Vis studentum.dk som: Mobile

Overvejer du at blive sexolog eller parterapeut?


Kærlighed, parforhold og sex er nogle af de helt store bærende søjler her i livet. Det er der, hvor vi finder vores indre balance såvel som energi og overskud til at yde vores bedste på arbejdet. Mange oplever dog, at der kan være knas i forholdet betinget af jalousi, sygdomme eller andet, der påvirker sexlivet og forholdet til vores partner. Og hvad gør man så?

Dét og meget andet stiller Yasmin Fox, kvinden bag Sexologiskolen, skarpt på i denne artikel, hvor du også finder svar på spørgsmål såsom: Hvorfor skal jeg uddanne mig til parterapeut eller sexolog? Hvad lærer jeg på specialistuddannelsen i vaginal terapi? Hvad laver en erhvervssexolog? Og meget mere!

Af informationsmedarbejder Anne Sparresø

Mød Yazmin Fox - kvinden bag Sexologiskolen

Hvornår åbnede du Sexologiskolen?

”Jeg åbnede Sexologiskolen i 2009, og det var min helt store drøm, fordi jeg på den måde kunne få lov til at skabe rum for undervisning, der forener østen og vesten - videnskab og visdom”.

Hvorfor skal man tage sin uddannelse på Sexologiskolen?

”Det skal man, fordi vi uddanner de bedste terapeuter. Og så spørger du nok dig selv, jamen hvordan gør vi det?
Vi uddanner de bedste terapeuter ved, at vi underviser med udgangspunkt i evidensbaseret forskning. Hvis man vil være en god terapeut, kan man nemlig ikke basere sin vejledning af klienter på egne følelser og erfaringer. Så forstår man ganske enkelt ikke problematikkerne i et bredt nok perspektiv på et professionelt plan.

Omvendt skal man også arbejde med sig selv, så man ikke kun læner sig op af de tunge bøger i vejledningen af klienter. En god terapeut er altså betegnet ved ydmyghed og viden: At du har taget dig tid til på en god og faglig måde at fordybe dig i faglige stof, forankre din viden og arbejdet terapeutisk med dig selv.

Det oplever du på Sexologiskolen ved, at vi sender vores elever ud i egen terapi én til én i 8 timers egen terapi, så du har prøvet ’at sidde i den varme stol’. Det giver en positiv side af udviklingen af dig selv til uddannelsen”.

Hvad lærer man på sexolog uddannelsen?

”På Sexolog uddannelsen lærer du om forskellige emner og problemstillinger inden for almen og klinisk sexologi og psykologi. Du lærer om anatomi og fysiologi samt om processerne, der er forbundet med menneskets udvikling fra barn til teenager til voksen. Du får også indsigt i problemer, der relaterer sig til forskellen på mænds og kvinders hormonsystemer, familiedannelses perioden, den ældres seksualitet og meget mere.

Vi vægter det højt, at du er godt klædt på til bagefter at kunne arbejde professionelt med andres følelsesliv og seksualitet, fordi det er et stort ansvar at stå med i hænderne. Derudover lærer du om østens sexologi, tantra, meditation samt, hvordan du kommer ned i din krop og mærker dig selv.

Derfor skal du vælge Sexologiskolens uddannelserVi arbejder med cases i undervisningen, og du skal arbejde terapeutisk med dig selv, så du får et solidt udgangspunkt for at forstå dine klienter. Du kommer også til at have klienter halvvejs i uddannelsen, hvor du får supervision. På den måde kan du efterfølgende fortsætte i dit job uanset om du er sygeplejerske, jordmoder, vil være selvstændig sexolog, arbejder på et bosted, er psykolog eller noget helt andet”.

Hvad lærer man på parterapeut uddannelsen?

”Du opbygger en grundlæggende viden på sexolog uddannelsen, som vi bygger videre på, når du tager parterapeut uddannelsen. Vi diskuterer og sørger for, at du forankrer din læring inden for forskellige terapeutiske retninger og grundlæggende terapi.

I undervisningen tager vi løbende forskellige emner op, såsom psykisk vold. Pyskisk vold er nemlig et emne, der er vigtigt at få italesat, da der er flere, der desværre lever i forhold med det. Modsat arbejder vi også med problemstillinger såsom, hvad man gør, hvis man skal skilles: Hvordan håndterer du skilsmissen i forhold til dine børn? Hvordan får I et godt samarbejde i forældrerelationen uden at være et par?

