Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Storbritannien: Alt du skal vide

English breakfast, fish'n'chips og fodbold på den lokale pub! Dette er kun et udpluk af, hvad du kan forvente at møde, når du tager på udveksling i Storbritannien. En uddannelse i Storbritannien er en mulighed for at fordybe dig i en uddannelsestradition, der stammer langt tilbage. I Storbritannien finder du nogle af verdens højest rangerede universiteter, og du er sikret en uddannelse på et højt fagligt niveau.

På denne side kan du klikke dig gennem en masse information og tips, der ruster dig til at studere i Storbritannien. Om du gerne vil afsted et enkelt semester eller vil studere i udlandet i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i England her!


Sprog

Engelsk

 Hovedstad

London

Valuta

Pund (GBP)

 Befolkning

65.110.000


Om Storbritannien

Storbritannien - eller The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland - omfatter, som navnet antyder, ud over England også Wales, Skotland og Nordirland. I Danmark kalder vi det oftest blot for England, men spørger du briterne selv vil de som regel kalde det for Britain eller UK (United Kingdom). Under én samlet betegnelse, vil man kalde indbyggerne i Storbritannien for britiske. 

Kunst, kultur og historie

Storbritannien er rig på politik, historie og betydningsfulde begivenheder. Ligesom det britiske uddannelsessystem er kulturen gennemsyret af langvarige traditioner. 

Når det kommer til teater, har de en meget stærk tradition og har sat stort præg på opfattelsen af dramatikken i hele Europa. En verdenskendt er blandt andet William Shakespeare, der med sine tragedie-, romance- og komedieværker som Hamlet og Romeo & Juliet har gjort London og Edinburgh til Storbritanniens største teaterbyer og udbredt engelsk kultur til resten af verden.

Hvis du tager på opdagelser i England, vil du opdage at landet mest består af lavland men med bjergterræn i Nordvest, dog vil du ikke finde bjerge som er over 1.000 meter. Ligesom i Danmark, har England også et relativt mildt klima, hvor temperaturen kan svinge, og regnen kan indtræde når som helst. 

Sport til enhver

Er du den aktive type, der elsker sport, så er også rig mulig for dette! En sport du ikke kommer uden om, og som du nok allerede er bekendt med, er fodbold! Fodbold er en stor sport i England og resten af Storbritannien, og fans flokkes for at følge og støtte deres favorithold! Der er altid mulighed for, at komme ud og se en kamp, og hvis du engagerer dig en lille smule, kan du hurtigt blive fast tilhænger af det lokale fodboldhold. 

Foruden fodbold, er Storbritannien også særligt kendt for de to sportsgrene: Rugby og Cricket. Som boldspilnation har Storbritannien især gjort sig internationalt bemærket inden for disse tre sportsgrene, og der er god mulighed for, at man selv kan tage del i aktiviterne, i de mange sportsklubber og foreninger. 


Uddannelsessystemet i Storbritannien

Storbritannien er det land i verden, som tiltrækker flest danske studerende. Mange danskere tager dele af deres studier i Storbritannien gennem en udvekslingsaftale, og mange tager en fuld uddannelse på et universitet i Storbritannien. Alle britiske universiteter er uafhængige institutioner, der vedligeholdes af studieafgift, forskningsresultater og statsfinansiering.

Dine uddannelsesmuligheder

Storbritannien huser nogle af de højest rangerede universiteter i verden! Ligesom i Danmark og resten af Europa operer det britiske uddannelsessystem med de tre uddannelsesniveauer:

  • Bachelorgrad
  • Kandidatgrad
  • P.h.d grad

Videregående uddannelser i StorbritannienAdgangskrav i Storbritannien

I Storbritannien er de videregående uddannelsesinstitutioner uafhængige, og de kan derfor selv afgøre, hvilke adgangskrav udenlandske ansøgere skal opfylde. Dette betyder, at du som studiesøgende selv skal være opmærksom på de specifikke adgangskrav, der gør sig gældende ved dit ønskede universitet. 

Søger du en uddannelse på bachelorniveau, vil en dansk gymnasial uddannelse oftest være adgangsgivende. Hvis du ikke opfylder kravene, har du mulighed for at tage et forberedelseskursus (foundation/access course). Når du søger til en bachelorgrad skal du søge gennem UCAS. 

Søger du optagelse på kandidatniveau, skal du søge direkte hos uddannelsesinstitutionen. Her vurderer de enkelte uddannelsessteder selv, hvem de vil optage. Normalt kræves en uddannelse på bachelorniveau eller tilsvarende. 

Der er også nogle universiteter, der tilbyder, at man kan blive optaget som gæstestuderende i ca. 6-12 måneder. Som gæstestuderende kan du deltage i forelæsninger og timer, men du har ikke adgang til at gå til eksamen. Gæstestuderende skal søge optagelse direkte ved den institution, som de ønsker at studere ved. 

Gode engelske sprogkundskaber

Da Storbritannien er et engelsktalende land er det vigtigt at have gode eller i hvert fald basale engelske sprogkundskaber. Du kan godt komme ud for, at en uddannelsesinstitution kræver bevis på, at du som studerende taler og forstår engelsk på et sådan niveau, at du kan følge undervisningen. 


Økonomi og SU

Universiteterne i Storbritannien kræver en årlig studieafgift. Studieafgiften varierer fra universitet til universitet, men du skal dog være forberedt på, at det vil være en stor udgift i forbindelse med din videregående uddannelse i Storbritannien.

Beløbet af studieafgiften varierer fra universitet til universitet, men det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det er en stor udgift.


Brexit og dit studieophold

Mange spekulerer selvfølgelig over, om Brexit har en betydning for deres kommende studieophold i Storbritannien. Indtil videre og frem til Januar 2021 er det stadig usikkert, hvad der præcis kommer til at ske. Men ønsker du at tage et udlandsophold i Storbritannien, kan Brexit potentielt have en betydning for selve prisen på dit ophold. Dette kan afhænge af, om du tager afsted som freemover eller gennem Erasmus-program, som er et EU-støttet program.

Freemover:

  • En freemover er en studerende, der tager på et studieophold på eget initiativ. Dette betyder, at der ikke er den samme risiko for, at du mister din plads, da du har ansøgt direkte til et engelsk universitet, og ikke igennem Erasmus-programmet. 

Erasmus-ophold:

  • Da Eramus-ordningen er EU-støttet, kan dette potentielt komme i problemer. Dog kan studerende fra de 27 EU-lande indtil videre fortsat komme til Storbritannien for at studere et semester, imens forhandlingerne finder sted. Det betyder, at studieophold frem til 2020 via Erasmus+ ikke umiddelbart er problematisk, men herefter er det uklart, hvad der kommer til at ske.


Tag din SU med til udlandet

Hvis du tager et semester i Storbritannien kan du få din SU med dig. Det kræver dog, at studieopholdet giver fuld merit, for at du kan få din SU med under hele opholdet. Det vil sige, at studieopholdet skal erstatte en del af din uddannelse i Danmark med samme antal ECTS point. 

Hvis du gerne vil læse en hel videregående uddannelse i udlandet, som for eksempel en bacheloruddannelse eller en kandidatuddannelse, så har du mulighed for at få SU med. Hvis du vælger at læse en hel uddannelse i udlandet, har du, udover SU, mulighed for at modtage de samme ydelser som på en uddannelse i Danmark, samt tilskud til betaling af studieafgifter til uddannelser på kandidat-/master niveau.

Læs mere om SU i udlandetLæs om livet på udveksling

 

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Din vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2019

Sundhedsfaglig rejse i sabbatåret med Try Medics

Overvejer du en sundhedsfaglig uddannelse? Kom 4-12 uger i observationspraktik på et hospital i udlandet og få indsigt i sundhedsfagligt arbejde ved at følge hospitalspersonale.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste til et godt udlandsophold

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i New Zealand: Alt du skal vide

Der er mere end bare én grund til, at New Zealand tiltrækker studerende fra hele verden. New Zealands beliggenhed gør landet til en eksotisk rejsedestination med en helt unik kultur og natur med mange aktivitetsmuligheder indenfor sport og eventyr. Derudover har New Zealand et uddannelsessystem af højeste kvalitet – et uddannelsessystem, som er anerkendt i hele verden.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Japan: Alt du skal vide

Vil du gerne studere i Japan? Her finder du den vigtigste information om at studielivet i Japan samt gode tips til dig, der overvejer at flytte til Japan i forbindelse med din uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Du vil gerne på udveklsing eller i praktik i udlandet. Hvad gør du, hvis dit studiested ikke har en aftale med et partneruniversitet?

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Studér i Canada: Alt du skal vide

At studere i udlandet er en rigtig god mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og erfaringer. Du lærer en ny kultur og eventuelt et nyt sprog at kende og bedst af alt – du får en portion minder for livet sammen med nye venner fra alle verdenshjørner.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere