Vis studentum.dk som: Mobile

Udveksling under Covid-19

Har du overvejet at tage på udveksling i udlandet i forbindelse med dit studie? Så har du sikkert genovervejet din situation efter Covid-19 kom i udbrud. Der er masser af overvejelser at gøre sig, inden man tager på udveksling, og Covid-19 har kun givet anledning til endnu flere overvejelser. Du er måske i tvivl om hvordan du skal forberede dig, om du risikerer at stå uden studieplads i et fremmet landet eller om du overhovedet kommer afsted.

Vi har derfor interviewet Martin Holst, der til dagligt studerer erhvervsøkonomi og filosofi – HA (fil.), på CBS. Martin er på udvekslingsophold på Zeppelin Universitet i Friedrichshafen, Tyskland. Han fortæller om sit liv på udveksling og hvordan Covid-19 har påvirket hans udveksling, så du kan danne dig et overblik over hvilke overvejelser, der er vigtige at gøre sig, inden man tager på udveksling.

Hvordan har Covid-19 påvirket det akademiske og det sociale i din udveksling?

Der har været flere stadier af hvor lukket/åbent samfundet har været mens jeg har været på udveksling. Da jeg kom i slut august, var der krav om min. 1,5 meters afstand til andre på universitet, og man skulle have maske på når man gik rundt indendørs. Det var dog tilladt at tage masken af, når man satte sig ned, med afstand til andre. I oktober blev det skærpet således, at man skulle have maske på hele tiden, også når man sad ned til undervisning. Fredag d. 30. okt. blev al undervisning så ændret til online, og alle eksamener ligeledes omlagt til online/hjemmefra.

Så jeg vil sige at det sociale på studiet har ændret sig rigtig meget, hvor det i perioder var næsten et ”normalt” liv, så er det på nuværende tidspunkt ret begrænset. Den første uge var der et introprogram, med afstand, men stadig masser af aktiviteter og mulighed for at møde medstuderende. Der var ligeledes mulighed for at deltage i sport og andre studenterforeningsaktiviteter. Barer og restauranter har været åbent indtil sidste uge, så det har været muligt at tage ud med venner mm.

En stor del af mit sociale liv har hele tiden været centreret omkring den lejlighed jeg bor i, som jeg deler med 3 andre. Det har været en super positiv oplevelse, og jeg kommer rigtig godt overens med mine bofæller. For mig har det været helt perfekt at bo i bofællesskab, fordi jeg naturligvis ikke havde noget netværk da jeg kom her, og det var derfor en rigtig god måde at møde andre mennesker og få nogle venner.

Martin

Er der noget særligt du gerne ville have vidst eller overvejet inden du tog afsted?

Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror det svære ved at være på udveksling er usikkerheden. Man kan netop ikke vide hvordan det bliver, om man kan tage hjem og besøge familien, om de kan komme her osv. Jeg har prøvet ikke at bekymre mig for meget, og ikke at skulle overveje hvert eneste scenarie, fordi jeg føler det er spild af energi. Men hvis der er noget der nyttigt at overveje inden man tager afsted, så er det nok de mest sandsynlige scenarier som fx lockdown eller online undervisning, og hvordan man ville have det med det, i det land hvor man gerne vil på udveksling.

Fortryder du, at du ikke ventede til Covid var væk med at tage på udveksling?

Nej, ikke spor. Det har stadigt været en super fed oplevelse at være på udveksling. For mig giver det ikke mening at sidde og vente på at Covid går væk, for vi ved ikke hvornår det sker. Jeg gider ikke i hvert fald ikke sætte mit liv på pause indtil da. Hvis jeg var blevet hjemme, havde mit liv jo heller ikke været normalt, så i sidste ende tror jeg ikke det er bedre at være hjemme end ude.

Hvad ville du råde andre til, der overvejer at tage afsted, selvom der stadig er covid-19?

For mig var noget af det mest frustrerende usikkerheden, omkring ikke at vide om det ville blive aflyst. Jeg brugte meget mental energi på at være nervøs for at det alligevel ikke ville blive til noget, og når nu jeg havde planlagt at leje mit værelse ud, ikke tilmeldt mig valgfag på CBS osv. så ville det være enormt frustrerende hvis jeg pludselig skulle blive hjemme. Derfor besluttede jeg mig for, at jeg ville tage af sted, hvis ikke mit udvekslingsuniversitet aflyste. Det fjernede valget fra mig selv, således, at jeg ikke selv skulle gå og overveje om jeg selv ville melde fra. Det var egentlig en lettelse. I disse tider kan man ikke planlægge noget alligevel, fordi virkeligheden ændrer sig hele tiden. Derfor vil jeg råde andre til at finde ud af om de vil afsted, og så bare stå ved den beslutning. Hvis man så lige pludselig står i udlandet, og tingene fx går online, så må man tage det med. Der er ikke andet for, det er en oplevelse lige meget hvad.

Men mest af alt, så vil jeg stærkt opfordre til, at man finder et sted at bo, hvor man kan bo sammen med andre. For mit vedkommende har det at bo sammen med andre unge og studerende været perfekt. Det minimerer risikoen for ensomhed, også hvis man pludselig ikke har så mange andre mulighed for at være social, der hvor man er på udveksling, pga. lockdown eller onlineforløb.

Senest opdateret: 05 nov 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-08-2020

Studér i Chile: Alt du skal vide

Chile er ikke kun et fremragende sted at lære spansk. Det er også et land med en rig kultur, hjemsted for litteratur nobelpris-vindende forfattere og et land med veludviklede anerkendte uddannelser. Det er placeret centralt i smuk natur, og med mange forskellige landskaber. Samtidig anses Chile for værende det mest sikre land i Sydamerika, og består af at venligt folkefærd der vil tage godt i mod dig som international studerende. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Guide: SU i udlandet og udlandsstipendium

Overvejer du at tage til udlandet for at studere et semester eller tage hele din uddannelse? Og er du i tvivl om, hvordan reglerne er for SU og udlandsstipendium? Vi giver dig her information om alt, du skal vide om at studere i udlandet og dertilhørende regler om SU og udlandsstipendier. Klik på en kategori nedenfor og spring direkte ned i teksten til den information du søger.
Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Sverige: Den komplette guide

Er du klar til dit næste store eventyr? Vil du gerne starte på en uddannelse eller et semester, der udfordrer dig både fagligt og socialt? Tag afsted på udveksling til Sverige, og vær sikker på at du får en uddannelse på et højt fagligt niveau!

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2020

Bedste universiteter i New Zealand 2020

Hvilket er det bedste universitet i New Zealand? Vi har samlet top 8 universiteter i New Zealand herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i New Zealand der er bedst.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Bliv klar til udlandsstudier med en sprogtest

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-08-2020

Studér i Sydkorea - Alt du skal vide

Sydkorea er kendt for at have et af verdens bedste uddannelsessystemer, derfor vil du helt sikker lære en masse, hvis du vælger at tage til Sydkorea og studere! Her bliver lærer behandlet med høj respekt, og uddannelserne tages ekstremt seriøst. Når du ikke sidder med hovedet begravet i studiebøgerne, vil du have mulighed for at udforske det fantastiske land som Sydkorea er.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 08-09-2020

Bedste universiteter i Danmark 2020

Hvad er det bedste universitet i Danmark? Det danske uddannelsessystem er kendt for at være i topklasse fagligt, men hvilket universitet i Danmark kan slå sig på at være bedst?

Læs mere
Sidst opdateret 30-07-2020

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2020

Studér i Spanien: Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 25-09-2020

Bedste universiteter i Australien 2020

Hvilket er det bedste universitet i Australien? Vi har samlet top 10 universiteter i Australien herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i Australien der er bedst.

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere