Vis studentum.dk som: Mobile

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Udveksling

Du har besluttet, at du gerne vil studere i udlandet. Det er en god beslutning, da et ophold i udlandet vil gavne dig både personligt og fagligt. Men du har sikkert en lang række af spørgsmål. Det er helt forståeligt, og du er bestemt ikke den eneste. Faktisk har vi her på studentum.dk samlet de 10 mest stillede spørgsmål med tilhørende svar. Læs med her, hvis du også skal til at pakke kufferten:

1. Hvordan griber jeg egentlig processen an?

Du ved, at du gerne vil ud i verden, men har du tænkt over, hvordan du vil gøre det? Det er første skridt. Du skal finde ud af, om du vil på udveksling, få dit ophold arrangeret af en organisation, eller om du vil være en såkaldt “freemover-student”, der klarer det hele selv. Læs mere om de forskellige muligheder her:

Tag på udveksling

Hvis du studerer på et dansk universitet, så har du mulighed for at tage på udveksling i et semester. Din uddannelsesinstitution har helt sikkert en lang række af partneruniversiteter rundt om i verden, som du kan søge om optagelse på. Alternativt kan du få en organisation, der hjælper med udveksling, til at formidle kontakten til dit ønskede universitet.

Få hjælp fra en organisation 

Med en organisation i ryggen får du hjælp med alt lige fra ansøgningen, oversættelser af karakterer til selve rejsen og studierne. Det er især for dig, der har brug for tryghed og visheden om, at du altid har mulighed for at komme i kontakt med nogen, hvis du skulle få brug for det.

Desuden er det mange gange også meget billigere at få en organisation til at planlægge dine udlandsstudier. De har nemlig oftest kontakt med en række universiteter og flyselskaber, hvilket kan give rabat på afgifter, bolig, selve rejsen og meget andet. En ulempe kan være, at udvalget er en anelse begrænset både, hvad angår universiteter og lande.

Bliv “Freemover-student”

Er du betaget af tanken om, at du nu for alvor skal til at stå på egne ben, så skal du være “freemover-student”. Da vil du nemlig få en enorm frihed, og du vælger selvfølgelig selv både universitet og land. Du skal bare være opmærksom på, at det at ville ordne alting selv, ofte indebærer en del mere arbejde, end man først tænker. Du skal skrive ansøgningen på egen hånd, få oversat dine karakter, booke rejse og finde bolig. Du bør kontakte landets ambassade for at få mere information om det pågældende land og dine muligheder.

2. Hvad koster det at studere i udlandet?

Du skal selvfølgelig finde ud af, hvor meget dit eventyr vil komme til at koste dig. Hvad koster det at studere i udlandet?, rækker dit studielån?, eller har du brug for en buffer? Det er ekstremt svært at give et bud på et konkret beløb, da det i høj grad vil afhænge af, hvilket universitet du vælger. Men det, der i hvert fald kommer til at koste dig penge under dit ophold er:

Studieafgift

Det er meget normalt, at man som udvekslingsstuderende skal betale en studieafgift. Størrelsen af denne afhænger igen af det pågældende universitet og længden på opholdet. Når du booker dit ophold gennem en organisation vil beløbet oftest stå i danske kroner, mens du selv må omregne valutakursen, når du rejser som “freemover-student”.

pengeØvrige studieomkostninger

Du bør tjekke med dit valgte universitet om der vil være udgifter udover studieafgiften. Er der det, vil det som oftest være indmeldingsafgift, teknikafgift eller til litteratur til kurserne.

Bolig

Boligudgifterne er den post, der - under et udlandsophold - virkelig kan trække tænder ud. Gør dig selv den tjeneste at finde ud af, hvor du skal bo i god tid. Du skal igen gøre dig nogle ting klart: Vil du bo hos en værtsfamilie, i egen lejlighed eller, hvis muligt, på campus?

Og dernæst skal du finde ud af, om din økonomi rækker til det, du allerhelst vil.Et godt overblik og et solidt økonomisk fundament vil give dig ro i maven og råd til faktisk at leve i udlandet.

Mad og fornøjelser

Denne post kan være svær at beregne, men det er altså noget du kommer til at bruge penge på. Derfor kan du lige så godt komme i gang med at lægge et fornuftigt budget, så du ved, hvor mange penge du har at bruge. Viden er som bekendt magt!

Rejser og forsikringer

Når du er ankommet til din destination vil du sikkert få brug for at transportere dig selv rundt. Brug tiden derhjemme til at finde ud af, hvordan du gør det nemmest, så dit forbrug på tog- og buskort ikke lige pludselig kommer som en kæmpe overraskelse.

Det at være forsikret er også enormt vigtigt, og du bør tjekke med dit forsikringsselskab, hvad det vil koste, og hvordan du tegner forsikring for studier i Europa eller andre dele af verden.

Dit eventyr vil altså have en række faste udgifter, og det bliver kun federe af, at du har styr på dem. Læg derfor et budget i god tid før afrejse og overvej endda at sparre lidt ekstra op. Så har du både råd til at have det rigtig sjovt og noget at stå imod med, hvis du skulle opleve uforudsete udgifter.

3. Hvordan finder jeg egen bolig i udlandet?

Hvis du er meget stålsat på, at du gerne vil bo for dig selv, så er det nødvendigt, at du begynder at se dig om efter bolig i rigtig god tid. Du skal være proaktiv, og det er en god idé, at du gør brug af dit netværk på de sociale medier, i hverdagen og søger på forskellige hjemmesider, der udbyder studenterboliger.

Det er også en god idé, at du kontakter det universitet du skal til at læse på og hører om de har nogle lister over boliger i nærområdet eller kender til andre muligheder.

Her er det kun din egen fantasi, der sætter grænser.

4. Hvordan finansierer jeg mit udlandsophold?

Du kan som oftest tage din SU med til udlandet. Det er også en god idé at overveje at optage et SU-lån. Tag kontakt til din SU-vejleder på din institution og se, hvad der giver bedst mening.  

Ønsker du at tage din SU, og et eventuelt SU-lån, med til udlandet, skal du være opmærksom på følgende:

  • Studieopholdet være en del af din danske uddannelse
  • Dit danske uddannelsessted skal godkende, at dit ophold giver fuld merit.

Læs mere om SU i udlandet her.

5. Er min uddannelse i udlandet berettiget til SU?

Din uddannelse i udlandet er fuldt ud berettiget til SU såfremt den giver dig fuld merit. Det betyder helt konkret, at dit ophold i udlandet skal erstatte en del af din uddannelse her i Danmark 1:1. Det er dit uddannelsessted, der afgør om dit udlandsophold giver dig fuld merit.

6. Skal jeg ansøge om et stipendium?

Du bør bestemt ansøge om et stipendium eller flere, når du skal til udlandet. Denne økonomiske støtte vil uden tvivl være med til at forsøde tilværelsen under dit ophold.

7. Skal jeg have et visum for at studere i udlandet?

Du behøver ikke et visum eller opholdstilladelse, hvis du:Venner

  • Er dansk statsborger
  • Skal studere i et andet EU-land
  • Skal studere i max tre måneder.

Derudover skal du have et gyldigt pas, da et dansk ID-kort ikke er nok i udlandet.

Skal du studere udenfor EU?

Skal du på udveksling i et land udenfor EU, skal du have et visum. Det er det pågældende land, der udsteder det, så kontakt dem for mere information.

8. Hvordan får jeg oversat mine karakterer?

Hvis du er universitetsstuderende, så vil dine karakter allerede være oversat, og kan dermed indgå i en international sammenhæng. Nogle universiteter kræver, at du kan fremvise stemplede kopier, så sørg for at have sådan nogle klar.

Arrangerer du dit ophold i udlandet gennem et bureau, så vil de hjælpe dig med at oversætte dine karakter, hvis der skulle være brug for det. Rejser du ud på egen hånd som “freemover-student” og har brug for oversættelse, så kan du med ret stor sandsynlighed få dit gamle gymnasium til at klare det for dig.

9. Jeg er sikker på, at jeg gerne vil studere i udlandet, men jeg ved ikke helt hvor. Hvad gør jeg så?

Du skal finde ud af, hvad formålet er med din udveksling? Vil du gerne lære et nyt sprog eller måske forbedre dig i et?, Vil du gerne prøve, hvordan det er at leve i en anden kultur? Få et større personligt netværk? Eller studere ved et universitet?

Når du har gjort dig det klart, har du meget nemmere ved at sortere i alle de mange muligheder, der findes. Det kan jo være, at det du rigtig gerne vil kun kan lade sig gøre i specifikke lande eller ved bestemte universiteter.

10. Kan jeg læse medicin i udlandet? 

I Danmark er adgangskravet til medicinstudiet tårnhøjt. Derfor vælger flere og flere at søge ind på studiet i udlandet, hvor chancen for at komme ind er langt større.

For at kunne søge ind på medicinstudiet i udlandet, skal du have afsluttet en gymnasial uddannelse, ligesom du skal have gennemført en sprogtest og opnået et bestemt resultat.

Senest opdateret: 13 okt 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Du vil gerne på udveklsing eller i praktik i udlandet. Hvad gør du, hvis dit studiested ikke har en aftale med et partneruniversitet?

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan består du TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste for udlandsstudier

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2016

Studer i Spanien

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

Overvejer du frivilligt arbejde i udlandet? Få 5 bud her

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby