Vis studentum.dk som: Mobile

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Overgangen fra uddannelse til beskæftigelse har, fra tid til anden, haft en central plads i den offentlige debat. Dels fordi dimittendledigheden i mange år har været i den høje ende, og dels fordi diskussionen om, hvor lang tid der går fra endt uddannelse til første fuldtidsjob, har været i politikernes søgelys over flere omgange.

En undersøgelse lavet af Danske Erhvervsakademier viste tilbage i 2013, at der er kort fra skolebænken til arbejdspladsen, med en eksamen fra et erhvervsakademi. Med over 40 forskellige fuldtidsuddannelser, lige fra installatør til serviceøkonom, leverede erhvervsakademierne tilsammen 8884 dimittender til arbejdsmarkedet i 2015.

Men hvordan er det lige, at de danske erhvervsakademier arbejder med at sikre den høje beskæftigelse for deres elever? Vi har spurgt Niels Egelund, rektor på IBA Erhvervsakademi Kolding og Formand for Rektorkollegiet, hvilke tiltag de arbejder med, for at sikre den høje beskæftigelse blandt deres dimittender.

Se alle vores erhvervsakademi-uddannelser lige her.

Erhvervsakademi-dimittender kan løse opgaver i virksomhederne

På IBA arbejder de målrettet med få de studerende i job efter endt uddannelse, og dette sker i høj grad gennem tætte relationer med de private virksomheder, hvor de studerende arbejder med rigtige cases, beskriver Niels Egelund:

“Vores undervisere har selv mange års erfaring fra erhvervslivet - og i vores ”real life projekter”, arbejder vores studerende tæt sammen med virksomhederne om at løse rigtige opgaver”.

Udover virkelighedsnære opgaver, er en væsentlig del af, at gå på et erhvervsakademi at lære om det praktiske. Og det sker bedst gennem en praktik, hvor de studerende kommer ud i private virksomheder, og opnår konkrete kompetencer, som de kan bruge i deres efterfølgende fuldtidsjob.

“Som studerende på et erhvervsakademi skal du helt automatisk ud i praktik som en del af din uddannelse. Og i den forbindelse er vores studerende hele jobsøgningspaletten igennem. Vi tilbyder dem karrierevejledning, så de bliver skarpe på at finde deres egne kompetencer. Vi guider dem i at skrive personlige ansøgninger og professionelle CV’er. Og vi træner dem i at pitche foran en praktikvirksomhed på vores ”speeddating arrangementer” beskriver Niels Egelund.

Praktikophold fører til job

Niels Egelund beskriver også, hvordan IBAs studerende ikke bare finder spændende og lærerige praktikpladser i regionen, men også i virksomheder i udlandet. I praktikopholdet lærer de studerende, hvordan de omsætter deres viden til værdi for virksomheden, og hvordan de bruger den i praksis. Disse kompetencer gør, at de studerende ved IBA kan gå direkte ind i et job, og løse opgaver for virksomheden, efter endt uddannelse. Men praktikperioden har, ifølge Niels Egelund, flere fordele:

“Oveni øver de studerende det ”at være en del af en arbejdsplads”, og det med så stor succes, at mange af dem får job i deres praktikvirksomheder efterfølgende. Eller får job via de tætte virksomhedsrelationer, som de har fået gennem deres arbejde for praktikvirksomheden.”

Det er altså ikke kun de studerende, der nyder godt af praktikopholdene. Virksomhederne opnår den nyeste viden gennem de studerende, som på den anden side kan trække deres teoretiske viden ind i en praksis hverdag. Og det er lige netop det erhvervsakademierne, ifølge Niels Egelund, er til for:

“Så på et erhvervsakademi som vores er vejen til job i de private danske virksomheder kort og ligetil. Heldigvis for det, for det er jo netop de private virksomheder, som vi primært er sat i verden for at uddanne kvalificeret arbejdskraft til.”

Senest opdateret: 23 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan laver du det perfekte CV

Søger du job, så ved du hvor meget dit CV har af betydning. Læs med her, hvor vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere.

Læs mere
Sidst opdateret 04-02-2018

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten går ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 02-02-2016

obligatorisk praktik

Vi har taget pulsen på de danske unges holdning til obligatorisk praktik samt hvad uddannelsesordførerne fra Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti mener om praktik som en obligatorisk del af videregående uddannelser. 

Læs mere