Mød en Film- og TV-produktionsstuderende
Film- og tv-produktionsuddannelsen
Fuldmægtig
  • Kasper
  • NEXT Uddannelse København
  • 3 år - 5 ½ år

Hvad handler uddannelsen om? Hvad går den ud på?

På uddannelsen lærer man at arbejde med levende billeder – typisk film, tv eller video. Vi beskæftiger os med alle dele af en film., tv-produktion og video og lærer både at kunne planlægge, optage og færdiggøre den.

Hvorfor faldt valget på Film- og TV-produktionsuddannelsen?

Jeg har spillet musik i mange år og har altid tænkt, at det var det, jeg ville køre videre med efter gymnasiet. De seneste par år var jeg dog også begyndt at ‘dyrke’ film, og jeg brugte en del af min fritid på at øve mig i en masse tekniske ting som at lave effekter osv. På et tidspunkt fandt jeg så ud af, at det trak mere i mig end musikken. Jeg snakkede med en bekendt, som selv har taget Film og TV-produktionsuddannelsen og anbefalede den til mig. Derfor besluttede jeg mig for at springe ud i det.

Hvordan har det været at starte på Film- og TV-produktionsuddannelsen?

Generelt synes jeg det var en rigtig god oplevelse at starte på uddannelsen. Det var fedt at møde en masse nye mennesker, som lavede det samme, som jeg selv har en interesse for. I gymnasiet har jeg altid haft venner, som jeg delte interessen for musik med, så det var fedt at få nye bekendtskaber som jeg også kunne dele min interesse for film med.

Hvordan er Film- og tv-produktionsuddannelsen struktureret?

Det første halve år af uddannelsen består af et grundforløb, hvor man lærer “the basics” inden for filmproduktion. Denne periode bruger man også på at søge efter en praktikplads. Efter det første halve år starter man så i praktik, og her tilbringer man størstedelen af tiden i de fem år, som uddannelsen varer. I løbet af de fem år er der indlagt fire intense skoleforløb af 10 ugers varighed, hvor man fx lærer om tv-produktion, reklamefilm eller dokumentarer.

Hvordan er studiemiljøet på uddannelsen?

Jeg har det rigtig godt med min klasse. Da vi startede, var vi gode til at holde en masse arrangementer og fester - nok fordi vi klikkede så godt allesammen. Det skyldes måske også, at de fleste af os var det samme sted i vores liv, hvor det var tid til, at der skulle ske noget nyt. Det tror jeg, har en stor betydning for, hvorfor vi kom så godt ud af det med hinanden.

Hvordan har det været at gå til eksamen?

Indtil videre har jeg kun været til én eksamen, da vi afsluttede vores grundforløb. Det var en fed oplevelse, fordi karaktereren i princippet ikke betød noget for ens videre forløb. Derfor gik jeg personligt meget op i, at den film jeg leverede, skulle være et lækkert produkt. Jeg kunne gøre det udelukkende for min egen skyld, og ikke for andres eller for at få den højeste karakter. Det betød, at jeg gik all in på projektet, hvilket var fedt, da jeg bagefter skulle præsentere det for nogen, som jeg kunne snakke det hele igennem med og få feedback af - det kunne jeg rigtig godt lide!

Hvad ser du som den største force ved uddannelsen?

Det bedste ved uddannelsen er helt klart, at jeg kan få lov til at lave de ting, jeg synes er fede. Jeg synes virkelig, at det er en fordel at være i praktik, fordi her gælder det virkelig om learning by doing. Jeg kan lære det hele i mit eget tempo, samtidig med at jeg bliver kastet ud i en masse nye ting. Det betyder også, at jeg laver fejl og lærer af de fejl, og på den måde føler jeg, at jeg hele tiden lærer noget, som jeg kan bruge. Den situation, som jeg er i lige nu, er ideel for mig. Jeg elsker at være i praktik, men samtidig bliver det også fedt at komme tilbage til skolen i nogle uger - specielt for at møde de andre igen, og snakke med dem om, hvad de har lavet i deres praktik.

Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Hvis du har en interesse for filmproduktion, så synes jeg helt klart, at du skal overveje at søge ind på Film- og TV-produktionsuddannelsen, fordi du lærer det hele fra bunden. Jeg vidste ikke noget om filmproduktion, inden jeg startede, udover de ting jeg havde dyrket i min fritid, men allerede nu kan jeg mærke, hvor meget jeg har lært. Hvis du gerne vil producere og skabe film i stedet for blot at sidde og læse tekster og teorier, så vil jeg helt klart anbefale uddannelsen.

Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Der er rigtig mange ting, som jeg godt kunne tænke mig at lave, når jeg er færdiguddannet. Min store drøm er at få mit eget firma, hvor jeg laver undervisningsmateriale til de naturvidenskabelige fag. Jeg vil gerne formidle og gøre naturvidenskabelige fag mere spændende - især for folkeskoleelever, men måske også gymnasieelever. Det er den måde, jeg synes, at jeg selv lærte mest, da jeg gik i skole, så det vil jeg gerne give videre til andre elever.Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder med en uddannelse inden for film og tv? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din uddannelse inden for TV, Radio og Film

Senest opdateret: 11 nov 2020