Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Sverige: Den komplette guide

Går du og drømmer om udveksling og udlandsstudier? Vil du gerne kickstarte en international karriere, eller blot opleve andet end det danske uddannelsessystem? På den anden side af Øresund ligger vores naboland Sverige og byder på store grønne arealer, skønne storbyer og köttbullar med mos! Sverige er en oplagt mulighed for dig, der gerne vil afsted på udveksling. 

På denne side kan du klikke dig gennem en masse information og tips, der ruster dig til at studere i Sverige. Om du gerne vil afsted et enkelt semester eller vil studere i Sverige i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Sverige her!


Sprog

Svensk

 Hovedstad

Stockholm

Valuta

Svenske kroner (SEK)

 Befolkning

10.230.185Det svenske uddannelsessystem

Sverige er kendt for sin åbenhed over for det internationale samfund - og landets uddannelsessystem er ingen undtagelse. Internationale studerende fra hele verden studerer i Sverige, hvor der er over 1.000 gradsuddannelser, der udelukkende undervises på engelsk. Uddannelsesniveauet er generelt højt i Sverige, og al uddannelse i det offentlige uddannelsessystem er gratis.

Danmark har indgået en samarbejdsaftale med de øvrige nordiske lande om videregående uddannelse, hvilket betyder, at du som nordisk statsborger, med en gymnasial uddannelse, kan søge ind på en videregående uddannelse i Sverige på lige fod med landets egne ansøgere.  Hvis du allerede er i gang med en uddannelse, og ønsker at fortsætte din uddannelse i Sverige, så har du mulighed for at få overført dine eksaminer til dit nye uddannelsessted.


Uddannelsesmuligheder 

Det svenske uddannelsessystem er anderledes opbygget og til dels lidt mere frit end det danske system. Der findes to måder at studere på i Sverige; enten vælger den studerende at følge et "program" (enten på bachelor- eller kandidatniveau), svarede til det system vi kender i Danmark, hvor de studerende følger fastlagte fag sammen med et stamhold. 

Den anden model er mere fri og alsidig, da den studerende selv opbygger eller tilrettelægger sin uddannelse ud fra enkelte kurser. Denne model kender man ikke i Danmark, hvorfor den kan være tillokkende for danske studerende, der gerne vil læse forskellige uddannelser/kurser. Herved får den studerende mere medbestemmelse og får oftest en mere alsidig profil pga. forskellige fag/kurser.

Du følgende muligheder for en videregående uddannelse i Sverige:

  • Bachelorgrad
  • Kandidatgrad
  • Mastergrad

Hertil er der et bredt udvalg af kurser og programmer på engelsk, der gør det muligt at studere stort set lige, hvad du vil i Sverige. 

Læs mere om svenske uddannelser her


Ansøgning og optagelse

Der forholder sig ikke en lang række af krav, der skal opfyldes for at kunne studere i Sverige. Du skal have gennemført en gymnasial uddannelse, og hvis du gerne vil læse på en kandidat, skal du selvfølgelig have en bachelorgrad. 

Derudover er det en forudsætning, at dine sprogkundskaber er på et sådan niveau, at du kan begå dig på engelsk både i hverdagen og i undervisningen. 

Når du søger ind på en given uddannelse eller et kursus, gøres dette på lige fod med svenske og andre nordiske studerende, hvorfor, dine chancer vurderes på samme niveau. Du har dermed stor mulighed for at blive optaget på dit drømmestudie i Sverige.


Eksamen

I sverige er eksamen lidt anderledes end det er herhjemme i Danmark. En eksamen er nemlig kun dén eller de prøver, der afslutter hele uddannelsen som en eksamen. Alle de prøver som du skal igennem på dit studie, og som vi i Danmark vil betegne som eksaminer, bliver i Sverige kaldt tentamen. 

Der findes  forskellige eksamensformer i Sverige: 

  • Salstentamen: Skriftlig prøve, som udføres på uddannelsesstedet og skrives på begrænset tid.
  • Hemtentamen: Skriftlig hjemmeopgave, som skal udføres på et antal dage.
  • Muntlig tentamen: Mundtlig prøve, som udføres sammen med en underviser.
  • Laboration: Praktisk eksperiment, som den studerende skal løse.

Økonomi og SU

Når du studerer en videregående uddannelse i Sverige skal du være medlem af en studenterorganisation, der kan hjælpe dig med at finde bolig eller give rabat på forskellige foreningsaktiviteter. Et medlemskab koster mellem 50 og 350 svenske kroner.

Som studerende i Norden har du også mulighed for at søge økonomisk støtte gennem Nordplus, der er et samarbejds- og udvekslingsprogram, der giver støtte til studieophold i Norden. Du kan få tilskud til et studieophold på mellem 1 og 12 måneder. Tilskuddet er på 180 euro om måneden.


Leveomkostninger i Sverige

Det kan godt være en smule dyrt at bo i Sverige, og dette er både på grund af priserne, men også fordi der er så meget at bruge sine penge på! Du har brug for omkring 8.514,00 svenske kroner om måneden for at dække dine leveomkostninger. Du bruger måske mere end det. Eller du bruger måske mindre. Dine månedlige omkostninger afhænger af et par ting. Ligesom din livsstil. Eller hvor du bor. Men vi kan sige, at det gennemsnitlige månedlige studerendes budget er omkring 8.514 svenske kroner. 

SU i Sverige

Ligesom i Danmark er al videregående uddannelse gratis og med SU i Sverige. Om du vil tage et enkelt semester i udlandet, eller hele din uddannelse, så kan du sagtens få din SU med. Der er dog forskel på, om du skal søge SU til udlandet, eller blot kan tage den med, som et led i din uddannelse. Ønsker du at læse en hel uddannelse i Sverige, skal uddannelsen være godkendt af SU-styrelsen til at være SU-berettigende. Som udgangspunkt kan du dog altid få din danske SU med til din uddannelse i Sverige.

Læs mere om SU i udlandet herBolig i Sverige

Når du skal til at finde en bolig i Sverige, er det en god idé først at tjekke mulighederne på det universitet du skal gå på. Nogle Universiteter i Sverige tilbyder boliggaranti for internationale studerende. Ligeledes har de fleste universiteter en form for hjælp, der kan være nødvendig, når du står og skal på udveksling. 


Studiebolig

Det er helt klart at foretrække at finde en studiebolig, da de er ofte billigere og lettere at finde. Og her kan dit universitet hjælpe dig. Enten ved at arrangere boliger i kollektiv eller lejligheder. Eller ved at give dig info om lokale studentboliger. 


Lejebolig

Du kan også vælge selv at søge efter et sted at bo på det svenske lejemarked. Hvis du ikke kan finde, eller ikke ønske, at bo i studiebolig, kan du kigge efter et værelse eller lejlighed på det private marked. 

Din månedlige leje vil sandsynligvis koste mellem 2.500 - 6.500 svenske kroner. Hvor meget du betaler for leje afhænger af nogle forskellige ting - By, beliggenhed, størrelse, boligtype. Og leje i større byer som Stockholm eller Göteborg har en tendens til at være højere end mindre byer.Studiejob i Sverige

Sverige giver internationale studerende ret til at arbejde, mens de studerer. Selvom der ikke er nogen officiel grænse for det antal timer, du kan arbejde under dine studier, er det vigtigt at huske på, at du forventes at bruge cirka fyrre timer om ugen på forelæsninger, læse, studere og arbejde med opgaver.


Hvordan finder du dit studiejob?

Hvis du ikke taler svensk, kan det være svært at finde et job i Sverige, mens du studerer i udlandet, men det er muligt. Du kan bruge job-søgemaskiner, kontrollere opslagstavler på dit universitet, netværke med andre studerende i dit studentforbund og komme i kontakt med internationale virksomheder, der kunne se dit modersmål som et aktiv for deres globale ekspansion.


Læs om livet på udveksling

Senest opdateret: 03 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-08-2019

Din vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-07-2020

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Din guide til TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Australien: Alt du skal vide

Pulserende storbyer, sol og strand, gæstfri befolkning, betagende natur og anerkendte universiteter. Australien er en af de mest populære destinationer for udlandsstudier, og det er der mange gode grunde til! Klimaet og australiernes afslappede holdning får mange internationale studerende til at blive længere end planlagt. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Bliv sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 27-07-2020

Læs i udlandet - Den bedste investering i din fremtid

Vil du gerne tage et semester, et studieår eller en hel uddannelse i udlandet? Så er du igang med at lave en god investering i din fremtid! Udlandsstudier giver dig nemlig bedre sprogkundskaber, kulturforståelse og erfaring til dit CV, der kan åbne døre for dig i fremtiden - uanset om du gerne vil arbejde i udlandet eller i Danmark.  Her på siden kan du læse mere om fordele og ulemper ve ...
Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Bedste universiteter i Sverige

Der er rigtig mange unge danskere, der vælger at søge over sundet for at studere i Sverige. Det er også en oplagt studiedestination, da landet har en stolt uddannelsestradition og en række prestige-universiteter. Se listen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2019

Sundhedsfaglig rejse i sabbatåret med Try Medics

Overvejer du en sundhedsfaglig uddannelse? Kom 4-12 uger i observationspraktik på et hospital i udlandet og få indsigt i sundhedsfagligt arbejde ved at følge hospitalspersonale.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Sydkorea - Alt du skal vide

Sydkorea er kendt for at have et af verdens bedste uddannelsessystemer, derfor vil du helt sikker lære en masse, hvis du vælger at tage til Sydkorea og studere! Her bliver lærer behandlet med høj respekt, og uddannelserne tages ekstremt seriøst. Når du ikke sidder med hovedet begravet i studiebøgerne, vil du have mulighed for at udforske det fantastiske land som Sydkorea er.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere