Vis studentum.dk som: Mobile

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Overgangen fra uddannelse til beskæftigelse har, fra tid til anden, haft en central plads i den offentlige debat. Dels fordi dimittendledigheden i mange år har været i den høje ende, og dels fordi diskussionen om, hvor lang tid der går fra endt uddannelse til første fuldtidsjob, har været i politikernes søgelys over flere omgange.

En undersøgelse lavet af Danske Erhvervsakademier viste tilbage i 2013, at der er kort fra skolebænken til arbejdspladsen, med en eksamen fra et erhvervsakademi. Med over 40 forskellige fuldtidsuddannelser, lige fra installatør til serviceøkonom, leverede erhvervsakademierne tilsammen 8884 dimittender til arbejdsmarkedet i 2015.

Men hvordan er det lige, at de danske erhvervsakademier arbejder med at sikre den høje beskæftigelse for deres elever? Vi har spurgt Niels Egelund, rektor på IBA Erhvervsakademi Kolding og Formand for Rektorkollegiet, hvilke tiltag de arbejder med, for at sikre den høje beskæftigelse blandt deres dimittender.

Se alle vores erhvervsakademi-uddannelser lige her.

Erhvervsakademi-dimittender kan løse opgaver i virksomhederne

På IBA arbejder de målrettet med få de studerende i job efter endt uddannelse, og dette sker i høj grad gennem tætte relationer med de private virksomheder, hvor de studerende arbejder med rigtige cases, beskriver Niels Egelund:

“Vores undervisere har selv mange års erfaring fra erhvervslivet - og i vores ”real life projekter”, arbejder vores studerende tæt sammen med virksomhederne om at løse rigtige opgaver”.

Udover virkelighedsnære opgaver, er en væsentlig del af, at gå på et erhvervsakademi at lære om det praktiske. Og det sker bedst gennem en praktik, hvor de studerende kommer ud i private virksomheder, og opnår konkrete kompetencer, som de kan bruge i deres efterfølgende fuldtidsjob.

“Som studerende på et erhvervsakademi skal du helt automatisk ud i praktik som en del af din uddannelse. Og i den forbindelse er vores studerende hele jobsøgningspaletten igennem. Vi tilbyder dem karrierevejledning, så de bliver skarpe på at finde deres egne kompetencer. Vi guider dem i at skrive personlige ansøgninger og professionelle CV’er. Og vi træner dem i at pitche foran en praktikvirksomhed på vores ”speeddating arrangementer” beskriver Niels Egelund.

Praktikophold fører til job

Niels Egelund beskriver også, hvordan IBAs studerende ikke bare finder spændende og lærerige praktikpladser i regionen, men også i virksomheder i udlandet. I praktikopholdet lærer de studerende, hvordan de omsætter deres viden til værdi for virksomheden, og hvordan de bruger den i praksis. Disse kompetencer gør, at de studerende ved IBA kan gå direkte ind i et job, og løse opgaver for virksomheden, efter endt uddannelse. Men praktikperioden har, ifølge Niels Egelund, flere fordele:

“Oveni øver de studerende det ”at være en del af en arbejdsplads”, og det med så stor succes, at mange af dem får job i deres praktikvirksomheder efterfølgende. Eller får job via de tætte virksomhedsrelationer, som de har fået gennem deres arbejde for praktikvirksomheden.”

Det er altså ikke kun de studerende, der nyder godt af praktikopholdene. Virksomhederne opnår den nyeste viden gennem de studerende, som på den anden side kan trække deres teoretiske viden ind i en praksis hverdag. Og det er lige netop det erhvervsakademierne, ifølge Niels Egelund, er til for:

“Så på et erhvervsakademi som vores er vejen til job i de private danske virksomheder kort og ligetil. Heldigvis for det, for det er jo netop de private virksomheder, som vi primært er sat i verden for at uddanne kvalificeret arbejdskraft til.”

Senest opdateret: 23 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere