Fjernundervisning

Tag din uddannelse via fjernundervisning

Fjernundervisning - en fleksibel undervisningsform

Vil du gerne tage en uddannelse via fjernundervisning, så du kan arbejde mens, du læser? Fjernundervisning giver dig mulighed for at studere uanset, hvor du befinder dig i landet.

Med en uddannelse via fjernundervisning kan du fuldt ud disponere over din egen tid.  I dag udbyder mange uddannelsesinstitutioner uddannelser via fjernundervisning – dvs. som internetbaseret undervisning. Her kan du få svar på dine spørgsmål om, hvordan det er at tage et fjernstudie.

Hvad kan du læse via fjernundervisning?

Du har mange muligheder med en fjernundervisning uddannelse. Her på Studentum.dk kan du finde uddannelser, der udbydes via fjernundervisning.

Bestem selv over din tid med fjernundervisning

Fjernundervisning er en studieform, som gør det meget fleksibelt for dig at studere. En fjernundervisning uddannelse giver dig mulighed for at disponere over din tid, mens du læser drømmeuddannelsen.

Fjernundervisning kaldes også for e-learning. Det eneste du behøver med fjernundervisning er en computer og internetadgang. Med fjernundervisning behøver du ikke at flytte efter din uddannelse, og i nogle tilfælde du vil også kunne have et fuldtidsarbejde eller passe en tidskrævende fritidsinteresse sideløbende med studiet via fjernundervisning.

Husk dog, at et fjernstudie er ligeså krævende som en uddannelse med fremmøde hver dag. På en række uddannelser er der også tale om 'blended learning', hvor du møder på studiet med jævne mellemrum.

Er fjernundervisning lige så høj kvalitet som et almindeligt studie?

Ja! Det kræver det samme at komme ind på et fjernstudie, som det gør, på de almindelige uddannelser, og selve uddannelsesniveauet efter endt uddannelse er også det samme.

Forskellen på at læse en uddannelse på almindelige vilkår og som fjernundervisning er, at du ikke får den samme fysiske kontakt med undervisere og medstuderende. Men du vil stadig kunne diskutere diverse problemstillinger og tvivlsspørgsmål med dem på daglig basis bare over mail og chat i stedet for i et fysisk klasselokale.

Giver e-learning de samme faglige kvalifikationer?

Det er også helt de samme faglige kvalifikationer, du tilegner dig uanset, hvilken uddannelsesform du vælger. Du bliver vurderet gennem skriftlige opgaver helt som på den almindelige uddannelse, og du vil også ses med din underviser og dine medstuderende et antal gange i løbet af uddannelsen, når du læser via fjernundervisning.

Vælger du et studie, som normalt indeholder praktik, vil du også skulle i praktik under fjernstudiet.

Hvordan er studiemiljøet, når man vælger fjernundervisning?

Det er blevet mere og mere populært at læse en uddannelse som fjernundervisning. I dag kan man læse meget forskelligt som fjernundervisning lige fra enkeltfag over læreruddannelsen og andre professionsbacheloruddannelser til akademi- og diplomuddannelser. Nogle universiteter er også begyndt at udbyde enkelte fag som e-learning.

Det er naturligt at studiemiljøet ikke er det samme som på et almindeligt fuldtidsstudie. For eksempel ser du ikke dine medstuderende særligt ofte. Dog er dette ikke ensbetydende med at du ikke har kontakt med dem, ofte er det meget nemmere eftersom kommunikationen kan foregår på alle døgnets tidspunkter ved hjælp af e-mail og chat.

Ofte er de enkelte forelæsninger tilgængelige på internettet eksempelvis som powerpoint eller videopræsentation. Dette giver dig mulighed for at studere uafhængig af tid og plads, kort sagt du kan studere når det passer dig. I visse fag eller emner kan det forekomme at holdet skal mødes på internettet på et bestemt tidspunkt for en gennemgang af en opgave eller præsentationer.

Hvorfor vælge en uddannelse fjernundervisning eller e-learning?

En af anledningerne kan være at din "skole" på Internettet er åben når det passer dig, og du bestemmer selv hvornår du vil studere om det så er dag eller nat. Du bestemmer også selv hvor du vil studere; det kan være hjemme i lejligheden, ude på landet, om aftenen på kontoret osv. Det eneste krav er en computer med internetopkobling.

Der findes forskellige hjælpemidler til fjernundervisning som eksempelvis studiecentre rundt omkring i landet, videokonferencer, netbibliotek og der findes til og med digitale tavler som ligner den klassiske sorte tavle. Fjernundervisning kan beskrives som "frihed under ansvar" hvor selvdisciplin er vigtigt og nødvendigt.

Overvejer du om fjernundervisning er noget for dig?

Læs mere om, hvordan du får succes med e-learning og hvad du kan blive online her. Du kan se uddannelser via fjernundervisning her eller læse mere om SU og fjernundervisning i vores SU guide.

Vælg studieretning

Senest opdateret: 07 dec 2017

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide