Hold dig motiveret under Covid-19
14 jul 2022

Hold dig motiveret under Covid-19

Har du også problemer med at koncentrere dig derhjemme? Mangler du at kunne mødes med dine venner i skolen? Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Hvis du har svært ved at fastholde en hverdag, eller synes det kan være svært at holde sig motiveret til at følge med i undervisningen hjemmefra, er du langt fra alene. 

På studentum har vi talt med ungerådgiver Rasmus Thorborg Stage fra Headspace, som er et gratis anonymt rådgivningstilbud for børn og unge mellem 12-25 år. I Headspace taler de frivillige dagligt med børn og unge, der blandt andet har svært ved at få struktur på hverdagen under Covid-19. I artiklen forsøger Rasmus at give dig et indblik i nogle af de problematikker i forhold til skole og eksamen, og hvad du selv kan gøre for at få det hele til at blive lidt lettere. 

Få råd til at bevare motivationen 

Det er naturligt, at vi som mennesker har nogle sociale behov, der skal opfyldes for at vi har det godt, og det kan være svært i en tid, hvor den fysiske kontakt med andre mennesker er begrænset. Når vi har det svært mentalt, bliver det automatisk også svært at håndtere andre ting som fx studietiden, eller hvordan du skal forberede og klare dig til dine eksaminer. Hos Headspace får de særligt mange henvendelser fra unge, som har svært ved at holde motivationen oppe, når det kommer til skolen. 

“Når man er i skole og får set sine kammerater, så giver det automatisk en større lyst til at være til stede og deltage i undervisningen, men når man bare sidder derhjemme alene, kan det være svært at holde motivationen oppe.” 

Rasmus fortæller, at det kan være en stor hjælp, hvis du er god til at holde kontakten med dine skolekammerater, selvom I ikke kan mødes fysisk. Du kan fx bruge én af de mange online muligheder som Zoom, Google Meet eller Facebook Messenger til at ringe sammen, så I kan tale om undervisningen eller lektier. Så hvis du oplever, at du er gået i stå med lektierne eller har svært ved at motivere dig selv til at komme i gang, kan det være en hjælp at give et kald til en ven, som måske også har det på samme måde. 

Hav realistiske forventninger til dig selv

“Når vi snakker med børn eller unge, så fokuserer vi meget på det at have realistiske forventninger til sig selv og sin tid. Det er helt naturligt, at man gerne vil gøre det godt, men det er også vigtigt at have det godt mentalt i forløbet.”

I Headspace taler de ofte med børn og unge, der har svært ved at finde ud af, hvordan de skal strukturere deres tid, når de læser - og det er særligt et emne, som har fyldt meget under Covid-19. Når du ikke har en fast hverdag og overordnet er overladt til dig selv at planlægge din tid, kan det være svært at finde hoved og hale i det hele. Rasmus forklarer, at det ikke altid nytter noget at sidde flere timer og læse hele pensum igennem. Det er vigtigt, at du giver sig selv lov til at holde pauser og lave noget andet, når du sidder og læser. 

Husk at tage pauser

“Man kan dele det op, så man læser i 25 minutter og så tager en pause, hvor man kommer ud og får noget frisk luft og tænker på noget andet.” 

Rasmus fortæller, at hvis du ikke kan genkalde det, som du lige har siddet og læst, så vil det heller ikke sidde fast til senere brug. Et godt råd til at huske, hvad du har læst kan være, at du laver spørgsmål til dig selv undervejs, så du får bearbejdet noget af den viden, du får gennem læsningen.

Rasmus fremhæver også, at selvom du er nødt til at sidde selv og læse op til eksamen eller undervisningen, kan det stadig være en god idé at arrangere nogle online aftaler med dine klassekammerater; “Det er altid en god idé, hvis man kan gennemgå ens læsning med nogle andre og på den måde finde ud af, om der er nogle huller, eller noget man ikke forstår.” 

Åbn op og tal med andre

Rasmus lægger især vægt på, at det er rigtig vigtigt, at du tør række ud og tale med andre, hvis der er noget, du har svært ved eller brug for hjælp til. 

“Oftest vil man helst ikke fremstå som en, der ikke har styr på det eller er i tvivl om noget. Men du er helt sikkert ikke den eneste, der sidder og har svært ved at forstå noget eller er frustreret over situationen, og derfor kan det hjælpe at få talt med nogle andre om det. Der prøver vi i Headspace at hjælpe andre til at få et lidt mere realistisk verdensbillede af, hvad det vil sige at være ung, og hvilke forventninger man kan have til sig selv - specielt når det kommer til skole og studiet.” 


Oplever du, at du har svært ved at finde motivationen frem eller komme i gang med undervisningen, er der flere ting, du kan gøre: 

  • Gør noget godt for dig selv! Du kan fx gå en tur eller sætte noget musik på for at få tankerne lidt væk fra den opgave, som måske sidder fast i. 
  • Hold kontakten med dine klassekammerater! Selvom I ikke kan se hinanden fysisk, så kan I stadig hjælpe og være der for hinanden. 
  • Hav realistiske forventninger til dig selv! 
  • Ræk ud til andre! Hvis du oplever, at det hele bliver lidt for meget, er det vigtigt, at du finder nogle af tale med det om. 

Headspace tilbyder gratis rådgivning, og du kan altid kontakte dem, hvis du oplever, at du har frustrationer omkring skole, studie eller andet, som du har brug for at dele eller sige højt.

Du kan altid ringe til headspace på den nationale telefonlinje: 25 97 00 00, chatte med headspace på: headspace.dk/chat eller finde kontaktoplysninger til dit lokale headspace-center på: headspace.dk/find-dit-headspace.

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-06-2022

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode råd: Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. I denne guide giver studentum.dk dig 5 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og hvordan du lærer at håndtere stress i dit studieliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan finder du et kollegieværelse i København

Drømmer du om at få et værelse på et kollegium, der ligger tæt på byen eller dit studie, men synes du samtidig at det virker svært at komme ind og det hele virker lidt uoverskueligt? Læs med i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2022

3 trin: Sådan kommer du godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte ny uddannelse efter sommerferien. Måske er du nervøs for at starte på dit nye studie? Bare rolig. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Udannelsesordbog: ABC Guide

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Læs studentums ABC-guide til uddannelseslingo her og få helt styr på ord som alumne eller dekan.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2023

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan finder du en studiebolig i Århus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores go-to-guide til Harvard-kildehenvisning og få helt styr på dine kilder.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant og det er derfor vigtigt, at du investerer i det sociale liv på studiet. Læs hvorfor her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på et højskoleophold i udlandet lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Handicappede studerende - studiet kræver planlægning

Hvordan er det i virkeligheden at studere, når man har et fysisk handicap? Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig. Vi har her samlet 7 gode grunde til at være frivillig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder dig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 gode råd til din online eksamen

Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, kommer her med sine 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studierabat - din vej til en billigere studietid

Det kan hurtigt blive dyrt at være studerende. Det er derfor også altid kærkomment, når en rabat dukker op, hvis bare du husker at flashe studiekortet.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Få skræddersyet lektiehjælp og nå dine mål

Lektiehjælp kan være lige præcis dét, den enkelte studerende har brug for. Undervisning og lektiehjælp, der er skræddersyet den enkelte, kan give et boost i motivation, faglighed og ikke mindst faglig selvtillid. Dette kan have en stor indvirkning på dine karakterer, din tro på dig selv og dine drømme for fremtiden.

Læs mere