Få hjælp til studievalg: HF

Skal du tage stilling til hvilken ungdomsuddannelse du skal starte på? Synes du det er en jungle med alle de forskellige muligheder du har? Synes du det er svært at finde hoved og hale i, hvad de forskellige uddannelser kan tilbyde dig?  Det er bestemt ikke nemt at finde den rigtige ungdomsuddannelse. Læs med her og bliv klogere!

Skal du tage stilling til hvilken ungdomsuddannelse du skal starte på? Synes du det er en jungle med alle de forskellige muligheder du har? Synes du det er svært at finde hoved og hale i, hvad de forskellige uddannelser kan tilbyde dig? 

Det er bestemt ikke nemt at finde den rigtige ungdomsuddannelse. Derfor har vi i denne artikelserie forsøgt at klargøre, hvad de forskellige ungdomsuddannelser indeholder, så du kan finde den helt rigtige uddannelse!

Find en HF-uddannelse eller enkeltfag

Hvad er en HF?

HF står for “højere forberedelseseksamen” og er en 2-årig gymnasial uddannelse, der er målrettet erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser. Vælger du at tage en HF med en udvidet fagpakke, kan du også søge optagelse på et universitet. 

Uddannelsen er opdelt i fire semestre, hvor du under de første to semestre som regel vil blive undervist i de obligatoriske fag på uddannelsen. På dit andet semester vil du blive undervist i et eller flere falgfag som du selv har valgt. Et af kendetegnene ved hf-uddannelsen er, at de fag du bliver undervist i er praksis-nære, dvs at de tager udgangspunkt i, hvordan du kan bruge fagene i praksis i din videre uddannelse eller på arbejdsmarkedet. 

På en HF-uddannelse undervises der i mange af de samme fag, der bliver undervist i på en STX-uddannelse. Den største forskel mellem de to uddannelser er dog, at du under en HF-uddannelse ikke modtager standpunktskarakterer. I stedet vil du blive eksamineret i alle de fag du undervises i. 

Hvad er HF adgangsgivende til?

Med en HF-eksamen har du adgang til at søge optagelse på en videregående uddannelse. Du har altså mulighed for at søge optagelse på et af de forskellige universiteter, der udbyder en eller flere videregående uddannelser i Danmark. 

Samtidig giver det dig mulighed for at søge optagelse på erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser. Her kan du uddanne dig indenfor brancher såsom sundhedsplejen, pædagogik og meget mere. På nogen professionsbacheloruddannelser kan du nøjes med at have hf-enkeltfag for at søge om optagelse. Du kan læse mere om de forskellige optagelseskrav under de specifikke uddannelser. 

De fag du vælger at tage under din HF-uddannelse og de niveauer du vælger at tage dem på, kan have indflydelse på dine muligheder, når du har færdiggjort din HF-uddannelse. Har du ikke opnået adgang til at søge optagelse på dit drømmestudie under din HF, har du dog mulighed for at kvalificere dig via gymnasial supplering. 

Hvad kan man bruge HF-enkeltfag til?

HF-enkeltfag er til dig, der gerne vil tage en hel gymnasial uddannelse, men af en eller flere årsager ikke har mulighed for at tage den i det normale tempo. Det kan f.eks være, at du samtidig med din uddannelse har et arbejde du skal passe. For at du stadig har mulighed for at tage en uddannelse, kan du med HF-enkeltfag sammensætte din egen uddannelse med enkeltfag, og tage uddannelsen i et tempo der passer dig. 

Vælger du at tage HF-enkeltfag skal du dog være opmærksom på, at længden af dit studie vil variere. Den konkrete tid for din uddannelse vil afhænge af hvor mange og hvilke fag du vælger at læse, men hvert fag varer gennemsnitligt ½ til et helt år. 

I princippet kan du altså bruge HF-enkeltfag til det samme som en helt almindelig HF-uddannelse, dog afhænger det af hvilke fag du vælger at læse.  

Hvad betyder HF med overbygning?

Vælger du at læse en HF med overbygning betyder det, at du har en udvidet fagpakke under dit HF-forløb. Det beyder også, at du ved endt uddannelse vil have adgang til at søge ind på en universitetsbacheloruddannelse. Vælger du at læse en HF uden overbygning opnår du adgang til at søge ind på en erhvervsuddannelse eller professionsuddannelse. 

Hvad kan jeg blive med en hf?

Vælger du at starte på en HF-uddannelse, vil du have mange muligheder efter endt studie. Først og fremmest er HF professionsrettet. Det vil altså sige, at den er rettet mod korte og mellemlange uddannelser så som socialrådgiver, sygeplejerske, pædagog osv. 

Engang var den 2-årige HF adgangsgivende til de lange videregående universitetsuddannelser, dette er dog ikke tilfældet længere. I dag kræver det, at du tager en HF med overbygning, der er udvidet med et halvt år. Gør du dette har du dog adgang til de lange videregående universitetsuddannelser, på lige fod med alle andre. 

Du skal dog være opmærksom på, at du på nogen videregående uddannelse skal have bestået bestemte fag under din HF-uddannelse, før du kan blive optaget. Samtidig vil dit karaktergennemsnit have indflydelse på hvorvidt du bliver optaget. 

Kan man gå på HF efter 9 klasse?

Du har mulighed for at blive optaget på en HF-uddannelse efter 9. Klasse, hvis du opfylder følgende krav: 

  • Du skal være vurderet uddannelsesparat af din skole og have mindst 4,0 i gennemsnit fra dine afsluttende standpunktskarakterer. 
  • Du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen. 
  • Du skal have opnået et gennemsnit på mindst 4,0 i de lovbundne prøver ved folkeskolens afgangseksamen. 
  • Have modtaget undervisning i to fremmedsprog i 5.-9. Klasse. 

Hvad kan jeg blive med min linje?

Du kan læse på mange forskellige linjer under din HF-uddannelse, hvilket også betyder, at det afhænger meget af hvilke fag du har valgt under uddannelsen, hvad du kan lave når du er færdig. Fælles for de fleste linjer er dog, at de typisk er adgangsgivende for en kort- eller mellemlang uddannelse. 

Hvilke linjer du kan vælge afhænger af hvor du vælger at læse HF, mange steder kan du bl.a. tage en HF med fokus på sundhed, det sproglige og matematik. 

Hvad du kan blive efter din HF-uddannelse, afhænger i høj grad af hvad du vælger at studere efter din HF-uddannelse. Du skal dog være opmærksom på, at nogle uddannelser kræver, at du har bestået bestemte fag under din HF-uddannelse, og samtidig kan du blive vurderet baseret på dit gennemsnit, vi anbefaler, at du selv undersøger hvilke krav der er på de specifikke uddannelser. 

Hvordan er det at gå på HF?

På de fleste HF-uddannelser er du tilknyttet én klasse under hele din studietid. Her har man som regel alle fag sammen under første år. Dette giver et godt socialt sammenhold, som de fleste studerende sætter pris på. Mange steder vil du også opleve, at din klasse tager på studietur sammen i udlandet, og gør andre ting for at ruste jer sammen. 

Du vil højst sandsynligt også opleve, at der vil være en del gruppearbejde under dit HF-uddannelsesforløb, hvor du i høj grad kan forbedre dine evner når det kommer til at arbejde tæt sammen med dine medstuderende. 

Kan man tage HF enkeltfag om?

På HF kan du tage et fag op til to gange, dette gælder både ved enkeltfag og AVU. 

Er det svært at gå på HF?

Ligesom det gør på så mange andre uddannelser, kræver det meget at tage en HF. Kommer du direkte fra en 9’ende eller 10’ende klasse, vil du opleve, at mængden af ugentlige afleveringer er væsentlig større, og at der stilles flere forventninger til dig end du er vant til. 

For nogle mennesker er HF lettere end en STX-uddannelse, da der på en HF kun gives karakterer for examination, og ikke standpunktkarakter. Er du typen, der har lettere ved at læse op alene, og måske ikke rækker hånden op i timerne ligeså meget som du burde, men i stedet god til eksamener, så kan det derfor være en fordel for dig at tage en HF. Er du derimod en af de mennesker, der mærker meget til presset, der kan være under eksamener, men god til at følge med i timerne, og at have hånden oppe, så er en STX måske mere noget for dig. 

På mange HF-uddannelser bliver der også taget stilling til folk med forskellige diagnoser. Der findes bl.a. en HF ASF, der er særligt tilrettelagt for folk med en diagnose indenfor ASF-spektret. Samtidig findes der flere HF-uddannelser, særligt tiltænkt elever der er ordblinde. På denne måde er HF i høj grad inkluderende, og der er linjer til næsten alle. 

Kan man få SU til enkeltfag?

Du kan godt få SU mens du læser enkeltfag. Der er dog særlige krav og betingelser der skal opfyldes: 

  • Du skal kunne gøre uddannelsen færdig indenfor 23 måneder. 
  • Du skal have minimum 23 ugentlige skemalagte timer. 
  • Der kan ikke indgå fag du tidligere har haft på samme niveau. 

OBS: Der er særlige regler for dig, der har et hjemmeboende barn på under 7 år. 

Hvor lang tid tager det at tage enkeltfag?

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at læse HF Enkeltfag, og det afhænger af, hvor mange fag du vil læse, og hvor mange du læser ad gangen. Nogen af de fag du kan vælge at tage er halvårsfag, mens andre er helårsfag. Ønsker du at tage en hel HF-Eksamen tager det minimum 2 år, men vælger du flere fag på højere niveauer kan det tage op til et år ekstra. 

Hvad koster det at gå på HF enkeltfag?

Prisen for et enkeltfag på HF, afhænger af hvilket enkeltfag du ønsker at læse, samtidig med hvor du ønsker at læse det. 

De fleste steder ligger prisen dog på omkring 550 kr, for “almindelige” fag så som Dansk, Idræt, Engelsk osv. Hvor prisen på mindre “almindelige” fag typisk ligger på 1400 kr, på fag så som Spansk, Arabisk, Astronomi osv. 


Annoncer