Filtrer efter
Studieretning
Uddannelsestype
Sted
Uddannelsesform
Vis alle filtre
Søgningen gav ingen resultater. Venligst prøv en Ny søgning
Annoncer

Vil du være med til at kontrollere luftrummet? 

Er du god til at have mange bolde i luften og samtidig bevare et køligt overblik? Har du dertil god teknisk forståelse samt en hårdført psyke? Så er en flyvelederuddannelse måske den helt rette uddannelse for dig! 

Uddannelsen til flyveleder tager mellem 2½ til 3 år - dette afhænger af om du allerede har tjent værnepligt og nu fungerer som befalingsmand. Når du er færdig med din flyvelederuddannelse vil du have tjenestepligt i 6 år. 

At være flyveleder er en meget ansvarsfuld rolle, som kræver en høj grad af faglig ekspertise og koncentration, men det er også en unik og spændende karrieremulighed for dig, der ønsker at arbejde i en dynamisk og udfordrende branche. 

Flyveleder

Hvad laver en flyveleder? 

Som færdiguddannet flyveleder vil du blive en vigtig del af et professionelt team, der er ansvarlig for at sikre sikkerheden for flytrafikken på en given flyvestation eller i en kontrolcentral. Du vil arbejde tæt sammen med både civile og udenlandske kollegaer for at koordinere og kontrollere flytrafikken, og du vil være ansvarlig for at træffe hurtige og præcise beslutninger i kritiske situationer.

Som flyveleder får du også mulighed for at anvende og udvikle dine færdigheder i kommunikation, koordinering og problemløsning, da du vil være i konstant kontakt med piloter, lufttrafiktjenester og andre relevante parter.

Hvad lærer man på flyvelederuddannelsen?

Flyvelederuddannelsen er en kompetencegivende uddannelse, som er designet til at give dig de nødvendige færdigheder og viden til at arbejde som flyveleder. Uddannelsen er meget intens og kræver en høj grad af dedikation og engagement.

Under uddannelsen vil du få undervisning i en række væsentlige discipliner, herunder flykending, engelsk, meteorologi og radarlære. Disse emner er fundamentalt vigtige for at kunne udføre rollen som flyveleder og sikre sikker og effektiv flytrafik.

Lektielæsning er en vigtig del af uddannelsen, da du skal have en grundig forståelse af de teoretiske aspekter af flyvelederfaget. Den teoretiske viden skal senere anvendes i praksis, som du øver i simulatorer først, og derefter i ‘live’ trafik.

Det er en meget hands-on uddannelse, som kræver både mental og fysisk engagement fra dig, da det er nødvendigt at kunne træffe hurtige og præcise beslutninger i kritiske situationer.

Hvordan bliver man flyveleder?

Der er en række adgangskrav, der afgøre hvorvidt du kan læse en flyvelederuddannelse. For at kunne søge flyvelederuddannelsen skal du være fyldt 18 år når uddannelsen starter og derudover skal du have en studentereksamen med gode resultater i dansk, engelsk og matematik. 

For at komme ind på flyvelederuddannelsen skal du igennem optagelsesprøven, der er delt op i fire: 

1. selektion 

  • Computerbaserede prøver inklusiv FEAST. Testene skal bestås for at gå videre til næste selektion. Har du været afprøvet tidligere, civilt eller militært, skal dette oplyses i din ansøgning.

2. selektion 

  • Computerbaserede prøver DART og MULTIPASS. Testene skal bestås for at gå videre til næste selektion. Har du været afprøvet tidligere, civilt eller militært, skal dette oplyses i din ansøgning.

3. selektion 

  • Helbredsundersøgelse
  • Et interview med en psykolog

4. selektion 

  • 2-dages flyvemedicinsk undersøgelse. Flyvemedicinsk godkendelse er en forudsætning for, at du kan optages på uddannelsen.

Karrieremuligheder som flyleder

Efter endt uddannelse som flyveleder, vil du blive certificeret flyveleder i Forsvaret og få militærgraden af en sergent. 

Som flyveleder vil du som en naturlig del af din karriere blive udsendt til internationale operationer. Dette er en unik mulighed for at anvende dine færdigheder og viden i en international kontekst, og for at arbejde sammen med kollegaer fra andre nationer i en kritisk og udfordrende rolle.

Udsendelserne sker typisk hvert 3. år, og det er her dine uddannelsesmæssige kompetencer og erfaringer for alvor kommer til sin ret. Du vil være ansvarlig for at koordinere og kontrollere flytrafikken under forskellige operationer, og du vil være i stand til at træffe hurtige og præcise beslutninger i kritiske situationer.

Efter endt uddannelse som flyveleder, er der flere muligheder for videreuddannelse og karriereudvikling. Du kan blandt andet videreuddanne dig til både seniorsergent og chefsergent. Ydermere er uddannelsen også et godt springbræt til en civil karriere som flyveleder. 

  • Under uddannelsen ca. 19.000 - 21.000 kr./mdr.
  • Startløn som færdiguddannet: ca. 45.000 kr./mdr.
  • Slutløn ca. 1 mio. kr./år.