Sådan har vi bygget vores uddannelsestest

Vi ved, hvor svært det kan være at beslutte, hvad du ønsker at blive, når du bliver stor. Derfor har vi lavet en uddannelsestest til dig.

Vi har gennem mange år haft en uddannelsestest på vores site, som jeg har hjulpet tusindevis af unge med at indsnævre deres interesse og give forslag til karriereveje. Vi har længe haft et ønske om at hjælpe endnu flere på, og derfor har vi lavet en ny udgave af vores uddannelsestest. Testen er blevet meget mere omfattende, men er stadig let at gennemføre, vi har baseret den på RIASEC-modellen, som forklares nedenfor. 

På denne side finder du:


Hvad er RIASEC-modellen? 

RIASEC-modellen, også kendt som Holland Codes eller Hollands RIASEC teori, er et psykologisk rammeværktøj udviklet af psykologen John L. Holland i 1950'erne. 

Modellen bruges til at klassificere individer i seks personlighedstyper eller temaer, som svarer til deres erhvervsmæssige eller karriereinteresser. 

De seks personlighedstyper i RIASEC-modellen er: 

Realistisk (R):

Personer med en "Realistisk" personlighed er ofte praktiske, hands-on og nyder at arbejde med værktøjer, maskiner eller fysiske opgaver. De er typisk tiltrukket af karrierer inden for byggeri, ingeniørarbejde, landbrug og andre fysisk krævende felter.

Undersøgende (I):

Individer med en "Undersøgende" personlighed er nysgerrige, analytiske og nyder problemløsning. De er ofte interesserede i videnskabelige, tekniske eller forskningsorienterede karrierer, såsom videnskabsmænd, ingeniører eller forskere.

Kunstnerisk (A):

Personer med en "Kunstnerisk" personlighed er kreative, fantasifulde og nyder selvudfoldelse gennem kunsten. De kan forfølge karrierer inden for felter som musik, skrivning, grafisk design eller visuel kunst.

Social (S):

Individer med en "Social" personlighed er empatiske, sociale og nyder at hjælpe og interagere med andre. De hælder ofte mod karrierer inden for undervisning, rådgivning, sundhedspleje eller socialt arbejde.

Entreprenørsk (E):

Personer med en "Iværksætterisk" personlighed er selvsikre, målorienterede og nyder lederroller og entreprenørskab. De kan forfølge karrierer inden for forretning, salg, ledelse eller politik.

Systematisk (C):

Individer med en "Systematisk" personlighed er detaljeorienterede, organiserede og foretrækker struktureret og systematisk arbejde. De er ofte tiltrukket af karrierer inden for administration, finans, dataanalyse eller andre regelbaserede, ordnede professioner.

RIASEC-modellen foreslår, at individer er mest tilfredse og succesfulde i karrierer, der er i overensstemmelse med deres dominerende personlighedstype eller en kombination af to eller flere af disse typer (i vores uddannelsestest arbejder vi med tre). 

At forstå ens RIASEC-personlighedstype kan hjælpe med karriereudforskning, beslutningstagning og at finde et job, der passer til ens naturlige præferencer og interesser. 

Du kan læse mere om RIASEC-modellen på The Career Projects hjemmeside.


Hvordan tager jeg testen? 

Vores nye uddannelsestest består af 60 ja/nej-spørgsmål, som du bør besvare intuitivt. Du kan gå tilbage og ændre dine svar, hvis du ønsker det. Du kan endda springe visse spørgsmål over, hvis du føler, at du ikke kan besvare dem – selvom vi stærkt opfordrer dig til at besvare alle spørgsmål for at få det mest nøjagtige resultat. Spørgsmålene er designet til at blive besvaret hurtigt, så du ikke behøver at bruge meget tid på et specifikt spørgsmål. 

Når du har fuldført testen, vil du blive præsenteret for et resumé af din personlighedstype. 

På resultatsiden har vi inkluderet nyttige oplysninger såsom en liste over dine styrker, mulige vækstområder, forslag til interesser og karriereveje, konkrete eksempler på beskæftigelser, der kan passe til dig, og generelle oplysninger om de Top 3 hovedkarakteristika, din personlighedstype besidder. Vi har også inkluderet nyttige links til uddannelsesområder, der kan interessere dig. 


Hvordan virker testen? 

Testen forbinder alle dine svar med de seks personlighedstyper fra RIASEC-modellen. Alle ja-svar er forbundet med en tilsvarende type af RIASEC-modellen og vil give dig et point for det pågældende karaktertræk. F.eks. vil et ja-svar på spørgsmålet "Nyder du praktiske aktiviteter, som at bygge, reparere eller fikse ting?" give dig et (1) point for karaktertrækket Realistisk (R). 

Baseret på dine svar vil du modtage et resultat, der er en kombination af de Top 3 karaktertræk, du har scoret for. Dette betyder, at din endelige personlighedstype er baseret på en 3-bogstavskombination af RIASEC-modellen, så for eksempel RIA (Realistisk-Undersøgende-Kunstnerisk). Disse omtales undertiden som din "Holland-kode". Vi har også givet et beskrivende navn for alle de mulige personlighedstyper: 

 1. Systematisk Praktiker, IAC 
 2. Detaljeorienteret Entreprenør, IEC 
 3. Kreativ Entreprenør, AEC 
 4. Kreativ Holdspiller, ASE 
 5. Kreativ Systematiker, ASC 
 6. Empatisk Problemknuser, RAS 
 7. Empatisk Entreprenør, RSE 
 8. Innovativ Entreprenør, RAE 
 9. Innovativ Problemknuser, IAE 
 10. Empatisk Bro-bygger, RIS 
 11. Analytisk Holdspiller, IAS 
 12. Strukturel Praktiker, RAC 
 13. Detaljeorienteret Problemknuser, REC 
 14. Organiseret Problemknuser, SCR 
 15. Problemorienteret Entreprenør, RIE 
 16. Social Planlægger, SEC 
 17. Social Systematiker, ISC 
 18. Detaljeorienteret Organisator, RIC 
 19. Kreativ Problemknuser, RIA 
 20. Inspirerende Analytiker, ISE 

Bemærk venligst: 

Testen er planlagt til at hjælpe dig med at vælge et studieområde eller en karrierevej. Den giver dig måske ikke et direkte svar på spørgsmålet "Hvad skal jeg være, når jeg bliver stor?", men den giver dig helt sikkert gode forslag og inspiration til at hjælpe dig med at komme i gang.


Hvordan har vi bygget vores test?

Vi startede med at kigge på vores tidligere uddannelsestests og researchede på forskellige karriereteorier og modeller. Da vi havde udført gennemgangen, besluttede vi til sidst at bruge RIASEC-modellen, fordi den er særligt egnet til at finde ud af ens karriereinteresser. 

Da vi ønskede at give mere personlige resultater end blot at bruge de 6 personlighedstyper Realistisk, Undersøgende, Kunstnerisk, Social, Entrprenørsk og Konventionel, besluttede vi at bruge 3-bogstavskombinationer af de seks bogstaver, hvilket gør det samlede antal mulige resultatpersonlighedstyper til 20. 

For at skabe beskrivelserne, karriereforslagene og beskæftigelsestipsene brugte vi flere kilder som National Center for Biotechnology InformationO*NET OnLine , The Career Project og University of California ).Vi kiggede også på andre tests, der bruger RIASEC-modellen, som denne her. For at hjælpe os med at skitsere indholdet af resultatsiderne, anvendte vi den venlige hjælp fra AI (ChatGPT). Vi redigerede derefter manuelt beskrivelserne for at inkludere alle de oplysninger, vi ønskede, den skulle indeholde. Vi konsulterede også vores UI-designer om layoutet af siderne.

For at give et godt resultat, havde testen brug for et stort antal spørgsmål for at fungere. Til spørgsmålene bad vi ChatGPT om at give os hundredvis af mulige ja/nej-spørgsmål, hvoraf vi valgte 60, som vi ønskede at bruge. Vi omformulerede også spørgsmålene for at matche vores målgruppe. 

Vi foretog en prøvekørsel af karrieretesten med en længere test (72 spørgsmål). Baseret på testgruppens feedback besluttede vi at indsnævre antallet af spørgsmål. Vi lavede en kortere version med 48 spørgsmål, men endte til sidst med at inkludere 60. Det er vigtigt for os, at testen udover at give relevante og nyttige resultater stadig skal være hurtig og nem at fuldføre. Derfor brugte vi enkle ja/nej-spørgsmål. 

Vi foretog også andre forbedringer og ændringer af testen og resultatsiderne baseret på den feedback, vi fik fra testgruppen. 

Til den faktiske test bruger vi et quizværktøj kaldet TryInteract, som vi også tidligere har arbejdet med.

Hvis du har nogen feedback eller spørgsmål om testen, kan du kontakte os via e-mail info@studentum.dk.

FAQ

 • Vores karrieretest er baseret på RIASEC-modellen udviklet af John L. Holland i 1950'erne.

 • Ja, men du bør ikke læse dem som biblen. Resultaterne foreslår mulige interesser, karriereveje, beskæftigelser og uddannelsesmuligheder. Brug det som inspiration!

 • Brug det til inspiration! Hvis du ikke ved, hvad du skal studere, eller hvor du skal begynde, er vores uddannelsestest det perfekte sted at starte. Det, der gør den nyttig, er, at du på vores side kan se, hvilke studiemuligheder du har for specifikke karriereinteresser.

 • Ærligt og med intuition. Tænk ikke for meget over det.

 • Testen har ikke nogen "rigtige" svar, så du kan egentlig ikke snyde. Formålet er at finde ud af, hvad du er interesseret i, og hvilke muligheder der kan passe til dig. Hvis du ikke svarer ærligt, vil resultatet sandsynligvis ikke være nyttigt.


Annoncer