Tømrer
Få træet som dit håndværk
Har du en kærlighed for træ, og kan du lide at bruge dine hænder? Så er en tømreruddannelse måske lige noget for dig. Som tømrer bliver du en del af et fag med stolte traditioner og historie, og det er en fordel hvis du ikke er bange for at tage fat. Din evne til at arbejde med præcision og kreativitet er i højsædet, og så er det heller ikke skidt, hvis du kan lide at arbejde ude i den friske luft.
Hvad laver en tømrer
Som tømrer arbejder du med forskellige byggematerialer som for eksempel træ eller kork, og udover dine hænder vil dit foretrukne værktøj formentlig være en sav eller en hammer.
Typiske arbejdsopgaver som tømrer:
- Lægge gulve
- Sætte lofter og vægge op - herunder også forskalling
- Større konstruktionsopgaver
- Montere paneler og lister
- Potentielle reparations opgaver
- Sætte køkken op
- Opgaver inden for både nybyggeri og renovering
Du vil derfor få en fremtid med forskellige arbejdsopgaver, hvor ikke to dage nødvendigvis er ens. Det nævnte er nogle af de mest almindelige opgaver som tømrer, men du kan naturligvis også komme ud for andet. Som tømrer kan du for eksempel også arbejde med tagkonstruktioner, montering af døre og/eller vinduer, nedrivning og lignende.
Tømrer uddannelse
Med en tømrer uddannelse lærer du selvfølgelig lidt af hvert, der gør dig i stand til at varetage arbejdet som tømrer når du er færdig med uddannelsen. På tømrer uddannelsen lærer du blandt andet at lave arbejdstegninger, opbygge tømmerkonstruktioner og vurdere materialer og kvalitet. Derudover lærer du også noget om kommunikation - både hvordan du kommunikere med kolleger, andre håndværkere samt med kunderne. Det tager cirka 4 år at blive tømrer, hvor du startet ud med et grundforløb. Resten af uddannelsen veksler typisk mellem skole og virksomhedspraktik / din periode som lærling.
Optagelseskrav på tømrer uddannelsen
For at komme ind på en tømrer uddannelse skal du skal have mindst 02 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangsprøven i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve. Samtidig skal du også være vurderet uddannelsesparat til en erhvervsuddannelse.
Hvad tjener en tømrer
En tømrer, der er lønmodtager inden for fagområdet tjener et sted mellem 27.580 kroner til 37.877 kroner om måneden. Lønnen afhænger af rolle/stillingsbetegnelse, samt om man er ansat i det private erhvervsliv eller kommunen. Dette lønningsniveau er selvfølgelig blot et gennemsnit.
Tømrer fremtidsmuligheder
Ønsker du at bygge ovenpå din viden efter endt tømreruddannelse, og muligvis lidt tid på arbejdsmarkedet, har du flere muligheder for at videreuddanne dig. Du kan for eksempel videreuddanne dig til byggetekniker, byggekoordinator eller bygningskonstruktør og varetage opgaver som fx rådgivning, projektledelse, planlægning, drift, vedligehold og energioptimering af eksisterende byggeri. Der er med andre ord forskellige muligheder, når du har afsluttet din tømrer uddannelse.
Er du blevet nysgerrig? Se dine muligheder for videreuddannelse som tømrer i listen ovenfor.