Er du bange for eksamen? Så er du ikke den eneste!

Hver fjerde lider af eksamensangst!

Faktisk viser en undersøgelse lavet på Studentum.dk's hjemmeside at op imod hver fjerde studerende lider af decideret eksamensangst.

Bliver dine håndflader svedige og begynder nervøsiteten at brede sig så snart du så meget som tænker på den eksamen, som du skal op til lige om lidt? Så er du i det mindste ikke den eneste!

Det dårlige rygte, som eksamener har, er nemlig ikke taget ud af den blå luft. Det viser resultatet af Studentum.dk’s ”Ugens Spørgsmål”, som brugerne af Studentum.dk har besvaret. Undersøgelsen viser, at hver fjerde studerende er så bange for eksamener, at de betegner sig selv som deciderede eksamensangste. Samtidigt frygter de eksamen fra den dag de starter kurset.

Halvdelen frygter eksamen

Udover dem, der mener at de lider af decideret eksamensangst, svarer yderligere en fjerdedel, at de er så nervøse op til og under en eksamen, at deres præstation påvirkes i en negativ retning. Alt i alt svarer ca. halvdelen af alle respondenterne således, at de frygter eksamen og at deres resultater og præstationer ved det grønne bord påvirkes i negativ retning, selvom det jo netop er ved eksamensbordet, at man skal høste frugten af hele årets eller semesterets terpen og hårde arbejde. Forudsat selvfølgelig at du rent faktisk har arbejdet hårdt!

De færreste er slet ikke nervøse

Blot ca. 14 procent af de studerende, der har besvaret undersøgelsen, er ikke nervøse og opfatter eksamen som en kærkommen lejlighed til at vise deres lærer hvor dygtige de egentlig er. Den største svargruppe bestod af 38 %, som svarede at de kun var lidt nervøse og at det ikke plejede at gå ud over deres præstation ved eksamensbordet. Denne nervøsitet kan betegnes som ”den gode nervøsitet”, som sender adrenalin og andre stoffer rundt i kroppen, som derved sætter hjernen i højeste beredskab til at præstere bedst muligt.

Eksamen tages seriøst

Resultatet af Studentums brugerundersøgelse er et tydeligt tegn på, at studerende tager eksamen meget seriøst. ”Den høje procentdel af studerende som er meget nervøse eller lider af decideret eksamensangst vidner om, at eksamener opfattes som en meget vigtig begivenhed, der tages alvorligt og som gerne skulle munde ud i en hæderlig karakter” udtaler Studentums danske informationschef Carsten Schmidt. ”Måske kan det høje tal af studerende, der ikke mener at de kan præstere deres optimale under en eksamen på grund af nervøsitet og angst, samtidigt være et tegn på, at man skal tage de eksisterende eksamensformer op til revision”, afslutter Carsten Schmidt.

Se resultatet af undersøgelsen her

17. maj 2011

Læs flere nyheder om uddannelse i Studentums nyhedsarkiv

Senest opdateret: 07 jun 2011

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide