Vis studentum.dk som: Mobile

Hvad kan man med en EUX?

Skal du til at vælge uddannelse, eller er du i gang med en uddannelse på EUX, og overvejer, hvad du skal efter? Læs med her!

Med en erhvervsfaglig studentereksamen uddannelse får du en gymnasial uddannelse kombineret med erhvervsfaglighed og praktik. En EUX er perfekt for dig, der gerne vil have en gymnasial uddannelse, men samtidigt lærer bedst ved at arbejde praktisk.

Der er mange forskellige parametre og prioriteringer, der skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en uddannelse på EUX. Nogle af disse overvejelser kan eksempelvis være: Hvad er en EUX? Hvad kan jeg efter endt uddannelse på EUX? Kan jeg vælge specifikke studieretninger på EUX? Hvorfor vælge en EUX fremfor en almen studentereksamen? Læs med her, hvor du kan finde inspiration og vejledning til en uddannelse på EUX.

Er du i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge? Tag testen her, og bliv klogere!           Tag testen her


Hvad er adgangskravene for at ansøge om optagelse på EUX?

Der er en række forskellige forskellige adgangskrav, som skal opfyldes før man kan søge om optagelse på EUX. Herudover vil der også være forskellige adgangskrav afhængigt af om man søger optagelse til grundforløbets 1.del eller optagelse til grundforløbets 2.del. Man søger om optagelse på grundforløbets 1. del, hvis man kommer direkte fra 9.klasse eller 10.klasse. Man søger om optagelse på grundforløbets 2. del, hvis man ansøger om optagelse efter mere end to år efter du har afsluttet 9. klasse eller 10.klasse. 

Adgangskrav til optagelse på grundforløbets 1. del: 

 • have bestået folkeskolens afgangseksamen,
 • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen eller 10. klasseprøver - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve.
 • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved 9. klasseprøven (skriftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig) - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve,
 • være vurderet uddannelsesparat ved afslutningen af henholdsvis 9. eller 10. klasse og
 • have indsendt din studievalgsportfolio.

Adgangskrav til optagelse på grundforløbets 2. del:

 • have bestået folkeskolens afgangseksamen (dette krav gælder kun ansøgere, der har afsluttet folkeskolen i 2018 eller senere),
 • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen eller 10. klasseprøver - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve,
 • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved 9. klasseprøven (skriftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig, kun skriftlig, hvis du har afsluttet folkeskolen før 2018) - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve, og
 • den ansøgte erhvervsskolen skal på baggrund af en samtale vurdere, at du kan gennemføre en erhvervsuddannelse.

Kilde hentet fra Børne- og undervisningsministeriet


Hvordan fungerer en erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (EUX)?

Med en erhvervsfaglig studentereksamen vil de studerende tage en erhvervsuddannelse samtidigt med en gymnasial eksamen. På denne måde bliver de studerende på EUX både faglært og student samtidigt, og derfor kan dem, som afslutter EUX enten få job inden for ens fag eller søge ind på en videregående uddannelse. Man kan eksempelvis vælge erhvervsuddannelser som fx kok, tandtekniker, finansuddannelsen, kontoruddannelse eller en af de andre uddannelser med EUX, mens den er kombineret med en gymnasial eksamen. Du vil derfor både have fag samt undervisning, der hører til den erhvervsuddannelse, som du har valgt samt fag på gymnasialt niveau. Varigheden på en EUX uddannelse vil være meget varierende og afhænger af, hvilken erhvervsuddannelse man vælger, men normalvis vil en EUX uddannelse vare lidt længere end en almen gymnasial uddannelse. 

Hvis du står og overvejer en EUX uddannelse eller andre gymnasiale uddannelser, kan du se forskellige gymnasiale uddannelser ved at klikke på nedenstående link.

Se EUX og andre gymnasiale uddannelser her


Hvordan fungerer praktik og undervisning på EUX?

På den erhvervsfaglige studentereksamen vil alle de studerende indgå i et hovedforløb, hvor der både vil indgå en praktikperiode inden for dit fag og være perioder med skoleundervisning. De studerende på EUX vil derfor have undervisning i de fag, som tilhører erhvervsuddannelsen, men grundfagene og valgfagene vil være erstattet af fag på et gymnasialt niveau. 

Alle EUX-uddannelser vil bestå af de samme gymnasiale fag og niveauer, og disse kan ses nedenstående: 

 • Dansk på A-niveau, engelsk på B-niveau og matematik og samfundsfag på mindst C-niveau
 • Et yderligere antal fag på A-, B- eller C-niveau. Fagene her vil afhænge af den uddannelse, som man vælger. 
 • Et erhvervsområde, som består af mindst 2 flerfaglige projektforløb, hvor du arbejder med problemstillinger fra virkeligheden
 • Et skriftligt erhvervsområdeprojekt, hvor der indgår mindst et gymnasialt fag på A- eller B-niveau i kombination med fag fra erhvervsuddannelsen. 

Kilde hentet fra UddannelsesGuiden

Hvis du ønsker at vide mere om praktik, så klik på nedenstående link, hvor du finder forskellige artikler, som giver gode råd og vejledning til dig, der overvejer praktik under uddannelsen.

Læs mere om praktik her


Hvordan er eksamen på EUX?

Uddannelsen på EUX vil blive afsluttet med to forskellige former for eksamensforløb, da man både skal afslutte den erhvervsfaglige del af uddannelsen samt den gymnasiale del af uddannelsen. Den erhvervsfaglige del af uddannelse vil blive afslutttet med en svendeprøve. Den gymnasiale del af uddannelsen vil blive afsluttet med minimum 6 eksamener i fag på gymnasialt niveau. Der vil være to af de 6 obligatoriske eksamener, der er fastlagte, og det er den skriftlige eksamen i Dansk A samt en mundtlig prøve i erhvervsområdeprojektet. Resten af eksamenerne vil fungere som udtræksprøver, og de studerende ved derfor ikke på forhånd, hvilke eksamener de skal op i. 

Går du allerede på EUX, og vil du vide mere om eksamen? Klik på nedenstående link, og få gode råd og vejledning til eksamen.

Læs mere om eksamen her


Hvilke videregående uddannelser kan jeg søge om optagelse på efter EUX?

Der er mange forskellige videregående uddannelser, som man kan søge om optagelse på efter endt EUX. De studerende, der færdiggør en EUX, vil have lige vilkår for at ansøge om optagelse på videregående uddannelser, som dem der afslutter HHX, HTX og STX. Der vil være en del videregående uddannelser, som vil ligge i naturlig forlængelse efter endt EUX, men EUX studerende vil have adgang til at søge ind på enhver videregående uddannelse. Man bør dog være opmærksom på, at selvom EUX giver adgang til videregående uddannelser, så vil der være nogle videregående uddannelser, der har specifikke krav. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at de fag og de niveau, som man vælger de gymnasiale fag på undervejs, kan have en indflydelse på, hvilke uddannelser du kan søge om direkte optagelse på. 

Mangler du enkelte valgfag eller fag på et højere niveau, for at søge ind på en bestemt uddannelse, har du mulighed for at supplere disse fag efter endt gymnasium. Klik på nedenstående link og se dine muligheder for at supplere fag. 

Enkeltfag som fjernundervisning

Senest opdateret: 19 aug 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en STX?

Der er mange forskellige parametre og prioriteringer, der skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en gymnasial uddannelse på STX. Hvad kan jeg uddanne mig til efter STX? Skal jeg have nogle specifikke valgfag for at søge ind på en bestemt uddannelse? Læs med her, og få inspiration og vejledning til en gymnasial STX uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til HHX!

Du er nysgerrig på at lære noget nyt og blive udfordret på det faglige, du lærer godt gennem læsning, skrive opgaver, og diskutere. Du bliver måske inspireret og motiveret, når du laver lektier eller andet skolearbejde. Du interesserer dig for handel, business, virksomheder eller økonomi. Det virker til, at HHX er det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en HF?

Skal du til at vælge en gymnasial uddannelse? Eller er du i gang med en gymnasial uddannelse på HF, og overvejer, hvad du skal efter? Hvad er en HF? Hvad kan man efter endt uddannelse på HF? Læs med her og få inspiration og vejledning til en uddannelse på HF.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2021

Hvilken ungdomsuddannelse skal jeg vælge?

Er du snart færdig med 9. eller 10. klasse, og overvejer hvad du skal efter? På Studentum.dk har vi samlet et overblik over forskellige ungdomsuddannelser, som man kan tage efter 9. eller 10. klasse. Læs med her, og bliv klogere på, hvilke muligheder du har for forskellige ungdomsuddannelser! Eller tag testen og find ud af, hvilken ungdomsuddannelse, der passer bedst til dig!

Læs mere
Sidst opdateret 10-09-2021

Test: Hvilken ungdomsuddannelse skal jeg vælge?

Er du snart færdig med 9. eller 10. klasse, og er du i tvivl om, hvilke muligheder du har, eller hvilken vej du skal gå? Tag testen på Studentum.dk, og find ud af, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge. Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til efterskole!

Måske føler du, at du har brug for mere tid til at blive klar til en videregående uddannelse. Du føler måske, at du har brug for en slags pause fra den gammeldags skolegang, og vil gerne prøve kræfter med noget kreativt, sportsligt eller en anden hobby. Så er en efterskole måske det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad skal du efter 9. eller 10. klasse?

I løbet af skoletiden har du helt sikkert skulle tænke over, hvad du vil i fremtiden. Det kan føles som et stort pres, men bare rolig! Du har masser af muligheder efter 9. Og 10. Klasse. Læs med her og få inspiration og vejledning til dit valg.

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en HTX?

Der er meget, der skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en gymnasial uddannelse på HTX. Hvad kan jeg uddanne mig til efter HTX? Skal jeg have nogle specifikke fag for at søge ind på en bestemt uddannelse? Læs med her og bliv klogere på, hvad HTX indebærer.

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en HHX?

Skal du til at afslutte en 9.- eller 10.klasse, og er du i tvivl omkring, hvad du skal efter folkeskolen? Overvejer du at vælge en gymnasial uddannelse på HHX, men er i tvivl omkring, hvad den indebærer? Læs med her, og få gode råd og vejledning til, hvad HHX indebærer.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2021

Du er klar til 10. Klasse!

Måske kunne du godt have brug for lidt ekstra tid til at blive klar til en videregående uddannelse. Måske har du brug for mere tid til at dyrke sport, være kreativ ved siden af skolen. Så kan det være, at en 10. klasse er det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2021

Få hjælp til studievalg: HF

Skal du tage stilling til hvilken ungdomsuddannelse du skal starte på? Synes du det er en jungle med alle de forskellige muligheder du har? Synes du det er svært at finde hoved og hale i, hvad de forskellige uddannelser kan tilbyde dig?  Det er bestemt ikke nemt at finde den rigtige ungdomsuddannelse. Læs med her og bliv klogere!

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til EUD eller EUX!

Måske er du er nysgerrig på at lære noget nyt, du lærer bedst gennem kreative fag, eller praktiske øvelser, gennem at arbejde, afprøve ting og redskaber eller udarbejde fysiske ting. Måske interesserer du dig for enten teknologi, byggeri, sundhed, omsorg, pædagogik, handel eller kontor. Så er en EUD eller EUX måske det rette for dig. Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til HTX!

Måske føler du dig klar til at blive udfordret på det faglige niveau, du er en læsehest, der kan lide at lære gennem skolearbejde, hvor du bliver motiveret og inspireret. Du er måske en person, der lærer gennem at skrive opgaver, diskutere, og interesserer dig for teknologi, computere, laboratorier eller natur. Så er HTX måske det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til STX!

Måske er du er frisk på at blive udfordret på det faglige, du er måske glad for at læse og du bliver motiveret og inspireret, når du laver skolearbejde. Du interesserer dig måske for mennesker, samfund, sprog, historie og sport, og drømmer måske om, at tage en videregående uddannelse, som giver dig mulighed for at arbejde med det du drømmer om i fremtiden. Læs mere her om, hvorfor du er klar til STX!

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse får du den faglige viden, der skal til for at arbejde ude i den virkelige verden, samtidigt med at du kommer i praktik i en virksomhed og prøver tingene af selv. Læs om dine muligheder her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2021

Du er klar til HF!

Føler du dig klar til at lære nye mennesker at kende, og kan du lide at læse, lave lektier og skolearbejde, men ønsker du ikke at bruge mange år på skolebænken? Måske interesserer du dig for samfund, mennesker, sprog, historie eller religion, og vil gerne have mulighed for at tage en videregående uddannelse efterfølgende. Hvis du kan nikke genkendende til dette, så er en HF måske det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere