Vis studentum.dk som: Mobile

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Er du på udkig efter et studiejob, men mangler relevant erhvervserfaring? Vil du indgå i et fællesskab med andre unge og skabe et bredere netværk? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig. 

Vi har spurgt tre unge frivillige i organisationen Lær for Livet om, hvorfor de valgte at blive frivillige, og hvad de får ud af det. Ud fra deres svar har vi samlet de syv af de vigtigste grunde til, hvorfor du bør melde dig som frivillig. 

Læs med her og bliv inspireret af deres historier og bedste råd. 

Jeg valgte at søge som HR-frivillig hos Lær for Livet, fordi jeg gerne ville finde ud af, om det at arbejde med HR var noget for mig. For mig har mit job som frivillig været en god måde at blive klogere på, hvad jeg brænder for.


- Sophia Sarabi

1. Gør en forskel for andre - og dig selv 

Essensen ved frivilligt arbejde er tanken om at ville gøre en forskel og skabe større værdi for andre. Samtidig er det også givende på et personligt plan at være frivillig, fordi du lærer mere om dig selv i arbejdet med andre mennesker. 

2. Lær at indgå på en arbejdsplads

Som frivillig træder du ind i en organisation og kommer dermed til at indgå på en arbejdsplads. Du lærer, hvad det vil sige at være del af en arbejdsplads i forhold til ansvar, forventninger, og hvad der ellers kræves af en medarbejder. 

3. Skab et bredt netværk

Som frivillig i en organisation får du mulighed for at møde erfarne personer inden for branchen, som du kan netværke med og i fremtiden trække på. Det er altid rigtig godt at have et bredt netværk, når du er færdiguddannet og skal ind på arbejdsmarkedet.

4. Supplér din uddannelse med ny erfaring

Når du under uddannelse, er det altid godt at få praktisk erfaring, som du bruge i dit studie. Gennem et arbejde som frivillig kan du opnå større indsigt og få hands-on erfaring. Eric studerer til daglig på RUC, hvor hans arbejde som frivillig også hjælper ham i hans studie: 

Som frivillig har jeg lært meget om samarbejde, som jeg tager med mig i mit studie - og omvendt bruger jeg også min viden fra studiet i mit frivillige arbejde, når vi skal finde ud af, hvordan vi kan tackle forskellige situationer.


- Eric Rüfenacht

5. Bliv en del af et fællesskab

Som frivillig indgår du i et fællesskab, hvor I deler en fælles vision og passion for en bestemt sag. Samtidig møder du også en masse nye mennesker, som du måske ikke havde mødt gennem dit studie eller arbejde. 

6. Dyrk en interesse, du brænder for 

Som med sport og fritidsinteresser, kan du også se et frivilligt arbejde som en måde at dyrke dine interesser. Du kan vælge dit frivillige arbejde ud fra en sag, du brænder for eller et emne, som du er passioneret og særligt engageret i. Det kan være alt fra miljø og klima til børn og unge. 

7. Styrk dit CV med flere kompetencer 

Vil du gerne finde et studiejob, men mangler kompetencer til dit CV? Her kan frivilligt arbejde bidrage til din jobsøgning og styrke dit CV, fordi du udvikler nye færdigheder og praktisk erfaring, som er et stort plus på arbejdsmarkedet. Samtidig kan et frivilligt arbejde være en måde at skille dig ud fra dine medstuderende, fordi du har andre erfaringer end blot studiet at trække på.

Hvad er Lær for Livet?

I dag gennemfører kun halvdelen af anbragte børn folkeskolens afgangsprøve i 9. klasse, og det er kun hver fjerde anbragte barn, som gennemfører en ungdomsuddannelse. Lær for Livet er en organisation, som ønsker at skabe bedre vilkår og rammer for anbragte børn. Gennem et landsdækkende læringsprogram arbejder Lær for Livet for at øge børnenes selvværd og give dem faglige successer, så de kan gennemføre en ungdomsuddannelse og skabe rammerne for et godt liv. 

Lær for Livet bygger på frivillighed. Programmet er blandt andet baseret på en mentorordning, hvor du kan blive mentor for et barn, som du skal mødes med en gang om ugen. Her kommer du til at agere som en ekstra støtte i barnets liv - både på et fagligt og personligt plan. 

Som både Eric, Sophia og Christina kan du også blive HR-frivillig, hvor din opgave består i at yde support til mentorer og plejefamilier. Det betyder, at du blandt andet er med til at vejlede og løse eventuelle konflikter i mentorrelationen. Som HR-frivillig i Lær for livet får du masser af ansvar og bliver samtidig en del af et socialt miljø med andre unge frivillige. 

Hvordan kan jeg blive frivillig?

Det gode ved frivilligt arbejde er, at der er altid er brug for flere hænder, ny energi og gode kræfter. Det betyder, at du altid kan tage kontakt til organisationer som Lær for Livet og høre, om du må komme forbi med en ansøgning. 

Du kan læse meget mere om Lær for Livet på deres hjemmeside, og her kan du også finde mere information om, hvad det vil sige at arbejde som frivillig. 

Senest opdateret: 03 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Stressguide til studerende

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidat

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 12-09-2019

Praktik inden for IT

Vil du gerne gøre karriere inden for IT-branchen? Så er et praktikophold, hvor du lige får lov til at snuse til feltet altså en rigtig god investering. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Overvejer du at holde orlov fra dit studie? Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg!

 Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide om orlov fra studiet - alt fra: Hvor lang tid du kan holde orlov og ideer til hvad du kan lave, mens du holder orlov.

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Praktik i Danmark

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2021

Guide: Find studiebolig i Århus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere