Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Er du i tvivl om, hvilken uddannelse du skal vælge? I denne guide får du tre trin til et studievalg med hjerne og hjerte i balance.

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med indtrykket af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og sparker døren ind til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene!

Måske har du en klar idé om, hvad du vil arbejde med. Men du kan ikke helt gennemskue, hvilken uddannelse du skal vælge for at nå dertil? Måske har du valgt en uddannelse, og nu står du ved en skillevej, hvor du er i tvivl om, hvor du kan tage den, og hvordan du søger ind? Eller det kan selvfølgelig også være, at du står i en helt tredje situation.


Med denne uddannelsesguide får du tre trin til et studievalg i balance. Du får også tips til, hvordan du søger ind på en videregående uddannelse - og hvad der sker, når du får svar på optagelse. Husk, at har du motivationen med dig, når du vælger uddannelse, er fundamentet lagt til et godt studieliv.

Trin 1: Drøm

Hvilken uddannelse skal jeg vælge?

Det første trin til det rigtige studievalg for netop dig er at mærke efter, hvad du drømmer om og brænder for. Hvad motiverer dig?

På den måde kommer du nærmere, hvad det er for et job, du gerne vil have. Det gælder både i forhold til arbejdsopgaver og ansættelsesforhold. Tænk på job i stedet for uddannelsens titel.

Få inspiration til dit valg:

👉 Prøv vores uddannelsestest

👉 Mød en færdiguddannet i job

👉 Læs interviews med studerende

Trin 2: Research

Hvad betyder mit studievalg?

Når du ved, hvilket eller hvilke studier der fører til dit drømmejob, skal du se på, hvordan det går for dimittender fra dem. Hvad tjener de, og får de job? Dette kan du blandt andet dykke ned i på Uddannelseszoom.dk.

Brug også tid på at undersøge de uddannelser, du overvejer. Er der fx mulighed for praktik, og hvordan er samarbejdet med erhvervslivet? Mærk også efter, om studiemiljøet matcher dig.

Få inspiration til dit valg:

👉 Karriereguides til forskellige brancher

👉 Her er der lavest ledighed og højest løn

👉 Alternativer til de populæreste uddannelser

Trin 3: Optagelse

Hvordan søger jeg om optagelse?

Efter de to første trin er du nu nede på én til otte uddannelser, der kan være det rigtige studievalg for netop dig.

Inden du udfylder din ansøgning, skal du huske tjekke at tjekke, om du opfylder adgangskravene, og om du skal søge ind via kvote 1 eller kvote 2. Mangler du et fag, kan du tage GSK eller HF enkeltfag.

Få inspiration til dit valg:

👉 Guide til kvote 1 og kvote 2

👉 Eksempel på en kvote 2 ansøgning

👉 Svar på optagelse - KOT

Hvordan kommer du videre med dit studievalg?

Vi har lavet en oversigt over de mest populære studieretninger her på siden. Det er din genvej til at få et hurtigt overblik, der kan guide dig videre i junglen af muligheder, når du skal vælge uddannelse. Vælg blot det fagområde, du brænder for nedenfor og find den uddannelse, der passer dig!

Søg og sammenlign blandt uddannelser