Hold dig motiveret under Covid-19

Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe lige her.

Hold dig motiveret under Covid-19

Har du også problemer med at koncentrere dig derhjemme? Mangler du at kunne mødes med dine venner i skolen? Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Hvis du har svært ved at fastholde en hverdag, eller synes det kan være svært at holde sig motiveret til at følge med i undervisningen hjemmefra, er du langt fra alene. 

På studentum har vi talt med ungerådgiver Rasmus Thorborg Stage fra Headspace, som er et gratis anonymt rådgivningstilbud for børn og unge mellem 12-25 år. I Headspace taler de frivillige dagligt med børn og unge, der blandt andet har svært ved at få struktur på hverdagen under Covid-19. I artiklen forsøger Rasmus at give dig et indblik i nogle af de problematikker i forhold til skole og eksamen, og hvad du selv kan gøre for at få det hele til at blive lidt lettere. 

Få råd til at bevare motivationen 

Det er naturligt, at vi som mennesker har nogle sociale behov, der skal opfyldes for at vi har det godt, og det kan være svært i en tid, hvor den fysiske kontakt med andre mennesker er begrænset. Når vi har det svært mentalt, bliver det automatisk også svært at håndtere andre ting som fx studietiden, eller hvordan du skal forberede og klare dig til dine eksaminer. Hos Headspace får de særligt mange henvendelser fra unge, som har svært ved at holde motivationen oppe, når det kommer til skolen. 

“Når man er i skole og får set sine kammerater, så giver det automatisk en større lyst til at være til stede og deltage i undervisningen, men når man bare sidder derhjemme alene, kan det være svært at holde motivationen oppe.” 

Rasmus fortæller, at det kan være en stor hjælp, hvis du er god til at holde kontakten med dine skolekammerater, selvom I ikke kan mødes fysisk. Du kan fx bruge én af de mange online muligheder som Zoom, Google Meet eller Facebook Messenger til at ringe sammen, så I kan tale om undervisningen eller lektier. Så hvis du oplever, at du er gået i stå med lektierne eller har svært ved at motivere dig selv til at komme i gang, kan det være en hjælp at give et kald til en ven, som måske også har det på samme måde. 

Hav realistiske forventninger til dig selv

“Når vi snakker med børn eller unge, så fokuserer vi meget på det at have realistiske forventninger til sig selv og sin tid. Det er helt naturligt, at man gerne vil gøre det godt, men det er også vigtigt at have det godt mentalt i forløbet.”

I Headspace taler de ofte med børn og unge, der har svært ved at finde ud af, hvordan de skal strukturere deres tid, når de læser - og det er særligt et emne, som har fyldt meget under Covid-19. Når du ikke har en fast hverdag og overordnet er overladt til dig selv at planlægge din tid, kan det være svært at finde hoved og hale i det hele. Rasmus forklarer, at det ikke altid nytter noget at sidde flere timer og læse hele pensum igennem. Det er vigtigt, at du giver sig selv lov til at holde pauser og lave noget andet, når du sidder og læser. 

Husk at tage pauser

“Man kan dele det op, så man læser i 25 minutter og så tager en pause, hvor man kommer ud og får noget frisk luft og tænker på noget andet.” 

Rasmus fortæller, at hvis du ikke kan genkalde det, som du lige har siddet og læst, så vil det heller ikke sidde fast til senere brug. Et godt råd til at huske, hvad du har læst kan være, at du laver spørgsmål til dig selv undervejs, så du får bearbejdet noget af den viden, du får gennem læsningen.

Rasmus fremhæver også, at selvom du er nødt til at sidde selv og læse op til eksamen eller undervisningen, kan det stadig være en god idé at arrangere nogle online aftaler med dine klassekammerater; “Det er altid en god idé, hvis man kan gennemgå ens læsning med nogle andre og på den måde finde ud af, om der er nogle huller, eller noget man ikke forstår.” 

Åbn op og tal med andre

Rasmus lægger især vægt på, at det er rigtig vigtigt, at du tør række ud og tale med andre, hvis der er noget, du har svært ved eller brug for hjælp til. 

“Oftest vil man helst ikke fremstå som en, der ikke har styr på det eller er i tvivl om noget. Men du er helt sikkert ikke den eneste, der sidder og har svært ved at forstå noget eller er frustreret over situationen, og derfor kan det hjælpe at få talt med nogle andre om det. Der prøver vi i Headspace at hjælpe andre til at få et lidt mere realistisk verdensbillede af, hvad det vil sige at være ung, og hvilke forventninger man kan have til sig selv - specielt når det kommer til skole og studiet.” 


Oplever du, at du har svært ved at finde motivationen frem eller komme i gang med undervisningen, er der flere ting, du kan gøre: 

  • Gør noget godt for dig selv! Du kan fx gå en tur eller sætte noget musik på for at få tankerne lidt væk fra den opgave, som måske sidder fast i. 
  • Hold kontakten med dine klassekammerater! Selvom I ikke kan se hinanden fysisk, så kan I stadig hjælpe og være der for hinanden. 
  • Hav realistiske forventninger til dig selv! 
  • Ræk ud til andre! Hvis du oplever, at det hele bliver lidt for meget, er det vigtigt, at du finder nogle af tale med det om. 

Headspace tilbyder gratis rådgivning, og du kan altid kontakte dem, hvis du oplever, at du har frustrationer omkring skole, studie eller andet, som du har brug for at dele eller sige højt.

Du kan altid ringe til headspace på den nationale telefonlinje: 25 97 00 00, chatte med headspace på: headspace.dk/chat eller finde kontaktoplysninger til dit lokale headspace-center på: headspace.dk/find-dit-headspace.


Annoncer