Erhvervsuddannelser - Teknisk skole - Hvad kan jeg blive?

Erhvervsuddannelser

En erhvervsuddannelse retter sig mod bestemte fagområder og erhverv. Erhvervsuddannelsen (EUD) består af praktikophold på virksomheder eller organisationer og skoleundervisning. Erhvervsuddannelser er for både unge og voksne men de anses for at høre til ungdomsuddannelserne. For at kunne begynde på en erhvervsuddannelse kræver det en folkeskoleeksamen. Med en erhvervsuddannelse kan du søge arbejde i Danmark eller i udlandet, uddannelserne varer normalt 3 - 4 år men dette kan dog variere fra 2 – 5 år.

Vælg studieretning


Byggeri og anlæg (6)
Murer (1)
Design (2)
Mode og Tekstil (1)
Ernæring og sundhed (1)
EUX / EUD Business (2)
Hotel og Restaurant (9)
Kok (1)
Industri, teknik og håndværk (16)
Elektriker (2)
Håndværkeruddannelser (7)
Maskinmester (1)
Produktion og fremstilling (1)
IT-uddannelser (3)
Kreative uddannelser (3)
Medicin, pleje og behandling (28)
SOSU uddannelser (25)
Tandlæge (1)
Miljø, dyr og natur (4)
Landbrug, skov og jordbrug (4)
Pædagogik og undervisning (15)
Pædagog (2)
Pædagogisk assistent (14)
Sikkerhed og beskyttelse (1)
Smed (1)
Sprog og litteraturvidenskab (1)
Dansk (1)
Transport (2)
Økonomi og handel (2)
Butik og detail (2)
Commerce (1)

Vælg sted


Brøndby (4)
Esbjerg (4)
Gladsaxe (2)
Helsingør (1)
Herlev (2)
Herning (4)
Hillerød (4)
Hjørring (2)
Holbæk (3)
Holstebro (3)
Kolding (1)
København (6)
Køge (7)
Middelfart (4)
Næstved (11)
Odense (4)
Randers (3)
Ringsted (19)
Roskilde (15)
Silkeborg (3)
Skanderborg (3)
Skive (2)
Slagelse (33)
Svendborg (4)
Thisted (2)
Tønder (1)
Viborg (1)
Vordingborg (12)
Aabenraa (5)
Aalborg (3)
Århus (5)

Hvor kan jeg tage en erhvervsuddannelse?

Erhvervsskolerne kan være tekniske skoler, handelsskoler, landbrugsskoler og kombinationsskoler og visse AMU-centre.

Erhvervsuddannelse- hvad kræves?

For at begynde på en uddannelses grundforløb skal du have bestået din folkeskoleeksamen. Du kan begynde med hovedforløbet når grundforløbet er gennemført og er optaget på skolepraktik eller har indgået en skriftlig uddannelsessamtale med et praktiksted.

Erhvervsuddannelsernes opbygning

En Erhvervsuddannelse består af et grundforløb og et hovedforløb. Oftest finder grundforløbet sted på skolen. Du bestemmer delvist selv om du vil begynde din uddannelse på praktikstedet eller på skolen. Desuden har du også mulighed for at vælge en ny adgangsvej nemlig mesterlære som er beskrevet i et senere afsnit.

Koster det noget at tage en erhvervsuddannelse?

En erhvervsuddannelse koster ikke noget. Du får løn fra den dag din uddannelsesaftale begynder og dette gælder både i praktik og skoleperioder. Starter du din uddannelse med praktik får du løn under hele uddannelsen, hvorimod du ikke får løn i den første periode hvis du starter uddannelsen i skolen. Den kollektive overenskomst fastsætter elevlønnen og hvis du er på et voksenforløb har du mulighed for at få løn svarende til en ikke-faglært for det aktuelle område. Under skolepraktikken får du i dag ca. 2.350 kr. om måneden hvis du er under 18 år og ca. 5600 kr. om måneden når du er over 18 år gammel.

Erhvervsuddannelsernes fælles indgange

Der er i alt 12 erhvervsfaglige fællesindgange som er følgende:

  • Bil, fly og andre transportmidler
  • Bygge og anlæg
  • Bygnings- og brugerservice
  • Dyr, planter og natur
  • Krop og stil
  • Mad til mennesker
  • Medieproduktion
  • Merkantil
  • Produktion og udvikling
  • Strøm, styring og it
  • Sundhed, omsorg og pædagogik
  • Transport og logistik

Erhvervsuddannelsens praktikperioder

Praktiktiden er en vigtig del af erhvervsuddannelsen. Det er vigtigt at du er positiv over for de opgaver dit praktiksted stiller. Under praktiktiden får du mulighed for at afprøve de ting du har lært i skoleperioden og du får indblik i hvordan hverdagen i dit kommende erhverv kommer til at se ud. Praktiktiden udgør desuden størstedelen af næsten alle EUD uddannelser.

Uddannelsesaftale

At være i praktik er som en ansættelse og derfor skal der også indgås en kontrakt, også kaldet en uddannelsesaftale. Denne aftale skal underskrives af praktikstedet og dig selv, hvis du er under 18 år skal den underskrives af dine forældre eller din værge. Aftalen har tre måneders gensidig prøvetid.

Uddannelsesplan

Din EUD uddannelse tilrettelægges efter en individuel uddannelsesplan som bestemmes i begyndelsen af grundforløbet og justeres undervejs. Formålet med uddannelsesplanen er at sikre, at der er overensstemmelse mellem dine interesser, evner og ønsker i uddannelsesforløbet.

Kontaktlærer

Under hele uddannelsesforløbet har du en kontaktlærer at vende dig mod, og som hjælper dig med at udforme din uddannelsesplan.

Hvordan tilmelder jeg mig til en erhvervsuddannelse?

For at tilmelde dig til uddannelsen skal du udfylde et tilmeldingsskema, som du kan få på en erhvervsskole, din grundskole eller ved at besøge www.optagelse.dk Ofte begynder uddannelserne på erhvervsskolerne i januar og i august, men de kan også begynde på andre tidspunkter af året, så det er smart at kontakte den skole du vil gå på og høre nærmere om hvornår din uddannelse begynder. Vil du vide mere om den enkelte skole eller uddannelse kan du også enkelt og hurtigt udfylde en interesseanmeldelse som findes under hver enkelt uddannelse. Du vil da blive kontaktet af skolen efter kort tid.

Ny mesterlære

For at komme i betragtning til ny mesterlære skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. Det første år af uddannelsen foregår hos mester som praktisk arbejde, dog kan der være korte skoleperioder indlagt, men uanset er det ikke det samme almindelige grundforløb på mindst 20 uger. Efter det første år med praktisk oplæring bliver du kompetencevurderet. Det betyder at virksomheden og skolen vurderer, om du er god nok til at starte på uddannelsens hovedforløb. Oftest skal du løse en praktisk opgave efter det først år som så indgår i vurderingen.

Hvis ikke du bliver erklæret egnet til at fortsætte ændres din uddannelsesplan således at du alligevel kommer videre med din uddannelse.

Praktik i udlandet

Du har også mulighed for at tage din praktik eller dele af den i et EU-land. Dette kan foregå på forskellige måder. Du kan indgå en uddannelsessamtale med en dansk virksomhed og derigennem kan du blive udstationeret i udlandet under en kortere eller længere periode.

Du kan også lave en praktikaftale direkte med en udenlandsk virksomhed. Dette kræver en forhåndsgodkendelse af praktikopholdet fra uddannelsens faglige udvalg. Du søger om at få godkendt praktikperioden i udlandet eller dele af den og derefter tage resten af praktiktiden i en dansk virksomhed.

Merit under erhvervsuddanelsen

Hvis du tidligere har taget et eller flere fag på andre uddannelser, som er tilsvarende den uddannelse du skal starte på, kan du få merit. Det kan f.eks. være en EUD-uddannelse, en gymnasial uddannelse eller kompetencegivende AMU-kurser.

Merit betyder, at du bliver fritaget for undervisning og eventuel eksamen i det pågældende fag. Det kan dog forekomme at man skal følge undervisningen uden dog at gå til eksamen.

Får jeg et eksamensbevis?

Du skal til prøve i flere af grundfagene. Efter afsluttet hovedforløb skal du til en faglig prøve også kaldet svendeprøve. Når du har gennemført grundforløbet får du et bevis hvoraf det fremgår hvilket hovedforløb du har adgang til. Det faglige udvalg for uddannelsen udsteder et uddannelsesbevis efter gennemført uddannelse.

Evalueringspolitik

Vil du skrive en evaluering om en skole eller en uddannelse på studentum.dk? Cool! Så bidrager du ved at hjælpe andre med at finde den uddannelse, der passer dem bedst. Læs venligst vores anmeldelsespolitik om, hvordan vi godkender og udgiver anmeldelser her. 

Download vores evalueringspolitik her

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide