Bliv klogere på din fremtidige tandteknikeruddannelse

Få verden til at smile. Uddan dig til tandtekniker og lær at fremstille hele eller delvise tandproteser, så de kan komme til at smile igen. Det er altså en uddannelse, der giver dig mulighed for at gøre en både stor og synlig forskel!
Filtrer efter
Studieretning
Uddannelsestype
Sted
Uddannelsesform
Vis alle filtre
Søgningen gav ingen resultater. Venligst prøv en Ny søgning
Annoncer

Tandteknikeruddannelse

Bliv klinisk tandtekniker og giv folk det flotteste smil

Som klinisk tandtekniker er du den, der fremstiller alle former for aftagelige tandproteser. Du laver således hele eller delvise proteser til patienterne, som selv kan sætte ind i munden og tage ud igen. Du er altså med til at give mennesker deres smil tilbage.

Det er derfor af allerstørste betydning, at du er ansvarsbevidst, empatisk og tålmodig. Du skal sørge for, at patienterne føler sig trygge i dit selskab. Derudover er det selvfølgelig alfa omega, at du har en sikker og rolig hånd. Som klinisk tandtekniker har du pligt til at føre journal over alle dine patienter, hvori du beskriver forløbet. 

Under uddannelsen arbejder du tæt sammen med tandlægerne, hvilket fortsætter efter endt uddannelse. Du bliver typisk ansat i en tandlægeklinik eller i dentallaboratioer, mens der også er mange, der opbygger deres egen praksis. 

Sådan uddanner du dig til tandtekniker

Uddannelsen til klinisk tandtekniker er normeret til to år, og er en viderebygning på uddannelserne laboratorietandtekniker eller klinisk tandteknikerassistent. 

De to år udgøres af fire semestre, der er sammensat af både teori og praktik. Undervisningen vil være en blanding af forelæsninger, gruppeundervisning, laboratoriearbejde, kliniske øvelser og patientbehandling. Hver af semestrene løber over 16 uger med ca. 32 timers ugentlig undervisning. Hovedelementer i undervisningen er: 

  • Biologiske og medicinske fag som anatomi, fysiologi og tandmorfologi.
  • Samfunds- og adfærdsfag som psykologi, sociologi, retsodontologi og ergonomi.
  • Kliniske fag som bidfunktionslære, oral gerontologi og diagnostik, protetik, laboratoriearbejde og patientbehandling. 

På tandteknikeruddannelsen lærer du også at tage aftryk på patienterne til tandproteser, at fremstille dem samt at indsætte og tilpasse de færdige proteser. I det første halve år øver du dig på dine medstuderende, hvorefter du får tildelt patienter til protesebehandling. Behandlingen af dem foregår på faste kliniktider (tre timer dagligt) i skolens klinikker. Du får selvfølgelig supervision af uddannelsens kliniske lærere, der også fungerer som undervisere i mange af læsefagene. 

Har du en svag ryg, hud- eller gigtlidelser frarådes du at søge ind på den kliniske tandteknikeruddannelse. Altsammen fordi, at arbejdstillingerne er belastende og både hyppig håndvask 

Du skal ligeledes være opmærksom på, at du kun kan uddanne dig til tandtekniker i Aarhus. 

Eksamen afhænger af fagenes vægtning. De vigtigste fag afslutter du med både skriftlig og mundtlig eksamen, mens du får et kursusbevis i de fag, der ikke afholdes eksamen i. Dette kræver dog, at du gennemfører undervisningen tilfredsstillende. 

Sådan bliver du optaget på tandteknikeruddannelsen

For at blive optaget skal du have gennemført erhvervsuddannelse laboratorietandtekniker eller klinisk tandteknikerassistent.

Du skal ligeledes fremsende en motiveret ansøgning, der indeholder følgende: Et CV, en levnedsbeskrivelse samt din motivation for at ville uddanne dig til klinisk tandtekniker. Du skal vedlægge beviser for bestået prøve i aftagelig protektik (basistandtekniker) og afsluttet skolegang mm. Du kan få mere information herom på skolens hjemmeside skt.au.dk. Bu bliver optaget på baggrund af en adgangsgivende samtale. 

Ansøgningsfristen er hvert år den 15. marts. 

Din økonomi under uddannelsen

Du er SU-berettiget under tandteknikeruddannelsen. 

Det kan du bruge din tandteknikeruddannelse til

Efter endt uddannelse kan du ansættes som assistent hos en autoriseret klinisk tandtekniker eller en tandlæge. Efter et års erhvervserfaring kan du ansøge Sundhedsstyrelsen om autorisation og derefter starte som privatpraktiserende klinisk tandtekniker.