Vis studentum.dk som: Mobile

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Overgangen fra uddannelse til beskæftigelse har, fra tid til anden, haft en central plads i den offentlige debat. Dels fordi dimittendledigheden i mange år har været i den høje ende, og dels fordi diskussionen om, hvor lang tid der går fra endt uddannelse til første fuldtidsjob, har været i politikernes søgelys over flere omgange.

IBA

En undersøgelse lavet af Danske Erhvervsakademier viste tilbage i 2013, at der er kort fra skolebænken til arbejdspladsen, med en eksamen fra et erhvervsakademi. Med over 40 forskellige fuldtidsuddannelser, lige fra installatør til serviceøkonom, leverede erhvervsakademierne tilsammen 8884 dimittender til arbejdsmarkedet i 2015.

Men hvordan er det lige, at de danske erhvervsakademier arbejder med at sikre den høje beskæftigelse for deres elever? Vi har spurgt Niels Egelund, rektor på IBA Erhvervsakademi Kolding og Formand for Rektorkollegiet, hvilke tiltag de arbejder med, for at sikre den høje beskæftigelse blandt deres dimittender.

Se alle vores erhvervsakademi-uddannelser lige her.

Erhvervsakademi-dimittender kan løse opgaver i virksomhederne

På IBA arbejder de målrettet med få de studerende i job efter endt uddannelse, og dette sker i høj grad gennem tætte relationer med de private virksomheder, hvor de studerende arbejder med rigtige cases, beskriver Niels Egelund:

“Vores undervisere har selv mange års erfaring fra erhvervslivet - og i vores ”real life projekter”, arbejder vores studerende tæt sammen med virksomhederne om at løse rigtige opgaver”.

Udover virkelighedsnære opgaver, er en væsentlig del af, at gå på et erhvervsakademi at lære om det praktiske. Og det sker bedst gennem en praktik, hvor de studerende kommer ud i private virksomheder, og opnår konkrete kompetencer, som de kan bruge i deres efterfølgende fuldtidsjob.

“Som studerende på et erhvervsakademi skal du helt automatisk ud i praktik som en del af din uddannelse. Og i den forbindelse er vores studerende hele jobsøgningspaletten igennem. Vi tilbyder dem karrierevejledning, så de bliver skarpe på at finde deres egne kompetencer. Vi guider dem i at skrive personlige ansøgninger og professionelle CV’er. Og vi træner dem i at pitche foran en praktikvirksomhed på vores ”speeddating arrangementer” beskriver Niels Egelund.

Praktikophold fører til job

Niels Egelund beskriver også, hvordan IBAs studerende ikke bare finder spændende og lærerige praktikpladser i regionen, men også i virksomheder i udlandet. I praktikopholdet lærer de studerende, hvordan de omsætter deres viden til værdi for virksomheden, og hvordan de bruger den i praksis. Disse kompetencer gør, at de studerende ved IBA kan gå direkte ind i et job, og løse opgaver for virksomheden, efter endt uddannelse. Men praktikperioden har, ifølge Niels Egelund, flere fordele:

“Oveni øver de studerende det ”at være en del af en arbejdsplads”, og det med så stor succes, at mange af dem får job i deres praktikvirksomheder efterfølgende. Eller får job via de tætte virksomhedsrelationer, som de har fået gennem deres arbejde for praktikvirksomheden.”

Det er altså ikke kun de studerende, der nyder godt af praktikopholdene. Virksomhederne opnår den nyeste viden gennem de studerende, som på den anden side kan trække deres teoretiske viden ind i en praksis hverdag. Og det er lige netop det erhvervsakademierne, ifølge Niels Egelund, er til for:

“Så på et erhvervsakademi som vores er vejen til job i de private danske virksomheder kort og ligetil. Heldigvis for det, for det er jo netop de private virksomheder, som vi primært er sat i verden for at uddanne kvalificeret arbejdskraft til.”

Senest opdateret: 30 aug 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-05-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Mød en studerende i delebolig

Har du overvejet at få en roommate? Mød Camilla og hør om, hvorfor hun valgte at dele studielivet med en anden. I artiklen giver hun også gode råd til at leve sammen i en delebolig og fortæller om, hvordan hun fik fat i sin lejlighed på Vesterbro.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 16-01-2018

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 09-08-2018

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Skriv et godt kronologisk CV - se et eksempel her

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 25-05-2018

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-05-2019

Bacehelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Tags: Praktik , Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Tags: Karriere
Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv