Hvad kan man med en STX?

Overvejer du en gymnasial STX uddannelse? Eller vil du bare blive klogere på, hvad STX er og kan give dig? Læs med i guiden her.

Overvejer du at starte på en gymnasial STX uddannelse? Eller står du og overvejer, hvad du skal efter STX? Læs med her!

Der er mange forskellige parametre og prioriteringer, der skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en gymnasial uddannelse på STX. Nogle af de ting, som man kan gøre sig overvejelser omkring, er blandt andet:

  • Hvad kan jeg uddanne mig til efter endt STX?
  • Skal jeg have nogle specifikke valgfag eller specifikke linjefag for at søge ind på en bestemt uddannelse?
  • Er der regler for, hvilket gymnasium, man kan blive optaget på?

Er dette blot nogle af de ting, som du går rundt, og er i tvivl omkring? Så læs med her, hvor du kan finde inspiration og vejledning til en gymnasial STX uddannelse.

Er du i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge?

Tag testen her, og bliv klogere


Hvad er adgangskravene for at ansøge om optagelse på STX?

I Danmark kan du have retskrav på at blive optaget på de 3-årige uddannelser, der hedder HTX, HHX eller STX. Dette retskrav er til stede i op til to år efter afslutningen af 9. klasse. og et år efter endt 10-klasse, hvis du opfylder de adgangskrav, der er gældende. 

For at have retskrav skal du derfor:

  • have søgt rettidigt om optagelse til det skoleår, hvor du ønsker at starte uddannelsen.
  • være vurderet uddannelsesparat med mindst 5,0 i gennemsnit af alle afsluttende standpunktskarakterer i 9. klasse
  • have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse i folkeskolen eller prøveforberedende undervisning, der står mål hermed
  • have aflagt folkeskolens obligatoriske prøver efter 9. klasse i henhold til folkeskolelovens regler
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen
  • have bekræftet det faglige niveau (5,0) fra uddannelsesparathedsvurderingen ved de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen.

    Har du ikke bekræftet det faglige niveau fra uddannelsesparathedsvurderingen har du dog krav på optagelse, hvis dit karaktergennemsnit fra de lovbundne prøver er på mindst 3,0.
    Har du mindst 2,0 men under 3,0 og gennemfører en vejledningssamtale med gymnasiets leder, har du også krav på optagelse.

 

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet


Hvordan fungerer en gymnasial uddannelse på STX? 

Den almene studentereksamen kaldes for STX, og er en 3-årig gymnasial uddannelse, der består af en bred vifte af fag inden for samfundsvidenskab, naturvidenskab samt humaniora.

På uddannelsen har du selv muligheden for at vælge nogle af dine fag, idet man vælger en studieretning på gymnasiet, som man følger gennem hele uddannelsen. På STX vil der dog være en hel del fag, som er obligatoriske for den almene studentereksamen. Dette er både fag inden for fagområderne naturvidenskab, sprog samt kultur- og samfundsforhold.

På uddannelsen vil dine evner for gruppearbejde samt selvstændige evner komme i brug, hvor formålet med STX er, at du efterfølgende kan ansøge om optagelse på en videregående uddannelse. 

Se dine muligheder for STX samt andre gymnasiale uddannelser her


Hvordan foregår grundforløbet på STX?

Med den almene studentereksamen indledes starten på din uddannelse med et grundforløb på 3 måneder. Grundforløbet på STX har til formål at give de studerende muligheden for at afprøve de forskellige studieretninger, inden de skal vælge den studieretning, som de vil fortsætte med.

På grundforløbet bliver man derfor præsenteret for fagområderne på alle studieretninger, fag samt hvilken type af videregående uddannelser, som studieretninger typisk er målrettede mod. Man kan vælge mellem 18 forskellige STX-studieretninger, men det er dog afhængigt af, hvilket gymnasium man går på, og hvilke studieretninger gymnasiet udbyder.

På grundforløbet vil man også modtage undervisning i almen sprogforståelse, hvor der i dette forløb fokuseres på, hvordan sprogene hænger sammen, og hvordan vi kommunikerer. Herudover vil man på grundforløbet også modtage undervisning i et naturvidenskabeligt forløb, hvor der gennemføres praktiske undersøgelse i både laboratoriet samt i naturen. 


Hvilke fag er obligatoriske på STX?

Der findes en del obligatoriske fag, som alle studerende skal have på STX. De obligatoriske fag er ikke blot obligatoriske for alle, men de skal også have et specifikt niveau. 

Obligatoriske fag på STX:

  • A-niveau: Dansk og Historie
  • B-niveau: Engelsk, Matematik, 2. fremmedsprog (Hvis det er et fortsættersprog, ellers skal det tages på A-niveau)
  • C-niveau: Fysik, Idræt, Oldtidskundskab, Religion, Samfundsfag, et kunstnerisk fag samt to af fagene biologi, kemi, informatik eller naturgeografi

Nogle studerende vælger at tage flere end tre fremmedsprog eller tre fremmedsprog på mindst A-, A- og B-niveau. De studerende som vælger dette behøver blot at tage matematik på C-niveau.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet


Hvilke valgfag er der på STX?

På et tidspunkt i ens gymnasiale uddannelse skal man vælge valgfag, hvor gymnasiet udbyder en række forskellige valgfag på A-, B-, og C-niveau. Disse valgfag kan man vælge på tværs af ens studieretning. Der dukker typisk mange overvejelser og prioriteringer op, når man skal vælge sine valgfag. Det kan være overvejelser, som fx: Skal jeg have et fag på et bestemt niveau, for at komme ind på en bestemt uddannelse? Hvilke valgfag kan jeg få højest karakterer i? Hvor mange valgfag kan jeg vælge? Hvilke valgfag kan jeg vælge?

Alle de studerende med studieretninger på STX skal vælge valgfag på et tidspunkt i uddannelsen, og det er meget forskelligt, hvilke krav der er til dine valgfag alt afhængigt af, hvilken studieretning man tilhører. På nogle studieretninger er der eksempelvis et krav om, at man hæver et af sine fag fra B- til A-niveau, mens der for andre er et krav om, at man hæver et fag fra C- til B-niveau. For andre betyder valgfag muligheden for at tilvælge et nyt fag, som deres fremtidige uddannelse muligvis kræver, at man har. Dette kan eksempelvis være fag som Finansiering, Statistik eller Programmering. Der findes rigtig mange forskellige og brugbare valgfag på STX, men mulighederne afhænger af, hvilket gymnasium man går på, og om de udbyder faget. De fleste gymnasier udbyder dog de mest almindelige studieretnings orienterede valgfag på alle niveauer. 


Hvordan er det faglige niveau på STX?

Den gymnasiale uddannelse på STX er, som ovennævnt den almene studentereksamen, der har til formål at forberede og hjælpe de studerende til at på sigt gennemføre en videregående uddannelse. Det faglige niveau på STX er alt afhængigt af fagets niveau, hvor A er det højeste niveau for et fag, og C er det laveste. Alle de studerende på STX undervises dog med henblik på at få udviklet deres evne til faglig fordybelse og forståelse af videnskabernes anvendelse.

Dette bliver gjort i undervisningen ved, at der lægges vægt på det teoretiske ved fagene samt de forskellige fags anvendelse til analyse af almene og videnskabsrelaterede problemstillinger.


Hvor mange eksamener skal man op i på STX?

Eksaminerne på STX er fordelt på uddannelsens tre år, hvor man som studerende minimum har 10 eksamener. To af prøverne samt prøveformene er obligatoriske, og det er blandt andet den skriftlige eksamen i Dansk A og en mundtlig eksamen i dit studieretningsprojekt. Herudover ved man som studerende på forhånd, at du skal til minimum én eksamen i hvert af dine A-niveau fag. Eksamen i faget er derfor obligatorisk, men prøveformen er ikke fastlagt på forhånd, og du kan derfor sagtens risikere at komme op både mundtligt og skriftligt i et af dine A-niveau fag. I tilfælde af, at du har mere end fire fag på A-niveau, vil der være en eksamen mere pr. ekstra A-niveau fag. 

Udover de 10 obligatoriske eksamener, vil der også være to andre obligatoriske eksamener, der ligger i grundforløbet, hvor man skal op til eksamen i Almen sprogforståelse samt Det naturvidenskabelige grundforløb. Antallet af obligatoriske eksamener er derfor 12, men normalt regner man ikke grundforløbet som en eksamen, men man skal dog være opmærksom på, at det tæller med i det endelige karaktergennemsnit.

Det er et krav, at man som minimum skal have 2,0 i snit for at bestå gymnasiet. Klik på nedenstående link, hvis du vil læse mere om eksamen, gode råd til eksamen, eksamensangst og meget mere.

Læs mere om tips og råd til eksamen


Hvilke videregående uddannelser giver STX adgang til?

STX giver som hovedregel adgang til alle universiteter i Danmark samt andre videregående uddannelser som fx professionshøjskoler. Man bør dog være opmærksom på, at selvom STX giver adgang til videregående uddannelser, så vil der være nogle videregående uddannelser, der har specifikke adgangskrav. Dette kan eksempelvis være bestemte fag på specifikke niveauer og karakterer i bestemte fag på STX. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at den studieretning, samt de valgfag du vælger undervejs, kan have indflydelse på, hvilke uddannelser du kan søge om optagelse direkte optagelse på. 

Mangler du enkelte valgfag eller fag på et højere niveau, for at søge ind på en bestemt uddannelse, har du mulighed for at supplere disse fag efter endt gymnasium. Klik på nedenstående link for at se dine muligheder for at supplere fag. 

Find enkeltfag online


Det kan føles overvældende at skulle vælge en uddannelse efter folkeskolen, 10. klasse eller efterskole. Mange føler, at de skal træffe det helt rigtige valg, som vil være afgørende for resten af deres liv. Men som ung, skal man ikke bekymre sig om dette. Uanset hvilken uddannelse eller arbejde man vælger efter folkeskolen, er der gode fremtidsmuligheder for alle i Danmark. Gymnasiet handler om at lære, udvikle sig, få gode venskaber og være ung. 

Forhåbentlig er du, efter at have læst denne artikel, blevet lidt klogere på, hvad en gymnasial STX uddannelse er, og hvad den kan give dig fremadrettet.


Annoncer