Elsker du havet, har du gode kommunikationsevner og drømmer du om et job med ledelsesansvar? Så er uddannelsen til skibsfører måske noget for dig. Læs med her, og få et overblik dine muligheder.
Hvad laver en skibsfører?
Som skibsfører har du ikke blot ansvaret for at navigere skibet sikkert i havn, du får ydermere ansvar for at beslutte skibets afgang, rute og ankomst, planlægge sejladsen, stå for en del af det administrative arbejde, sikkerheden på havet, og den generelle drift af skibet. Du kommer altså til at fungere som den øverste leder på store handels- og passagerskibe i hele verden. Som skibsfører er det derfor vigtigt at du har et stort overblik, og kan finde ud af at holde hovedet koldt i pressede situationer.
Hvordan bliver jeg skibsfører?
Uddannelsen til skibsfører består af både en teoretisk og en praktisk del. Den teoretiske del af uddannelsen er omfattende, og indbefatter undervisning i både nautiske og ledelsesmæssige fag. Denne del af uddannelsen består bl.a. af undervisning i arbejdssikkerhed, maritimt engelsk, brandbekæmpelse, meteorologi, skibsteknik radiokommunikation og sø-sikkerhed. Disse teorietiske færdigheder får du senere lov til at prøve kræfter med, når du skal i sø-praktik på skibe i den danske handelsflåde. Uddannelsen tager 3 år og 9 måneder.
Hvordan er undervisningsformen på uddannelsen til skibsfører?
Undervisningsformen på uddannelsen består typisk af holdundervisning. Derudover vil der være en del arbejde i studiegrupper, hvor i primært kommer til at arbejde projektorienteret. Den teoretiske viden du tilegner dig i undervisningen, får du senere mulighed for at afprøve i simulatorer og laboratorier, som også er en del af undervisningen på skibsføreruddannelsen.
Uddannelsen afsluttes ved at du udarbejder et bachelorprojekt, som tager udgangspunkt i en relevant problemstilling der skal løses. Efter endt uddannelse vil du kunne kalde dig selv for "Bachelor i Maritim Transport og Skibsledelse", eller som det hedder på engelsk: "Bachelor of Maritime Transport and Ship Management".
Hvad er mine økonomiske muligheder under uddannelsen?
På uddannelsen til skibsfører har du mulighed for at søge Statens Uddannelsesstøtte (SU). Derudover er der gode muligheder for at få løn under dit praktikophold, dette er dog en aftale der skal laves med det enkelte praktiksted.
Hvad kan jeg bruge uddannelsen som skibsfører til?
Som skibsfører kan du få hele verden som din arbejdsplads. Efter endt uddannelse vil du være en eftertragtet arbejdskraft på både det danske og det internationale arbejdsmarked. Selvom navnet måske antyder det, behøver du ikke nødvendigvis at arbejde til søs resten af livet. Som skibsfører er du nemlig både kvalificeret til at arbejde til søs og på land. Det kan for eksempel være på store handelsskibe, færger i Danmark, hos myndigheder eller internationale rederikontorer – mulighederne er mange. Som skibsfører har du ydermere mulighed for, på sigt, at blive kaptajn.