Studér i Chile: Alt du skal vide

Chile er ikke kun et fremragende sted at lære spansk. Det er også et land med en rig kultur, hjemsted for litteratur nobelpris-vindende forfattere og et land med veludviklede anerkendte uddannelser. Det er placeret centralt i smuk natur, og med mange forskellige landskaber. Samtidig anses Chile for værende det mest sikre land i Sydamerika, og består af at venligt folkefærd der vil tage godt i mod dig som international studerende. 

Chile er ikke kun et fremragende sted at lære spansk. Det er også et land med en rig kultur, hjemsted for litteratur nobelpris-vindende forfattere og et land med veludviklede anerkendte uddannelser. Det er placeret centralt i smuk natur, og med mange forskellige landskaber. Samtidig anses Chile for værende det mest sikre land i Sydamerika, og består af at venligt folkefærd der vil tage godt i mod dig som international studerende. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Chile. Uanset om du gerne vil afsted på en sprogrejse i et par uger, eller om du vil studere i Chile i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Chile her!


Sprog

Spansk

 Hovedstad

Santiago

Valuta

Chilenske Peso($)

 Befolkning

18.700.000


Chiles uddannelsessystem 

De videregående uddannelser i Chile kaldes for "éducación superior", og de er opbygget omkring universiteter, teknika, seminarier og sygeplejeskoler. Det største universitet i Chile ligger i hovedstaden Santiago og hedder Universidad de Chile. Der findes 3 forskellige typer universiteter i Chile:

  • Universidades tradicionales - Disse universiteter er alle delvist offentligt finansierede, og anses for at være de mest prestigefyldte universiteter. Der findes 8 af disse universiteter i Chile, herunder Universidad de Chile. 
  • Universidades derivadas - Disse universiteter er stiftet efter 1980 og delvist offentligt finansierede.
  • Universidad privada - Der er private universiteter, disse er underlagt akademisk kontrol. 

Uddannelsessystemets opbygning

Chiles uddannelsessystem følger ikke Bologna-processen, men gør derimod brug af "Creditos". 50 creditos er tilsvarende 30 ECTS-point. 

På de chilenske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

Pregrado-uddannelser:

  • Bachillerato der er en bred 2 årig uddannelse. Uddannelsen giver graden Bachiller og er adgangsgivende til en licenciatura.
  • Técnico Universitario der er en 2-3 årig teknisk uddannelse. Denne uddannelse giver adgang til arbejdsmarkedet, og i nogen tilfælde adgang til at fortsætte på tekniske licenciatura-uddannelser, der fører til en Título Profesional, ofte ingeniør.
  • Licenciatura der er en 4-5 årig uddannelse, der dog i nogen tilfælde kan tage 6-7 år, i felter så som jura. Uddannelsen giver graden Licenciado, og den er adgangsgivende til en Magister. 

Postgrado-uddannelser

  • Kandidatgrad (Magister) Der typisk varer 1-2 år. 
  • PhD (Doctorado) Der typisk varer 2-6 år. 

Hvad koster det at studere i Chile? 

Prisen for et semester i Chile, varierer afhængigt af uddannelsesstedet, og særligt afhængigt af om der er tale om et offentligt eller privat universitet. 

Typisk koster et semester omkring 34000 kroner i Chile. Dog kan nogen uddannelser koste op i mod 40000 pr. semester. 

Vi anbefaler, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.

Kan jeg tage min SU med til Chile?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De chilenske ansøgningsprocesser

Adgangskrav på bacheloruddannelser

Som international studerende kan du ansøge til et universitet i Chile på to måder. 

Den første mulighed er at ansøge på samme måde som de chilenske borgere gør. Her skal man undergå en prøve kaldet "he University Selection Test (PSU)". Universiteterne optager studerende på baggrunds af deres PSU-score og ungdomsskole karakterer. Prøven finder sted i mellem november og december, og det kræver at man tilmelder sig et par måneder før, hvis man ønsker at deltage. 

Den anden mulighed er det der kaldes "the special admission system", og den er rettet mod studerende der allerede har studeret 2 år eller flere på et ikke-chilensk universitet. Denne ansøgningsprocess er forskelligt fra universitet til universitet, og vi anbefaler, at du henvender dig til det pågældende universitet. 

Adgangskrav på kandidatuddannelser

For at blive optaget på en kandidatuddannelse i Chile, skal du have gennemført en relevant bachelorudannelse. Herudover vil du i nogen tilfælde skulle gennemgå en optagelsesprøve. Kriterierne for optagelse er forskellige, og vi anbefaler derfor, at du henvender dig til det pågældende universitet. 

Ansøgning

Du skal ansøge direkte til universitet på deres hjemmeside. De fleste universiteter kræver tilsendelse af følgende: 

  • Kopi af gyldigt pas;
  • Akademiske papirer fra dine tidligere studier;
  • Universitets ansøgningsformular udfyldt;
  • Anbefaling, f.eks fra tidligere uddannelse eller arbejdsgiver;
  • Personlig ansøgning; og
  • Bevis for sproglige kvalifikationer (Engelsk eller spansk, afhængigt af uddannelse).

Godt at vide 

Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Chile? 

Som studerende i Chile har du forskellige muligheder når det handler om et sted at bo. Nedenfor har vi samlet de mest typiske løsninger. 

Igennem universitetet

De fleste universiteter i Chile har tilknyttet bosteder for studerende, enten på eller tæt på campus. Rummene er møblerede, og de deles normalt af to eller flere studerende af samme køn. Der er som regel bad og i nogen tilfælde køkken tilknyttet. Denne løsning er oplagt for studerende, der ikke har boet ude før, og gerne vil danne et socialt netværk hurtigt. Den typiske pris er 2300 - 3000 kroner om måneden. 

For at få et værelse er det en god idé at kontakte det internationale kontor på universitet, da de typisk har pladser reserveret til internationale studerende. 

Privat leje 

Hvis du allerede har prøvet at være udeboende, og gerne vil have meget ro omkring dig under dine studier, kan det være en god idé at leje en lejlighed. En et-værelses lejlighed i Providencia, der ligger tæt på Santiago, koster typisk i mellem 4000 og 7000 kroner. Priserne varier meget, og det er en god idé at kontakte et ejendomskontor. 

Delelejlighed/Kollektiv

Hvis du er socialt anlagt, men samtidig gerne vil have frihed, kan det være en idé at leje en lejlighed sammen med en medstuderende. En to-værelses lejlighed i Providencia koster typisk mellem 7000 og 14000 kroner om måneden. 

Du kan også leje et hus, og dele udgifterne med flere medstuderende. At leje et umøbleret hus nær Santiago vil typisk koste i mellem 15000 og 33000 kroner, afhængigt af størrelse og beliggenhed. 

Når man lejer i Chile vil der typisk blive opkrævet et depositum. Samtidig er det vigtigt at undersøge om hvad huslejen nøjagtigt dækker, og om ting så som vand, varme og internet er med i prisen. 

Har jeg brug for et visum?

Som dansk statsborger må du indrejse i Chile, og være der i op til 90 dage uden visum, så længe du har et gyldigt dansk pas. Varer din uddannelse i mere end 90 dage, skal du ansøge om et studievisum. Det kræver at du er accepteret på et universitet i Chile før du kan få et studievisum. 

Du skal ansøge om visum online med følgende: 

  • Kopi af gyldigt pas. 
  • Et billede af dig selv. 
  • Udfyldt visum-ansøgning.
  • Optagelsesbrev fra chilensk universitet. 
  • Politierklæring fra Danmark. 
  • Lægeerklæring
  • Bevis på tilstrækkelige finansielle midler. 

Det er en god idé at kontakte det internationale kontor på universitet du er optaget på, da de i mange tilfælde vil være i stand til at hjælpe dig med din visa-ansøgning. 

Læs om livet på udveksling


Annoncer