Tag en gulvlægger uddannelse
Som gulvlægger kan du arbejde i gulvlægningsfirmaer, tæppeforretninger, byggemarkeder mv. Du vil typisk komme til at arbejde i materialer som linoleum, vinyl, fugefri gulve, tæpper og belægning i vådrum. Det kan både være i private hjem, på skoler, sygehuse, kontorlandskaber og fabrikker.
At arbejde i gulvlægger kræver at du arbejder selvstændigt og er detaljeret. Du skal have sans for regning, matematik, og helheder. Du er nemlig den person der sørger for, at gulvet passer til resten af gulvet. Som gulvlægger skal du kunne lægge mønstre og afstemme farven med vægge, gardiner og møbler.
Som gulvlægger eller gulvmontør arbejder du både i større rum og vådrum som badeværelser og storkøkkener. Du arbejder med at oprette og støbe undergulve og lægge overfladebelægninger på gulve, trapper og borde.
Gulvlægger uddannelsen
Gulvlægger uddannelsen er en erhvervsuddannelse, som kan tages på en erhvervsskole, enten i et klassisk forløb, eller som en del af EUX. Gulvlægger hører under indgangen Bygge og anlæg, og er et speciale inden for træfagenes byggeuddannelse. Denne retning indebærer 4 specialer:
- Gulvlægger
- Tømrer
- Alu-tømrer
- Tækkemand
Uddannelsen består af et grundforløb 1, grundforløb 2 og et hovedforløb. Under uddannelsen veksler du mellem skoleophold, også kaldet grund og hovedforløb, og praktikforløb, hvor du er i praktik i en virksomhed. Nogle finder en praktikplads inden de starter grundforløbet, mens andre venter til de er startet. Du skal udgangspunkt selv finde din praktikplads.
Hvis du har mod på en anderledes hverdag, kan du også vælge at tage dit praktikophold i udlandet - både for en kortere og længere periode.
Grundforløb 1 er for dig, der kommer direkte fra grundskolen, eller har afsluttet den inden for de sidste 14 måneder. Her vælger du en fagretning, som styrker dine almene og erhvervsfaglige kompetencer, og hjælper dig videre i dit uddannelsesvalg.
Grundforløb 2 er for elever, der har taget afgangseksamen fra grundskolen for over ét år siden, er over 25 år gammel, eller har afsluttet grundforløb 1. Grundforløb 2 er mere målrettet den uddannelse, du har valgt at gøre dig klar til i hovedforløbet.
Hovedforløbet til gulvlægger varer i ca. 3½år, hvor der veksles mellem skoleophold og praktik, og det afsluttes med en svendeprøve. På hovedforløbet lærer du blandt andet at arbejde med linoleums-, træ-, vinyl-, beton- og epoxygulve samt fugefri gulve. Du lærer både at arbejde med vådrumsgulve, og du har undervisning, så du kan starte din egen virksomhed efter studiet.
Dig der kommer direkte fra grundskolen
Er du gået ud af grundskolen for under et år siden? Så skal du normalt begynde i grundforløb 1, hvor du bliver introduceret til et bredt udsnit af erhvervsuddannelserne.
Dig der er gået ud af grundskolen for mere end et år siden
Hvis du tog din 9. eller 10. klasses afgangseksamen for mere end et år siden, og er under 25 år, begynder på din erhvervsuddannelse på grundforløb 2.
Denne varer i 20 uger, og giver dig faglige færdigheder til at starte på hovedforløbet. Du skal senest efter grundforløb 2 have fundet en praktikplads i en virksomhed.
Er du fyldt 25 år, og har du relevant erhvervserfaring inden for feltet, så kan du optages på et særligt uddannelsesforløb der kaldes erhvervsuddannelse for voksne. (EUV). Forløbet tilrettelægges, så det bygger videre på den uddannelse og joberfaring, du har i forvejen, og uddannelsen vil som regel være kortere end en erhvervsuddannelse for unge under 25 år.
Adgangskrav
- - 02 i dansk og matematik fra grundskolen*
*der er undtagelse for elever med uddannelsesaftale, ligesom at der er mulighed for optagelse via helhedsvurdering.
Økonomi
Hvis du har en uddannelsesaftale hos en mester, får du løn mens du tager grundforløbet, har du ikke det, vil du få SU under grundforløbet.