7 gode grunde til, at du skal være frivillig
14 jul 2022

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Vil du indgå i et fællesskab med andre unge og skabe et bredere netværk? Så er et frivilligt arbejde måske lige noget for dig. 

Vi har spurgt tre unge frivillige i organisationen Lær for Livet om, hvorfor de valgte at blive frivillige, og hvad de får ud af det. Ud fra deres svar har vi samlet de syv af de vigtigste grunde til, hvorfor du bør melde dig som frivillig. 

Læs med her og bliv inspireret af deres historier og bedste råd. 

Jeg valgte at søge som HR-frivillig hos Lær for Livet, fordi jeg gerne ville finde ud af, om det at arbejde med HR var noget for mig. For mig har mit job som frivillig været en god måde at blive klogere på, hvad jeg brænder for.


- Sophia Sarabi

1. Gør en forskel for andre - og dig selv 

Essensen ved frivilligt arbejde er tanken om at ville gøre en forskel og skabe større værdi for andre. Samtidig er det også givende på et personligt plan at være frivillig, fordi du lærer mere om dig selv i arbejdet med andre mennesker. 

2. Lær at indgå på en arbejdsplads

Som frivillig træder du ind i en organisation og kommer dermed til at indgå på en arbejdsplads. Du lærer, hvad det vil sige at være del af en arbejdsplads i forhold til ansvar, forventninger, og hvad der ellers kræves af en medarbejder. 

3. Skab et bredt netværk

Som frivillig i en organisation får du mulighed for at møde erfarne personer inden for branchen, som du kan netværke med og i fremtiden trække på. Det er altid rigtig godt at have et bredt netværk, når du er færdiguddannet og skal ind på arbejdsmarkedet.

4. Supplér din uddannelse med ny erfaring

Når du under uddannelse, er det altid godt at få praktisk erfaring, som du bruge i dit studie. Gennem et arbejde som frivillig kan du opnå større indsigt og få hands-on erfaring. Eric studerer til daglig på RUC, hvor hans arbejde som frivillig også hjælper ham i hans studie: 

Som frivillig har jeg lært meget om samarbejde, som jeg tager med mig i mit studie - og omvendt bruger jeg også min viden fra studiet i mit frivillige arbejde, når vi skal finde ud af, hvordan vi kan tackle forskellige situationer.


- Eric Rüfenacht

5. Bliv en del af et fællesskab

Som frivillig indgår du i et fællesskab, hvor I deler en fælles vision og passion for en bestemt sag. Samtidig møder du også en masse nye mennesker, som du måske ikke havde mødt gennem dit studie eller arbejde. 

6. Dyrk en interesse, du brænder for 

Som med sport og fritidsinteresser, kan du også se et frivilligt arbejde som en måde at dyrke dine interesser. Du kan vælge dit frivillige arbejde ud fra en sag, du brænder for eller et emne, som du er passioneret og særligt engageret i. Det kan være alt fra miljø og klima til børn og unge. 

7. Styrk dit CV med flere kompetencer 

Vil du gerne finde et studiejob, men mangler kompetencer til dit CV? Her kan frivilligt arbejde bidrage til din jobsøgning og styrke dit CV, fordi du udvikler nye færdigheder og praktisk erfaring, som er et stort plus på arbejdsmarkedet. Samtidig kan et frivilligt arbejde være en måde at skille dig ud fra dine medstuderende, fordi du har andre erfaringer end blot studiet at trække på.

Hvad er Lær for Livet?

I dag gennemfører kun halvdelen af anbragte børn folkeskolens afgangsprøve i 9. klasse, og det er kun hver fjerde anbragte barn, som gennemfører en ungdomsuddannelse. Lær for Livet er en organisation, som ønsker at skabe bedre vilkår og rammer for anbragte børn. Gennem et landsdækkende læringsprogram arbejder Lær for Livet for at øge børnenes selvværd og give dem faglige successer, så de kan gennemføre en ungdomsuddannelse og skabe rammerne for et godt liv. 

Lær for Livet bygger på frivillighed. Programmet er blandt andet baseret på en mentorordning, hvor du kan blive mentor for et barn, som du skal mødes med en gang om ugen. Her kommer du til at agere som en ekstra støtte i barnets liv - både på et fagligt og personligt plan. 

Som både Eric, Sophia og Christina kan du også blive HR-frivillig, hvor din opgave består i at yde support til mentorer og plejefamilier. Det betyder, at du blandt andet er med til at vejlede og løse eventuelle konflikter i mentorrelationen. Som HR-frivillig i Lær for livet får du masser af ansvar og bliver samtidig en del af et socialt miljø med andre unge frivillige. 

Hvordan kan jeg blive frivillig?

Det gode ved frivilligt arbejde er, at der er altid er brug for flere hænder, ny energi og gode kræfter. Det betyder, at du altid kan tage kontakt til organisationer som Lær for Livet og høre, om du må komme forbi med en ansøgning. 

Du kan læse meget mere om Lær for Livet på deres hjemmeside, og her kan du også finde mere information om, hvad det vil sige at arbejde som frivillig. 

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-07-2022

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 veje til billige studiebøger

På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Vi har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger. Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Udannelsesordbog: ABC Guide

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Læs studentums ABC-guide til uddannelseslingo her og få helt styr på ord som alumne eller dekan.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2023

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet 5 gode råd, så du får styr på alt det praktiske og din studieøkonomi fra starten og har overskud og mod på livet som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse, men det gør det ikke mindste vigtigt. Bliv klogere på a-kasse og lønsikring lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studiestress? Her er 3 ting, der kan hjælpe dig

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? Man kan faktisk gøre meget selv for at stresse mindre og få mere overskud i hverdagen. Se med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Vi har her hos studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Udlandsophold gavner din fremtidige karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs mere om højskolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til. Udforsk mulighederne her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob og få gode råd.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studierabat - din vej til en billigere studietid

Det kan hurtigt blive dyrt at være studerende. Det er derfor også altid kærkomment, når en rabat dukker op, hvis bare du husker at flashe studiekortet.

Læs mere
Sidst opdateret 25-01-2023

Studiebyguide - oversigt

Står du overfor et valg om, hvilken studieby du skal studere i, men har du ingen anelse om, hvad du skal vælge? Klik dig igennem vores studiebyguide her og få inspiration til din kommende studieby.

Læs mere