Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Japan: Alt du skal vide

Vil du gerne studere i Japan? Det er et klogt valg! Japan er en eftertragtet destination for internationale studerende grundet dets diverse kultur og anerkendte universiteter. I Japan har du både mulighed for at stå på ski, slikke sol på lækre strande og pulserende storbyer. 

Her på siden kan du finde den vigtigste information om studieliv i Japan og gode tips til dig, der har besluttet dig for at studere i landet.

Find din uddannelse i Japan her!


Sprog

Japansk

 Hovedstad

Tokyo

Valuta

Yen (¥)

 Befolkning

127.500.000


Japans uddannelsessystem 

Det højere uddannelsessystem i Japan udbydes af universiteter, (daigaku), højere uddannelsesinstitutioner, (tangi-daigaku), og højere tekniske læreanstalter, (koto-senmongakko). Højere uddannelse i Japan er kendt for streng disciplin, høj kvalitet og høje optagelseskrav. De høje optagelseskrav har medvirket til, at mange unge søger ind på "Juku'er", der fungerer som forberedelsesskoler, som skal styrke de studerende, og gøre dem klar til at bestå optagelsesprøver. 

De fleste studerende i Japan studerer indtil de har opnået deres bachelorgrad, herefter tager de ud på arbejdsmarkedet. Det er få studerende der vælger at læse til en kandidat. De fleste japanere ser nemlig en bachelorgrad som en billet til ansættelse hos et større firma, og langtids ansættelse i et firma er meget respekteret i Japan. 

Uddannelsessystemets opbygning

Det japanske uddannelsessystem følger ikke Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at de har deres eget kredit-system. I Japan opnår man såkaldte NUFS Credits. Studerende opnår 2 Nufs Credits per undervisningstime i semesteret. Det vil sige, at har man som studerende færdiggjort et fag med 8 undervisningstimer, opnår man her 16 NUFS Credits. For at gøre det lettere for internationale studerende, svarer 1 NUFS Credit til 1,5 ECTS point. Så på trods af forskellige systemer er det altså let at overflytte sine resultater som international studerende. 

På de japanske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad Der minimum varer 4 år, dog bruger nogen studerende 5 år, og enkelte 6 år på at færdiggøre uddannelsen.
  • Kandidatgrad Der typisk varer 2 år.
  • PhD (engelsk: Doctorate) Der varer 5 år. De 2 første år foregår med undervisning, og de sidste 3 år bruges udelukkende på forskning. 

Det akademiske år i Japan

Det akademiske år i Japan adskiller sig en del fra det danske skoleår. I Japan løber det første semester oftest fra april til september, hvor anden semester løber fra oktober til marts. Det kan dog variere alt efter hvilken uddannelsesinstitution, du søger ind på, vi anbefaler derfor, at du søger information på den specifikke instituitions hjemmeside eller kontakter skolen. 

Som regel er der tre længerevarende ferie i Japan: Sommerferie (slut juli - slut august), vinterferie (slut december til start januar) og spring break (slut februar - start april). 

Hvad koster det at studere i Japan? 

Ønsker du at studere i Japan er der 2 udgifter du skal være opmærksom på.

Der er en årlig studieafgift der fastsættes af det enkelte uddannelsessted. Det vil oftest være billigst på nationale universiteter og dyrest på private universiteter. Som eksempel starter prisen hos University of Tokyo på 485900 yen, der svarer til omkring 29000 danske kroner. 

Samtidig skal man betale et optagelsesgebyr forud for, at der søges ind på det enkelte universitet. Dette varierer også fra uddannelssted til uddannelsessted. Den ligger oftest på omkring 282000 yen, der svarer til omkring 17000 danske kroner. 

Flere uddannelsessteder tilbyder stipendier og andre programmer der kan nedjustere prisen for en uddannelse. Vi anbefaler, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.

Kan jeg tage min SU med til Japan?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De japanske ansøgningsprocesser

Optagelseskravene afhænger af den enkelte uddannelse på det enkelte uddannelsesinstitut, det er derfor en god idé at besøge universitetets hjemmeside. 

De generelle optagelseskrav på de videregående uddannelser i japan for internationale studerende er: 

  • Et gyldigt pas.
  • 12 års skolegang i ansøgers hjemland (Er dette ikke tilfældet, kan man tage en optagelsesprøve udstedt af det japanske uddannelsesministerium, såfremt man er over 18 år.).
  • Bevis på finansiel tilstrækkelighed.Sprog

Det officielle sprog i Japan er japansk. Dog vil de fleste japanere tale nogenlunde engelsk, da engelsk er en del af deres grunduddannelse. 

De fleste internationale studerende i Japan starter med at studere japansk på et japansk sprog-institut, inden de starter på et universitet i Japan. Dette tager typisk 1-2 år, og skyldes, at mange universiteter har en optagelsesprøve, hvor ens japanske sprog bliver bedømt. 

Der findes dog mange bachelor- og kandidatuddannelser der undervises udelukkende på engelsk. 


Godt at vide 

Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Irland? 

Den gennemsnitlige leje i storbyerne i Japan er relativ høj, derfor kan det være en god idé at søge mod forstaderne. 

På campus

Mange universiteter i Japan tilbyder husering i form af sovesale og kollegieværelser. Dette er typisk den billigste løsning for studerende, prisen afhænger dog af hvilket universitet du vælger. Prisen vil typisk være på mellem 1300 og 3700 kroner om måneden. 

Privat lejet lejlighed 

Den mest populære løsning blandt studerende i Japan er at leje en lejlighed for sig selv. Mange studerende vælger at leje en smal 1-værelses lejlighed, der typisk vil koste mellem 2500 og 5000 kroner om måneden. 

Delelejlighed/kollektiv 

At dele en lejlighed med andre studerende er blevet mere populært i Japan i gennem de sidste par år, men er stadig en atypisk løsning. Denne løsning vil typisk koste i mellem 4000 og 7000 kroner.

Andre udgifter

Som international studerende vil du oftest bruge omkring 7000 kroner om måneden. Dette dækker husleje, mad, bøger, telefon, internet, sociale begivenheder m.m. - Det kommer dog kraftigt an på hvordan man ønsker at leve. 

Som studerende i Japan er det obligatorisk at tilmelde sig det nationale sygesikringssystem, der koster 2500 yen om måneden, svarende til ca 150 kroner. Studiebøger vil i gennemsnit koste 3000 yen, svarende til 180 kroner om måneden. 

Har jeg brug for et visum?

Som dansk statsborger skal du ikke søge om et visa for at rejse ind i Japan, overstiger dit ophold dog de 90 dage du får ved ankomst, skal du ansøge om et studievisa. Dette gør du ved at besøge immigrationskontoret i den givne by. Her skal du have optagelsesbevis med fra det japanske universitet, dit pas og bevis for finansiel tilstrækkelighed. 

Læs om livet på udveksling

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 27-07-2020

Læs i udlandet - Den bedste investering i din fremtid

Vil du gerne tage et semester, et studieår eller en hel uddannelse i udlandet? Så er du igang med at lave en god investering i din fremtid! Udlandsstudier giver dig nemlig bedre sprogkundskaber, kulturforståelse og erfaring til dit CV, der kan åbne døre for dig i fremtiden - uanset om du gerne vil arbejde i udlandet eller i Danmark.  Her på siden kan du læse mere om fordele og ulemper ve ...
Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-03-2019

Derfor skal du lære et nyt sprog!

At lære et nyt sprog er en af de bedste investeringer du kan foretage dig her i livet. Du bliver ikke bare mere selvstændig i din omgang med mennesker over hele verden, du træner faktisk også din hjerne helt optimalt, ligesom du øger dine kvalifikationer som fremtidige arbejdsgivere er ganske interesserede i.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Din guide til TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2019

7 gode sprogtips

Få 7 gode sprogtips til dit udvekslingsophold lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-07-2020

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Australien: Alt du skal vide

Pulserende storbyer, sol og strand, gæstfri befolkning, betagende natur og anerkendte universiteter. Australien er en af de mest populære destinationer for udlandsstudier, og det er der mange gode grunde til! Klimaet og australiernes afslappede holdning får mange internationale studerende til at blive længere end planlagt. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i New Zealand: Alt du skal vide

Der er mere end bare én grund til, at New Zealand tiltrækker studerende fra hele verden. New Zealands beliggenhed gør landet til en eksotisk rejsedestination med en helt unik kultur og natur med mange aktivitetsmuligheder indenfor sport og eventyr. Derudover har New Zealand et uddannelsessystem af højeste kvalitet – et uddannelsessystem, som er anerkendt i hele verden.

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere