Vis studentum.dk som: Mobile

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Udveksling

Du har besluttet, at du gerne vil studere i udlandet. Det er en god beslutning, da et ophold i udlandet vil gavne dig både personligt og fagligt. Men du har sikkert en lang række af spørgsmål. Det er helt forståeligt, og du er bestemt ikke den eneste. Faktisk har vi her på studentum.dk samlet de 10 mest stillede spørgsmål med tilhørende svar. Læs med her, hvis du også skal til at pakke kufferten:

1. Hvordan griber jeg egentlig processen an?

Du ved, at du gerne vil ud i verden, men har du tænkt over, hvordan du vil gøre det? Det er første skridt. Du skal finde ud af, om du vil på udveksling, få dit ophold arrangeret af en organisation, eller om du vil være en såkaldt “freemover-student”, der klarer det hele selv. Læs mere om de forskellige muligheder her:

Tag på udveksling

Hvis du studerer på et dansk universitet, så har du mulighed for at tage på udveksling i et semester. Din uddannelsesinstitution har helt sikkert en lang række af partneruniversiteter rundt om i verden, som du kan søge om optagelse på. Alternativt kan du få en organisation, der hjælper med udveksling, til at formidle kontakten til dit ønskede universitet.

Få hjælp fra en organisation 

Med en organisation i ryggen får du hjælp med alt lige fra ansøgningen, oversættelser af karakterer til selve rejsen og studierne. Det er især for dig, der har brug for tryghed og visheden om, at du altid har mulighed for at komme i kontakt med nogen, hvis du skulle få brug for det.

Desuden er det mange gange også meget billigere at få en organisation til at planlægge dine udlandsstudier. De har nemlig oftest kontakt med en række universiteter og flyselskaber, hvilket kan give rabat på afgifter, bolig, selve rejsen og meget andet. En ulempe kan være, at udvalget er en anelse begrænset både, hvad angår universiteter og lande.

Bliv “Freemover-student”

Er du betaget af tanken om, at du nu for alvor skal til at stå på egne ben, så skal du være “freemover-student”. Da vil du nemlig få en enorm frihed, og du vælger selvfølgelig selv både universitet og land. Du skal bare være opmærksom på, at det at ville ordne alting selv, ofte indebærer en del mere arbejde, end man først tænker. Du skal skrive ansøgningen på egen hånd, få oversat dine karakter, booke rejse og finde bolig. Du bør kontakte landets ambassade for at få mere information om det pågældende land og dine muligheder.

2. Hvad koster det at studere i udlandet?

Du skal selvfølgelig finde ud af, hvor meget dit eventyr vil komme til at koste dig. Hvad koster det at studere i udlandet?, rækker dit studielån?, eller har du brug for en buffer? Det er ekstremt svært at give et bud på et konkret beløb, da det i høj grad vil afhænge af, hvilket universitet du vælger. Men det, der i hvert fald kommer til at koste dig penge under dit ophold er:

Studieafgift

Det er meget normalt, at man som udvekslingsstuderende skal betale en studieafgift. Størrelsen af denne afhænger igen af det pågældende universitet og længden på opholdet. Når du booker dit ophold gennem en organisation vil beløbet oftest stå i danske kroner, mens du selv må omregne valutakursen, når du rejser som “freemover-student”.

pengeØvrige studieomkostninger

Du bør tjekke med dit valgte universitet om der vil være udgifter udover studieafgiften. Er der det, vil det som oftest være indmeldingsafgift, teknikafgift eller til litteratur til kurserne.

Bolig

Boligudgifterne er den post, der - under et udlandsophold - virkelig kan trække tænder ud. Gør dig selv den tjeneste at finde ud af, hvor du skal bo i god tid. Du skal igen gøre dig nogle ting klart: Vil du bo hos en værtsfamilie, i egen lejlighed eller, hvis muligt, på campus?

Og dernæst skal du finde ud af, om din økonomi rækker til det, du allerhelst vil.Et godt overblik og et solidt økonomisk fundament vil give dig ro i maven og råd til faktisk at leve i udlandet.

Mad og fornøjelser

Denne post kan være svær at beregne, men det er altså noget du kommer til at bruge penge på. Derfor kan du lige så godt komme i gang med at lægge et fornuftigt budget, så du ved, hvor mange penge du har at bruge. Viden er som bekendt magt!

Rejser og forsikringer

Når du er ankommet til din destination vil du sikkert få brug for at transportere dig selv rundt. Brug tiden derhjemme til at finde ud af, hvordan du gør det nemmest, så dit forbrug på tog- og buskort ikke lige pludselig kommer som en kæmpe overraskelse.

Det at være forsikret er også enormt vigtigt, og du bør tjekke med dit forsikringsselskab, hvad det vil koste, og hvordan du tegner forsikring for studier i Europa eller andre dele af verden.

Dit eventyr vil altså have en række faste udgifter, og det bliver kun federe af, at du har styr på dem. Læg derfor et budget i god tid før afrejse og overvej endda at sparre lidt ekstra op. Så har du både råd til at have det rigtig sjovt og noget at stå imod med, hvis du skulle opleve uforudsete udgifter.

3. Hvordan finder jeg egen bolig i udlandet?

Hvis du er meget stålsat på, at du gerne vil bo for dig selv, så er det nødvendigt, at du begynder at se dig om efter bolig i rigtig god tid. Du skal være proaktiv, og det er en god idé, at du gør brug af dit netværk på de sociale medier, i hverdagen og søger på forskellige hjemmesider, der udbyder studenterboliger.

Det er også en god idé, at du kontakter det universitet du skal til at læse på og hører om de har nogle lister over boliger i nærområdet eller kender til andre muligheder.

Her er det kun din egen fantasi, der sætter grænser.

4. Hvordan finansierer jeg mit udlandsophold?

Du kan som oftest tage din SU med til udlandet. Det er også en god idé at overveje at optage et SU-lån. Tag kontakt til din SU-vejleder på din institution og se, hvad der giver bedst mening.  

Ønsker du at tage din SU, og et eventuelt SU-lån, med til udlandet, skal du være opmærksom på følgende:

  • Studieopholdet være en del af din danske uddannelse
  • Dit danske uddannelsessted skal godkende, at dit ophold giver fuld merit.

Læs mere om SU i udlandet her.

5. Er min uddannelse i udlandet berettiget til SU?

Din uddannelse i udlandet er fuldt ud berettiget til SU såfremt den giver dig fuld merit. Det betyder helt konkret, at dit ophold i udlandet skal erstatte en del af din uddannelse her i Danmark 1:1. Det er dit uddannelsessted, der afgør om dit udlandsophold giver dig fuld merit.

6. Skal jeg ansøge om et stipendium?

Du bør bestemt ansøge om et stipendium eller flere, når du skal til udlandet. Denne økonomiske støtte vil uden tvivl være med til at forsøde tilværelsen under dit ophold.

7. Skal jeg have et visum for at studere i udlandet?

Du behøver ikke et visum eller opholdstilladelse, hvis du:Venner

  • Er dansk statsborger
  • Skal studere i et andet EU-land
  • Skal studere i max tre måneder.

Derudover skal du have et gyldigt pas, da et dansk ID-kort ikke er nok i udlandet.

Skal du studere udenfor EU?

Skal du på udveksling i et land udenfor EU, skal du have et visum. Det er det pågældende land, der udsteder det, så kontakt dem for mere information.

8. Hvordan får jeg oversat mine karakterer?

Hvis du er universitetsstuderende, så vil dine karakter allerede være oversat, og kan dermed indgå i en international sammenhæng. Nogle universiteter kræver, at du kan fremvise stemplede kopier, så sørg for at have sådan nogle klar.

Arrangerer du dit ophold i udlandet gennem et bureau, så vil de hjælpe dig med at oversætte dine karakter, hvis der skulle være brug for det. Rejser du ud på egen hånd som “freemover-student” og har brug for oversættelse, så kan du med ret stor sandsynlighed få dit gamle gymnasium til at klare det for dig.

9. Jeg er sikker på, at jeg gerne vil studere i udlandet, men jeg ved ikke helt hvor. Hvad gør jeg så?

Du skal finde ud af, hvad formålet er med din udveksling? Vil du gerne lære et nyt sprog eller måske forbedre dig i et?, Vil du gerne prøve, hvordan det er at leve i en anden kultur? Få et større personligt netværk? Eller studere ved et universitet?

Når du har gjort dig det klart, har du meget nemmere ved at sortere i alle de mange muligheder, der findes. Det kan jo være, at det du rigtig gerne vil kun kan lade sig gøre i specifikke lande eller ved bestemte universiteter.

10. Kan jeg læse medicin i udlandet? 

I Danmark er adgangskravet til medicinstudiet tårnhøjt. Derfor vælger flere og flere at søge ind på studiet i udlandet, hvor chancen for at komme ind er langt større.

For at kunne søge ind på medicinstudiet i udlandet, skal du have afsluttet en gymnasial uddannelse, ligesom du skal have gennemført en sprogtest og opnået et bestemt resultat.

Senest opdateret: 13 okt 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2020

Guide til dit udlandsstudie i San Diego

Drømmer du om at studere i en af Californiens største byer? Ønsker du at studere i San Diego, hvor du kan nyde Vestkystens bedste strande og solrige klima? Lyder dette som lige noget for dig? Så bør du vælge at studere i den Amerikanske storby San Diego!

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Bliv klar til udlandsstudier med en sprogtest

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 08-09-2020

Studér i Vietnam - Alt du skal vide!

Vietnam er verdens 13. mest befolkede land, og med en af verdens hurtigst voksende økonomier har de potentialet for at blive en af verdens største økonomier i det 21. århundrede. Vietnam er derfor den ideelle destination for dig, som ønsker at studerer i kontrasternes land, hvor du vil opleve alt fra hektiske og sprudlende storbyer til fænomenalle naturområder.

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

5 bud på frivilligt arbejde i udlandet

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-06-2021

Bedste universiteter i Australien 2020

Hvilket er det bedste universitet i Australien? Vi har samlet top 10 universiteter i Australien herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i Australien der er bedst.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Din guide til TOEFL-testen

Har du brug for en TOEFL test for at komme igennem nåleøjet til din drømmeuddannelse i udlandet? Her guider vi dig igennem processen fra tilmelding til du står med dine TOEFL testresultater.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Norge: Alt du skal vide

Vil du gerne studere i verdens bedste land at bo i? Så tag din uddannelse i Norge! Vi har samlet alt du skal vide om ansøgning, bolig og det norske uddannelsessystem her. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2020

Studér i Thailand: Alt du skal vide

Tag til smilenes land og få en oplevelse du sent vil glemme. Det thailandske folkefærd er kendt for deres smil og deresimødekommenhed. Som international studerende i Thailand vil du uden tvivl blive rigere på oplevelser og venner. Uanset hvor i landet du vælger at læse, vil du alle steder støde på nye oplevelser. Du vil kunne opleve smuk natur og travle storbyer som ingen andre steder. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2020

Guide til dit udlandsstudie i Santa Monica

Drømmer du tit og ofte om at kaste dig ud i noget helt nyt og gøre op med dine vante tryghedsrammer? Kunne du forestille dig at studere i en by, som er hjemsted for mange Hollywood-berømtheder, surfere, fagfolk og studerende? 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2021

Bedste universiteter i Spanien 2020

Hvilket er det bedste universitet i Spanien? Vi har samlet top 10 universiteter i Spanien herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i Spanien der er bedst. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-05-2022

Bedste universiteter i Danmark 2020

Hvad er det bedste universitet i Danmark? Det danske uddannelsessystem er kendt for at være i topklasse fagligt, men hvilket universitet i Danmark kan slå sig på at være bedst?

Læs mere
Sidst opdateret 15-06-2021

Bedste universiteter i Canada 2020

Hvilket er det bedste universitet i Canada? Vi har samlet top 10 universiteter i Canada herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i Canada der er bedst.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Skal du på udveksling i London?

Mathilde Marker, der har studeret i London i fem måneder, giver dig her sine bedste råd til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og fede oplevelser.

Læs mere
Sidst opdateret 15-06-2021

Bedste universiteter i Norge 2020

Hvilket er Norges bedste universitet? Overvejer du at studere på universitet i Norge? Vi har samlet en oversigt over de 5 bedste universiteter i Norge. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-08-2020

Studér i Holland - Alt du skal vide

Er du interesseret i at studere i Holland? Elsker du tulipaner, træsko og brune caféer, som er alt det, man forbinder med Holland? Så er Holland den ideelle destination for dit uddannelsesophold! 

Læs mere
Sidst opdateret 08-09-2020

Studér i Brasilien - Alt du skal vide!

Brasilien er Sydamerikas største land, og vi forbinder som oftest landet med karneval, fest og farver. Brasilien har dog inden for de seneste år oplevelet stor økonomisk fremgang, og dette har medført en stor uddannelsesmæssig fremgang i landet. Brasilien er derfor den ideelle destination for dig, som drømmer om at studere i et land, som både byder på store faglige og kulturelle oplevelser.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 01-09-2020

Studér i Frankrig - Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i kunstens, madens og kulturens land? Eller måske vigtigst af alt, drømmer du så om at studere i landet, hvis hovedstad bliver omtalt som byernes by? Så er Frankrig den helt rigtige destination at tage sin uddannelse i! 

Læs mere
Sidst opdateret 26-08-2020

Studér i Chile: Alt du skal vide

Chile er ikke kun et fremragende sted at lære spansk. Det er også et land med en rig kultur, hjemsted for litteratur nobelpris-vindende forfattere og et land med veludviklede anerkendte uddannelser. Det er placeret centralt i smuk natur, og med mange forskellige landskaber. Samtidig anses Chile for værende det mest sikre land i Sydamerika, og består af at venligt folkefærd der vil tage godt i mod dig som international studerende. 

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide