Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Er du interesseret i en uddannelse i Tyskland? Elsker du at dykke ned i kulturen og verdenshistorien, som landet har at byde på? Tyskland er en idéel destination for dit udenlandsophold! Du kan blandt andet finde videregående uddannelser på verdensplan, travle byer, smukke landskaber og masser af mennesker fra hele verden. 

Nedenfor kan du finde en masse nyttig information om, hvad det vil sige at være udenlandsk studerende i Tyskland. 

Find din uddannelse i Tyskland her!


Sprog

Tysk

 Hovedstad

Berlin

Valuta

Euro

 Befolkning

83.000.000Hvorfor studere i Tyskland?

Udover Tysklands klassikere som øl, Lederhosen og pølser, er der mange flere grunde til at studere i udlandet i Tyskland. Tyskland er den fjerde mest populære destination blandt internationale studerende i verden.

Tyskland i det 21. århundrede er en stormagt med verdens fjerde største økonomi, der findes i hjertet af Europa, både bogstaveligt og billedligt - det var et stiftende medlem af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Europæiske Union og er fortsat meget indflydelsesrig i begge organer.

Kontinuerligt hjemsted for indflydelsesrige og succesrige forfattere, kunstnere, filosoffer, musikere, videnskabsmænd, ingeniører og sportsfolk, har få lande haft så stor indflydelse på verden som Das Land der Dichter und Denker ('Landet med digtere og tænkere'), og en uddannelse i Tyskland placerer dig midt i dette ægte nervecenter for økonomi, industri og kultur.

Oplevelser over alt i landet

De tre største byer i Tyskland er Berlin, Hamborg og München. Oplev de populære rejsemål, der hver især rummer spændende og unikke kvarterer, musik, mode, kunst og et livligt byliv. Berlin har en tung historie helt tilbage fra Berlinmuren blev bygget og til den faldt. Derudover kan du opleve Tysklands historie om 2. verdenskrig. Der er utroligt meget at se og lære.

Hvis du rejser rundt i landet kan du finde levende naturlandskaber i uberørt natur, hvor du kan tage på alt fra vandreture, cykelture, kanoture eller trekking i den skønne natur.

Høj faglig kvalitet på tyske universiteter

Udover tyske seværdigheder, så har landet også nogle af verdens mest anderkendte universiteter. Tyske universiteter tilbyder fremragende undervisning og forskning, der er blandt de bedste i verden, hvor du opnår en internationalt anerkendt universitetsgrad, der giver dig fremragende udsigter på det globale arbejdsmarked.

Udvalget af kurser, der tilbydes på tyske universiteter, er enormt og giver dig muligheden for at vælge lige præcis det område, du vil fokusere på. Ligeledes givet et stort udvalg af internationale programmer og tværfaglige uddannelser mulighed for at specialisere dig.


Uddannelsessystemet i Tyskland

De fleste uddannelsesinstitutioner i Tyskland er offentlige og delstatsstyrede. I Tyskland kan du vælge mellem et antal offentlige og private universiteter, som inkluderer:

 • Universiteter
 • Universiteter for anvendt videnskab
 • Colleges/Akademier for kunst, film og musik
 • Faghøjskoler
 • Erhvervsakademier

Adgangskrav

Du skal opfylde visse krav for at kunne studere i Tyskland på en videregående uddannelse. Din vigtigste kontaktperson er det Internationale kontor på dit valgte universitet i Tyskland. Personalet der vil give dig alle de oplysninger, du har brug for til at ansøge til det relevante universitet, herunder ting som adgangskrav, ansøgningsfrister og standarder, forberedelse til din uddannelse, sprogkurser og meget mere. Den endelige beslutning om, hvorvidt du får en studieplads, træffes af det universitet, du ansøger om. Det er derfor vigtigt, at du kommer i kontakt med det internationale kontor på dit ønskede universitet.


Skal jeg have gode tyske sprogkundskaber?

Der undervises på tysk på stort set alle uddannelser. Derfor er der mange universiteter, hvor det oftest er nødvendigt at kunne dokumentere tyskkundskaber på et bestemt niveau. 

Hvis du kommer som international studerende, og ikke har et prangende tysk ordforråd, så finansierer Tyskland et sommerkursus i tysk af intensive sommerkurser i tysk for udenlandske studerende. Der er dog også mange tyske universiteter, hvor hele eller dele af en uddannelse udbydes på engelsk. Det drejer sig især om uddannelser inden for det tekniske, økonomiske og naturvidenskabelige område. DAAD-databasens internationale uddannelser i Tyskland viser mere end 160 overvejende engelsksprogede bachelorkurser og omkring 1.100 internationale kandidatprogrammer.


Skal jeg tage sprogtest?

Da tysk er det mest anvendte undervisningssprog på de fleste uddannelser på tyske universiteter, skal udenlandske ansøgere normalt  bevise deres kendskab til tysk, før de kan blive optaget. 

De mest kendte sprogtest er: 

 • Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang
 • Test Deutsch als Fremdsprache - TestDaF
 • Kleines Deutsches Sprachdiplom

Mange af tyske universiteter har deres egne test for udenlandske studerende.

Tysk er dog ikke en forudsætning, hvis du tilmelder dig en internationalt uddannelse eller et specielt kursus, der undervises på engelsk.

Ligeledes, hvis du planlægger kun at skulle studere i Tyskland i et eller to semestre, vil de fleste universiteter ikke bede om bevis for dine tyske sprogkundskaber. Denne regel gælder dog ikke overalt, hvorfor det er bedst at spørge direkte på universitetet.


Godt at vide


Skal jeg søge om visa?

Ja! Hvis du vil studere i Tyskland, skal du ansøge om visa.

Tyskland tilbyder et par forskellige typer studievisum, alle tilgængelige ved at ansøge gennem den tyske ambassade eller konsulat her i Danmark. Sørg for at gøre dette, før du kommer til Tyskland.

 • Schengen-visumet giver folk mulighed for at bo i Tyskland i op til tre måneder pr. Halvårsperiode. Ideelt til dem, der er interesseret i at tage korte sprogkurser.
 • Sprogkursusvisum dækker studerendes ophold i sprogkursusets længde.
 • Nationale visa giver studerende mulighed for at blive længere end tre måneder og er designet til dem, der ønsker at studere akademiske grader eller mere omfattende uddannelsesmæssig forskning.
 • Studentvisum er for studerende, der ønsker at studere i Tyskland på længere sigt, men endnu ikke er optaget på et universitet. Dette visum giver dem mulighed for at komme til Tyskland i tre måneder for at se efter et program. Når de er tilmeldt, kan visumet konverteres til et nationalt visum. Hvis de ikke tilmelder sig et program inden for tre måneder, kan visa undertiden forlænges, men det er op til de visumgivende myndigheders skøn.

Det bedste råd er at starte ansøgningsprocessen tidligt. Visumansøgninger kan tage et par uger eller et par måneder at blive godkendt.

Hvor dyrt er det at bo i Tyskland?

Den dyreste udgift er helt klart huslejen, når du vælger at studere i Tyskland. Gennemsnitlig ligger huslejen på 323 euro om måneden.  Ligesom i Danmark, er der stor forskel på prisen, hvis ud vælger at studere i en af de store byer og en af de lidt mindre.

Studieboliger koster mest i München (387 euro leje pr. Måned), Köln, Frankfurt am Main (375 euro) og Hamborg (373 euro). Den billigste studerende kan findes i fire byer i det østlige Tyskland, hvor Leipzig og Dresden deler førstepladsen.

Kan jeg få min SU med til Tyskland?

Det første du gør, inden du søger en uddannelse i Tyskland, er at undersøge, om du er berettiget til at modtage SU under dit ophold. Er du det, sender du en ansøgning af sted til SU-styrelsen og venter på, at de fremsender dig en godkendelse.

Læs mere om SU i udlandet

Læs om livet på udveksling

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Italien: Alt du skal vide

Over 30000 internationale studerende vælger at studere i Italien, og det er der en grund til! Italien er et fantastisk land, der er rig på forskellige kulturer. Det er hjemsted for noget af den flotteste arkitektur i verdenen, samtidig er det støvleformede land hjemsted for nogen af verdens ældste universiteter. Der er noget for enhver smag i Italien, så om du er til sne i alperne eller sol i syden, så er Italien noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i USA: Alt du skal vide

NYC, San Diego, Chicago, LA, Boston, Portland eller San Francisco? Mulighederne for at studere i USA er næsten uendelige - lige meget om du elsker ski eller surf, så kan du finde en by og et uni, der passer til dig i USA. Tag et semester, et år eller hele din uddannelse i USA og tilegn dig nye kompetencer, erfaringer og få minder for livet!  

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Studér i Canada: Alt du skal vide

At studere i udlandet er en rigtig god mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og erfaringer. Du lærer en ny kultur og eventuelt et nyt sprog at kende og bedst af alt – du får en portion minder for livet sammen med nye venner fra alle verdenshjørner.

Læs mere
Sidst opdateret 27-07-2020

Læs i udlandet - Den bedste investering i din fremtid

Vil du gerne tage et semester, et studieår eller en hel uddannelse i udlandet? Så er du igang med at lave en god investering i din fremtid! Udlandsstudier giver dig nemlig bedre sprogkundskaber, kulturforståelse og erfaring til dit CV, der kan åbne døre for dig i fremtiden - uanset om du gerne vil arbejde i udlandet eller i Danmark.  Her på siden kan du læse mere om fordele og ulemper ve ...
Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Bliv læge i udlandet

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Storbritannien: Alt du skal vide

En uddannelse i Storbritannien er en mulighed for at fordybe dig i en uddannelsestradition, der stammer langt tilbage. I Storbritannien finder du nogle af verdens højest rangerede univeristeter, og du er sikret en uddannelse på et højt fagligt niveau.

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

5 bud på frivilligt arbejde i udlandet

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Schweiz: Alt du skal vide

Udover at have et af de højst rangeret uddannelsessystemer i verden, er der mange andre grunde til at du skal studere i Schweiz. Først og fremmest er næsten 25% af alle studerende i Schweiz internationale studerende. Du vil altså have rig mulighed for at danne dig et netværk. Samtidig vil du i Schweiz finde en blanding af smuk natur og overvældende storbyer.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i New Zealand: Alt du skal vide

Der er mere end bare én grund til, at New Zealand tiltrækker studerende fra hele verden. New Zealands beliggenhed gør landet til en eksotisk rejsedestination med en helt unik kultur og natur med mange aktivitetsmuligheder indenfor sport og eventyr. Derudover har New Zealand et uddannelsessystem af højeste kvalitet – et uddannelsessystem, som er anerkendt i hele verden.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Spanien: Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Din guide til TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Sverige: Den komplette guide

Er du klar til dit næste store eventyr? Vil du gerne starte på en uddannelse eller et semester, der udfordrer dig både fagligt og socialt? Tag afsted på udveksling til Sverige, og vær sikker på at du får en uddannelse på et højt fagligt niveau!

Læs mere