Søg uddannelse 👉

Studér i Norge: Alt du skal vide

Vil du gerne studere i verdens bedste land at bo i? Så tag din uddannelse i Norge! Vi har samlet alt du skal vide om ansøgning, bolig og det norske uddannelsessystem her. 

Vil du gerne studere i Norge? Så er du sikker på, at du ikke bliver ensom, hvert år er der nemlig ca. 15.000 internationale studerende i Norge! Mange tiltrækkes af Norges smukke natur med fjorde, bjerge, nordlys og imponerende kystlinje. Derudover er du sikker på at få en uddannelse på højt niveau, da Norges universiteter er anerkendte internationalt. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Norge. Du kan blandt andet læse om, hvordan du søger din videregående uddannelse, hvordan uddannelsessystemet er opbygget og tips til bolig.


Find din uddannelse i Norge her!


Sprog

Norsk

 Hovedstad

Oslo

Valuta

NOK

 Befolkning

5.347.896



Det norske udddannelsessystem

Norge er adskillige gange blevet kåret til 'det bedste land at bo i' af United Nations Human Development Report. Når man tænker på Norge er det første, man tænker på nok også smuk natur, ski, fiskeri, lusekofter, 17. maj fejring og SKAM. Men landet byder også på anerkendte uddannelsesinstitutioner og et rigt studieliv. Som dansk studerende er det let at komme ind i det norske uddannelsessystem, da alle nordiske lande har indgået en aftale, som sikrer fri bevægelighed. 


Ansøgning og optagelse

For at ansøge og blive accepteret på en uddannelse i Norge kræver det, at du er har generelle studiekvalifikationer, hvilket betyder, at du blot skal have afsluttet en gymnasiel uddannelse. Når du som dansk statsborger søger ind på en videregående uddannelse i Norge, bliver du optaget på de samme vilkår som norske ansøgere. 

For at søge skal du have: 

  • gennemført en gymnasiel uddannelse, hvor du har bestået de fag, som svarer til de norske studiekompetencefag (dansk, engelsk, historie, samfundsfag, matematik og naturvidenskab)
  • dokumentation på viden om norsk og engelsk (hvis du har bestået dansk A, dækker det kravet til norsk).

Har du allerede studeret 1-2 år på en videregående uddannelse i Danmark, er det muligt at få overført sine danske eksaminer til din nye norske uddannelsesinstitution. 

De fleste norske uddannelsesinstitutioner er tilknyttet det koordinerede tilmeldingssystem Samordna Opptak. Her finder du også mere information om, hvordan du søger din drømmeuddannelse i Norge. 

Gå til Samordna Opptak

Det norske skoleår

Det norske skoleår forløber lidt anderledes end i Danmark. Norges efterårssemester starter nemlig i midten af august og slutter i midten af december, hvor det i Danmark går fra start september til januar. Forårssemesteret går fra midten af januar til midten af juni. Et semester på en videregående uddannelse består af 30 ECTS-point ligesom i Danmark. 

Ansøgningsfrist

Alle danske ansøgere skal søge inden d. 15. april for at blive optaget på den ønskede videregående uddannelse i efteråret. 

Grader på videregående niveau

I Norge er længden og graderne af videregående uddannelser opbygget på samme måde som i Danmark. Du kan tage en: 

  • Bachelorgrad på 3 år
  • Kandidat/mastergrad på 2 år
  • Ph.d.-grad på typisk 3 år. 

På de fleste universiteter og videnskabelige højskoler i Norge har du også mulighed for at tage professionsuddannelser, der er rettet mod specifikke erhverv, hvor det tager 6 år at få en kandidatgrad. 


Private uddannelser

I Norge har du også mulighed for at tage videregående uddannelser hos private udbydere. Vi anbefaler at du kontakter den private institution for information om ansøgning og optagelse, da processen her tit adskiller sig fra den offentlige. 

Kan jeg tage min SU med til Norge?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


Hvordan finder jeg en bolig i Norge?

Internationale studerende i Norge finder ofte en bolig på det private lejemarked  eller gennem en studenterorganisation (norsk: studentsamskipnad). Lejeboligpriserne i Norge - og i særedeleshed i de større studiebyer - er høje. Det er derfor ikke unormalt at internationale studerende har et studie- eller deltidsjob ved siden af deres studier. Som dansker skal du ikke søge om arbejdsvisum for at arbejde i Norge, men du skal være opmærksom på, at du ikke kommer til at tjene for meget, så du ikke får din uddannelsesstøtte. 

Det private lejemarked

Hvis du foretrækker at bo alene eller bo sammen med et par roomies, så kan du finde en lejelejlighed eller et værelse online, i fb-grupper eller i lokalaviser. Ligesom i alle andre lande er det sværere at finde lejebolig i de store byer, hvis du gerne vil bo i Oslo, anbefaler vi derfor, at du går i gang med at søge i god tid. 

Studenterorganisationer

Norske studenterorganisationer har ofte adgang til boliger, der kun udlejes til studerende. Boligerne er tit placeret tæt på uddannelsesinstitutionen, og lejen er billigere end på det private marked. Hvis du får tildelt en studiebolig, så kommer du til at bo i samme bygning som andre studerende, og der er ofte mange sociale arrangementer blandt beboerne. Du søger studieboligerne gennem organisationernes hjemmeside. 

Hvis du gerne vil slippe for at bekymre dig om din blogssituation i Norge, så er det en god idé at undersøge, om der er boliggaranti for internationale studerende i din kommende studieby. I Bergen har alle internationale studerende fx krav på bolig gennem Sammen Student Housing.

Læs om livet på udveksling


Annoncer