Bliv faglært brolægger
Vil du sætte dit fingeraftryk på alverdens veje, torve, pladser, kontorer og boligkvarterer rundt om i Danmark? Bliv klædt på til at arbejde som faglært brolægger, eller blive selvstændig med en erhvervsuddannelse som brolægger.
Som brolægger kan du have speciale i fx flisebelægning, kantsten eller udsmykning i beton og brosten. Gennem brolægger uddannelsen lærer du at arbejde sammen med andre faggrupper, og i forskellige materialer.
Dit arbejde som brolægger er fysisk krævende, da du ofte arbejde i belastende arbejdsstillinger og med tunge sten. Samtidig arbejder du ude året rundt. Du kommer til at arbejde med underlaget, udvælgelse af sten, tilhugning af sten, og at sætte dem i rette position.
Brolægger faget er generelt et meget traditionsbundet fag, men det betyder ikke, at der ikke er udvikling. Der eksperimenteres konstant med nye måder at opbygge vejunderlag og fugematerialerne.
Med dit svendebrev i hånden kan du gå direkte i job i en brolægger- eller entreprenørvirksomhed. Du får også forudsætninger til at starte egen virksomhed.
Brolægger uddannelse
Brolægger uddannelsen består af to grundforløb, et hovedforløb og praktik. Du veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden. Nogle finder praktikplads inden de starter på grundforløbet, mens andre finder det undervejs. Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads.
Alt efter din alder og baggrund starter du på uddannelsen på grundforløb 1 eller grundforløb 2. Herefter fortsætter du over i hovedforløbet, hvor der er tilknyttet særlige kompetencemål, fag og praktikmål. Det er fx fag som vej, anlæg og belægning, kloakrørlægning og tegningsforståelse.
Grundforløb 1
Er for dig, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller hvis du er gået ud af grundskolen for under et år siden. På grundforløb 1 bliver du introduceret til erhvervsuddannelse generelt. Her vælger du din fagretning, som styrker dine kompetencer inden for brolægger feltet. Når du søger ind, hedder denne retning Building & Construction, og ligger under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. Grundforløbet tager 20 uger.
Grundforløb 2
Er for dig der er gået ud af grundskolen for mere end ét år siden, og stadig er under 25 år. Dette grundforløb tager også 20 uger. Dem fra grundforløb 1 skal også igennem grundforløb 2 inden hovedforløbet. Du skal senest i grundforløb 2 have fundet en praktikplads.
EUV
Er du fyldt 25 år, og har du relevant erhvervserfaring inden for erhvervsuddannelsen, kan du blive optaget på et særligt uddannelsesforløb, der kaldes EUV. Forløbet tilrettelægges efter din erfaring, og er som regel kortere.
Hovedforløbet
Hovedforløbet til brolægger varer cirka 3½ år, og det veksler mellem skoleophold og praktik, og afsluttes med svendeprøve.
Optagelse på brolægger
For at blive optaget på en erhvervsuddannelse, skal du opfylde følgende krav:
- Bestået afgangsprøven fra grundskolen
- Fået mindst 2.0 i gennemsnit i både dansk og matematik
På hovedforløbet er der også en række fag du skal have bestået. Herunder matematik på F-niveau, Teknologi på F-niveau, samt certifikater inden for rulle- og bukkestillads, førstehjælp, brandbekæmpelse, arbejde med epoxy og og isocyanater mv.
Økonomi på brolægger
Uddannelse er gratis, og er du fyldt 18 år, kan du søge SU under grundforløbet, hvis du ikke indgår under en praktikaftale. Herefter modtager du elevløn.