Tømrer uddannelse

Bliv en del af et håndværk med traditioner

Læs mere om dine muligheder som tømrer, og hvad det kræver at tage en tømrer uddannelse. Du kan også læse videre til arkitekt eller bygningskonstruktør med tømreruddannelsen. 
Søgningen gav ingen resultater. Venligst prøv en Ny søgning

Tag en tømrer uddannelse og bliv en del af et håndværk med traditioner

En tømrer uddannelse er for dig, der vil arbejde med trækonstruktioner i alle udformninger. Som tømrer bliver du en del af et fag med stolte traditioner og historie, hvor din evne til at se tredimensionelt og til arbejde med præcision og kreativitet er i højsædet.

Det kan du arbejde med som tømrer: 

 •  yder- og indervægge
 • tagkonstruktioner
 • carporte
 • eller montage af vinduer, døre og køkkener.

Hvad lærer du på tømreruddannelsen?

Du lærer at lave arbejdstegninger, opbygge tømmerkonstruktioner og vurdere materialer og kvalitet, og som tømrer bliver du en vigtig del af arbejdet på en byggeplads. Du skal kunne kommunikere med andre håndværkere og med kunderne. Alt dette lærer du på tømreruddannelsen. 

Optagelseskrav på tømrer uddannelse

Du skal have mindst 02 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangsprøven i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve. Samtidig skal du også være vurderet uddannelsesparat til en erhvervsuddannelse.

Bliv tømrer i Randers og arbejd med træ i alle udformninger

Du starter på grundforløb for at blive tømrer

Du starter på grundforløbet - Byggeri, håndværk og service. På fagretningen Byggeri, håndværk og service (som hører under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport) findes der to grundforløb, grundforløb 1 og grundforløb 2. Begge grundforløb varer 20 uger.

Grundforløb 1 eller 2 - har du anden uddannelse?

Kommer du direkte fra folkeskolen og søger ind på fagretningen Byggeri, håndværk og service, starter du på grundforløb 1 og fortsætter herefter på grundforløb 2.

Kommer du ikke direkte fra folkeskolen, men har været i gang med fx en anden ungdomsuddannelse i over et år, starter du på grundforløb 2.

Du bliver blandt andet undervist i: 

 • tegningslære
 • værktøjs- og maskinlære
 • konstruktionslære
 • tømmerkonstruktioner
 • materialeforståelse
 • engelsk
 • matematik
 • arbejdsmiljø
 • iværksætteri
 • innovation

Cirka halvdelen af undervisningen foregår i teori, og det er vigtigt at du kan lide at tegne.

Praktik på tømreruddannelsen

Under uddannelsen kommer du i praktik i en virksomhed. Det er dit eget ansvar at finde en læreplads, men skolen hjælper naturligvis gerne med gode råd. Det er en rigtig god idé at tage ud til de steder, hvor du kunne tænke dig at komme i lære. Husk at bruge dit netværk og holde øjne og ører åbne.

Bliv tømrer på tre forskellige måder

Efter 20 uger på grundforløbet er du klar til at gå i gang med hovedforløbet på tømreruddannelsen, hvor du kan vælge mellem tre forskellige indgange:

 • Skoleadgangsvejen – Du finder selv en praktikplads under eller lige efter grundforløbet
 • Praktikadgangsvejen – Du indgår en uddannelse, inden du starter på grundforløbet
 • Ny mesterlære – Du indgår en uddannelsesaftale og tage dele af grundforløbet på praktikstedet

Vælger du praktikadgangsvejen eller Ny mesterlære, får du elevløn fra første dag, mens du får SU under grundforløbet, når du uddanner dig til tømrer via skoleadgangsvejen. På andre tekniske skoler, kan du desuden vælge specialer som gulvlægger, alu-tømrer eller tækkemand.

Ansvarlig for byggeprojekter - start en tømrer uddannelse

En uddannelse og arbejde inden for byggeri og anlæg er hårdt og spændende arbejde med mange forskellige arbejdsopgaver. Du arbejder med mange bolde i luften som tømrer og du kan videreuddanne dig, så du kan arbejde som ansvarlig for byggeprojekter og byggepladser. Med et speciale som tømrer kan du læse videre til bygningskonstruktør, diplomingeniør eller arkitekt.

Få inspiration til din tømrer uddannelse her ovenfor!

Relaterede studieretninger
Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
juni 2024
ma
ti
on
to
fr
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7