Løn og fremtidsudsigt for Sikringstekniker

Om jobbet

Som sikringstekniker arbejder du med signaler og skilte langs togsporene.

Dit arbejde går ud på at opstille og vedligeholde det signaler og de sikringsanlæg, som dirigerer togene på stationer og langs banestrækninger. Andre opgaver er fx at udbedre kabler og ledninger, måle strøm- og spændingsforhold i lyssignaler, efterse og reparere elmotorer samt vedligeholde sporskiftedrev.

Arbejdet foregår hovedsagelig udendørs og på strækninger, hvor der er togtrafik. Arbejdstiden ligger som regel i dagtimerne, men man har også døgnvagt efter en fastlagt turnus, så man kan tilkaldes, hvis der uventet opstår problemer med signalerne ved en banestrækning.

Læs også om uddannelsen i denne artikel.

Læs mere om Sikringstekniker

Signalerne ved jernbanerne videregiver ordrer og meddelelser, som er nødvendige for at lede togenes kørsel. Der findes flere slags signaler. De mest almindelige signaltyper er dagslyssignaler, dvs. blinklys og faste lys af forskellig farve, som man bruger til at regulere togenes kørsel på banelinjen.

En anden type er dværgsignaler. Dem bruger man, når man skal dirigere rangering af tog på stationer. Der findes også automatiske overkørselsanlæg, hvor jernbaner og veje krydser hinanden.

Automatiske anlæg styres af fx mekaniske anlæg, relæanlæg og datamatstyrede anlæg, som igen er overvåget elektronisk af en såkaldt Automatisk Tog Kontrol.

Ved elektromekaniske anlæg og relæanlæg har sikringsteknikerne en del mekanisk arbejde og kabelarbejde. De skal også reparere afbrudte strømforbindelser, fx mellem relæ og signaler og efterse forbindelsesled ved sporskifter.

Læs mere om Sikringstekniker

Sikringsteknikere er ansat af Banedanmark, og de arbejder overalt på baneanlæggene.

Læs mere om Sikringstekniker

For at blive ansat, skal du have en faglig uddannelse inden for el-området. Der stilles også krav til dit helbred.

Efter ansættelsen skal du deltage i Banedanmarks interne uddannelse. Uddannelsen er opdelt i tre uddannelsesperioder. De første to perioder er obligatoriske, mens den tredje periode er uddannelse inden for for den enkeltes arbejdsopgaver.

Uddannelsesperiode 3 er både for nyuddannede og erfarne sikringsteknikere. Undervejs i det samlede uddannelsesforløb aflægges prøver i det gennemgåede pensum som dokumentation for den gennemførte uddannelse i overensstemmelse med beskrivelsen af de respektive uddannelsesmoduler.

Du deltager i arbejdet ved sidemandsoplæring. Sikringsteknikere må regne med at skulle følge efteruddannelseskurser i takt med den teknologiske udvikling. Flytning til andre tjenestesteder kan også medføre behov for efteruddannelse.

Læs mere om Sikringstekniker
Gennemsnitsløn
52.676 DKK
Per måned *
* Kilde: Uddannelsesguiden (ug.dk) + opdatering på lønstigning mellem 2019 og 2023 fra Danmarks Statistik om lønniveau (LONS30).
Gennemsnitsløn
  • 52.676 DKK
  • 47.422 DKK
  • 54.721 DKK
Gennemsnitsløn per sektor

Løn i den private sektor er 13% højere end i den offentlige
  • 53.287 DKK
  • 46.295 DKK
Pay over time for Sikringstekniker

Pay for this role has increased over time
  • 46.993 DKK
  • 47.901 DKK
  • 49.188 DKK
  • 50.713 DKK
  • 52.676 DKK

Pay for this role has increased over time
  • 3 DKK

Pay for this role has increased over time
  • 3 DKK

Fremtidsudsigter for Sikringstekniker

Annoncer