Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Norge: Alt du skal vide

Vil du gerne studere i Norge? Så er du sikker på, at du ikke bliver ensom, hvert år er der nemlig ca. 15.000 internationale studerende i Norge! Mange tiltrækkes af Norges smukke natur med fjorde, bjerge, nordlys og imponerende kystlinje. Derudover er du sikker på at få en uddannelse på højt niveau, da Norges universiteter er anerkendte internationalt. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Norge. Du kan blandt andet læse om, hvordan du søger din videregående uddannelse, hvordan uddannelsessystemet er opbygget og tips til bolig.


Find din uddannelse i Norge her!


Sprog

Norsk

 Hovedstad

Oslo

Valuta

NOK

 Befolkning

5.347.896Det norske udddannelsessystem

Norge er adskillige gange blevet kåret til 'det bedste land at bo i' af United Nations Human Development Report. Når man tænker på Norge er det første, man tænker på nok også smuk natur, ski, fiskeri, lusekofter, 17. maj fejring og SKAM. Men landet byder også på anerkendte uddannelsesinstitutioner og et rigt studieliv. Som dansk studerende er det let at komme ind i det norske uddannelsessystem, da alle nordiske lande har indgået en aftale, som sikrer fri bevægelighed. 


Ansøgning og optagelse

For at ansøge og blive accepteret på en uddannelse i Norge kræver det, at du er har generelle studiekvalifikationer, hvilket betyder, at du blot skal have afsluttet en gymnasiel uddannelse. Når du som dansk statsborger søger ind på en videregående uddannelse i Norge, bliver du optaget på de samme vilkår som norske ansøgere. 

For at søge skal du have: 

  • gennemført en gymnasiel uddannelse, hvor du har bestået de fag, som svarer til de norske studiekompetencefag (dansk, engelsk, historie, samfundsfag, matematik og naturvidenskab)
  • dokumentation på viden om norsk og engelsk (hvis du har bestået dansk A, dækker det kravet til norsk).

Har du allerede studeret 1-2 år på en videregående uddannelse i Danmark, er det muligt at få overført sine danske eksaminer til din nye norske uddannelsesinstitution. 

De fleste norske uddannelsesinstitutioner er tilknyttet det koordinerede tilmeldingssystem Samordna Opptak. Her finder du også mere information om, hvordan du søger din drømmeuddannelse i Norge. 

Gå til Samordna Opptak

Det norske skoleår

Det norske skoleår forløber lidt anderledes end i Danmark. Norges efterårssemester starter nemlig i midten af august og slutter i midten af december, hvor det i Danmark går fra start september til januar. Forårssemesteret går fra midten af januar til midten af juni. Et semester på en videregående uddannelse består af 30 ECTS-point ligesom i Danmark. 

Ansøgningsfrist

Alle danske ansøgere skal søge inden d. 15. april for at blive optaget på den ønskede videregående uddannelse i efteråret. 

Grader på videregående niveau

I Norge er længden og graderne af videregående uddannelser opbygget på samme måde som i Danmark. Du kan tage en: 

  • Bachelorgrad på 3 år
  • Kandidat/mastergrad på 2 år
  • Ph.d.-grad på typisk 3 år. 

På de fleste universiteter og videnskabelige højskoler i Norge har du også mulighed for at tage professionsuddannelser, der er rettet mod specifikke erhverv, hvor det tager 6 år at få en kandidatgrad. 


Private uddannelser

I Norge har du også mulighed for at tage videregående uddannelser hos private udbydere. Vi anbefaler at du kontakter den private institution for information om ansøgning og optagelse, da processen her tit adskiller sig fra den offentlige. 

Kan jeg tage min SU med til Norge?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


Hvordan finder jeg en bolig i Norge?

Internationale studerende i Norge finder ofte en bolig på det private lejemarked  eller gennem en studenterorganisation (norsk: studentsamskipnad). Lejeboligpriserne i Norge - og i særedeleshed i de større studiebyer - er høje. Det er derfor ikke unormalt at internationale studerende har et studie- eller deltidsjob ved siden af deres studier. Som dansker skal du ikke søge om arbejdsvisum for at arbejde i Norge, men du skal være opmærksom på, at du ikke kommer til at tjene for meget, så du ikke får din uddannelsesstøtte. 

Det private lejemarked

Hvis du foretrækker at bo alene eller bo sammen med et par roomies, så kan du finde en lejelejlighed eller et værelse online, i fb-grupper eller i lokalaviser. Ligesom i alle andre lande er det sværere at finde lejebolig i de store byer, hvis du gerne vil bo i Oslo, anbefaler vi derfor, at du går i gang med at søge i god tid. 

Studenterorganisationer

Norske studenterorganisationer har ofte adgang til boliger, der kun udlejes til studerende. Boligerne er tit placeret tæt på uddannelsesinstitutionen, og lejen er billigere end på det private marked. Hvis du får tildelt en studiebolig, så kommer du til at bo i samme bygning som andre studerende, og der er ofte mange sociale arrangementer blandt beboerne. Du søger studieboligerne gennem organisationernes hjemmeside. 

Hvis du gerne vil slippe for at bekymre dig om din blogssituation i Norge, så er det en god idé at undersøge, om der er boliggaranti for internationale studerende i din kommende studieby. I Bergen har alle internationale studerende fx krav på bolig gennem Sammen Student Housing.

Læs om livet på udveksling

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Singapore: Alt du skal vide

Studerende er tiltrukket af Singapore for deres velrenommerede uddannelsessystem. Singapores seks lokale universiteter giver  studerende mulighed for at studere på bachelor-, kandidat- eller doktorgradsniveau i en lang række forskellige programmer. Alle universiteterne deler visionen om at give lokale og internationale studerende en uddannelse, der vil gøre dem klar til nutudens arbejdsmarked, og fremtidens verden. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Din guide til TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste til et godt udlandsophold

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Storbritannien: Alt du skal vide

En uddannelse i Storbritannien er en mulighed for at fordybe dig i en uddannelsestradition, der stammer langt tilbage. I Storbritannien finder du nogle af verdens højest rangerede univeristeter, og du er sikret en uddannelse på et højt fagligt niveau.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Bliv læge i udlandet

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 30-07-2020

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Bedste universiteter i Sverige

Der er rigtig mange unge danskere, der vælger at søge over sundet for at studere i Sverige. Det er også en oplagt studiedestination, da landet har en stolt uddannelsestradition og en række prestige-universiteter. Se listen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Sydkorea - Alt du skal vide

Sydkorea er kendt for at have et af verdens bedste uddannelsessystemer, derfor vil du helt sikker lære en masse, hvis du vælger at tage til Sydkorea og studere! Her bliver lærer behandlet med høj respekt, og uddannelserne tages ekstremt seriøst. Når du ikke sidder med hovedet begravet i studiebøgerne, vil du have mulighed for at udforske det fantastiske land som Sydkorea er.

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Studér i Canada: Alt du skal vide

At studere i udlandet er en rigtig god mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og erfaringer. Du lærer en ny kultur og eventuelt et nyt sprog at kende og bedst af alt – du får en portion minder for livet sammen med nye venner fra alle verdenshjørner.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i New Zealand: Alt du skal vide

Der er mere end bare én grund til, at New Zealand tiltrækker studerende fra hele verden. New Zealands beliggenhed gør landet til en eksotisk rejsedestination med en helt unik kultur og natur med mange aktivitetsmuligheder indenfor sport og eventyr. Derudover har New Zealand et uddannelsessystem af højeste kvalitet – et uddannelsessystem, som er anerkendt i hele verden.

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere