Gartner uddannelse

Få jord under neglene

Drømmer du om at arbejde på planteskole, i et havecenter, et frilandsgartneri eller måske et væksthusgartneri? Med en erhvervsuddannelse som gartner er mulighederne mange. 
Viser 1-1 af 1
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-1 af 1

Styrk dine grønne fingre med en gartner uddannelse

Er du nysgerrig efter at dykke ned i planteuniverset og få jord under neglene? Så er en erhvervsuddannelse som gartner måske noget for dig. Du kan tage hovedforløbet på uddannelsen på fem skoler fordelt på fire byer: Beder ved Århus, Holstebro, Odense og Roskilde. Grundforløbet kan du tage flere steder i landet. Du får elevløn fra den dag, du underskriver din elevaftale. Indtil da har du mulighed for SU.

Med en gartner uddannelse kommer du både til at planlægge produktionen og til at få jord under neglene via arbejdet med at dyrke fx blomster, træer, potteplanter eller grøntsager. Alt efter dine valg undervejs er dine muligheder mange. Som færdigudlært gartner kan du gå direkte i job eller vælge at læse videre. Som EUX gartner tager uddannelsen et halvt år ekstra. Til gengæld har du adgang til videregående uddannelser på lige fod med studenter.

Skræddersy din gartner uddannelse til dine interesser

Hvad lærer jeg på uddannelsen til gartner?

En gartner uddannelse er oplagt for dig, der havde biologi som dit favoritfag i folkeskolen og vil have mulighed for at gå i dybden med hele planteuniverset. Du lærer ikke bare at kende forskel på forskellige typer af blomster, planter, træsorter og forskellige typer af grøntsager. Du lærer også at så og omplante samt at give planterne de optimale vækstbetingelser, da du både lærer at vælge de rigtige vandingsmetoder og gødningstyper til de specifikke forhold og planter. 

Som gartnerelev lærer du med andre ord, hvordan du behandler jorden samt passer og plejer planterne. Samtidig får du indsigt i vigtige emner som salg, markedsføring og virksomhedsdrift, så du også er klædt på til den forretningsmæssige side af gartnerfaget. Sidst men ikke mindst lærer du at betjene de tekniske installationer og maskiner, som gartnere typisk er i berøring med inden for dit speciale.

Hvilke specialer kan jeg vælge imellem som gartnerelev?

Gartneruddannelsen veksler mellem skoleophold og praktikperioder og består af tre dele: grundforløb, trin 1 og trin 2. Grundforløbet varer 20 eller 40 uger afhængig af din baggrund, hvorefter du har et praktikforløb og et skoleforløb, før du efter sammenlagt to til to et halvt år kan afslutte uddannelsen med første trin og titlen gartnerassistent. Herefter kan du gå ud i arbejde eller fortsætte på hovedforløbet på andet trin, hvor du vælger mellem tre specialer:

  • Væksthusgartner - for dig, der vil dyrke planter og grøntsager i drivhuse samt have et driftsfokus
  • Planteskolegartner - for dig, der vil dyrke træer og buske i fx planteskoler, frilandsgartnerier og frugtplantager
  • Havecentergartner - for dig, der både vil arbejde med planter, rådgivning, salg og markedsføring på planteskoler

Er du mere interesseret i anlæg af haver og parkarealer? Så er en uddannelse til anlægsgartner i stedet måske dig.

Tip: Mød Louise - en eventyrlysten gartnerelev med speciale i skovplanter

Hvordan ser min fremtid ud efter en gartner uddannelse?

Uafhængigt af dit speciale kan du både søge job inden for dit område og bruge uddannelsen som springbræt til at blive selvstændig med egen planteskole eller eget gartneri. Som færdigudlært gartner får du typisk arbejde på væksthus- og frilandsgartnerier, planteskoler og i havecentre. Vælger du at læse videre har du direkte adgang til uddannelser som:

  • Jordbrugsteknolog
  • Have- og parkingeniør
  • Skov- og landskabsingeniør

Du har også adgang til andre erhvervsakademiuddannelser som fx markedsføringsøkonom eller produktionsteknolog, mens du som EUX gartner har adgang til hele viften af videregående uddannelser. Du skal blot opfylde de fagspecifikke krav. Lyder det som noget for dig? Klik dig videre ovenfor og læs mere om gartneruddannelsen.

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
maj 2024
ma
ti
on
to
fr
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9