EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse

Tag en erhvervsuddannelse og få både teoretisk og praktisk viden. En EUD er for dig, der vil ud i arbejde hurtigst muligt. Find din erhvervsuddannelse her.

EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse

Vil du hurtigt ud på arbejdsmarkedet, og lærer du bedst med hænderne? En EUD er for dig, der har afsluttet folkeskolen og vil have en uddannelse tæt på virkeligheden.

Erhvervsuddannelserne veksler mellem skoleperioder og praktik på en elevplads. Du uddanner dig til et bestemt erhverv som f.eks. murer eller frisør.


Du kan komme i gang med din erhvervsuddannelse på flere måder, og der findes mere end 100 erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at:

  • Du bliver en del af et inkluderende læringmiljø
  • Indhold og struktur afhænger af din alder og baggrund
  • Du får elevløn fra første dag i din elevaftale

Flere af erhvervsuddannelserne giver dig mulighed for at stå på et lavere trin og gå direkte i job. Vil du læse videre efter din EUD? Kombinér din erhvervsuddannelse med en gymnasial uddannelse i en EUX.

Varer din EUD mindst fire år inklusiv grundforløb, har du også adgang til at læse videre på en erhvervsakademiuddannelse. 

Søg og sammenlign erhvervsuddannelser i Danmark

Her på siden får du svar på de tre oftest stillede spørgsmål om erhvervsuddannelser i Danmark. Ved du allerede nu, at en EUD er noget for dig? Kickstart din fremtid. Find din erhvervsuddannelse her.

Vælg studieretning

1. Hvad kan jeg blive med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse bliver du faglært. Du uddanner dig med andre ord til en bestemt profession. Kommer du direkte fra folkeskolen, starter du på grundforløb 1. Her vælger du mellem fire hovedområder:

  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Kontor, handel og forretningsservice
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Teknologi, byggeri og transport

Der er flere fagretninger inden for de forskellige områder. Dine muligheder afhænger af, hvilken erhvervsskole du går på. Ved slutningen af grundforløbet vælger du den erhvervsuddannelse, du vil tage. Starter du direkte på grundforløb 2, går du direkte i gang med din EUD.

Få tre fordele ved at vælge en erhvervsuddannelse

2. Hvordan kommer jeg i gang med en erhvervsuddannelse?

Din indgang til erhvervsuddannelserne afhænger af din alder, din uddannelsesbaggrund og eventuel erfaring:

Kommer du direkte fra 9. klasse eller 10. klasse?

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du begynde på grundforløbets første del, der varer 20 uger. Efter grundforløbets 1. del fortsætter du i din uddannelse på grundforløbets 2. del, der ligeledes har en varighed af 20 uger. Når du har gennemført grundforløbets 2. del, starter du på din valgte uddannelses hovedforløb.

Er du under 25 år og er det mere end et år siden, du afsluttede folkeskolen?

Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse for mere end et år siden, og du er under 25 år, starter du på grundforløbets 2. del, der har en varighed af 20 uger, hvilket svarer til cirka et halvt skoleår. Efter grundforløbet, som afsluttes med en prøve, fortsætter du på den valgte uddannelses hovedforløb. 

Er du over 25 år?

Er du over 25 år og ønsker at tage en erhvervsuddannelse, findes der muligheden for dig med et særligt individuelt tilrettelagt forløb. Dette kaldes erhvervsuddannelse for voksne (euv), og tager udgangspunkt i din erfaring og evt. tidligere uddannelse. Her vil skolen typisk foretage en såkaldt realkompetencevurdering, som de bruger til at fastlægge dit uddannelsesforløb.

Har du en uddannelsesaftale inden start, kan du vælge at gå direkte i praktik. Du skal dog først gennemføre grundforløbet, hvis du er under 25 år.

For at blive optaget på en erhvervsuddannelse skal du have afsluttet folkeskolen med karakteren 02 eller derover i dansk og matematik og du skal være vurderet uddannelsesparat til erhvervsuddannelse. 


Det kræver som udgangspunkt en uddannelsesaftale med en virksomhed for at afslutte en EUD. Læs mere om, hvordan du indgår en uddannelsesaftale og find en elevplads her.

3. Hvordan er studiemiljøet på erhvervsuddannelserne?

En fleksibel uddannelse skræddersyet til dig. Det får du med en erhvervsuddannelse. Det gælder både i indhold og i forhold til studiemiljøet. Det bærer først og fremmest præg af, at der er elever i alle aldersgrupper og med meget forskellige forudsætninger. Både fagligt, personligt og socialt.

Det skaber et inkluderende studiemiljø med plads til alle. For de bogligt stærke elever er der for eksempel mulighed for fag på højere niveau. For de elever, der lærer bedre med hænderne, er der mulighed for korte praktikforløb i grundforløbet. Der er også gode muligheder for støtte til både faglige og personlige udfordringer.

Sidst men ikke mindst er der på erhvervsskoler, tekniske skoler og business colleges et aktivt studiemiljø med fritidsaktiviteter, fester og meget mere.

Find din erhvervsuddannelse her


Annoncer