Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Er du interesseret i en uddannelse i Tyskland? Elsker du at dykke ned i kulturen og verdenshistorien, som landet har at byde på? Tyskland er en idéel destination for dit udenlandsophold! Du kan blandt andet finde videregående uddannelser på verdensplan, travle byer, smukke landskaber og masser af mennesker fra hele verden. 

Nedenfor kan du finde en masse nyttig information om, hvad det vil sige at være udenlandsk studerende i Tyskland. 

Find din uddannelse i Tyskland her!


Sprog

Tysk

 Hovedstad

Berlin

Valuta

Euro

 Befolkning

83.000.000Hvorfor studere i Tyskland?

Udover Tysklands klassikere som øl, Lederhosen og pølser, er der mange flere grunde til at studere i udlandet i Tyskland. Tyskland er den fjerde mest populære destination blandt internationale studerende i verden.

Tyskland i det 21. århundrede er en stormagt med verdens fjerde største økonomi, der findes i hjertet af Europa, både bogstaveligt og billedligt - det var et stiftende medlem af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Europæiske Union og er fortsat meget indflydelsesrig i begge organer.

Kontinuerligt hjemsted for indflydelsesrige og succesrige forfattere, kunstnere, filosoffer, musikere, videnskabsmænd, ingeniører og sportsfolk, har få lande haft så stor indflydelse på verden som Das Land der Dichter und Denker ('Landet med digtere og tænkere'), og en uddannelse i Tyskland placerer dig midt i dette ægte nervecenter for økonomi, industri og kultur.

Oplevelser over alt i landet

De tre største byer i Tyskland er Berlin, Hamborg og München. Oplev de populære rejsemål, der hver især rummer spændende og unikke kvarterer, musik, mode, kunst og et livligt byliv. Berlin har en tung historie helt tilbage fra Berlinmuren blev bygget og til den faldt. Derudover kan du opleve Tysklands historie om 2. verdenskrig. Der er utroligt meget at se og lære.

Hvis du rejser rundt i landet kan du finde levende naturlandskaber i uberørt natur, hvor du kan tage på alt fra vandreture, cykelture, kanoture eller trekking i den skønne natur.

Høj faglig kvalitet på tyske universiteter

Udover tyske seværdigheder, så har landet også nogle af verdens mest anderkendte universiteter. Tyske universiteter tilbyder fremragende undervisning og forskning, der er blandt de bedste i verden, hvor du opnår en internationalt anerkendt universitetsgrad, der giver dig fremragende udsigter på det globale arbejdsmarked.

Udvalget af kurser, der tilbydes på tyske universiteter, er enormt og giver dig muligheden for at vælge lige præcis det område, du vil fokusere på. Ligeledes givet et stort udvalg af internationale programmer og tværfaglige uddannelser mulighed for at specialisere dig.


Uddannelsessystemet i Tyskland

De fleste uddannelsesinstitutioner i Tyskland er offentlige og delstatsstyrede. I Tyskland kan du vælge mellem et antal offentlige og private universiteter, som inkluderer:

 • Universiteter
 • Universiteter for anvendt videnskab
 • Colleges/Akademier for kunst, film og musik
 • Faghøjskoler
 • Erhvervsakademier

Adgangskrav

Du skal opfylde visse krav for at kunne studere i Tyskland på en videregående uddannelse. Din vigtigste kontaktperson er det Internationale kontor på dit valgte universitet i Tyskland. Personalet der vil give dig alle de oplysninger, du har brug for til at ansøge til det relevante universitet, herunder ting som adgangskrav, ansøgningsfrister og standarder, forberedelse til din uddannelse, sprogkurser og meget mere. Den endelige beslutning om, hvorvidt du får en studieplads, træffes af det universitet, du ansøger om. Det er derfor vigtigt, at du kommer i kontakt med det internationale kontor på dit ønskede universitet.


Skal jeg have gode tyske sprogkundskaber?

Der undervises på tysk på stort set alle uddannelser. Derfor er der mange universiteter, hvor det oftest er nødvendigt at kunne dokumentere tyskkundskaber på et bestemt niveau. 

Hvis du kommer som international studerende, og ikke har et prangende tysk ordforråd, så finansierer Tyskland et sommerkursus i tysk af intensive sommerkurser i tysk for udenlandske studerende. Der er dog også mange tyske universiteter, hvor hele eller dele af en uddannelse udbydes på engelsk. Det drejer sig især om uddannelser inden for det tekniske, økonomiske og naturvidenskabelige område. DAAD-databasens internationale uddannelser i Tyskland viser mere end 160 overvejende engelsksprogede bachelorkurser og omkring 1.100 internationale kandidatprogrammer.


Skal jeg tage sprogtest?

Da tysk er det mest anvendte undervisningssprog på de fleste uddannelser på tyske universiteter, skal udenlandske ansøgere normalt  bevise deres kendskab til tysk, før de kan blive optaget. 

De mest kendte sprogtest er: 

 • Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang
 • Test Deutsch als Fremdsprache - TestDaF
 • Kleines Deutsches Sprachdiplom

Mange af tyske universiteter har deres egne test for udenlandske studerende.

Tysk er dog ikke en forudsætning, hvis du tilmelder dig en internationalt uddannelse eller et specielt kursus, der undervises på engelsk.

Ligeledes, hvis du planlægger kun at skulle studere i Tyskland i et eller to semestre, vil de fleste universiteter ikke bede om bevis for dine tyske sprogkundskaber. Denne regel gælder dog ikke overalt, hvorfor det er bedst at spørge direkte på universitetet.


Godt at vide


Skal jeg søge om visa?

Ja! Hvis du vil studere i Tyskland, skal du ansøge om visa.

Tyskland tilbyder et par forskellige typer studievisum, alle tilgængelige ved at ansøge gennem den tyske ambassade eller konsulat her i Danmark. Sørg for at gøre dette, før du kommer til Tyskland.

 • Schengen-visumet giver folk mulighed for at bo i Tyskland i op til tre måneder pr. Halvårsperiode. Ideelt til dem, der er interesseret i at tage korte sprogkurser.
 • Sprogkursusvisum dækker studerendes ophold i sprogkursusets længde.
 • Nationale visa giver studerende mulighed for at blive længere end tre måneder og er designet til dem, der ønsker at studere akademiske grader eller mere omfattende uddannelsesmæssig forskning.
 • Studentvisum er for studerende, der ønsker at studere i Tyskland på længere sigt, men endnu ikke er optaget på et universitet. Dette visum giver dem mulighed for at komme til Tyskland i tre måneder for at se efter et program. Når de er tilmeldt, kan visumet konverteres til et nationalt visum. Hvis de ikke tilmelder sig et program inden for tre måneder, kan visa undertiden forlænges, men det er op til de visumgivende myndigheders skøn.

Det bedste råd er at starte ansøgningsprocessen tidligt. Visumansøgninger kan tage et par uger eller et par måneder at blive godkendt.

Hvor dyrt er det at bo i Tyskland?

Den dyreste udgift er helt klart huslejen, når du vælger at studere i Tyskland. Gennemsnitlig ligger huslejen på 323 euro om måneden.  Ligesom i Danmark, er der stor forskel på prisen, hvis ud vælger at studere i en af de store byer og en af de lidt mindre.

Studieboliger koster mest i München (387 euro leje pr. Måned), Köln, Frankfurt am Main (375 euro) og Hamborg (373 euro). Den billigste studerende kan findes i fire byer i det østlige Tyskland, hvor Leipzig og Dresden deler førstepladsen.

Kan jeg få min SU med til Tyskland?

Det første du gør, inden du søger en uddannelse i Tyskland, er at undersøge, om du er berettiget til at modtage SU under dit ophold. Er du det, sender du en ansøgning af sted til SU-styrelsen og venter på, at de fremsender dig en godkendelse.

Læs mere om SU i udlandet

Læs om livet på udveksling

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Spanien: Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste til et godt udlandsophold

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2020

Studér i Mexico: Alt du skal vide

Pastor, Reggaeton, Magaritas, fantastiske strande, smukke bjerge og maya-kultur. Eksotiske og farverige Mexico har meget at byde på, og er det perfekte land at studere i for dig, der gerne vil opleve den latinamerikanske kultur, imens du studerer. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Følg en bioanalytikerstuderende i praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Bedste universiteter i Sverige

Der er rigtig mange unge danskere, der vælger at søge over sundet for at studere i Sverige. Det er også en oplagt studiedestination, da landet har en stolt uddannelsestradition og en række prestige-universiteter. Se listen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Sverige: Den komplette guide

Er du klar til dit næste store eventyr? Vil du gerne starte på en uddannelse eller et semester, der udfordrer dig både fagligt og socialt? Tag afsted på udveksling til Sverige, og vær sikker på at du får en uddannelse på et højt fagligt niveau!

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Italien: Alt du skal vide

Over 30000 internationale studerende vælger at studere i Italien, og det er der en grund til! Italien er et fantastisk land, der er rig på forskellige kulturer. Det er hjemsted for noget af den flotteste arkitektur i verdenen, samtidig er det støvleformede land hjemsted for nogen af verdens ældste universiteter. Der er noget for enhver smag i Italien, så om du er til sne i alperne eller sol i syden, så er Italien noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2019

7 gode sprogtips

Få 7 gode sprogtips til dit udvekslingsophold lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Bliv sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere