Voksenuddannelse, VUC, Lærer, Sygeplejerske, merit, undervisning

Voksenuddannelse

Voksenuddannelse

I Danmark findes der mange muligheder for voksenuddannelse på forskellige niveauer, lige fra kurser til deltids- og fuldtids-uddannelser. Afgifterne på de forskellige uddannelser varierer meget eftersom en del områder inden for voksenuddannelse bliver støttet af staten. Der findes både fuldtids- og deltidsuddannelser og der findes kurser på alle niveauer fra begynder til viderekommende.


Vælg studieretning


Ernæring og sundhed (1)
Sundhedsfremme (1)
HF fagpakker (1)
Ingeniør (1)
Diplomingeniør (1)
Kommunikation og medier (1)
Medicin, pleje og behandling (11)
SOSU uddannelser (8)
Psykologi og terapi (2)
Pædagogisk psykologi (1)
Pædagogik og undervisning (8)
Lærer (1)
Pædagog (4)
Pædagogisk assistent (2)
Sprog og litteraturvidenskab (1)
Transport (5)
Chauffør (3)
Økonomi og handel (1)
Erhvervsøkonomi (1)
Finans (1)

Vælg sted


Brabrand (4)
Brøndby (5)
Esbjerg (3)
Herning (4)
Hillerød (5)
Hjørring (1)
Horsens (1)
København (4)
Køge (4)
Næstved (5)
Nørre Sundby (4)
Odense (5)
Randers (24)
Roskilde (1)
Rødekro (4)
Rønne (4)
Silkeborg (4)
Skjern (2)
Sæby (3)
Vejen (5)
Vejle (4)
Viborg (4)
Ørbæk (1)
Aalborg (1)
Århus (3)

Du har mulighed for en voksenuddannelse inden for en række kategorier, eksempelvis:

  • Erhvervsuddannelse
  • Generel voksenuddannelse på folkeskole og gymnasialt
  • Åben uddannelse - enkeltfag
  • Videregående uddannelse
  • Privat voksenuddannelse
  • Højskoler

Almen voksenuddannelse

Der udbydes enkeltfag inden for adskillige fag, deriblandt dansk som fremmedsprog. Niveauet på almen voksenuddannelse er som i folkeskolen, og er tilrettelagt som enkeltfagskurser der bliver afsluttet med en eksamen. Du kan vælge fag som matematik, engelsk, dansk, naturvidenskab og fremmedsprog. For at kunne tilmelde sig skal du være mindst 18 år. Hvert enkeltfagskursus har en mindre registreringsafgift eller undervisningsafgift. Alle fag med undtagelse af dansk som fremmedsprog undervises på dansk. Der er ofte kursusstart i januar eller august.

Gymnasiale kurser

En voksenuddannelse på gymnasialt niveau kan du tage som enkeltfag eller som en hel uddannelse, og er kompetencegivende til videregående og universitetsuddannelser. Ofte udbydes kurserne på selvstændige voksenuddannelsescentre (VUC) over hele landet. VUC er finansieret af kommunen, men for hvert fag skal man betale en mindre registreringsafgift eller undervisningsafgift. Kursusstart er ofte i januar og august.

Erhvervsrettede kurser

Der findes en række forberedende kurser på gymnasialt niveau inden for visse erhverv som eksempelvis ingeniør- og sygeplejeruddannelsen.

Videregående Uddannelse

Der er et bred udvalg af videregående og offentlige erhvervsrettede uddannelser, og disse udbydes som deltidsuddannelser til voksne. Uddannelserne er for voksne med vidt forskellig uddannelsesmæssig baggrund, lige fra folkeskolelæreren til sygeplejersken der ønsker at uddanne sig endnu mere. Den studerendes baggrund og livserfaring spiller en væsentlig rolle i forhold til optagelse og i forbindelse med uddannelsernes tilrettelæggelse.

Samme kompetencer som en almindelig videregående uddannelse

Med en videregående voksenuddannelse får du samme kompetencer som en almindelig videregående uddannelse, dog adskiller de sig fra disse, med hensyn til f.eks. profil og indhold. Som studerende har du mulighed for at vælge et individuelt sammensat studieforløb eller et generelt studieforløb, og uddannelserne er svarende til et års fuldtidsstudie. Der tilbydes følgende niveauer:
  • Videregående voksenuddannelse (VVU): Denne type af uddannelse er på niveau med korte videregående uddannelser. Eftersom denne form for uddannelse er ny er udvalget af fag ikke så stort.
  • Diplomuddannelser: Er på samme niveau som en bacheloruddannelse eller mellemlange uddannelser. Du kan vælge mellem 20 forskellige uddannelser inden for fag som pædagogik, social- og sundhedsfag, turisme, handel og ledelse, IT, teknologi osv. Undervisningssproget er på dansk.
  • Masteruddannelser: Er på samme niveau som lange videregående uddannelser. Der findes over 50 uddannelser inden for de fleste fagområder, eksempelvis MBA-, MPA- og MPP/MPM uddannelser i virksomhedsledelse og offentlig administration, og uddannelser i IT, multimedie og kommunikation, uddannelse og socialarbejde, sprog samt ingeniør- og teknologiuddannelser.

Uddannelsesudbyderen er universiteter og videregående uddannelsesinstitutioner, og er som regel deltidsuddannelser. Uddannelserne er kompetencegivende på samme niveau som uddannelserne i det almindelige uddannelsessystem.

Optagelse og undervisningsafgifter

Adgangskravene for at komme ind på en videregående voksenuddannelse er de samme som normale fuldtidsuddannelser. Dog lægges der ofte stor vægt på ikke-akademiske kvalifikationer vedrørende optagelse. Det koster penge at gå på en videregående voksenuddannelse, og prisen kan variere fra et par tusind kroner for et enkeltfagskursus til 90.000 kr. for en kandidatuddannelse.

Enkeltfag

Du har også mulighed for at læse et enkeltfag på universitetet eller på videregående uddannelsesinstitutioner hvor der findes en lang række forskellige fag at vælge imellem. Du kan bl.a. gå på et kursus i naturvidenskab, moderne sprog og handel. Der gælder de samme regler for optagelse som for fuldtidskurser.

En voksenuddannelse er for dig som har været eller er på arbejdsmarkedet, og som kunne tænke sig mere uddannelse. Længden af uddannelsen varierer meget og kommer an på hvad du har for ønsker og behov.
Hvis du har spørgsmål eller funderinger omkring studier eller andet, er du varmt velkommen til at kontakte os.

Kilde: www.workindk.dk

Evalueringspolitik

Vil du skrive en evaluering om en skole eller en uddannelse på studentum.dk? Cool! Så bidrager du ved at hjælpe andre med at finde den uddannelse, der passer dem bedst. Læs venligst vores anmeldelsespolitik om, hvordan vi godkender og udgiver anmeldelser her. 

Download vores evalueringspolitik her

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide