Tegnsprogstolk

Vil du gerne udfordres samtidig med du hjælper andre?

Sproget er vores naturlige måde at kommunikere med hinanden, men kan omvendt lynhurtigt blive en enorm barriere, hvis det bliver forhindret i at flyde frit. Som tegnsprogstolk hjælper du døve med at deltage i samfundet. 
Viser 1-1 af 1
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-1 af 1

Mere om Tegnsprogstolk

Ønsker du at arbejde med mennesker og være en af hverdagens kommunikative helte? Igennem dit job som tegnsprogstolk gør du en enorm forskel, da du agerer som kommunikations-bindeleddet mellem de døve og hørende. Det kan både være til vigtige begivenheder så som en mundtlig eksamen eller i generelle hverdagssituationer, hvor de døve og hørehæmmede oplever sproglige barrierer.

Tegnsprogstolk

Tegnsprog

Tegnsproget er et selvstændigt sprog, der er forskelligt fra land til land. Sproget har sin egen grammatik, hvorfor det også vil være forskelligt fra andre landes tegnsprog – ligesom vi kender det i det talte sprog. Tegnsprogstolkning foregår, når der f.eks. tales dansk, og den døve eller hørehæmmede ikke kan opfatte talen. Der træder tegnsprogstolken til og videreformidler det talte sprog til tegnsprog, så de to parter kan snakke sammen. Alt tolkning foregår simultant, hvilket betyder, at tolken oversætter, imens personen taler. Dette gør kommunikationen mellem parterne meget mere flydende og dermed til en helt  normal samtale.

Uddannelse som tegnsprogstolk

Du kan blive tegnsprogstolk ved at tage uddannelsen på universitetet eller på en professionshøjskole.

Under uddannelsen som tegnsprogstolk vil du udvikle dine sociale og kommunikative kompetencer, da dit fremtidige formidlingsarbejde foregår i tæt kontakt med andre mennesker. Det er derfor vigtigt at udvikle stærke sproglige og menneskelige kompetencer, så du kan aflæse både personens sprog og krop og dermed formidle den rigtige besked videre.

Igennem din uddannelse vil du arbejde med tolkningen mellem dansk tegnsprog og det danske sprog, som vi kender det. Herunder vil du lære forskellige tolkeformer for eksempel fjerntolkning, som foregår online samt tolkning for personer med døvblindhed. 

Generelt på uddannelsen for tegnsprogstolke får du også et stort indblik i sproglige minoriteter, tolkeetik samt døves kultur og levevis. I løbet af uddannelsen skal du gennemføre 20 ugers praktikophold, hvor du vil få sat teori i praksis og kunne udvikle alle dine kompetencer som tegnsprogstolk. 

Som tolkestuderende er det godt at kunne

  • Have et bredt ordforråd og fortsat ønske at udvide det
  • Være dygtig til dansk retskrivning
  • Have god almen viden, så du kan tolke alt fra IT til samfundsdebatter.
  • Forsat holde dig opdateret på samfundsforhold, så du kan videregive denne information, hvis det ønskes.
  • Have det let med sprog, så du hurtigt kan bruge sproget i tolkning.
  • Arbejde både selvstændigt og i samarbejde med andre.

Du har mulighed for at søge SU under hele din uddannelse.

Adgangskrav til tegnsprogstolk

For at komme ind på uddannelsen som tegnsprogstolk skal du have færdiggjort en:

  • STX, HF, HHX, HTX, GIF, EUX

Hertil skal du have haft Dansk på A niveau, med minimum 4 i karakter, Engelsk på B niveau samt Samfundsfag eller samtidshistorie på C niveau.

Job som tegnsprogstolk

Som tegnsprogstolk vil du have et både udfordrende og meget afvekslende job. Det er derfor rigtig vigtigt at du kan benytte dine sociale og sproglige kompetencer i forskellige situationer lige fra politi-afhøringer til fødsler.

Som tegnsprogstolk kan du både blive ansat på fuldtid, deltid eller vælge at være freelancer hos enten større eller mindre tolkebureauer. Dit arbejde som tegnsprogstolk vil primært foregå på arbejdspladser, hvor døve er ansat og du vil være hustolk for dem, i sociale sammenhænge samt på uddannelsesinstitutioner. 

Hvad tjener en tegnsprogstolk?

Den gennemsnitlige indtægt for en nyuddannet tegnsprogstolk i det private er næsten 29.000 kr. pr. måned, hvor i en kommune er det 32.000 kr. pr. måned. 

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
juni 2024
ma
ti
on
to
fr
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7