Vi bearbejder også emner om jalousi, utroskab, parforhold med forskellige etniciteter, aldersforskellige og så videre.
Og så lærer du lærer, hvordan du kan vejlede klienter, der ønsker at finde en partner. Her kan der eksempelvis være mønstre fra tidligere forhold, der skal bearbejdes og du skal kunne guide din klient til at kende sine værdier”.

Hvordan afsluttes uddannelserne på Sexologiskolen?

”Du afslutter alle uddannelser med eksamen og certificering. På sexolog uddannelsen er der en skriftlig eksamen, hvor du får en række spørgsmål pr. mail, som du efter en uge skal sende retur med dine besvarelser.

Derudover er der en mundtlig eksamen, hvor du trækker et spørgsmål, som du så har 25 minutter til at forberede dig på. Selve eksamen fungerer på den måde, at du kommer ind til en censor, lærer og en person, der er instrueret i at være din eksamenscase. Her har du 15-20 minutter til at vise, hvordan man afholder en konsultation, afrunder osv.

Du bliver så bedømt med karakteren ’bestået/ikke bestået’. Hvis du ikke består, kan du tage eksamen så mange gange, som du har brug for. Vi afholder den tre gange om året og imellem tiden sørger vi for, at du får al den hjælp, du har brug for eksempelvis til at håndtere eksamensangst”.

Skal man være en bestemt type for at blive sexolog eller parterapeut?

”Du skal være forankret i dig selv, empatisk og rummelig. Det som jeg også ser, der kendetegner vores elever er, at de virkelig gerne vil uddannelserne, som de går i gang med!

Hvem kan tage en uddannelse på Sexologiskolen?De vil ud bagefter og arbejde med det, de har lært. Mange af vores elever har derfor allerede uddannelser og jobs, hvor de måske arbejder som sygeplejerske, jordmødre eller andet, hvor de har brug for at supplere deres viden inden for områder i sexologi og parterapi. Andre drømmer decideret om at lave et karriereskift, og måske arbejde som selvstændige.

Vores elever er dynamiske og empatiske mennesker, der bevæger sig i forskellige retninger. Nogle vil gerne ind i erhvervslivet, andre vil gerne ud til foreninger og skoler for at undervise eller eksempelvis lære at meditere og lære folk at komme ned i kroppen”.

Hvilke specialiseringsmuligheder har man på Sexologiskolen?

”Ud over uddannelserne i sexologi og parterapi, kan du uddanne dig inden for vores specialiseringsområder:

  • Vaginal terapi
  • Tantrayoga lærer
  • Didaktisk sexologi og kommunikation
  • Erhvervs sexologi og coaching

Du vælger selv, om du vil tage en eller flere af specialiseringsuddannelserne, der hver især varer 1-1½ år”.

Hvad lærer man på vaginal terapi uddannelsen?

”Vaginal terapi er en uddannelse, hvor du lærer at hjælpe nogle af de over 50.000 kvinder, der har vulvodyni, svie, smerter og kramper i underlivet. Smerterne kan eksempelvis være udløst af en svær fødsel, overgreb, psykiske problemstillinger eller lignende.

Du lærer at hjælpe kvinderne ved at lave nogle tryk i underlivet med handsker og gel, der varer cirka to minutter. Samtidig har du en samtale med kvinden, hvor hun lærer at være i sin egen krop.

Man skulle tro, at det var noget alle kvinder ønskede med den frigjorthed, som vi har i Danmark, men mange har ondt og ved ikke, at de kan ændre det. Deres læge har måske fortalt dem, at det handler om psykiske problemer, at de skal slappe af, snakke med deres kæreste, tage et glas rødvin eller smøre sig med en bedøvende salve – men lige lidt, hjælper det.

Min erfaring siger mig, at det er koblingen mellem det psykiske og fysiske i kroppen, hvor andre elementer som kostvaner, kan spille ind. Slimhinderne er jo afhængige af bestemte vitaminer og mineraler.

Derfor lærer du også at se på det hele menneske i kombination af, at kvinden selv får nogle øvelser med hjem, som hun skal arbejde med. Det kan eksempelvis være, hvordan hun kan integrere sit sexliv som en naturlig del af livet igen. – For det første hun har gjort i forbindelse med sine smerter, kan være at hun har skubbet det helt ud af sit liv.
Gynækologer arbejder også vaginalt, men vaginal terapi er helt anderledes. Det bærende i behandlingen er, at kvinden lærer teknikker, hvorigennem hun kan arbejde med sit underliv og forstå sig selv psykisk.

I løbet af uddannelsen får du selvstændige timer, hvor du ser, hvordan jeg arbejder med en klient, og du selv prøver at arbejde med teknikkerne. Derefter bliver klienten ’udsluset’ til dig, hvor du giver klienten et gratis forløb og sideløbende for supervision af mig. På den måde har du et solidt sikkerhedsnet under dig i gennem hele uddannelsesforløbet”.

Læs mere om specialistuddannelsen i vaginal terapi

Hvad lærer man på tantrayoga uddannelsen?

”På tantrayoga uddannelsen bliver du uddannet lærer, så du selv kan undervise og videregive viden om østens sexologi og komme ned i kroppen. Du lærer om energibaner, kost, meditation samt, at undervise i tantrayoga og erotisk tantra.

Et eksempel på en problemstilling, der kan arbejdes med gennem tantrayoga, er det her med at komme ned i sin egen krop. Det er meget lettere at arbejde med potensproblemer eller manglende lyst, hvis man kan det.
Det er en meget praktisk uddannelse, der sætter krav til, at du laver yoga derhjemme, og er med som coachteacher i mine tantrayoga-timer, hvor du får feedback bagefter. Det gode ved tantrayoga er, at du kan forene krop og psyke i stedet for at tale det væk fra hinanden”.

Læs mere om specialistuddannelsen i tantrayoga

Hvad lærer man på uddannelsen i didaktisk sexologi og kommunikation?

”Allerede på sexologi uddannelsen stifter du bekendtskab med at holde tale foran et publikum. Det arbejder vi videre på uddannelsen i didaktisk sexologi og kommunikation, så du i et trygt forum lærer at formidle fagligt stof eksempelvis til sygeplejersker, psykologer eller fysioterapeuter om, hvordan sorg og sygdom kan påvirke menneskets seksualitet.

Du lærer også at sammensætte et foredrag til foreninger, hvor et emne kunne være etniske baggrunde og seksualitet. Du bliver altså kort sagt, dygtig til at formidle fagligt stof inden for sexologi og parforhold til forskellige (fag)grupper.

Du bliver godt klædt på, så du professionelt kan tage ud og arbejde med andre menneskers følelsesliv, seksualitet og parforhold på et højt fagligt niveau. Det øjeblik du står med andres følelser, parforhold og hjerteforhold i hænderne, så skal du nemlig kunne være professionel og ordentligt fagligt klædt til at varetage opgaverne!”.

Læs mere om specialistuddannelsen i didaktisk sexologi og kommunikation

Hvad lærer man på uddannelsen i erhvervssexologi og coaching?

”Uddannelsen i erhvervssexologi og coaching er lavet til, at du som sexolog og/eller parterapeut, er klædt på til at varetage forskellige opgaver i en virksomhed.

Mange virksomheder har en HR-afdeling, hvor medarbejderne kan få tre terapigange gratis og derefter et par gange til 50 % rabat – ligesom, hvis du som medarbejder fik et forløb hos en fysioterapeut eller diætist.

Du lærer at holde foredrag om mere brede problemstillinger såsom kemien mellem ansatte i en virksomhed. Derudover kan det være emner såsom: Hvordan håndtere man sexchikane på arbejdspladsen? Hvordan håndteres det, hvis to personer bliver kærester på arbejdspladsen? Hvordan håndterer vi, hvis der er nogen, der har en affære ved julefrokosten eller sommerfesten?

Min hypotese er, at hvis du har 100 mennesker i en virksomhed, så har halvdelen af dem lettere problemer med deres parforhold eller sexliv, hvor 25 procent af dem har svære problematikker. Netop fordi sex og parforhold er så stor en søjle i vores privatliv, så skal virksomheden støtte op om at hjælpe sine medarbejdere med at få løsnet op for problemerne eksempelvis gennem terapi med en sexolog eller parterapeut.

Når ens medarbejdere har det godt, har ro i parforholdet og er glade i deres sexliv, så får virksomheden nogle meget bedre medarbejdere. De bliver meget gladere, kan bruge deres kreative, innovative energier, er fokuserede og yder bedre overfor både kunder og kollegaer”.

Læs mere om specialistuddannelsen i erhvervspsykologi og coaching

Har du nogle gode råd til personer, der overvejer at tage en uddannelse på Sexologiskolen?

”Du skal mærke efter i dig selv. Går du og drømmer om at arbejde med andre mennesker, og har du et godt hoved og et stort bankende hjerte for det? Så er en af vores uddannelser helt sikkert, det rigtige for dig. Du får uddannelse, som du kan have hele livet eller parallelt med andre jobs.

Danmark har brug for mange flere dygtige sexologer og parterapeuter, fordi det er så vigtigt et område. Og sygeplejersker, fysioterapeuter og så videre har brug for, at nogen holder faglige oplæg for dem.

Hvis du overvejer om det er noget for dig, så kom til en af vores månedlige introaftener, hvor du kan høre helt gratis og uformelt om uddannelserne. Vi afholder også for første gang i år en sexologifestival både i Århus (26. august til 4. september 2016) og København (7. til 16. oktober 2016). Her kan du deltage i 20-25 foredrag og på den måde finde ud af, hvad Sexologiskolen kan give dig både i din faglige og personlige udvikling.

Opdag dine muligheder på Sexologiskolen og få svar på dine spørgsmål

Senest opdateret: 27 jul 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-04-2019

Mød en politistuderende

Martin har altid drømt om at arbejde i politiet, men vejen dertil har ikke været legende let. Undervejs har han arbejdet 10 år som kok, og først da han søgte ind på politiskolen for anden gang, kom han ind. I dag er Martin igang med sin bacheloruddannelse i politiet.

Læs mere
Sidst opdateret 26-01-2016

Sundhed og omsorg - Karriereguide

En karriere inden for sundhed og omsorg er for dig, der vil arbejde med mennesker. I denn guide får du et overblik over de mange karrieremuligheder i sundhedssektoren - lige fra behandling og pleje til sundhedsfremme.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Hvad laver en sygeplejerske?

Mød Søs på 33 år, der blev uddannet sygeplejerske fra Diakonissestiftelsens Sygeplejeskole i år 2008 og nu arbejder i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital. Læs hvad hun har at fortælle om, hvorfor hun valgte den uddannelse og det at arbejde som sygeplejerske.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview om revisionen af sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Hvordan er det at være sosu-assistent?

Mød Jannick på 35 år, der har været færdiguddannet som sosu-assistent i to år og arbejder på et af Danmarks største plejehjem. I interviewet fortæller han om sin hverdag og giver dig, der drømmer om at blive sosu-assistent gode råd med på vejen.

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Mød en medicinstuderende

Caroline er medicinstuderende på 6 semester på Københavns Universitet: Et spændende og alsidigt studie, der kræver disciplin og viljestyrke til at lære alt om menneskets krop, sygdomme og patientbehandling. Her fortæller hun om, hvordan det er at være medicinstuderende.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 29-01-2016

Hvad laver en tandklinikassistent?

Mød Anita, som de sidste 10 år har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlæge P Danneskiold-Samsøe. Anita er uddannet klinikassistent ved Panum Instituttet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 28-01-2016

Mød en zoneterapi-studerende

Sarah valgte at studere på Den Danske Zoneterapeutskole, da hun fandt skolen og undervisningen kompetent, professionel og troværdig. I interviewet fortæller hun om sin uddannelse, livet på skolen og giver dig, der drømmer om at blive zoneterapeut et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2015

Mød en akupunktør

Siden Sahar var 15 år gammel har hun drømt om at åbne sin egen akupunkturklinik. Vejen til at gøre sin drøm til virkelighed har dog ikke været lige og let, men snarere lang og snoet. I dag er hun uddannet akupunktør og har åbnet klinikken STIKMIG, der ligger i Blågårdsgade i København.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby