Talepædagog

Gør en forskel for folk med talevanskeligheder. Vil du gerne gøre en forskel for andre hver dag? Med en uddannelse som talepædagog (logopædi), får du muligheden for at hjælpe folk med tale-, sprog- og hørevanskeligheder til at få en lettere hverdag. 
Filtrer efter
Studieretning
Uddannelsestype
Sted
Uddannelsesform
Vis alle filtre
Søgningen gav ingen resultater. Venligst prøv en Ny søgning
Annoncer

Med en uddannelse som talepædagog kan du hjælpe med at gøre hverdagen lettere for folk i alle aldre med deres tale-, sprog- og hørevanskeligheder. Uddannelsen som talepædagog gør dig specialist i  logopædi på 1-6 år. Du bliver i stand til at planlægge forbyggelses-, behandlings- og undervisningstiltag, der er med til at hjælpe folk med tale- og sprogproblemer.

Hvad er en talepædagog?

En talepædagog hjælper folk, der har vanskeligheder med tale, sprog, skrift og hørelse. Som talepædagog kommer du til at lave undersøgelser, planlægning, analyser, behandling og undervisningstiltag, der skal hjælpe mennesker i alle aldre med disse vanskeligheder.

En talepædagog hjælper også med integration af børn, unge og voksne, der kommer til Danmark og skal lære det danske sprog.

talepædagog

Hvordan bliver man talepædagog?

Der findes to forskellige måder at uddanne sig til talepædagog (logopædi) på i Danmark. Du kan enten tage en universitetsuddannelse i logopædi/talepædagogik, eller du kan tage en pædagogisk diplomuddannelse. Begge uddannelser klæder dig på til jobbet som talepædagog.

Pædagogisk diplomuddannelse

Diplomuddannelser er videregående voksenuddannelser på professionsbachelorniveau. En diplomuddannelse giver dig de kompetencer inden for det specifikke område, du ønsker at uddanne dig inden for. Med en pædagogisk diplomuddannelse bliver du specialist inden for fagområderne høre-, tale-, og skriftsprogligevanskeligheder.

Uddannelsen består af seks moduler, hvor de tre af dem er obligatoriske:

  • Pædagogisk viden og forskning
  • Undersøgelse af pædagogisk praksis
  • Afgangsprojektet

Udover de tre obligatoriske moduler, skal du vælge tre valgmoduler. Det kan både være valgmoduler fra logopædi-basispakken, men alt efter dine eksisterende kvalifikationer, kan det også være moduler fra andre diplomuddannelser.

Adgangskrav til pædagogisk diplomuddannelse

Hvis du vælger at tage uddannelsen som talepædagog igennem en pædagogisk diplomuddannelse, skal du have gennemført en form for uddannelse i forvejen. Den pædagogiske diplomuddannelse henvender sig i sær til pædagoger, lærere, ergoterapeuter, sygeplejeuddannede, eller andre der ønsker at få kompetencerne til at kunne hjælpe folk med deres tale-, sprog- og hørevanskeligheder.

Hvilke jobmuligheder får jeg, hvis jeg uddanner mig som talepædagog?

De fleste med en uddannelse som talepædagog (logopædi) bliver ansat i regionalt eller kommunalt regi.

Hvis du vil arbejde med børn, bliver man typisk ansat på en kommunal pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR). Her kan du blandt andet arbejde som sprogansvarlig i en daginstitution eller som sprogressourceperson i en skoles ressourceteam.

Du kan også blive ansat på et taleinstitut eller kommunikationscenter, der er mere rettet mod voksne med sprog- og talevanskeligheder.

Du har også mulighed for at blive ansat direkte på sygehusafdelinger og genoptræningsinstitutioner.

Hvor lang tid tager det at blive talepædagog?

Med en pædagogisk diplomuddannelse har du mulighed for at vælge mellem at læse på deltid eller fuldtid. Vælger du at læse uddannelsen på deltid, tager en pædagogisk diplomuddannelse som udgangspunkt 2-3 år med mulighed for at kunne forlænge uddannelsen helt op til 6 år.

Vælger du derimod at læse talepædagog, som et heltidsstudium kan du færdiggøre uddannelsen på 1 år.

Efter du er blevet færdiguddannet som talepædagog, kan du vælge at efteruddanne dig med supplerende kurser i logopædi.

Hvis du vælger at uddanne dig til talepædagog på et universitet, skal du først tage en 3-årig bacheloruddannelse, efterfølgende har du mulighed for at supplere din bachelorgrad med en 2-årig kandidatuddannelse.