Vis studentum.dk som: Mobile

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Overgangen fra uddannelse til beskæftigelse har, fra tid til anden, haft en central plads i den offentlige debat. Dels fordi dimittendledigheden i mange år har været i den høje ende, og dels fordi diskussionen om, hvor lang tid der går fra endt uddannelse til første fuldtidsjob, har været i politikernes søgelys over flere omgange.

IBA

En undersøgelse lavet af Danske Erhvervsakademier viste tilbage i 2013, at der er kort fra skolebænken til arbejdspladsen, med en eksamen fra et erhvervsakademi. Med over 40 forskellige fuldtidsuddannelser, lige fra installatør til serviceøkonom, leverede erhvervsakademierne tilsammen 8884 dimittender til arbejdsmarkedet i 2015.

Men hvordan er det lige, at de danske erhvervsakademier arbejder med at sikre den høje beskæftigelse for deres elever? Vi har spurgt Niels Egelund, rektor på IBA Erhvervsakademi Kolding og Formand for Rektorkollegiet, hvilke tiltag de arbejder med, for at sikre den høje beskæftigelse blandt deres dimittender.

Se alle vores erhvervsakademi-uddannelser lige her.

Erhvervsakademi-dimittender kan løse opgaver i virksomhederne

På IBA arbejder de målrettet med få de studerende i job efter endt uddannelse, og dette sker i høj grad gennem tætte relationer med de private virksomheder, hvor de studerende arbejder med rigtige cases, beskriver Niels Egelund:

“Vores undervisere har selv mange års erfaring fra erhvervslivet - og i vores ”real life projekter”, arbejder vores studerende tæt sammen med virksomhederne om at løse rigtige opgaver”.

Udover virkelighedsnære opgaver, er en væsentlig del af, at gå på et erhvervsakademi at lære om det praktiske. Og det sker bedst gennem en praktik, hvor de studerende kommer ud i private virksomheder, og opnår konkrete kompetencer, som de kan bruge i deres efterfølgende fuldtidsjob.

“Som studerende på et erhvervsakademi skal du helt automatisk ud i praktik som en del af din uddannelse. Og i den forbindelse er vores studerende hele jobsøgningspaletten igennem. Vi tilbyder dem karrierevejledning, så de bliver skarpe på at finde deres egne kompetencer. Vi guider dem i at skrive personlige ansøgninger og professionelle CV’er. Og vi træner dem i at pitche foran en praktikvirksomhed på vores ”speeddating arrangementer” beskriver Niels Egelund.

Praktikophold fører til job

Niels Egelund beskriver også, hvordan IBAs studerende ikke bare finder spændende og lærerige praktikpladser i regionen, men også i virksomheder i udlandet. I praktikopholdet lærer de studerende, hvordan de omsætter deres viden til værdi for virksomheden, og hvordan de bruger den i praksis. Disse kompetencer gør, at de studerende ved IBA kan gå direkte ind i et job, og løse opgaver for virksomheden, efter endt uddannelse. Men praktikperioden har, ifølge Niels Egelund, flere fordele:

“Oveni øver de studerende det ”at være en del af en arbejdsplads”, og det med så stor succes, at mange af dem får job i deres praktikvirksomheder efterfølgende. Eller får job via de tætte virksomhedsrelationer, som de har fået gennem deres arbejde for praktikvirksomheden.”

Det er altså ikke kun de studerende, der nyder godt af praktikopholdene. Virksomhederne opnår den nyeste viden gennem de studerende, som på den anden side kan trække deres teoretiske viden ind i en praksis hverdag. Og det er lige netop det erhvervsakademierne, ifølge Niels Egelund, er til for:

“Så på et erhvervsakademi som vores er vejen til job i de private danske virksomheder kort og ligetil. Heldigvis for det, for det er jo netop de private virksomheder, som vi primært er sat i verden for at uddanne kvalificeret arbejdskraft til.”

Senest opdateret: 30 aug 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-03-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2016

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2018

Mød en kollegianer fra Storkøbenhavn

Er du på jagt efter en studiebolig i København, og drømmer du om at få foden inden for på et af de eftertragtede kollegier? Spring månedsvis på venners sofa over og kom hurtigere frem i køen til et kollegieværelse i København ved at kigge lidt uden for byen. Her fortæller Sandra om livet på Nybrogård kollegiet.

Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2018

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 15-08-2018

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Skriv et godt kronologisk CV - se et eksempel her

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 02-06-2016

Scor studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Tags: Praktik , Studiejob
Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2018

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 16-01-2018

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 29-06-2017

5-trins guide til fremtidens CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv