Søg uddannelse 👉

10 sparetips til den studerende på budget

Få en række gode råd til, hvordan du som studerende kan få pengene til at række hele måneden.

10 gratis sparetips til den studerende på et SU budget

Som studerende er det ikke altid helt lige til at få pengene til at række hele måneden, når der både er udgifter til bøger, mad, husleje og selvfølgelig en bytur i ny og næ.

Heldigvis kan du gøre rigtig meget for at få din hverdag til at hænge bedre sammen rent økonomisk, også selvom du i forvejen lever på et stramt budget.


I denne artikel giver vi dig 10 sparetips, som kan give dig lidt mere luft i budgettet som studerende.

1. Billigere tandlæge og frisør

Tandlæger og frisører er ikke de billigste i verden, og derfor kan man hurtigt udskyde eller droppe dem helt, når økonomien er lidt trængt. Det behøver dog ikke være sådan, og du kan næsten helt gratis komme til tandlæge og/eller frisør, ved at benytte dig af de forskellige frisør- og tandlægeskoler, du finder rundt omkring i landet.

Her betaler du kun for de materialer der skal bruges, så timeprisen er 0 kr. Derudover er det en skrøne, at de så bestemmer, hvordan dit hår skal være. Du skal nok få medbestemmelse, inden der ryger en alt for grøn farve i spidserne!

2. Tjek op på din bredbåndsforbindelse

Mange danskere betaler mere for deres bredbånd end de behøver. Det gør de, fordi de enten har en dyr forbindelse eller fordi de betaler for en høj hastighed, som de egentlig ikke har brug for.

Prøv at find ud af, hvad du egentlig har brug for af bredbånd og gå så ud på markedet og find den bedste pris. Du kan potentielt spare flere hundrede kroner hver måned, og med et SU-budget kan det gøre en stor forskel.

3. Få et debetkort og hæv kontanter

Er du typen, der er lidt for god til at svinge kortet? Så burde du måske overveje at få et debetkort, altså et kort, hvor du ikke kan købe for mere, end hvad der er dækning for på kontoen. Her kan du så samtidig vælge at hæve kontanter i stedet for at bruge kortet, da man typisk føler, at man rent faktisk bruger penge, når man betaler kontant fremfor med kortet.

Du kan også nøjes med at hæve det beløb du maksimum må bruge om måneden, og på den måde have en konkret indikator for, hvornår du bør skrue ned for forbruget, fordi du kan se, at der snart ikke er flere penge at bruge af.

4. Lav en madplan

Hvis du ikke allerede gør det, så lav en madplan for ugen.

Ved at planlægge hvad du skal have at spise hver dag den kommende uge, kan du nemmere udnytte det du køber, så der ikke er så meget spild.

Derudover vil du med en madplan undgå for mange impulskøb og dage, hvor du ikke lige har planlagt noget, og derfor ender med at spise noget take away (som er relativt dyrt). Der findes mange profiler på både Facebook og Instagram, hvor du kan finde inspiration til madplaner og mad på budget.

5. Spis hjemme en dag om ugen

Hvis du er så heldig, at du bor tæt på dine forældre, så kan du evt. gøre det til en tradition, at du hver onsdag tager hjem og spiser.

På den måde sparer du én aftensmad om ugen, og dine forældre får set dig lidt oftere, hvilket de sikkert sætter stor pris på. Og hvem ved - måske får du nogle rester med hjem? 

6. Gå på tilbudsjagt

Hvis du har tiden til det, så kan det godt betale sig at gå lidt på tilbudsjagt. Bor du i byen er der typisk ikke særlig lagt mellem de forskellige dagligvarebutikker, og her kan du nemt cykle fra butik til butik for at få de gode tilbud.

Her kan du med fordel bruge forskellige tilbudsapps, som hjælper dig med at finde gode tilbud rundt omkring i byen.

7. Spar på strømmen

Et sted du kan spare, som giver dig mere luft i budgettet hver måned, er på strømmen. Du kan f.eks. udskifte alle dine pære til led-pærer, og du kan samtidig droppe alt der hedder standby, og i stedet slukke helt for strømmen.

Her er nøgleordet ”mange bække små gør en stor å”, og du kan faktisk godt opnå en mærkbar besparelse ved virkelig at skrue ned for strømforbruget.

8. Køb brugt i stedet for nyt

Dette tip gælder egentlig alle varer. Du kan både købe tøj, bøger, elektronik og møbler brugt, og der er altså rigtig mange penge at spare.

Brug for eksempel Facebook Marketplace til nemt og hurtigt at finde brugte ting til dit hjem og dit klædeskab, i stedet for at betale fuld pris i butikkerne.

9. Udnyt studierabatter

Du kan få studierabat rigtig mange steder, men man glemmer ofte at spørge om det, og det er da også de færreste, der direkte planlægger deres indkøb efter studierabatterne.

Men det kan du med fordel gøre! Prøv f.eks. at lave et Excel ark, hvor du deler dine udgifter ind i kategorier, og derefter begynder at liste alle butikker indenfor de forskellige kategorier, hvor du kan få studierabat.

Næste gang du skal ud og købe f.eks. et nyt TV, kan du lige tjekke dit Excel ark, og se, hvor du får rabat, i stedet for at købe det til fuld pris.

Der findes også en række hjemmesider og apps, hvor du kan undersøge, hvor du kan få studierabat eller generel rabat.

10. Sammenskudsgilde!

Det er altid billigere, hvis man køber stort ind og deler regningen. Det kan i som studerende udnytte og lave en dag om ugen, hvor der er dømt fællesspisning.

Det kunne f.eks. være dig og din studiegruppe, der mødes og spiser sammen. Det er både billigt og hyggeligt.

Bonus tip

Udover at lave madplan, gå på tilbudsjagt, sammenskudsgilde, tage hjem og spise eller hvad du nu finder på, kan der også være en økonomisk gevinst ved at benytte dig af forskellige madspilds apps. Appen Too Good To Go er efterhånden kendt af de fleste, og alt efter hvor du bør i landet, kan der være et stort udvalg af mad, der er ved at udløbe på dato. Der findes rigtig mange lækre muligheder der i mellem, og der er altså god mulighed for at finde et godt og solidt - og ikke mindst billigt - måltid mad, hvad enten det er til frokost eller aftensmad. 


Annoncer