Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Polen: Alt du skal vide

Polakkere er kendt for deres gæstfrihed, du vil derfor lynhurtigt føle dig hjemme i dette land, hvis vælger du at studere i Polen. Leveomkostningerne er billige, og i bylivet finder du hundredevis af barer og restauranter, hvor en øl typisk ikke koster mere end 5-10 kroner. I polen finder du et udvalg af gode uddannelser, med lave priser. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Polen. Uanset om du gerne vil afsted på en sprogrejse i et par uger, eller om du vil studere i Irland i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Polen her!


Sprog

Polsk

 Hovedstad

Warsaw

Valuta

Złoty (PLN) 

 Befolkning

38.400.000


Polens uddannelsessystem

Det videregående uddannelsessystem i Polen, har en lang og stolt historie. I slutning af 1800-tallet var det ikke tilladt for kvinder at studere ved universiteter. Polske uddannelsesinstitutioner begyndte derfor at holde hemmelig undervisning for kvinder, forskellelige steder i Polen. 

Uddannelsessystemet i Polen er på mange områder ens med den vi har i Danmark. Der er også mulighed for at studere på deltid. Ønsker man dette foregår det som regel fredag til søndag, det er dog også muligt at tilmelde sig aftenhold der foregår fra mandag til fredag. 

Uddannelsessystemets opbygning

Polens uddannelsessystem følger Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at uddannelserne følger de fælles retningslinjer for videregående uddannelser i Europa, der gør mobilitet og anerkendelse af uddannelserne lettere. De fleste universiteter i Polen anvender derfor også ECTS, hvor et semester svarer til 30 ECTS-point ligesom i Danmark. 

På de polske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad (Polsk: licencjat/inżynier) Der typisk varer 3-4 år.
  • Kandidatgrad (Polsk: Magister) Der typisk varer 1,5-2 år. Der findes 11 studieretninger, der tager mellem 4,5-6 år. 
  • PhD Der typisk varer 3-4 år. 

Hvad koster det at studere i Polen?

Ønsker du at tage en uddannelse i Polen på polsk, er det gratis for dig som EU-borgere, dog konkurrerer du med andre internationale- og polske studerende om at få en plads på uddannelsen. Vil du gerne studere et engelsksproget fag i Polen, og har dit danske studie ikke en samarbejdsaftale med et polsk universitet, kan du skulle betale et undervisningsgebyr:

  • En bacheloruddannelse koster typisk i mellem 500 og 6000 euro årligt. 
  • En kandidatuddannelse koster typisk i mellem 1000 og 8000 euro årligt.
  • Nogen uddannelser så som tandlæge og business kan koste over 15000 euro årligt.

En uddannelse på et privat universitet vil i de fleste tilfælde være dyrere end på et privat. Der findes også få, primært kandidatuddannelser, der er gratis i Polen for internationale studenter. 

Priserne kan varierer meget alt efter, hvilken uddannelsesinstitution du gerne vil studere på. Vi anbefaler derfor, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.


Kan jeg tage min SU med til Polen?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De polske ansøgningsprocesser

Kravene for at blive optaget på en uddannelse i Polen varierer fra universitet til universitet. Det er derfor vigtigt, at man læser op på den uddannelse man ønsker at blive optaget på. 

Fælles for de fleste uddannelsessteder er dog, at det kræver en afsluttet ungdomsuddannelse (STX eller lign.), for at blive optaget på en bachelor. Ligeledes kræver det en afsluttet bacheloruddannelse, for at blive optaget på en kandidat. 

I mange tilfælde kræver optagelsen på en uddannelse, samtidig et bevis på at du forstår og taler det sprog der undervises på tilstrækkeligt. 

Det polske uddannelsesår 

Det polske uddannelsesår begynder d. 01/10 og afsluttes normalt midt-juni. Det består af to semestre, et sommer- og vintersemester. Et semester varer i mellem 4-5 måneder. 


Godt at vide 

Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Polen? 

Det er relativt billigt at bo i Polen. Som så mange andre lande, afhænger ens leveomkostninger dog af hvor i landet, man vælger at bosætte sig. Ønsker du at leje en lejlighed i Polen, kan du forvente at prisen vil være i mellem 1200 og 7500 kroner om måneden. Der er forskellige boligmuligheder i Polen, alt efter hvad du ønsker. 

På campus

De fleste universiteter i Polen tilbyder husering af studerende på eller nær campus. Du vil typisk kunne vælge i mellem et værelse du deler med en eller flere studerende, og et privat rum. Denne løsning koster typisk i mellem 400 og 1200 kroner om måneden. Kvalitet og pris varierer meget i Polen, det er derfor en god idé at undersøge på forhånd. 

Værtsfamilie 

Det er ikke ligeså typisk i Polen at bo hos en værtsfamilie under ens uddannelse, som i mange andre europæiske lande, men det er stadig en mulighed. Vælger du at bo hos en værtsfamilie, vil du typisk opleve en familie med et nært forhold til hinanden. Ofte bor bedsteforældre med familien, du vil dog typisk blive mødt af en varm familie, der vil give dig meget frihed. 

Delelejlighed/kollektiv 

At dele en lejlighed med én eller flere medstuderende, er det mest udbredte blandt de studerende i Polen. Da dette er den typiske løsning, vil du med stor sandsynlighed ikke have et problem med at finde en medlejer. Vælger du denne løsning vil det typisk koste i mellem 600 og 1200 kroner om måneden. 

Har jeg brug for et visum?

Som EU-borger vil du ikke have brug for et visum i Polen. Ved ankomst ville du dog skulle aflægge visit hos et "Voivodeship office", her får du et certifikat, der giver dig ret til at være i landet i mere end 90 dage. Dette er omkostningsfrit og vil kræve: 

  • Et gyldigt pas
  • Officielt optagelsesbrev fra din uddannelse
  • Bevis for at du har økonomiske midler til at klare dig selv for
  • Sygeforsikring.

Studerende fra EU der er i besiddelse af et Europæisk Sygesikringskort, er berettiget til behandling på samme vilkår som polske statsborgere, uden omkostning. 

Læs om livet på udsveksling

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i USA: Alt du skal vide

NYC, San Diego, Chicago, LA, Boston, Portland eller San Francisco? Mulighederne for at studere i USA er næsten uendelige - lige meget om du elsker ski eller surf, så kan du finde en by og et uni, der passer til dig i USA. Tag et semester, et år eller hele din uddannelse i USA og tilegn dig nye kompetencer, erfaringer og få minder for livet!  

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

5 bud på frivilligt arbejde i udlandet

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2019

Sundhedsfaglig rejse i sabbatåret med Try Medics

Overvejer du en sundhedsfaglig uddannelse? Kom 4-12 uger i observationspraktik på et hospital i udlandet og få indsigt i sundhedsfagligt arbejde ved at følge hospitalspersonale.

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Guide: SU i udlandet og udlandsstipendium

Overvejer du at tage til udlandet for at studere et semester eller tage hele din uddannelse? Og er du i tvivl om, hvordan reglerne er for SU og udlandsstipendium? Vi giver dig her information om alt, du skal vide om at studere i udlandet og dertilhørende regler om SU og udlandsstipendier. Klik på en kategori nedenfor og spring direkte ned i teksten til den information du søger.
Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Schweiz: Alt du skal vide

Udover at have et af de højst rangeret uddannelsessystemer i verden, er der mange andre grunde til at du skal studere i Schweiz. Først og fremmest er næsten 25% af alle studerende i Schweiz internationale studerende. Du vil altså have rig mulighed for at danne dig et netværk. Samtidig vil du i Schweiz finde en blanding af smuk natur og overvældende storbyer.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Bliv læge i udlandet

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2020

Studér i Mexico: Alt du skal vide

Pastor, Reggaeton, Magaritas, fantastiske strande, smukke bjerge og maya-kultur. Eksotiske og farverige Mexico har meget at byde på, og er det perfekte land at studere i for dig, der gerne vil opleve den latinamerikanske kultur, imens du studerer. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere