Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Schweiz: Alt du skal vide

Udover at have et af de højst rangeret uddannelsessystemer i verden, er der mange andre grunde til at du skal studere i Schweiz. Først og fremmest er næsten 25% af alle studerende i Schweiz internationale studerende. Du vil altså have rig mulighed for at danne dig et netværk. Samtidig vil du i Schweiz finde en blanding af smuk natur og overvældende storbyer. Der er altså noget for en hver smag Schweiz. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Schweiz. Uanset om du gerne vil afsted på en sprogrejse i et par uger, eller om du vil studere i Schweiz i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Schweiz her!


Sprog

Tysk, Fransk, Italiensk,

Rætoromansk

 Hovedsstad

Bern

Valuta

Swiss franc (CHF)

 Befolkning

8.658.000


Schweiz uddannelsessystem

De videregående uddannelser i Schweiz er anerkendt verden over for deres høje kvalitet. Undervisningen er baseret på fundamental forskning og forskningsbaseret undervisning. Der findes mange uddannelser der udelukkende undervises på engelsk. Samtidig er undervisningen meget praksis orienteret. I Schweiz er der 12 anerkendte traditionelle universiteter, 8 tekniske universiteter og 15 universiteter for lærer-uddannelser. Herudover findes der en række private universiteter. 

Uddannelsessystemets opbygning

Schweiz uddannelsessystem følger Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at uddannelserne følger de fælles retningslinjer for videregående uddannelser i Europa, der gør mobilitet og anerkendelse af uddannelserne lettere. De fleste universiteter i Schweiz anvender derfor også ECTS, hvor et semester svarer til 30 ECTS-point ligesom i Danmark. 

På de schweiziske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad (engelsk: Bachelor's degree) Der typisk varer 3 år, dog kan enkelte bachelor's varer op til 4 år. 
  • Kandidatgrad (engelsk: Master's degree) Der typisk varer i mellem 1,5-2 år. 
  • PhD (engelsk: Doctorate) Der typisk varer 3-5 år. 

Hvad koster det at studere i Schweiz? 

På trods af det høje uddannelsesniveau i Schweiz, er det relativt billigt at studere sammenlignet med mange andre europæiske lande. 

Priserne variere fra de forskellige universiteter, typisk vil du skulle betale mere for en uddannelse på et privat universitet end på et offenligt. 

Her er de typiske priser for en uddannelse i Schweiz: 

  • Bachelor: 6,000 to 24,000 Swiss Francs per år
  • Kandidat: 30,000 to 85,000 Swiss Francs per år

Vi anbefaler, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.

Stipendier for internationale studerende 

Swiss excellence scholarships for foreign students

ETH Excellence scholarships

University of Lausanne Master's Grants for foreign students

EPFL Excellence Fellowships

Scholarships from The Graduate Institute of Geneva

IMD MBA Scholarships

University of Geneva Excellence Master Fellowships


Kan jeg tage min SU med til Schweiz?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De schweiziske ansøgningsprocesser

For at være kvalificeret til at blive optaget på en bacheloruddannelse i Schweiz, skal du have et afgangsbevis fra en ungdomsuddannelse så som STX. Hvis du søger ind på et offentligt universitet i Schweiz, kan du finde de generelle optagelseskrav her. Private universiteter har ofte deres egne optagelseskrav, og det er derfor nødvendigt at besøge de enkelte universiteters hjemmeside. 

Der er ingen overordnet ansøgningsprocess i Schweiz, du vil derfor skulle besøge de enkelte universiteters hjemmeside for at finde ansøgningsprocessen for din uddannelse. 


Det schweiziske uddannelsesår

Ligesom i Danmark er det schweiziske uddannelsesår bestående af to semestre, et efterårssemester og et forårssemester. Efterårssemesteret starter typisk i uge 37 og slutter i uge 50. Forårssemesteret starter typisk i uge 8 og slutter i uge 22. 


Test af dine engelske sprogkundskaber

For bachelor- og kandidatuddannelser der undervises på engelsk, kan nogen universiteter kræve at du tager en engelsk test, så som en TOEFL® Test. Godt at vide


Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Schweiz? 

Ligesom i mange andre europæiske lande kan det være svært at finde en lejlighed i Schweiz. Derfor er det vigtigt, at du begynder at lede efter et sted at bo i god tid. Der er forskellige muligheder for husering i Schweiz som studerende, som studerende kan du: 

Bo på et universitets kollegie

Mange universiteter har kollegier og huse tilknyttet, hvor man som studerende kan leje sig ind billigt. Typisk vil man som lejer have eget værelse, delt bad, delt stue og delt køkken. Det koster typisk i mellem 3500 og 5500 kroner om måneden. Det er begrænset hvor mange værelser der tilbydes, og det er derfor en god idé at ansøge i god tid. 


Leje privat 

Lykkedes det ikke at få et kollegieværelse, kan man forsøge sig på det private boligmarkede. Det er en smule dyrere end et kollegieværelse og koster ofte i mellem 5500 til 10000 kroner. En god idé er at leje en lejlighed med en medstuderende, på denne måde deles udgifterne, og samtidig gavner det ens sociale liv. 


Værtsfamilie 

Du har også mulighed for at bo hos en værtsfamilie som international studerende i Schweiz. På denne måde vil du opleve den schweiziske kultur tæt på kroppen. Typisk er dette også billigere end både et kollegieværelse og en lejlighed. 


Har jeg brug for et visum?

Schweiz er ikke medlem af EU, og som international studerende er det derfor nødvendigt med et visum. 
Når du er blevet optaget på din uddannelse i Schweiz og ankommer, skal du besøge dit nærmeste immigrationskontor. Det er forskelligt fra de enkelte kontorer hvad der skal medbringes, det er derfor en god idé at kontakte kontoret på forhånd. Du vil dog generelt skulle medbringe: 

  • Udfyldt visum-ansøgning
  • Et gyldigt pas
  • Bekræftelse på at du er blevet accepteret på en uddannelse
  • Et bankudskrift der beviser du har tilstrækkelige midler 
  • Et gyldigt bevis på sundhedsforskring. 

Læs om livet på udveksling

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Storbritannien: Alt du skal vide

En uddannelse i Storbritannien er en mulighed for at fordybe dig i en uddannelsestradition, der stammer langt tilbage. I Storbritannien finder du nogle af verdens højest rangerede univeristeter, og du er sikret en uddannelse på et højt fagligt niveau.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i New Zealand: Alt du skal vide

Der er mere end bare én grund til, at New Zealand tiltrækker studerende fra hele verden. New Zealands beliggenhed gør landet til en eksotisk rejsedestination med en helt unik kultur og natur med mange aktivitetsmuligheder indenfor sport og eventyr. Derudover har New Zealand et uddannelsessystem af højeste kvalitet – et uddannelsessystem, som er anerkendt i hele verden.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Guide: SU i udlandet og udlandsstipendium

Overvejer du at tage til udlandet for at studere et semester eller tage hele din uddannelse? Og er du i tvivl om, hvordan reglerne er for SU og udlandsstipendium? Vi giver dig her information om alt, du skal vide om at studere i udlandet og dertilhørende regler om SU og udlandsstipendier. Klik på en kategori nedenfor og spring direkte ned i teksten til den information du søger.
Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Følg en bioanalytikerstuderende i praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Australien: Alt du skal vide

Pulserende storbyer, sol og strand, gæstfri befolkning, betagende natur og anerkendte universiteter. Australien er en af de mest populære destinationer for udlandsstudier, og det er der mange gode grunde til! Klimaet og australiernes afslappede holdning får mange internationale studerende til at blive længere end planlagt. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Spanien: Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

5 bud på frivilligt arbejde i udlandet

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 30-07-2020

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2020

Studér i Mexico: Alt du skal vide

Pastor, Reggaeton, Magaritas, fantastiske strande, smukke bjerge og maya-kultur. Eksotiske og farverige Mexico har meget at byde på, og er det perfekte land at studere i for dig, der gerne vil opleve den latinamerikanske kultur, imens du studerer. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Læs mere