Guide: Sådan søger du om SU til dine studier i udlandet
16 dec 2022

Guide: Sådan søger du om SU til dine studier i udlandet

Overvejer du at tage en kandidat- eller masteruddannelse i udlandet? Ved du ikke, hvordan du skal starte din ansøgningsproces til SU? Her er alt, hvad du skal vide om at søge SU og/eller udlandsstipendium, direkte fra den studerende Emilie Schmücker, der nu modtager SU-støtte til sine kandidatstudier på César Ritz Colleges i Schweiz.


Lige efter at have afsluttet sin bacheloruddannelse i Danmark besluttede Emilie Schmücker sig for at pakke sine kufferter og flytte til Schweiz for at forfølge sin drømmeuddannelse.

Emilie blev nemlig optaget på det meget anerkendte César Ritz Colleges i Schweiz, hvor hun har planer om at færdiggøre sin kandidatgrad i Master of International Business in Entrepreneurship.

Som et led i uddannelsen forbereder Emilie sig nu på et spændende praktikophold på det betagende CERVO Mountain Resort i Zermatt i Schweiz, og hun siger, at det statsfinansierede SU-stipendium her i Danmark har hjulpet hende med at opfylde sin livsambition. Nu opfordrer Emilie dig til også at følge dine drømme.

I den forbindelse har vi taget en snak med Emilie, der herunder vil besvare vores spørgsmål, og give dig viden omkring alt det, du har brug for at vide om at søge SU til dine udlandsstudier. 


Hvordan ansøger man om SU eller udlandsstipendium?

Hvornår er deadline for at indsende dokumenter?

Hvad skal man som studerende vide om ansøgningen om SU før ens udlandsstudier?

Hvilke dokumenter skal man indsende for at ansøge om SU og/eller udlandsstipendium?

Hvad er processen?

Hvordan ved du, om din ansøgning er godkendt?

Når ansøgningen er godkendt, hvornår kan man så forvente at modtage SU's økonomiske støtte?

Er der andet man skal gøre, når man har ansøgt om og modtaget økonomisk støtte?

Har du andre gode råd til studerende, der ønsker at søge SU for at læse i udlandet?


Hvordan ansøger man om SU eller udlandsstipendium?

Det eneste, du skal gøre, er at udfylde de nødvendige papirer, sende dem til skolen for at få dem stemplet og underskrevet, og derefter kan du uploade dem til SU's hjemmeside. Et voilà!

Hvornår er deadline for at indsende dokumenter?

Her vil Emilie anbefale, at man starter ansøgningsprocessen så hurtigt som muligt for at være på den sikre side. Du kan begynde lige efter du er blevet optaget på dit universitet. Emilie startede for eksempel selv på sin kandidatuddannelse på Cesar Ritz Colleges Switzerland tilbage i april 2022, og hun begyndte at ansøge om stipendiet allerede i januar.

Hvad skal man som studerende vide om ansøgning om SU før ens udlandsstudier?

Hvis du ved præcis, hvilke dokumenter du skal indsende - kan det gå relativt gnidningsløst! Hvis du derimod begår en fejl i dine papirer, kan det tage op til to uger, før du får svar på en afvist ansøgning. Mit råd vil derfor være - udfyld SU-dokumenterne og følg anvisningerne nøje.

Hvilke dokumenter skal man indsende for at ansøge om SU?

For at ansøge om at modtage SU i udlandet er der nogle dokumenter, du skal udfylde. Der er som udgangspunkt to dokumenter, der skal indsendes, hvis du vil søge om SU til dit udlandsophold.

Det drejer sig om Standardblanket for optagelse, studieaktivitet, afsluttet og afbrudt uddannelse samt Dokumentation for udlandsstipendium (studieafgift - tuition fee). Du kan finde skemaerne til SU og udlandsstipendium i udlandet her

Hvad er processen?

Det kan måske virke overvældende, og du sidder måske med spørgsmålet: "Hvor skal de udfyldte papirer uploades?" Det gennemgår Emilie Schmücker med dig her:

  1. Gå til https://www.su.dk;
  2. Gå til "Log på min SU";
  3. Gå til "Søg om SU";
  4. Gå til "Søg SU til udlandet";
  5. Vælg "Fast track";
  6. Udfyld spørgeskemaet om dit universitet;
  7. Du vil til sidst komme til en side, hvor du kan uploade dokumentation:

7.1. Under "Søg Su" skal du uploade det første dokument, der er nævnt ovenfor;

7.2. Hvis du også er interesseret i Study Abroad Loan and Scholarship, skal du uploade det andet dokument under "Udlandsstipendium".

Eksempler på korrekt udfyldte papirer

Hvordan ved du, om din ansøgning er blevet godkendt?

Hvis ansøgningen godkendes, modtager den studerende et brev om godkendelse fra SU.

Herefter skal du ind på "Min SU" for at sætte flueben i et felt, der bekræfter, at din ansøgning er godkendt, og du vil modtage pengene til din NemKonto inden for 1-2 uger.

Når ansøgningen er godkendt, hvornår kan man så som studerende forvente at modtage SU's økonomiske støtte?

Hvis du starter dit studie i april, skal du modtage din første SU-betaling den 1. april.

Hvis ansøgningsprocessen af en eller anden grund har taget længere tid end forventet, vil du, så længe ansøgningen om SU var påbegyndt inden studiestartdatoen, stadig modtage den, om end muligvis med en smule forsinkelse.

Det kan tage 1-2 uger at modtage lånet og stipendiet på din NemKonto. Når du har modtaget det, kan du overføre pengene til skolen. Jeg valgte at sende det hele på én gang, selv om jeg på forhånd havde aftalt en betalingsplan med Cesar Ritz Colleges

Er der andet man skal gøre, når man har ansøgt om og modtaget økonomisk støtte?

For at sikre, at du som studerende stadig studerer, beder SU dig om at uploade en "Attest for optagelse, aktiv deltagelse, afslutning eller afbrydelse af studierne" hvert halve år. Dette er dog ikke noget, du behøver gå og bekymre dig om. Du vil nemlig modtag en besked, når det er blevet tid til at uploade dokumentet. Formularen finder du dog for en god ordens skyld her - så har du den til fremtidig brug. 

Har du andre gode råd til studerende, der ønsker at søge SU for at læse en kandidat- eller masteruddannelse i udlandet?

Spar dig selv tid, og gør dig selv den tjeneste at gemme de URL'er, jeg nævnte tidligere, og tilføj dem til dine bogmærker. De nævnte formularer er nemlig stort set alt, hvad du skal bruge for at søge om SU og stipendium til dit udlandsophold.

Mit andet råd: Vær meget specifik med de oplysninger, du udfylder. Og udfyld ikke flere oplysninger, end du bliver bedt om. Det kan tage et stykke tid, før din ansøgning bliver behandlet, men bare rolig - hvis du følger mine tips, får du den til sidst!


Vi siger tusind tak til Emilie Schmücker for en brugbar guide! Kunne du også bruge guiden til noget, og drømmer du om et udlandsophold i forbindelse med din uddannelse, og lyder Schweiz lokkende?

Se dine muligheder hos Swiss Education Group her

Senest opdateret: 16 dec 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Specialist

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 10-10-2022

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Studér i Canada: Alt du skal vide

At studere i udlandet er en rigtig god mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og erfaringer. Du lærer en ny kultur og eventuelt et nyt sprog at kende og bedst af alt – du får en portion minder for livet sammen med nye venner fra alle verdenshjørner.

Læs mere
Sidst opdateret 13-04-2022

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Tjekliste til et godt udlandsophold

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job. Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 31-08-2022

Spørgsmål og svar om SU lån og SU gæld

Er du studerende på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse? Har du svært ved at få enderne til at mødes, og tæller du ofte de sidste mønter, når måneden er ved at være ovre? Så kan du overveje at supplere din SU med et SU lån. Måske har du endda allerede overvejet det? Her er, hvad du bør være opmærksom på.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Få hjælp til SU reglerne, når du skal være mor eller far

Hvordan er det nu med økonomien, når du får et barn, mens du er under uddannelse?Her samler vi de vigtigste regler for dig, der bliver mor eller far i løbet af din studietid. Få blandt andet svar på, hvordan du kombinerer SU og barsel, om du får ekstra SU, når du har barn og meget mere.

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2020

Studér i Spanien: Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet 5 gode råd, så du får styr på alt det praktiske og din studieøkonomi fra starten og har overskud og mod på livet som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Derfor skal du tage på udveksling

Vi har bedt tre studerende, der selv har været eller i øjeblikket er på udveksling, komme med deres bud på, hvorfor du skal krydre dit liv med et semester i udlandet. Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

5 fordele ved at studere i udlandet

Om du rejser for et semester eller vælger at læse hele dit studie uden for Danmarks grænser, så vil du få oplevelser, indsigt i dig selv og en faglig kunnen, der vil gavne dig professionelt som privat. Læs med her, hvor vi giver dig de 5 største fordele ved at rejse ud i verden. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studierabat - din vej til en billigere studietid

Det kan hurtigt blive dyrt at være studerende. Det er derfor også altid kærkomment, når en rabat dukker op, hvis bare du husker at flashe studiekortet.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-08-2020

Studér i Sydkorea - Alt du skal vide

Sydkorea er kendt for at have et af verdens bedste uddannelsessystemer, derfor vil du helt sikker lære en masse, hvis du vælger at tage til Sydkorea og studere! Her bliver lærer behandlet med høj respekt, og uddannelserne tages ekstremt seriøst. Når du ikke sidder med hovedet begravet i studiebøgerne, vil du have mulighed for at udforske det fantastiske land som Sydkorea er.

Læs mere
Sidst opdateret 26-08-2020

Studér i Peru - Alt du skal vide

Peru er et fantastisk land, der byder på meget forskelligt. I Peru kan du surfte, vandre, spise dig mæt i eksotisk mad og meget mere. Folkefærdet er kendt for at være velkomne og hjælpsomme. Som studerende vil du opleve et højt niveau, og engagerede medstuderende. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-06-2021

Bedste universiteter i Canada 2020

Hvilket er det bedste universitet i Canada? Vi har samlet top 10 universiteter i Canada herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i Canada der er bedst.

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2021

Bedste universiteter i Verden 2020

Hvilket er det bedste universitet i Verden? Vi har samlet top 10 universiteter i Verden herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i Verden der er bedst. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2020

Guide til dit udlandsstudie i San Diego

Drømmer du om at studere i en af Californiens største byer? Ønsker du at studere i San Diego, hvor du kan nyde Vestkystens bedste strande og solrige klima? Lyder dette som lige noget for dig? Så bør du vælge at studere i den Amerikanske storby San Diego!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2020

Guide til dit udlandsstudie i Los Angeles

Har du et brændende ønske om at studere i englenes by - Los Angeles, og udforske byens fænomenale oplevelser og attraktioner? Los Angeles er USA's næststørste by, og dette er selvfølgelig ensbetydende med, at byen byder på det hele!

Læs mere
Sidst opdateret 05-11-2020

Udveksling under Covid-19

Har du overvejet at tage på udveksling i udlandet i forbindelse med dit studie? Så har du sikkert genovervejet din situation efter Covid-19 kom i udbrud. 

Læs mere