PRESSEMEDDELELSE: Uddannelsesloftet udskyder studievalg for hver tredje

Ny undersøgelse viser, at hver tredje udskyder studievalg som følge af uddannelsesloftet

Uddannelsesloftet udskyder studievalg for hver tredje

For to ud af tre er presset steget for at foretage det rette studievalg med indførelsen af begrænsningen på dobbeltuddannelse. Det får knap hver tredje til at udskyde det store valg for at være helt sikker på ikke at ramme uddannelsesloftet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af uddannelsesmediet Studentum.dk.

Der er lagt op til nogle travle dage ved dette års Åbent Hus arrangementer på landets videregående uddannelsesinstitutioner. Det samme gælder i studievejledningerne. Som en direkte følge af uddannelsesloftet giver 23 procent af deltagerne i undersøgelsen udtryk for, at de vil bruge mere tid på research.

Utrygheden og jagten på svar er også noget, der viser sig i et stigende antal af henvendelser fra brugerne på Studentum.dk siden indførslen af uddannelsesloftet i december:

“Der er en tydelig frustration, der går igen i henvendelserne og svarene fra dette års undersøgelse. Det gælder både for dem, der allerede studerer, og dem der skal vælge uddannelse i år. De er simpelthen bange for at blive fastlåst i et fremtidig job, de ikke brænder for - eller for at stå med en uddannelse, der ikke fører til et job,” siger kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen.

Foruden stigningen i antallet af henvendelser, har der været en stigning på 18 procent i antallet af sidevisninger på Studentum.dk fra den 19. december, hvor loftet blev indført, til i dag i forhold til sidste år. Der har også markant flere brugere, der gennemfører uddannelsestesten på siden i jagten på inspiration.

Citat om pres ved studievalg efter uddannelsesloftet

“Det værste politiske tiltag i Danmarkshistorien”

I undersøgelsens kommentarspor er der ikke lagt fingre imellem. En bruger giver udtryk for, at uddannelsesloftet er det værste politiske tiltag i Danmarkshistorien. En anden skriver: “Politikerne har hovedet oppe i røven - og det er pænt formuleret”. Blandt kommentarerne gemmer der sig også flere personlige fortællinger, der illustrerer hvordan uddannelsesloftet rammer:

“Jeg har allerede en bachelor i sygepleje og ville ønske, at jeg ikke havde færdiggjort uddannelsen. Min drøm var altid at blive læge, men fordi mit gennemsnit ikke var så højt, anbefalede min studievejleder, at jeg søgte ind på sygeplejerskeuddannelsen for så at søge ind på medicin i kvote 2 efter endt uddannelse. Det kan jeg desværre ikke nu,” fortæller en deltager i undersøgelsen.

Fortællinger som denne er ikke unik. Siden uddannelsesloftet ramte den uddannelsespolitiske dagsorden, har blandt andet Radikale Venstre og studenterorganisationer sat fokus på bagsiden af aftalen via personlige fortællinger.

Infografik: 5 facts om studievalg, dobbeltuddannelse og uddannelsesloftet

Studieskift for at åbne døre til arbejdsmarkedet

For seks procent af deltagerne i undersøgelsen betyder begrænsningen af dobbeltuddannelse, at de vil afbryde en uddannelse, de allerede er i gang med. I en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er ledigheden blandt nyuddannede højere end før krisen. Ifølge deltagerne i undersøgelsen er det da også særligt fremtidsmulighederne, der puster til idéen om et studieskifte.

“Når man ser på begrundelserne til at skifte uddannelse, er der flere, som giver udtryk for, at de vil tage en uddannelse med bedre jobmuligheder. Andre fortæller, at de vil tage en bredere uddannelse for at holde alle muligheder åbne. Et af de temaer, som jeg også er stødt på flere gange i kontakten med brugere og privat er også det faktum, at det med uddannelsesloftet bliver sværere at skabe en unik profil ved at kombinere videregående uddannelser på samme niveau,” siger Sofie Gry Laursen.

Eksempler på denne type kombinationer er bygningskonstruktører, der vil være arkitekter eller omvendt, eller jurister, der vil være retsmedicinere, og derfor skal tage en politiuddannelse.

Om undersøgelsen:

Studentum.dk gennemfører hvert år i januar og februar en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Danmark. I 2017 er undersøgelsen gennemført i perioden 24. januar til 22. februar via hjemmesiden. 1313 deltog og besvarede undersøgelsens 24 spørgsmål.

De deltog i studievalgsundersøgelsen på Studentum.dk i 2017

For spørgsmål eller kommentarer:

Kontakt kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen på mail eller 69 91 15 41.


Annoncer