Vis studentum.dk som: Mobile

Få styr på de nyeste kvote 2-regler

Skal du søge ind på universitetet via kvote 2? Kender du på de nyeste regler og adgangskrav? I denne guide bliver du klogere på optagelsesprøverne på Københavns, Aarhus og Syddansk Universitet, så du bliver rustet bedst muligt til at komme ind på dit drømmestudie.

Vi har talt med Christian Katzmann, der er uddannelsesleder på StudieAkademiet og en af de førende eksperter på området. StudieAkademiet udbyder kvote 2-forberedende uddannelser og har derfor fingeren på pulsen i forhold til de nyeste regler. Her får du nogle af deres bedste råd til, hvordan du kan blive klar til optagelsesprøven.

Københavns Universitet     Aarhus Universitet   Syddansk Universitet

Kvote 2-regler på Københavns Universitet

Københavns Universitet har fået et nyt kvote 2-system, der træder i kraft fra 2020. Det betyder blandt andet, at du ikke længere skal skrive en motiveret ansøgning. Du skal derimod udfærdige et skriftligt interview og gennemføre en optagelsesprøve, hvor dine faglige evner indenfor sproglighed og matematisk-logisk tænkning bliver testet. Selve optagelsesprøven indebærer 60 opgaver, der blandt andet omhandler:

 • Læseforståelse (generel læsning og faglig læsning)
 • Engelsk
 • Grafer & tabeller
 • Matematik og Logik
 • Mønstergenkendelse

Det skriftlige interview erstatter den motiverede ansøgning. Her skal du vise, at du har reflekteret over dine erfaringer og koble dem til det studie, du søger ind på, så du viser, hvorfor netop du fortjener en af de attraktive pladser. Det er dog vigtigt at bemærke, at din besvarelse i interviewet kun bliver vurderet, hvis dit resultat fra prøven er blandt de bedste.

Hvad kigger de efter, når de vurderer dit interview?

Det kan være svært at vurdere, hvilke erfaringer der er væsentlige at nævne. Udvælgelsen vil ske på baggrund af en konkret vurdering af den enkelte ansøgning. Du kan altså have et nok så flot CV, men hvis du ikke formår at fremhæve dine kompetencer og koble dem sammen med din studieegnethed, mindsker du dine chancer for at blive optaget.

- Christian Katzmann, uddannelsesleder ved Studieakademiet

Hvad bør du så lægge vægt på i dine svar? Er det fritidsjobbet på tankstationen? Eller hvad med højskoleopholdet eller udlandsrejsen? Og giver det bonus, at du dyrker sport på et højt niveau eller taler flydende fransk?

Det er de spørgsmål, der ofte trænger sig på blandt unge, som skal søge ind på deres drømmeuddannelse gennem kvote 2. Der findes desværre ikke et endegyldigt svar, men her er nogle råd til, hvad du bør fokusere på i dit skriftlige interview:

 • Sæt ord på din motivation og dine erfaringer
 • Vis, at du har reflekteret over uddannelsen og dine egne kompetencer
 • Bring dine styrker i spil
 • Skriv kort, præcist og velformuleret
 • Overbevis modtageren om, at du er studieparat og har de nødvendige evner og færdigheder til at gennemføre uddannelsen på nomineret tid

Optagelsesprøvens bedømmelseskriterier afhænger af dit uddannelsesvalg

Der findes overordnet seks bedømmelseskriterier, som Københavns Universitet vurderer dine prøveresultater og interviewbesvarelser ud fra:

 • Studiepotentiale
 • Faglige færdigheder
 • Faglig motivation
 • Kendskab til uddannelsen
 • Formidlingsevne
 • Karakterer fra den adgangsgivende eksamen

Det er dog forskelligt, hvilke kriterier den enkelte uddannelse lægger mest vægt på. Prøven er ens for alle, men der kan være forskel på, hvilke færdigheder og erfaringer du skal fremhæve for at øge dine optagelseschancer bedst muligt.

Søger du ind på psykologistudiet, vil det fx være et plus, at du udviser ”En lyst og evne til at læse mange relativt vanskelige, videnskabelige tekster på dansk og engelsk”. Det skyldes, at du i løbet af studiet vil skulle beskæftige dig med videnskabelige, faglige tekster på både dansk og engelsk.

Hvordan forbereder du dig bedst til optagelsesprøven?

 • Start forberedelsen i god tid
 • Arbejd målrettet med at forbedre din skriftlighed
 • Læs den enkelte uddannelses studieordning
 • Undersøg, hvilke kriterier der vægtes højest på den uddannelse, du vil søge ind på

Bliv klar til kvote 2 med StudieAkademiet

Kvote 2-optag på Aarhus- og Syddansk Universitet

Hvis du søger ind på Aarhus eller Syddansk Universitet, skal du sandsynligvis gennemføre en uniTEST. UniTEST er en såkaldt apptitude-test – altså en egnethedstest – der indeholder 90 spørgsmål i Multiple Choice Format. Testen måler ansøgernes evne til at ræsonnere i tværfaglige videnskabelige discipliner. Det betyder, at du vil blive testet indenfor tre overordnede færdigheder:

 1. Kritisk tænkning
 2. Kvantitativ tænkning
 3. Sproglig tænkning

Målet med testen er at finde det bedste match mellem ansøger og studie ved at optage de kandidater, der både har evnerne og motivationen til at gennemføre den bacheloruddannelse, de søger ind på.

Søger du ind på flere uddannelser, hvor uniTEST’en indgår som optagelseskriterie, skal du kun tage testen én gang, da resultatet gælder som en samlet besvarelse.

Hvordan forbereder du dig bedst til uniTEST’en?

Du vil ikke blive testet i et bestemt pensum eller fagområde, som du skal kunne på forhånd. Alt, hvad du skal vide for at svare på spørgsmålene, fremgår af testen. Du kan dog godt forberede dig på, hvilken strategi du vil følge til prøven.

Under testen vil du være presset på tid, og det er derfor vigtigt, at du ikke dvæler for længe ved hvert spørgsmål. Går du i stå ved et spørgsmål, kan det være bedre at gå videre til det næste og vende tilbage, hvis du har tid senere i testen fremfor at sidde fast ved samme spørgsmål.

Det er også altid en god ide, at du træner din læsehastighed inden testen. I perioden op til bør du derfor læse en masse bøger, aviser og artikler.

Syddansk Universitet har lagt et eksempel op på deres hjemmeside. Her kan du få et indtryk af de opgavetyper, du vil møde under testen. Klik her for at se testeksemplet.  

Bliv klar til kvote 2 med StudieAkademiets kvote 2-forløb

Har du svært ved at overskue, hvordan du kommer igang med forberedelserne til din kvote 2-prøve? Så kan det være en rigtig god ide at tilmelde dig StudieAkademiets kvote 2-forløb, der har til formål at give dig de bedste forudsætninger for at klare dig godt til optagelsesprøven. I løbet af blot fem dage vil du få de række gode værktøjer og strategier til at løse de forskellige opgaver, som du bliver mødt med under prøven.

Du starter forløbet med en test, så du får mulighed for at prøve kræfter med de opgavetyper, de vil møde. Uddannelsen afsluttes ligeledes med en test, så du kan afprøve de nye færdigheder i praksis og se, hvor meget du har rykket dig. 

Læs mere om kvote 2 med StudieAkademiet

Senest opdateret: 05 dec 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-11-2019

Kvote 2-guide: 6 trin til at kickstarte din skriveproces

Det kan være svært at skabe sig det nødvendige overblik mellem aktiviteter, kvaliteter og kompetencer, som kvote 2 ansøgningen kræver. Studentum giver dig derfor her en step-by-step guide med øvelser til at kickstarte din skriveproces!

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2019

Sådan kommer du ind på jordemoderstudiet gennem kvote 2

Vi har lavet denne guide til dig, hvor vi samler alt, hvad du behøver at vide for at kunne søge ind på jordemoderstudiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Interview med EVA om optagelse på de videregående uddannelser

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

6 uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Din guide til kvote 2-optag på jordemoderstudiet

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl, om du har snittet til at komme ind? Få et overblik over kvote 2-reglerne her og se et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Den ultimative optagelsesguide til kvote 2 på psykologi

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Bliv journalist - din guide til optagelsesprøven

Har du næse for den gode historie, styr på grammatikken og er du nyhedsjunkie med hukommelse som en elefant? Så er du allerede godt klædt på til en fremtid som journalist. Her klæder vi dig på til at komme gennem nåleøjet til optagelsesprøven på journalistuddannelserne på SDU og DMJX.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

De mest søgte uddannelser

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år ved ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 20-02-2019

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Alt du skal vide om TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til kvote 2 på medicin

Sætter dit karaktersnit en stopper for din drøm om at blive læge? Kvote 2 kan være din løsning. Vores guide om optagelsesprocessen på de fire danske universiteter giver dig det komplette overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere