Vis studentum.dk som: Mobile

Få styr på de nyeste kvote 2-regler

Skal du søge ind på universitetet via kvote 2? Kender du på de nyeste regler og adgangskrav? I denne guide bliver du klogere på optagelsesprøverne på Københavns, Aarhus og Syddansk Universitet, så du bliver rustet bedst muligt til at komme ind på dit drømmestudie.

Vi har talt med Christian Katzmann, der er uddannelsesleder på StudieAkademiet og en af de førende eksperter på området. StudieAkademiet udbyder kvote 2-forberedende uddannelser og har derfor fingeren på pulsen i forhold til de nyeste regler. Her får du nogle af deres bedste råd til, hvordan du kan blive klar til optagelsesprøven.

Københavns Universitet     Aarhus Universitet   Syddansk Universitet

Kvote 2-regler på Københavns Universitet

Københavns Universitet har fået et nyt kvote 2-system, der træder i kraft fra 2020. Det betyder blandt andet, at du ikke længere skal skrive en motiveret ansøgning. Du skal derimod gennemføre en optagelsesprøve, hvor dine faglige evner indenfor sproglighed og matematisk-logisk tænkning bliver testet. Selve optagelsesprøven indebærer cirka 60 opgaver, der blandt andet omhandler:

 • Læseforståelse (generel læsning og faglig læsning)
 • Engelsk
 • Grafer & tabeller
 • Matematik og Logik
 • Mønstergenkendelse

Består du kvote-2 prøven, vil du blive inviteret til et mundtligt eller skriftligt interview, såfremt dine resultater fra prøven er blandt de bedste til uddannelsen. I dette interview vil du møde spørgsmål vedrørende uddannelsen. Dine svar bruges til at vurdere, om du har faglige og studietekniske kompetencer til at være en god studerende på den pågældende uddannelse. Du kan aflægge interviewet på dansk, norsk eller svensk. 

Hvad kigger de efter, når de vurderer dit interview?

Det kan være svært at vurdere, hvilke erfaringer der er væsentlige at nævne. Udvælgelsen vil ske på baggrund af en konkret vurdering af den enkelte ansøgning. Du kan altså have et nok så flot CV, men hvis du ikke formår at fremhæve dine kompetencer og koble dem sammen med din studieegnethed, mindsker du dine chancer for at blive optaget.

- Christian Katzmann, uddannelsesleder ved Studieakademiet

Hvad bør du så lægge vægt på i dine svar? Er det fritidsjobbet på tankstationen? Eller hvad med højskoleopholdet eller udlandsrejsen? Og giver det bonus, at du dyrker sport på et højt niveau eller taler flydende fransk?

Det er de spørgsmål, der ofte trænger sig på blandt unge, som skal søge ind på deres drømmeuddannelse gennem kvote 2. Der findes desværre ikke et endegyldigt svar, men her er nogle råd til, hvad du bør fokusere på i dit skriftlige interview:

 • Sæt ord på din motivation og dine erfaringer
 • Vis, at du har reflekteret over uddannelsen og dine egne kompetencer
 • Bring dine styrker i spil
 • Skriv kort, præcist og velformuleret
 • Overbevis modtageren om, at du er studieparat og har de nødvendige evner og færdigheder til at gennemføre uddannelsen på nomineret tid

Optagelsesprøvens bedømmelseskriterier afhænger af dit uddannelsesvalg

Der findes overordnet seks bedømmelseskriterier, som Københavns Universitet vurderer dine prøveresultater og interviewbesvarelser ud fra:

 • Studiepotentiale
 • Faglige færdigheder
 • Faglig motivation
 • Kendskab til uddannelsen
 • Formidlingsevne
 • Karakterer fra den adgangsgivende eksamen

Det er dog forskelligt, hvilke kriterier den enkelte uddannelse lægger mest vægt på. Prøven er ens for alle, men der kan være forskel på, hvilke færdigheder og erfaringer du skal fremhæve for at øge dine optagelseschancer bedst muligt.

Søger du ind på psykologistudiet, vil det fx være et plus, at du udviser ”En lyst og evne til at læse mange relativt vanskelige, videnskabelige tekster på dansk og engelsk”. Det skyldes, at du i løbet af studiet vil skulle beskæftige dig med videnskabelige, faglige tekster på både dansk og engelsk.

Hvordan forbereder du dig bedst til optagelsesprøven?

 • Start forberedelsen i god tid
 • Arbejd målrettet med at forbedre din skriftlighed
 • Læs den enkelte uddannelses studieordning
 • Undersøg, hvilke kriterier der vægtes højest på den uddannelse, du vil søge ind på

Bliv klar til kvote 2 med StudieAkademiet

Kvote 2-optag på Aarhus- og Syddansk Universitet

Hvis du søger ind på Aarhus eller Syddansk Universitet, skal du sandsynligvis gennemføre en uniTEST. UniTEST er en såkaldt apptitude-test – altså en egnethedstest – der indeholder 90 spørgsmål i Multiple Choice Format. Testen måler ansøgernes evne til at ræsonnere i tværfaglige videnskabelige discipliner. Det betyder, at du vil blive testet indenfor tre overordnede færdigheder:

 1. Kritisk tænkning
 2. Kvantitativ tænkning
 3. Sproglig tænkning

Målet med testen er at finde det bedste match mellem ansøger og studie ved at optage de kandidater, der både har evnerne og motivationen til at gennemføre den bacheloruddannelse, de søger ind på.

Søger du ind på flere uddannelser, hvor uniTEST’en indgår som optagelseskriterie, skal du kun tage testen én gang, da resultatet gælder som en samlet besvarelse.

Hvordan forbereder du dig bedst til uniTEST’en?

Du vil ikke blive testet i et bestemt pensum eller fagområde, som du skal kunne på forhånd. Alt, hvad du skal vide for at svare på spørgsmålene, fremgår af testen. Du kan dog godt forberede dig på, hvilken strategi du vil følge til prøven.

Under testen vil du være presset på tid, og det er derfor vigtigt, at du ikke dvæler for længe ved hvert spørgsmål. Går du i stå ved et spørgsmål, kan det være bedre at gå videre til det næste og vende tilbage, hvis du har tid senere i testen fremfor at sidde fast ved samme spørgsmål.

Det er også altid en god ide, at du træner din læsehastighed inden testen. I perioden op til bør du derfor læse en masse bøger, aviser og artikler.

Syddansk Universitet har lagt et eksempel op på deres hjemmeside. Her kan du få et indtryk af de opgavetyper, du vil møde under testen. Klik her for at se testeksemplet.  

Bliv klar til kvote 2 med StudieAkademiets kvote 2-forløb

Har du svært ved at overskue, hvordan du kommer igang med forberedelserne til din kvote 2-prøve? Så kan det være en rigtig god ide at tilmelde dig StudieAkademiets kvote 2-forløb, der har til formål at give dig de bedste forudsætninger for at klare dig godt til optagelsesprøven. I løbet af blot fem dage vil du få de række gode værktøjer og strategier til at løse de forskellige opgaver, som du bliver mødt med under prøven.

Du starter forløbet med en test, så du får mulighed for at prøve kræfter med de opgavetyper, de vil møde. Uddannelsen afsluttes ligeledes med en test, så du kan afprøve de nye færdigheder i praksis og se, hvor meget du har rykket dig. 

Læs mere om kvote 2 med StudieAkademiet

Senest opdateret: 28 dec 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-12-2021

Kvote 2 på Psykologi - din guide til optagelse på psykologistudiet

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-12-2021

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl, om du har snittet til at komme ind? Få et overblik over kvote 2-reglerne her og se et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-12-2021

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 29-12-2021

Kvote 2 på International Business på CBS - din guide til optagelse

BSc International Business er kendt for sit tårnhøje snit, hvor de færreste bliver optaget via kvote 1. Vi har lavet en guide til, hvordan du søger ind via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 28-12-2021

Eksempel motiveret kvote 2-ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 29-12-2021

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Optagelse: Hvem er de bedst egnede?

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 29-12-2021

Din guide til kvote 2 på medicin

Sætter dit karaktersnit en stopper for din drøm om at blive læge? Kvote 2 kan være din løsning. Vores guide om optagelsesprocessen på de fire danske universiteter giver dig det komplette overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 28-12-2021

Kvote 2: Kickstart din skriveproces

Det kan være svært at skabe sig det nødvendige overblik mellem aktiviteter, kvaliteter og kompetencer, som kvote 2 ansøgningen kræver. Studentum giver dig derfor her en step-by-step guide med øvelser til at kickstarte din skriveproces!

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Bliv klar til udlandsstudier med en sprogtest

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 29-12-2021

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-06-2020

9 ideer til dig, der ikke kom ind på studiet

Har du ikke fået det svar du ønskede, da du søgte studieplads? Vi har samlet 9 gode ideer til hvad du kan få tiden til at gå med det næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2019

Bliv jordemoder gennem kvote 2

Vi har lavet denne guide til dig, hvor vi samler alt, hvad du behøver at vide for at kunne søge ind på jordemoderstudiet gennem kvote 2.

Læs mere