Vis studentum.dk som: Mobile

10 sparetips til den studerende på budget

Som studerende er det ikke altid helt lige til at få pengene til at række hele måneden, når der både er udgifter til bøger, mad, husleje og selvfølgelig en bytur i ny og næ.

Heldigvis kan du gøre rigtig meget for at få din hverdag til at hænge bedre sammen rent økonomisk, også selvom du i forvejen lever på et stramt budget.

I denne artikel giver vi dig 10 sparetips, som kan give dig lidt mere luft i budgettet som studerende.

1. Gratis tandlæge og frisør

Tandlæger og frisører er ikke de billigste i verden, og derfor kan man hurtigt udskyde eller droppe dem helt, når økonomien er lidt trængt.

Det behøver dog ikke være sådan, og du kan næsten helt gratis komme til tandlæge og/eller frisør, ved blot at benytte dig af de frisør- og tandlægeskoler der ligger rundt omkring i landet.

Her betaler du kun for de materialer der skal bruges, så timeprisen er 0 kr. Derudover er det lidt en skrøne, at de så bestemmer, hvordan dit hår skal være, så du skal nok få medbestemmelse, inden der ryger en alt for grøn farve i spidserne.

2. Tjek op på din bredbåndsforbindelse

Mange danskere betaler mere for deres bredbånd end de behøver. Det gør de, fordi de enten har en dyr forbindelse eller fordi de betaler for en høj hastighed, de ikke har brug for.

Prøv at find ud af, hvad du egentlig har brug for af bredbånd og gå så ud på markedet og find den bedste pris. Du kan potentielt spare flere hundrede kroner hver måned.

Brug f.eks. denne guide fra Billig-Bredbånd.nu som hjælp til at finde ud af, hvor hurtigt bredbånd du egentlig har brug for.

3. Få et debetkort og hæv kontanter

Er du typen der er lidt for god til at svinge kortet? Så burde du måske overveje at få et debetkort, altså et kort, hvor du ikke kan købe for mere, end hvad der er dækning for på kontoen.

Her kan du så samtidig vælge at hæve kontanter i stedet for at bruge kortet, da man typisk føler, at man rent faktisk bruger penge, når man betaler kontant.

Du kan så også nøjes med at hæve det beløb du maksimum må bruge om måneden, og på den måde have en helt konkret indikator for, hvornår du bør skrue ned for forbruget, fordi du kan se, at der snart ikke er flere penge at bruge af.

4. Lav en madplan

Hvis du ikke allerede gør det, så lav en madplan for ugen.

Ved at planlægge hvad du skal have at spise hver dag den kommende uge, kan du nemmere udnytte det du køber, så der ikke er så meget spild.

Derudover vil du med en madplan undgå for mange impulskøb og dage, hvor du ikke lige har planlagt noget, og derfor ender med at spise noget take away (som er relativt dyrt).

5. Spis hjemme en dag om ugen

Hvis du er så heldig, at du bor tæt på dine forældre, så kan du evt. gøre det til en tradition, at du hver onsdag tager hjem og spiser. På den måde sparer du én aftensmad om ugen, og dine forældre får set dig lidt oftere, hvilket de sikkert sætter stor pris på.

6. Gå på tilbudsjagt

Hvis du har tiden til det, så kan det godt betale sig at gå lidt på tilbudsjagt. Bor du i byen er der typisk ikke særlig lagt mellem de forskellige dagligvarebutikker, og her kan du nemt cykle fra butik til butik for at få de gode tilbud.

Her kan du med fordel bruge forskellige tilbudsapps, som hjælper dig med at finde gode tilbud rundt omkring i byen.

7. Spar på strømmen

Et sted du kan spare, som giver dig mere luft i budgettet hver måned, er på strømmen. Du kan f.eks. udskifte alle dine pære til led-pærer, og du kan samtidig droppe alt der hedder standby, og i stedet slukke helt for strømmen. Her er nøgleordet ”mange bække små gør en stor å”, og du kan faktisk godt opnå en mærkbar besparelse ved virkelig at skrue ned for strømforbruget.

8. Køb brugt i stedet for nyt

Dette tip gælder egentlig alle varer. Du kan både købe tøj, bøger, elektronik og møbler brugt, og der er altså rigtig mange penge at spare. Brug f.eks. appen Tradono eller marketplaces på Facebook til nemt og hurtigt at finde brugte ting til dit hjem og dit klædeskab, i stedet for at betale fuldpris i butikkerne.

9. Udnyt studierabatter

Du kan få studierabat rigtig mange steder, men man glemmer ofte at spørge om det, og det er da også de færreste, der direkte planlægger deres indkøb efter studierabatterne.

Men det kan du med fordel gør! Prøv f.eks. at lave et Excel ark, hvor du deler dine udgifter ind i kategorier, og derefter begynder at liste alle butikker indenfor de forskellige kategorier, hvor du kan få studierabat. Næste gang du skal ud og købe f.eks. et nyt TV, kan du lige tjekke dit Excel ark, og se, hvor du får rabat, i stedet for at købe det til fuld pris.

10. Sammenskudsgilde!

Det er altid billigere, hvis man køber stort ind og deler regningen. Det kan i som studerende udnytte og lave en dag om ugen, hvor der er dømt fællesspisning. Det kunne f.eks. være dig og din studiegruppe, der mødes og spiser sammen. Det er både billigt og hyggeligt.

Senest opdateret: 28 aug 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 20-09-2018

5 måder du kan passe på miljøet

Vil du være med til at passe på miljøet og indrette din hverdag mere klimavenligt?

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2018

Studerende? Vælg det rette mobilabonnement og bredbånd

Du er lige flyttet hjemmefra for at studere i storbyen. Du leder efter det bedste bredbånd og mobilabonnement, men hvad skal man vælge? Vi guider dig her til den bedste løsning. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2016

3 tips til din legatsøgning - sådan får du legatet

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2019

Er du i tvivl om SU reglerne? Læs alt om SU her

Her guider vi dig igennem junglen af SU-satser og regler, så ved lige præcis, hvad du skal være opmærksom på, og alt hvad der er værd at vide om SU. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere