Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Storbritannien: Alt du skal vide

English breakfast, fish'n'chips og fodbold på den lokale pub! Dette er kun et udpluk af, hvad du kan forvente at møde, når du tager på udveksling i Storbritannien. En uddannelse i Storbritannien er en mulighed for at fordybe dig i en uddannelsestradition, der stammer langt tilbage. I Storbritannien finder du nogle af verdens højest rangerede universiteter, og du er sikret en uddannelse på et højt fagligt niveau.

På denne side kan du klikke dig gennem en masse information og tips, der ruster dig til at studere i Storbritannien. Om du gerne vil afsted et enkelt semester eller vil studere i udlandet i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i England her!


Sprog

Engelsk

 Hovedstad

London

Valuta

Pund (GBP)

 Befolkning

65.110.000


Om Storbritannien

Storbritannien - eller The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland - omfatter, som navnet antyder, ud over England også Wales, Skotland og Nordirland. I Danmark kalder vi det oftest blot for England, men spørger du briterne selv vil de som regel kalde det for Britain eller UK (United Kingdom). Under én samlet betegnelse, vil man kalde indbyggerne i Storbritannien for britiske. 

Kunst, kultur og historie

Storbritannien er rig på politik, historie og betydningsfulde begivenheder. Ligesom det britiske uddannelsessystem er kulturen gennemsyret af langvarige traditioner. 

Når det kommer til teater, har de en meget stærk tradition og har sat stort præg på opfattelsen af dramatikken i hele Europa. En verdenskendt er blandt andet William Shakespeare, der med sine tragedie-, romance- og komedieværker som Hamlet og Romeo & Juliet har gjort London og Edinburgh til Storbritanniens største teaterbyer og udbredt engelsk kultur til resten af verden.

Hvis du tager på opdagelser i England, vil du opdage at landet mest består af lavland men med bjergterræn i Nordvest, dog vil du ikke finde bjerge som er over 1.000 meter. Ligesom i Danmark, har England også et relativt mildt klima, hvor temperaturen kan svinge, og regnen kan indtræde når som helst. 

Sport til enhver

Er du den aktive type, der elsker sport, så er også rig mulig for dette! En sport du ikke kommer uden om, og som du nok allerede er bekendt med, er fodbold! Fodbold er en stor sport i England og resten af Storbritannien, og fans flokkes for at følge og støtte deres favorithold! Der er altid mulighed for, at komme ud og se en kamp, og hvis du engagerer dig en lille smule, kan du hurtigt blive fast tilhænger af det lokale fodboldhold. 

Foruden fodbold, er Storbritannien også særligt kendt for de to sportsgrene: Rugby og Cricket. Som boldspilnation har Storbritannien især gjort sig internationalt bemærket inden for disse tre sportsgrene, og der er god mulighed for, at man selv kan tage del i aktiviterne, i de mange sportsklubber og foreninger. 


Uddannelsessystemet i Storbritannien

Storbritannien er det land i verden, som tiltrækker flest danske studerende. Mange danskere tager dele af deres studier i Storbritannien gennem en udvekslingsaftale, og mange tager en fuld uddannelse på et universitet i Storbritannien. Alle britiske universiteter er uafhængige institutioner, der vedligeholdes af studieafgift, forskningsresultater og statsfinansiering.

Dine uddannelsesmuligheder

Storbritannien huser nogle af de højest rangerede universiteter i verden! Ligesom i Danmark og resten af Europa operer det britiske uddannelsessystem med de tre uddannelsesniveauer:

  • Bachelorgrad
  • Kandidatgrad
  • P.h.d grad

Videregående uddannelser i StorbritannienAdgangskrav i Storbritannien

I Storbritannien er de videregående uddannelsesinstitutioner uafhængige, og de kan derfor selv afgøre, hvilke adgangskrav udenlandske ansøgere skal opfylde. Dette betyder, at du som studiesøgende selv skal være opmærksom på de specifikke adgangskrav, der gør sig gældende ved dit ønskede universitet. 

Søger du en uddannelse på bachelorniveau, vil en dansk gymnasial uddannelse oftest være adgangsgivende. Hvis du ikke opfylder kravene, har du mulighed for at tage et forberedelseskursus (foundation/access course). Når du søger til en bachelorgrad skal du søge gennem UCAS. 

Søger du optagelse på kandidatniveau, skal du søge direkte hos uddannelsesinstitutionen. Her vurderer de enkelte uddannelsessteder selv, hvem de vil optage. Normalt kræves en uddannelse på bachelorniveau eller tilsvarende. 

Der er også nogle universiteter, der tilbyder, at man kan blive optaget som gæstestuderende i ca. 6-12 måneder. Som gæstestuderende kan du deltage i forelæsninger og timer, men du har ikke adgang til at gå til eksamen. Gæstestuderende skal søge optagelse direkte ved den institution, som de ønsker at studere ved. 

Gode engelske sprogkundskaber

Da Storbritannien er et engelsktalende land er det vigtigt at have gode eller i hvert fald basale engelske sprogkundskaber. Du kan godt komme ud for, at en uddannelsesinstitution kræver bevis på, at du som studerende taler og forstår engelsk på et sådan niveau, at du kan følge undervisningen. 


Økonomi og SU

Universiteterne i Storbritannien kræver en årlig studieafgift. Studieafgiften varierer fra universitet til universitet, men du skal dog være forberedt på, at det vil være en stor udgift i forbindelse med din videregående uddannelse i Storbritannien.

Beløbet af studieafgiften varierer fra universitet til universitet, men det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det er en stor udgift.


Brexit og dit studieophold

Mange spekulerer selvfølgelig over, om Brexit har en betydning for deres kommende studieophold i Storbritannien. Indtil videre og frem til Januar 2021 er det stadig usikkert, hvad der præcis kommer til at ske. Men ønsker du at tage et udlandsophold i Storbritannien, kan Brexit potentielt have en betydning for selve prisen på dit ophold. Dette kan afhænge af, om du tager afsted som freemover eller gennem Erasmus-program, som er et EU-støttet program.

Freemover:

  • En freemover er en studerende, der tager på et studieophold på eget initiativ. Dette betyder, at der ikke er den samme risiko for, at du mister din plads, da du har ansøgt direkte til et engelsk universitet, og ikke igennem Erasmus-programmet. 

Erasmus-ophold:

  • Da Eramus-ordningen er EU-støttet, kan dette potentielt komme i problemer. Dog kan studerende fra de 27 EU-lande indtil videre fortsat komme til Storbritannien for at studere et semester, imens forhandlingerne finder sted. Det betyder, at studieophold frem til 2020 via Erasmus+ ikke umiddelbart er problematisk, men herefter er det uklart, hvad der kommer til at ske.


Tag din SU med til udlandet

Hvis du tager et semester i Storbritannien kan du få din SU med dig. Det kræver dog, at studieopholdet giver fuld merit, for at du kan få din SU med under hele opholdet. Det vil sige, at studieopholdet skal erstatte en del af din uddannelse i Danmark med samme antal ECTS point. 

Hvis du gerne vil læse en hel videregående uddannelse i udlandet, som for eksempel en bacheloruddannelse eller en kandidatuddannelse, så har du mulighed for at få SU med. Hvis du vælger at læse en hel uddannelse i udlandet, har du, udover SU, mulighed for at modtage de samme ydelser som på en uddannelse i Danmark, samt tilskud til betaling af studieafgifter til uddannelser på kandidat-/master niveau.

Læs mere om SU i udlandetLæs om livet på udveksling

 

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-04-2016

5 bud på frivilligt arbejde i udlandet

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-03-2019

Derfor skal du lære et nyt sprog!

At lære et nyt sprog er en af de bedste investeringer du kan foretage dig her i livet. Du bliver ikke bare mere selvstændig i din omgang med mennesker over hele verden, du træner faktisk også din hjerne helt optimalt, ligesom du øger dine kvalifikationer som fremtidige arbejdsgivere er ganske interesserede i.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste til et godt udlandsophold

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Australien: Alt du skal vide

Pulserende storbyer, sol og strand, gæstfri befolkning, betagende natur og anerkendte universiteter. Australien er en af de mest populære destinationer for udlandsstudier, og det er der mange gode grunde til! Klimaet og australiernes afslappede holdning får mange internationale studerende til at blive længere end planlagt. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Bedste universiteter i Sverige

Der er rigtig mange unge danskere, der vælger at søge over sundet for at studere i Sverige. Det er også en oplagt studiedestination, da landet har en stolt uddannelsestradition og en række prestige-universiteter. Se listen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Italien: Alt du skal vide

Over 30000 internationale studerende vælger at studere i Italien, og det er der en grund til! Italien er et fantastisk land, der er rig på forskellige kulturer. Det er hjemsted for noget af den flotteste arkitektur i verdenen, samtidig er det støvleformede land hjemsted for nogen af verdens ældste universiteter. Der er noget for enhver smag i Italien, så om du er til sne i alperne eller sol i syden, så er Italien noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Bliv læge i udlandet

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere