKUP eller på dansk ”LOPSLAG” er en funktion, hvor du kan lede efter en værdi i en anden tabel. Dette er f.eks. rigtig smart hvis du sidder med en liste navne og du i en anden tabel har liste med navne, alder, by osv. Lad os sige at du gerne vil finde alderen på de bestemte navne du har på den ene liste.  Her kan du bruge VLOOKUP til at slå hvert navn op i din anden tabel, og så vil VLOOKUP finde alderen udenfor det navn du slår op.

Denne funktion har rigtig mange anvendelsesmuligheder, og når først du kender den, vil du hurtigt finde ud af, hvor anvendelig den egentlig er til mange ting.

 2. Sammensætning af strenge med ”&”

Forstil dig, at du skal producere præcis den samme tekst, men med forskellige navne, adresser eller lign. Du har altså brug for at kunne sammensætte tekst og indsætte variabler de steder, hvor der skal så noget forskelligt.

Det kan du gøre ved at bruge ”&”.

Hvis du f.eks. skal lave en række tekster hvor der står ”Velkommen til NAVN”, kan du sammensætte ”Velkommen til” med ”NAVN” fra en række således:

=”Velkommen til ”&A1

Hvis du så har ”Hans” stående i A1, vil det producere ”Velkommen til Hans”. Dette kan du gøre uendeligt, og du kan også tilføje mere tekst efter variablen f.eks. =”Velkommen til ”&A1&”, her er hvad ”&A1&” vil vise os.”

3. IF / HVIS

Denne funktion er rigtig brugbar, hvis du vil lave en form for betingelse, som enten kan være falsk eller sand. Det kunne eksempelvis være, hvis du ville se, hvor mange værdier der lå over en testværdi- Her kan du sige hvis X er større end Y, så skriv ”større” i en celle.

Funktionen ville se således ud: =HVIS(A1>A2;"Større";"Mindre")

Først har du betingelsen, og derefter hvad der skal skrive/ske, hvis den er sand eller hvis den er falsk.

Du kan bruge denne funktion til hurtigt at få overblik over data og lave forskellige tests.

4. Betinget formatering

Dette er som sådan ikke en funktion i den traditionelle forstand, men en funktionalitet der findes i Excel. Du finder betinget formatering under Hjem -> Betinget Formatering.

Med betinget formatering kan du gøre lidt det samme som med If/HVIS funktionen, her gør du det blot via brugerinterfacet i Excel, og du kan her også markere dine celler med forskellige farver alt efter om de opfylder din betingelse eller ej. F.eks. kan du sige ”hvis X er mindre en Y, så marker X med rød”.

Dette er også et rigtig smart værktøj til hurtigt at få overblik og analysere data.


Annoncer