Vis studentum.dk som: Mobile

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Er du på udkig efter et studiejob, men mangler relevant erhvervserfaring? Vil du indgå i et fællesskab med andre unge og skabe et bredere netværk? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig. 

Vi har spurgt tre unge frivillige i organisationen Lær for Livet om, hvorfor de valgte at blive frivillige, og hvad de får ud af det. Ud fra deres svar har vi samlet de syv af de vigtigste grunde til, hvorfor du bør melde dig som frivillig. 

Læs med her og bliv inspireret af deres historier og bedste råd. 

Jeg valgte at søge som HR-frivillig hos Lær for Livet, fordi jeg gerne ville finde ud af, om det at arbejde med HR var noget for mig. For mig har mit job som frivillig været en god måde at blive klogere på, hvad jeg brænder for.


- Sophia Sarabi

1. Gør en forskel for andre - og dig selv 

Essensen ved frivilligt arbejde er tanken om at ville gøre en forskel og skabe større værdi for andre. Samtidig er det også givende på et personligt plan at være frivillig, fordi du lærer mere om dig selv i arbejdet med andre mennesker. 

2. Lær at indgå på en arbejdsplads

Som frivillig træder du ind i en organisation og kommer dermed til at indgå på en arbejdsplads. Du lærer, hvad det vil sige at være del af en arbejdsplads i forhold til ansvar, forventninger, og hvad der ellers kræves af en medarbejder. 

3. Skab et bredt netværk

Som frivillig i en organisation får du mulighed for at møde erfarne personer inden for branchen, som du kan netværke med og i fremtiden trække på. Det er altid rigtig godt at have et bredt netværk, når du er færdiguddannet og skal ind på arbejdsmarkedet.

4. Supplér din uddannelse med ny erfaring

Når du under uddannelse, er det altid godt at få praktisk erfaring, som du bruge i dit studie. Gennem et arbejde som frivillig kan du opnå større indsigt og få hands-on erfaring. Eric studerer til daglig på RUC, hvor hans arbejde som frivillig også hjælper ham i hans studie: 

Som frivillig har jeg lært meget om samarbejde, som jeg tager med mig i mit studie - og omvendt bruger jeg også min viden fra studiet i mit frivillige arbejde, når vi skal finde ud af, hvordan vi kan tackle forskellige situationer.


- Eric Rüfenacht

5. Bliv en del af et fællesskab

Som frivillig indgår du i et fællesskab, hvor I deler en fælles vision og passion for en bestemt sag. Samtidig møder du også en masse nye mennesker, som du måske ikke havde mødt gennem dit studie eller arbejde. 

6. Dyrk en interesse, du brænder for 

Som med sport og fritidsinteresser, kan du også se et frivilligt arbejde som en måde at dyrke dine interesser. Du kan vælge dit frivillige arbejde ud fra en sag, du brænder for eller et emne, som du er passioneret og særligt engageret i. Det kan være alt fra miljø og klima til børn og unge. 

7. Styrk dit CV med flere kompetencer 

Vil du gerne finde et studiejob, men mangler kompetencer til dit CV? Her kan frivilligt arbejde bidrage til din jobsøgning og styrke dit CV, fordi du udvikler nye færdigheder og praktisk erfaring, som er et stort plus på arbejdsmarkedet. Samtidig kan et frivilligt arbejde være en måde at skille dig ud fra dine medstuderende, fordi du har andre erfaringer end blot studiet at trække på.

Hvad er Lær for Livet?

I dag gennemfører kun halvdelen af anbragte børn folkeskolens afgangsprøve i 9. klasse, og det er kun hver fjerde anbragte barn, som gennemfører en ungdomsuddannelse. Lær for Livet er en organisation, som ønsker at skabe bedre vilkår og rammer for anbragte børn. Gennem et landsdækkende læringsprogram arbejder Lær for Livet for at øge børnenes selvværd og give dem faglige successer, så de kan gennemføre en ungdomsuddannelse og skabe rammerne for et godt liv. 

Lær for Livet bygger på frivillighed. Programmet er blandt andet baseret på en mentorordning, hvor du kan blive mentor for et barn, som du skal mødes med en gang om ugen. Her kommer du til at agere som en ekstra støtte i barnets liv - både på et fagligt og personligt plan. 

Som både Eric, Sophia og Christina kan du også blive HR-frivillig, hvor din opgave består i at yde support til mentorer og plejefamilier. Det betyder, at du blandt andet er med til at vejlede og løse eventuelle konflikter i mentorrelationen. Som HR-frivillig i Lær for livet får du masser af ansvar og bliver samtidig en del af et socialt miljø med andre unge frivillige. 

Hvordan kan jeg blive frivillig?

Det gode ved frivilligt arbejde er, at der er altid er brug for flere hænder, ny energi og gode kræfter. Det betyder, at du altid kan tage kontakt til organisationer som Lær for Livet og høre, om du må komme forbi med en ansøgning. 

Du kan læse meget mere om Lær for Livet på deres hjemmeside, og her kan du også finde mere information om, hvad det vil sige at arbejde som frivillig. 

Senest opdateret: 03 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 14-03-2016

Sådan vælger du den rigtige kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så overvejer du måske at søge ind på en kandidatuddannelse. Vi giver dig derfor her 7 steps til, hvordan du vælger den rigtige kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Mød en studerende i delebolig

Har du overvejet at få en roommate? Mød Camilla og hør om, hvorfor hun valgte at dele studielivet med en anden. I artiklen giver hun også gode råd til at leve sammen i en delebolig og fortæller om, hvordan hun fik fat i sin lejlighed på Vesterbro.

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

TOEFL-guide

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-01-2018

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 21-06-2018

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? 

Læs mere