Guide: Sådan kommer du igennem IELTS fra A - Z

Skal du bruge en IELTS sprogtest for at blive optaget på din uddannelse i udlandet? Her guider vi dig gennem den akademiske IELTS test.

Sådan kommer du igennem IELTS fra A - Z

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL.

Testen er britisk og har eksisteret siden 1989, og gennemføres hvert år af mere end to millioner testdeltagere. IELTS står for International English Language Testing System.

Hvilken IELTS sprogtest skal du vælge?

Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training". Den ene er målrettet studerende, og den anden er målrettet erhvervsaktive. Fælles for dem begge er, at de skal teste din evne til at lytte, læse, skrive og tale engelsk som andetsprog.

Vil du studere i udlandet, skal du derfor som udgangspunkt altid vælge den akademiske IELTS sprogtest, mens den generelle IELTS sprogtest er målrettet dig, der vil bo eller arbejde i et engelsksproget land. Denne er ofte tilstrækkelig, hvis du fx skal i praktik i udlandet. 

Sådan tilmelder du dig IELTS sprogtesten

Er du i gang med forberedelserne til et semester, et studieår eller måske en hel uddannelse i udlandet, og skal du bruge en IELTS sprogtest for at blive optaget? Her guider vi dig gennem den akademiske IELTS test.

Før IELTSFør IELTS testen

Inden du tilmelder dig en IELTS sprogtest, skal du afgøre, hvilken version der matcher dine behov bedst. Dernæst skal du beslutte hvor og hvornår, du vil gennemføre sprogtesten.

Tilmeldingen foregår online. Indenfor fem hverdage skal du gennemføre betaling og fremsende dokumentation. Følg nøje instruktionerne, som du får ved tilmeldingen. Din tilmelding gælder først, når disse er modtaget og godkendt.

Prisen for tilmelding til IELTS sprogtesten er 2.175 DKK (2024).

Under IELTSUnder IELTS testen

Husk at medbringe det billede ID, som du benyttede ved tilmeldingen, og at møde op i god tid på selve dagen for din IELTS sprogtest. Den samlede test varer to timer og 45 minutter, og der vil være en kort introduktion før start.

Du kan vælge at splitte testen op over to dage. Hvis du vil gennemføre taledelen af din IELTS på en anden dag, skal du vælge dette allerede ved tilmeldingen.

1: Lyttedelen af IELTS (30 minutter)

Du skal igennem fire sektioner, der sammenlagt består af 40 spørgsmål. Der er både multiple choice, færdiggørelse af sætning og fritekstsvar samt andre typer. De sektioner omfatter:

  • En samtale mellem to personer i en hverdagskontekst
  • En monolog i en hverdagskontekst
  • En samtale mellem op til fire personer i en uddannelsesmæssig kontekst
  • En monolog omkring et akademisk emne som fx en forelæsning

Der vil være forskellige engelske accenter i spil, og du hører kun hver sektion én gang. Sidst i lyttedelen får du ti minutter til at overføre dine svar til svararket. Hvert korrekt svar modtager et point og resultatet konverteret til IELTS 9-trinsskalaen.

2: Læsedelen af IELTS (60 minutter)

I denne del af IELTS testen skal du igen besvare 40 spørgsmål af forskellige typer. Det kan fx være sammensætning af information, sandt eller falsk, færdiggørelse af sætninger eller multiple choice. Den samlede tekstlængde er 2.150 til 2.750 ord fordelt på:

  • “Academic Reading” - en faglig tekst om et akademisk emne
  • “General Training Reading: 1” - to til tre korte tekster om hverdagsemner
  • “General Training Reading: 2” - to korte tekster om arbejdsrelaterede emner
  • “General Training Reading: 1” - en længere tekst om et mere komplekst emne

I dine besvarelser vil du blive vurderet på din evne til at opfange og forstå detaljer samt hovedbudskaber i teksten og evnen til at følge udviklingen af et argument. Hvert korrekt svar modtager et point og resultatet konverteret til IELTS 9-trinsskalaen.

Sådan foregår IELTS sprogtesten

3: Skrivedelen af IELTS (60 minutter)

Til skriveopgaven skal du igennem to sektioner, der munder ud i to korte essays. De to sektioner omfatter to opgaver hver.

“Academic Writing”:

  • Du skal beskrive, opsummere og forklare data i fx en graf, en figur eller et diagram
  • Du skal skrive et akademisk essay, der præsenterer en løsning på et emne af almen interesse samt udfordrer idéer, beviser eller et argument

“General Training Writing”:

  • Du skal skrive et brev af personlig, halvformel eller formel karakter, hvor du efterspørger en information eller forklarer en situation
  • Du skal skrive et essay, der kan være af en anelse mere personlig karakter. Du bliver vurderet på dit ordforråd, din grammatik og din evne til at besvare emnet i forhold til indhold, præcision og idé.

Det første skal være på mindst 150 ord, og det andet skal være på mindst 250 ord. Derudover tæller anden sektion dobbelt så meget som den første. Hold derfor godt øje med tiden og forsøg at afslutte første sektion efter de første tyve minutter, så du har fyrre minutter til den anden sektion.

Du får tildelt en karakter efter IELTS 9-trinsskalaen.

4: Taledelen af IELTS (15 minutter)

I den afsluttende del af din IELTS sprogtest skal du gennemføre en samtale med en certificeret IELTS eksaminator. Denne består af tre dele:

  • “Introduction and interview” - fire til fem minutters præsentation
  • “Individual long turn” - et minuts forberedelse på baggrund af et opgavekort med pointer. Herefter har du et til to minutters fremlæggelse, før eksaminator afslutter med et til to spørgsmål
  • “Two-way discussion” - fire til fem minutters eksamination, hvor eksaminator stiller uddybende spørgsmål i forlængelse af emnet i anden del. Her kan du diskutere idéer og emner på et mere abstrakt plan.

Samtalen optages digitalt, og du vil blive vurderet ud fra, hvor flydende i sproget du er såvel som din grammatiske nøjagtighed, evne til refleksion, udtale og generelle viden. Du får en samlet karakter efter IELTS 9-trins skalaen.

Efter IELTSEfter IELTS testen

Dine testresultater er tilgængelige online tretten dage efter, at du har gennemført IELTS sprogtesten, og består af: 

  • En individuel karakter for hver af testens fire dele
  • En samlet karakter for hele testen

Karakteren gives i hele og halve efter IELTS 9-trinsskala. Du får en email, når dine testresultater er klar på www.ielts.org. Du vil ligeledes få tilsendt et dokument (Test Report Form) med posten. Det er vigtigt, at du passer på dette, da det ikke kan erstattes, hvis du mister det.

På din test report vil dit foto og information om navn, fødselsdato, nationalitet og modersmål fremgå foruden dine IELTS testresultater. Derudover vil det fremgå, om du har gennemført den akademiske eller den generelle IELTS test.


Annoncer