4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske
14 jul 2022

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, hvis du altså ved hvordan man bruger det. For nogle virker Excel måske uoverskueligt og indviklet, men kender man blot nogle få smarte og simple funktioner, så kan man faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte sig ind i det.

I denne artikel har vi i samarbejde med NemPogrammering.dk, og deres Excel kursus kigget på 4 funktioner, som du som studerende med sikkerhed vil elske, da de kan gøre dit studiearbejde både hurtigere og lettere.

1. VLOOKUP / LOPSLAG

VLOOKUP eller på dansk ”LOPSLAG” er en funktion, hvor du kan lede efter en værdi i en anden tabel. Dette er f.eks. rigtig smart hvis du har en liste med navne og du i en anden tabel har liste med navne, alder, by osv. Hvis du så gerne vil finde alderen på navne du har på den ene liste, kan du bruge VLOOKUP til at så hvert navn op i din anden tabel, og så vil VLOOKUP finde alderen udfor den navn du slår op.

Denne funktion har rigtig mange anvendelsesmuligheder, og når først du kender den, vil du hurtigt finde ud af, hvor anvendelig den egentlig er til mange ting.

 2. Sammensætning af strenge med ”&”

Forstil dig, at du skal producere præcis den samme tekst, men med forskellige navne, adresser eller lign. Du har altså brug for at kunne sammensætte tekst og indsætte variabler de steder, hvor der skal så noget forskelligt.

Det kan du gøre ved at bruge ”&”.

Hvis du f.eks. skal lave en række tekster hvor der står ”Velkommen til NAVN”, kan du sammensætte ”Velkommen til” med ”NAVN” fra en række således:

=”Velkommen til ”&A1

Hvis du så har ”Hans” stående i A1, vil det producere ”Velkommen til Hans”. Dette kan du gøre uendeligt, og du kan også tilføje mere tekst efter variablen f.eks. =”Velkommen til ”&A1&”, her er hvad ”&A1&” vil vise os.”

3. IF / HVIS

Denne funktion er rigtig brugbar, hvis du vil lave en form for betingelse, som enten kan være falsk eller sand. Det kunne eksempelvis være, hvis du ville se, hvor mange værdier der lå over en testværdi, så kunne du sige hvis X er større end Y, så skriv ”større” i en celle.

Funktionen ville se således ud: =HVIS(A1>A2;"Større";"Mindre")

Først har du betingelsen, og derefter hvad der skal skrive/ske, hvis den er sand eller hvis den er falsk.

Du kan bruge denne funktion til hurtigt at få overblik over data og lave forskellige tests.

4. Betinget formatering

Dette er som sådan ikke en funktion i den traditionelle forstand, men en funktionalitet der findes i Excel. Du finder betinget formatering under Hjem -> Betinget Formatering.

Med betinget formatering kan du gøre lidt det samme som med If/HVIS funktionen, her gør du det blot via brugerinterfacet i Excel, og du kan her også markere dine celler med forskellige farver alt efter om de opfylder din betingelse eller ej. F.eks. kan du sige ”hvis X er mindre en Y, så marker X med rød”.

Dette er også et rigtig smart værktøj til hurtigt at få overblik og analysere data.

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-06-2022

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

5 tips til din eksamensforberedelse

Sidder du og er nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du vores 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er bedst muligt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode råd: Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. I denne guide giver studentum.dk dig 5 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og hvordan du lærer at håndtere stress i dit studieliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

7 tips: De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Se vores liste over de 7 bedste gadgets til studerende lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan får du mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Læs hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie her.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2022

3 trin: Sådan kommer du godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte ny uddannelse efter sommerferien. Måske er du nervøs for at starte på dit nye studie? Bare rolig. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Læs med og få 4 gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

8 gode råd: HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så udforsk dine muligheder for at tage HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2022

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Man skal ikke undervurdere vigtigheden af kildehenvisninger i en akademisk opgave! Vi har lavet en guide til kildehenvisningssystemet APA, så du nemt kan referere til dine kilder og dermed aflevere en korrekt og fyldestgørende litteraturliste.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores go-to-guide til Harvard-kildehenvisning og få helt styr på dine kilder.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2022

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, men er kommet i tvivl, om det er det rette for dig? Mange tvivler indimellem på deres valg af studie, men der er nogle ting du bør overveje før du dropper ud.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studiestress? Her er 3 ting, der kan hjælpe dig

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? Man kan faktisk gøre meget selv for at stresse mindre og få mere overskud i hverdagen. Se med her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs med i denne guide og få gode og håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet. Læs vores fem studieteknikker til eksamenslæsningen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality (VR)

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan holder du dig motiveret under Covid-19

Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 gode råd til din online eksamen

Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, kommer her med sine 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

Læs mere