Hvad kan man med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse får du den faglige viden, der skal til for at arbejde ude i den virkelige verden. Læs om dine muligheder her.

Hvad kan man med en EUD? | Vi giver dig svaret lige her

Står du og overvejer at tage en uddannelse, og vil du gerne arbejde mere praktisk end teoretisk? Med en erhvervsuddannelse får du den faglige viden, der skal til for at arbejde ude i den virkelige verden, samtidig med at du kommer i praktik i en virksomhed, hvor du prøver tingene af selv. 

Læs med her og bliv klogere på, hvad en erhvervsuddannelse kan give dig!


Tag en erhvervsuddannelse, hvor du får praktiske kompetencer og sidder mindre på skolebænken

En erhvervsuddannelse, også kaldet EUD, er en uddannelse, hvor du har et grundforløb på normalt ½ år, og derefter er ca. 2 år i praktik. I praktikforløbet kommer du altså til at bruge din viden fra grundforløbet i praksis i en virksomhed, og du lærer derfor direkte om arbejdet i det fagfelt, som du studerer i. En EUD giver dig en god forståelse og gode erfaringer til at komme i arbejde, så du er klar til at starte i et job inden for fagfeltet.

I denne artikel giver vi dig et komplet overblik over, hvad du kan med en erhvervsuddannelse. Læs mere herunder og bliv klogere.

Hvad kan man blive med en erhvervsuddannelse?

Hvad laver man på en erhvervsuddannelse (EUD)?

Hvilke erhvervsuddannelser findes der?

Hvor kan jeg tage en erhvervsuddannelse?

Hvad er forskellen mellem EUD og EUX?

Hvem kan tage en erhvervsuddannelse?

Hvordan søger jeg om optagelse på en EUD?

Hvordan kommer jeg i gang, hvis jeg er over 25 år?

Hvordan er erhvervsuddannelserne bygget op?

Får jeg SU eller elevløn under min EUD?

Hvordan er fremtidsudsigterne med en erhvervsuddannelse?

Ofte stillede spørgsmål

Er du i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge? Tag testen her, og bliv klogere.

Tag testen her


Hvad kan man blive med en erhvervsuddannelse?

Inden for omsorg og sundhed, kan du eksempelvis arbejde som social- og sundhedshjælper eller pædagogisk assistent. Inden for kontor og handel, kan du for eksempel blive kontor assistent eller arbejde med mode og tekstil eller handel af forskellige varer. Der er mange forskellige former for erhvervsuddannelser, og forskellige uddannelsessteder tilbyder også forskellige erhvervsuddannelser.

Se dine muligheder for forskellige erhvervsuddannelser her


Hvad laver man på en erhvervsuddannelse (EUD)?

På skolen lærer du teknikker og processer, der hører til det fagområde eller håndværk, som du vælger. I løbet af uddannelsen har man blandt andet projektforløb og klasseundervisning, hvor du lærer teorien bag håndværket eller fagområdet. På denne måde har du en grundlæggende viden, som gør dig klar til at prøve det af i erhvervslivet. 

I 2015 kom der en ny erhvervsuddannelsesreform, som betyder, at erhvervsuddannelserne i Danmark bliver skræddersyet efter dig og dine stærke sider. Hvis du med en erhvervsuddannelse bliver grebet af studiet, kan man med fordel læse videre på et højere niveau, eller kombinere med en EUX, så du bliver student og faglært i et fagområde samtidigt. Med en studentereksamen har du derfra mulighed for at komme ind på forskellige længere videregående uddannelser og universiteter. Eller du kan starte direkte i arbejde efter din erhvervsuddannelse.

Læs om Stine, der læser til Social- og sundhedsassistent, eller om Johanne, som læser til multimediedesigner, og få et indblik i, hvad de laver på deres erhvervsuddannelse:

 Læs om Stine    Læs om Johanne

Læs om andre studerende, der fortæller om deres oplevelser med deres uddannelser her


Hvilke erhvervsuddannelser findes der?

Der findes over 100 forskellige erhvervsuddannelser, og derfor er der god mulighed for, at du finder netop den uddannelse, der passer dig. Du kan tage en erhvervsuddannelse inden for områderne:

  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Kontor, handel og forretnings
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Teknologi, byggeri og transport

Der er mange forskellige uddannelsessteder, som tilbyder forskellige erhvervsuddannelser inden for de ovenstående områder. 

Hvor kan jeg tage en erhvervsuddannelse?

Du kan tage en erhvervsuddannelse på række forskellige skoler. Det er for eksempel skoler såsom:

  • Tekniske skoler og EUC centre
  • Business colleges eller handelsskoler
  • Social- og sundhedsskoler eller professionshøjskoler
  • Landbrugsskoler

Dit valg af erhvervsuddannelse afgør, hvilken type skole du kommer til at gå på. Fælles for alle erhvervsskoler er imidlertid, at du bliver en del af et godt studiemiljø med plads til alle og et godt sammenhold. I klassen og uden for.


Hvad er forskellen mellem EUD og EUX?

En EUD er som nævnt en erhvervsuddannelse, hvor du har et grundforløb på et halvt år tid og et hovedforløb på 2 år, hvor du er i praktik. En EUX er en kombination af en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen.

Dette betyder, at man med en EUX har samme muligheder som studenter fra en gymnasial eksamen, og kan eksempelvis søge ind på universitetet efter uddannelsen. Med en EUD bliver man faglært, og klar til at arbejde efter uddannelse. Hvis man dog undervejs har lyst til at læse videre, kan man som nævnt toppe sin EUD op, så det svarer til en EUX.

Klik herunder for at læse mere om, hvad man kan med en EUX.

Læs mere om EUX her


Hvem kan tage en erhvervsuddannelse?

For at komme i gang med en EUD er det et adgangskrav, at man har en karakter på 02 eller højere i dansk og matematik ved Folkeskolens Afgangsprøve. Du skal altså have afsluttet 9. eller 10. klasse. På en række erhvervsuddannelser skal du også have indgået en elevaftale, før du kan komme i gang med dit hovedforløb. Der er dog også flere erhvervsuddannelser, hvor du kan komme i skolepraktik, hvis du ikke har haft heldet med dig. Her skal du opfylde en række betingelser.

Læs mere om elevpladser og reglerne for skolepraktik her


Hvordan søger jeg om optagelse på en EUD?

Som udgangspunkt søger du ind på en erhvervsuddannelse via Optagelse.dk. Selve processen varierer alt efter din alder. Er det under et år siden, at du afsluttede folkeskolen, skal du søge ind på et grundforløb 1. Her vælger du mellem de fire hovedområder: 1) Omsorg, sundhed og pædagogik, 2) Kontor, handel og forretning, 3) Fødevarer, jordbrug og oplevelser eller 4) Teknologi, byggeri og transport.

De forskellige skoler udbyder forskellige fagretninger under hovedområderne. Er det mere end et år siden, at du gik ud af folkeskolen, og er du under 25 år, starter du direkte på et grundforløb 2, der hører til den erhvervsuddannelse, du vil tage.

Har du allerede en elevplads, og er du sikker på dit valg af EUD, har du mulighed for at tage praktikvejen i stedet for skolevejen. Det betyder, at du starter med tre til seks måneder på din elevplads i stedet for med et grundforløb.


Hvordan kommer jeg i gang, hvis jeg er over 25 år?

Er du over 25 år, skal du i stedet søge ind på en EUV (Erhvervsuddannelse for voksne). På baggrund af en vurdering af dine erfaringer og tidligere skolegang, bliver du optaget på en af følgende:

  • EUV 1 er uden praktik og for dig, der har mindst to års relevant erhvervserfaring
  • EUV 2 er med praktik og for dig med mindre end to års relevant erhvervserfaring
  • EUV 3 er med praktik og for dig helt uden relevant erhvervserfaring

Du får altså merit for relevant tidligere erfaring og skolegang, så du bliver faglært på kortere tid.

Se dine muligheder for forskellige EUV her


Hvordan er erhvervsuddannelserne bygget op?

EUD-universet byder på hele 105 erhvervsuddannelser og over 300 trin samt specialer. Det betyder, at du undervejs i din erhvervsuddannelse har mulighed for at stoppe på et trin og gå direkte i job. Du kan altid senere vende tilbage og fortsætte, hvor du slap.

Uanset dit valg af fagretning og speciale, består en erhvervsuddannelse af to elementer:

  • Et grundforløb fra 0 til 20 + 20 ugers varighed (afhængig af alder og baggrund)
  • Et hovedforløb af fra 2 til 3 ½ års varighed afhængigt af dit valg af EUD og trin

Kombinerer du din erhvervsuddannelse med gymnasiale fag i en EUX, forlænger du typisk din uddannelses varighed.


Får jeg SU eller elevløn under min EUD?

Fra den dag du indgår en elevaftale, får du elevløn under uddannelsen. Du får altså elevløn uanset, om du er ude i praktik eller, om du er på skole. Er du i skolepraktik, eller er du stadig på grundforløbet uden at have en elevaftale, får du SU.

Er du i gang med en EUV, har du mulighed for at få voksenelevløn på nogle uddannelser. I de enkelte regioner er der lister for hvilke erhvervsuddannelser, der giver ret til den højere voksenelevløn. Det afhænger nemlig af beskæftigelsesudsigter og ikke mindst, om der er mangel på faglærte fra uddannelsen i den enkelte region.

Læs mere om satser og regler for elevløn og voksenelevløn i denne guide til uddannelse med løn her


Hvad er EUD handel?

EUD handel hører under fagområdet Kontor, handel og forretning og består af erhvervsuddannelser, der lærer dig om økonomi, salg, administration, kundeservice, kommunikation og planlægning af fx events.

På kontoruddannelsen lærer du bl.a. om administration og regnskab. Du lærer at løse kommunikationsopgaver både skriftligt og mundtligt på dansk eller evt. fremmedsprog. På detailhandelsuddannelsen lærer du om arbejdsopgaverne i en butik. At betjene og vejlede kunder professionelt er en vigtig del af det. Du får kendskab til en branche og de varer, butikken sælger. Er du handelsuddannet, er det handlen mellem virksomheder, du beskæftiger dig med. Du lærer at forhandler priser og aftaler og at stå for indkøb og logistik. Med finansuddannelsen lærer du om opgaverne i en bank eller et forsikringsselskab, herunder at vejlede kunder.

Alle uddannelserne giver dig adgang til at læse videre på en videregående uddannelse. Kontor- og finansuddannelsen kan kun tages med EUX, og på de øvrige uddannelser er EUX en mulighed.

Som du nok kan læse, er der mange muligheder med en erhvervsuddannelse, og der er mange forskellige erhvervsuddannelser. EUD handel er bare en af mange. Det vigtigste er, at du vælger en uddannelse, som interesserer dig, og kan lide at bruge tid på. Hvis du finder ud af, at din uddannelse ikke var noget for dig alligevel, kan du altid kontakte studieadministrationen på dit uddannelsessted, og høre om dine muligheder.


Hvordan er fremtidsudsigterne med en erhvervsuddannelse?

Der er mange fordele ved at være faglært gennem en EUD. Under uddannelsen kommer du i praktik størstedelen af tiden, og og bliver ekspert på ét specifikt fagområde, hvilket kan sikre dig selv gode jobmuligheder. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2019 omkring 75% af alle, som blev færdiguddannet på en erhvervsuddannelse, der fik job direkte efter uddannelsen. En erhvervsuddannelse er derfor en god mulighed for dig, som drømmer om at tage en uddannelse, hvor du bliver dygtig praktisk til at kunne starte i job under og efter uddannelsen.

Kilde: Danmarks Statistik

Dine jobmuligheder i fremtiden ser derfor rigtig gode ud, og der er derudover også gode arbejds- og lønforhold. Så skal du ikke bekymre dig om det. Med en EUD i rygsækken har du også mulighed for at studere videre på en erhvervsakademiuddannelse (EUX). Hvis du topper din EUD op med en EUX har du derfor adgang til alle videregående uddannelser som studenter fra gymnasiet.

Læs om fordelene ved at kombinere en EUD med en EUX her


Ofte stillede spørgsmål:

Hvor lang tid tager det at tage en EUD business?

Svar: EUD business består af et grundforløb og et hovedforløb. Grundforløbet varer et halvt år eller et år, afhængig af, om du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2. Hovedforløbet er din elevtid i en virksomhed og tager 2 år. I alt tager en EUD Business omkring 2,5 til 3 år.

Hvad betyder en erhvervsuddannelse? 

Svar: En erhvervsuddannelse er en uddannelse i et erhverv. Det vil sige, at du bliver faglært i et bestemt område. Det kan eksempelvis være som social- og sundhedsassistent eller som tømrer.

Hvor lang tid tager en erhvervsuddannelse?

Svar: Alt afhængig af hvilken erhvervsuddannelse du vælger, kan det tage mellem 2 til 3 ½ år. Du kan studere videre på en EUX, hvis du vil have en uddannelse på gymnasialt niveau.

Hvor kan man tage en erhvervsuddannelse?

Svar: Du kan tage en erhvervsuddannelse næsten over alt i Danmark. Det kan du gøre på tekniske skoler og EUC centre, Business colleges eller handelsskoler, Social- og sundhedsskoler eller professionshøjskoler og landsbrugsskoler.

Kan man tage en erhvervsuddannelse?

Svar: Ja. Hvis du har afsluttet 9. Klasse eller 10. Klasse med en karakter på mindst 02 i dansk og matematik, så kan du starte på en erhvervsuddannelse. Hvis du ikke opfylder kravene, kan du snakke med dine forældre eller din skole for at få hjælp, så du alligevel kan starte på en erhvervsuddannelse.

Er en elevuddannelse en erhvervsuddannelse?

Svar: Ja. På erhvervsuddannelsen kommer du i praktik, hvor du er elev i en virksomhed. Her kan du få elevløn. Hvis du allerede arbejder et sted, hvor du gerne vil være elev, kan du kontakte din arbejdsgiver eller et uddannelsessted, hvor der findes erhvervsuddannelser inden for netop dit job.

Hvad er adgangskravene til en erhvervsuddannelse?

Svar: Du skal afslutte 9. Klasse eller 10. Klasse med en karakter på mindst 02 i dansk og matematik.

Hvor mange unge vælger en erhvervsuddannelse?

Omkring 20,1 procent, hvilket svarer til hver femte elev, som forlader grundskolen, ønsker i 2019 at begynde på en erhvervsuddannelse. I alt har 13.309 elever søgt mod en erhvervsuddannelse. Hver tredje elev, der søger en erhvervsuddannelse, vælger en EUX, hvor man både får svendebrev og samtidig opnår generel studiekompetence, så man har mulighed for at læse videre, ligesom dem der gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse.

I 2020 var der 113.505 elever, som var i gang med en erhvervsfaglig uddannelse. I 2019 var der omkring 75% færdiguddannede på en erhvervsuddannelse, som kom i job efter uddannelsen. Som færdiguddannet på en erhvervsuddannelse har man derfor størst chance for at få et job efter sin uddannelse.

Kilde: Danmarks Statistik

Hvad er fagretninger?

Svar: en fagretning er et slags tema under et af hovedområderne. Det kan eksempelvis være Bæredygtighed under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. Når du søger ind på en erhvervsuddannelse, skal du vælge et af hovedområderne:

  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Kontor, handel og forretning
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Teknologi, byggeri og transport

Efter du er startet på erhvervsuddannelsen inden for ét af hovedområderne, skal du inden for nogle uger vælge, hvilken fagreting du ønsker at tage. Se de forskellige fagretninger på det uddannelsessted, som du ønsker at gå på.

Kan man tage en erhvervsuddannelse efter gymnasiet?

Svar: Ja, det kan man sagtens. Snak med studievejledningen på dit gymnasium for at få mere vejledning, hvis du ønsker at tage en erhvervsuddannelse efter gymnasiet.


Annoncer