Vis studentum.dk som: Mobile

Hold dig motiveret under Covid-19

Har du også problemer med at koncentrere dig derhjemme? Mangler du at kunne mødes med dine venner i skolen? Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Hvis du har svært ved at fastholde en hverdag, eller synes det kan være svært at holde sig motiveret til at følge med i undervisningen hjemmefra, er du langt fra alene. 

På studentum har vi talt med ungerådgiver Rasmus Thorborg Stage fra Headspace, som er et gratis anonymt rådgivningstilbud for børn og unge mellem 12-25 år. I Headspace taler de frivillige dagligt med børn og unge, der blandt andet har svært ved at få struktur på hverdagen under Covid-19. I artiklen forsøger Rasmus at give dig et indblik i nogle af de problematikker i forhold til skole og eksamen, og hvad du selv kan gøre for at få det hele til at blive lidt lettere. 

Få råd til at bevare motivationen 

Det er naturligt, at vi som mennesker har nogle sociale behov, der skal opfyldes for at vi har det godt, og det kan være svært i en tid, hvor den fysiske kontakt med andre mennesker er begrænset. Når vi har det svært mentalt, bliver det automatisk også svært at håndtere andre ting som fx studietiden, eller hvordan du skal forberede og klare dig til dine eksaminer. Hos Headspace får de særligt mange henvendelser fra unge, som har svært ved at holde motivationen oppe, når det kommer til skolen. 

“Når man er i skole og får set sine kammerater, så giver det automatisk en større lyst til at være til stede og deltage i undervisningen, men når man bare sidder derhjemme alene, kan det være svært at holde motivationen oppe.” 

Rasmus fortæller, at det kan være en stor hjælp, hvis du er god til at holde kontakten med dine skolekammerater, selvom I ikke kan mødes fysisk. Du kan fx bruge én af de mange online muligheder som Zoom, Google Meet eller Facebook Messenger til at ringe sammen, så I kan tale om undervisningen eller lektier. Så hvis du oplever, at du er gået i stå med lektierne eller har svært ved at motivere dig selv til at komme i gang, kan det være en hjælp at give et kald til en ven, som måske også har det på samme måde. 

Hav realistiske forventninger til dig selv

“Når vi snakker med børn eller unge, så fokuserer vi meget på det at have realistiske forventninger til sig selv og sin tid. Det er helt naturligt, at man gerne vil gøre det godt, men det er også vigtigt at have det godt mentalt i forløbet.”

I Headspace taler de ofte med børn og unge, der har svært ved at finde ud af, hvordan de skal strukturere deres tid, når de læser - og det er særligt et emne, som har fyldt meget under Covid-19. Når du ikke har en fast hverdag og overordnet er overladt til dig selv at planlægge din tid, kan det være svært at finde hoved og hale i det hele. Rasmus forklarer, at det ikke altid nytter noget at sidde flere timer og læse hele pensum igennem. Det er vigtigt, at du giver sig selv lov til at holde pauser og lave noget andet, når du sidder og læser. 

Husk at tage pauser

“Man kan dele det op, så man læser i 25 minutter og så tager en pause, hvor man kommer ud og får noget frisk luft og tænker på noget andet.” 

Rasmus fortæller, at hvis du ikke kan genkalde det, som du lige har siddet og læst, så vil det heller ikke sidde fast til senere brug. Et godt råd til at huske, hvad du har læst kan være, at du laver spørgsmål til dig selv undervejs, så du får bearbejdet noget af den viden, du får gennem læsningen.

Rasmus fremhæver også, at selvom du er nødt til at sidde selv og læse op til eksamen eller undervisningen, kan det stadig være en god idé at arrangere nogle online aftaler med dine klassekammerater; “Det er altid en god idé, hvis man kan gennemgå ens læsning med nogle andre og på den måde finde ud af, om der er nogle huller, eller noget man ikke forstår.” 

Åbn op og tal med andre

Rasmus lægger især vægt på, at det er rigtig vigtigt, at du tør række ud og tale med andre, hvis der er noget, du har svært ved eller brug for hjælp til. 

“Oftest vil man helst ikke fremstå som en, der ikke har styr på det eller er i tvivl om noget. Men du er helt sikkert ikke den eneste, der sidder og har svært ved at forstå noget eller er frustreret over situationen, og derfor kan det hjælpe at få talt med nogle andre om det. Der prøver vi i Headspace at hjælpe andre til at få et lidt mere realistisk verdensbillede af, hvad det vil sige at være ung, og hvilke forventninger man kan have til sig selv - specielt når det kommer til skole og studiet.” 


Oplever du, at du har svært ved at finde motivationen frem eller komme i gang med undervisningen, er der flere ting, du kan gøre: 

  • Gør noget godt for dig selv! Du kan fx gå en tur eller sætte noget musik på for at få tankerne lidt væk fra den opgave, som måske sidder fast i. 
  • Hold kontakten med dine klassekammerater! Selvom I ikke kan se hinanden fysisk, så kan I stadig hjælpe og være der for hinanden. 
  • Hav realistiske forventninger til dig selv! 
  • Ræk ud til andre! Hvis du oplever, at det hele bliver lidt for meget, er det vigtigt, at du finder nogle af tale med det om. 

Headspace tilbyder gratis rådgivning, og du kan altid kontakte dem, hvis du oplever, at du har frustrationer omkring skole, studie eller andet, som du har brug for at dele eller sige højt.

Du kan altid ringe til headspace på den nationale telefonlinje: 25 97 00 00, chatte med headspace på: headspace.dk/chat eller finde kontaktoplysninger til dit lokale headspace-center på: headspace.dk/find-dit-headspace.

Senest opdateret: 15 maj 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 18-10-2017

Stressguide til studerende

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

3 tips - Kom godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 03-09-2019

Derfor skal du være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Er du på udkig efter et studiejob, men mangler relevant erhvervserfaring? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Styrk din trivsel på studiet

Her kan du læse 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-12-2019

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bacehelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Sådan overlever du på SU - Del 2

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide: Find studiebolig i Århus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Studentums ABC-guide

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere